dadaft

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: dadaft

Příspěvek od PítrsPraha »

dadaft píše:I když mám teď v každé bedně "jen" dvě šestnáctky na středobasech, je velikost, šíře a hloubka symfonického orchestru zcela v jiné dimenzi než dokáží předvést i ty největší a nejdražší sloupovky.
Ještě se k uvedené citaci zeptám, jaké z největších a nejdražších sloupovek jsi měl ve své poslechovce 2,9 x 4 m a porovnával je napřímo se svými NHT, které z toho vyšly jako jasný vítěz? Předpokládám, že se bavíme o bednách typu Giya G1, Focal Grande Utopia, Sonus Faber Aida, B&W Nautilus atd. Živil jsi je svým NADíkem?

malabar

Příspěvek od malabar »

Ahoj, nedavno jsem mel moznost slyset zvuk Muraudio SP1 a PX2 v kombinaci se sestavou TriangleArt. Vedle v sale hraly Martin Logan a ja stravil spoustu casu prechazenim od jednoho k druhemu (a mel kliku na lidi, k poslechu bylo absolutni ticho), SP1 se zbytkem sestavy byly neskutecne "vyladene" a zvuk, co z nich sel bylo to nejlepsi, co jsem kdy slysel. Jsou to "omni-directional" elektrostaticke bedny, chlubici se disperzi zvuku ve 120 stupnich. Domnivam se ze, ty bedny by hraly skvele se spoustou dalsich komponentu, prekvapil me opravdu jejich zvuk. Z jakychkoliv sloupu na vas jde zvuk vlastne ze dvou mist ( i z tech Loganu ),coz je spravne a normalni, ale tady to bylo jinak. Lip. Cisteji. Neco jako "sirsi" stereo.
Doufam, ze budou v Mnichove a doporucuju k poslechu. Martin

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Pítrs --- ve volném prostoru to funguje úplně stejně jako v místnosti. Symetrie není potřebná jen kvůli odrazům, ale i kvůli zvýraznění danému stojatými vlnami, určené rozměry místnosti - když třeba jednu bednu vychýlíš ze symetrie, začne v součtu např. víc basovat než ta druhá (plus násobky téhle frekvence budou také zesílené) a to se okamžitě projeví v deformaci zobrazení. Venku bez odrazů prostě jen uděláš pravoúhlý poslechový trojúhelník a je to v pohodě a bez starostí.
Ano, to je celkem nevýhoda - pokud vím, jsou jen čtyři možnosti, jak ty bedny můžou stát v místnosti a všechny zcela nepraktické pro běžný provoz a vhodné jedině do spešl poslechovek. Zato jsou vždy k dispozici dvě poslechová místa, kde to hraje úplně stejně.

Doško -- kolik znáš stereo bi-polárních systémů, kde obě bedny hrají oba kanály?
Neboj, co není, bude...
(věřím, že ti to hraje dobře, ale je to zkrátka klasické stereo, vocaď pocaď)

Ode mě zatím vše, čas na diskuse přijde...

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jako neber to jakkkoliv blbě, ale sám si dokonale protiřečíš. Wide stereo je ZALOŽENÉ a PŘÍMO ZÁVISLÉ na odrazech místnosti. Venku žádné odrazy nejsou, proto venku wide stereo nefunguje.

Je to v podstatě takový hardwarový sound procesor, kdy záměrně vytvořené a posílené odrazy místnosti vytvoří iluzi prostoru. Výsledný zvuk je pak silně závislý na zvukových parametrech místnosti. Záměrně se do zvuku vnáší zkreslení pomocí odrazů silně závislých na místnosti. Rozdíl mezi signálem, který jde do reprosoustav a signálem, který obdrží ucho, je za jinak stejných podmínek u wide sterea větší než u klasického sterea. To je pravý opak toho, o co se snaží koníček s názvem high fidelity.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Včera jsem si do dočasný posluchárny nainstaloval novou sedačku. Oproti předchozímu "křesílku" má mnohem větší vliv na akustiku, musel jsem odebrat 4 absorbční panely v okolí beden, bylo už trochu přetlumeno. Dopad má i na podání basů, tak jsem si musel pohrát s ekvalizérem v DACu a trochu to přenastavit.

Při té příležitosti jsem vyzkoušel, jak zní hudba bez kmitočtů pod 70 Hz. Uřízl jsem je s poklesem cca 6 dB/oct, takže něco trošičku z basů tam v náznacích zůstalo. Ale i tak, no, máš můj obdiv, že si takhle osekanou muziku umíš užít. Mě by to nebavilo bez ohledu na to, jak kvalitní by byl zbytek pásem. Hudba úplně ztratí drajv, šťávu, zvlášť klasika, kde je basová a subbasová sekce často zapojena ve finále skladeb / děl pro vygradování atmosféry. Stejně tak jazz, rock, pop...., vlastně cokoliv. Basa kompletně ztratí tělo, z kopáku je ťuknutí, dechy ztratí mohutnost, mužský hlas ztratí objem hrudníku.... Až když člověk ty frekvence uřízne, přijde na to, kolik jich v běžbé hudbě je a jak obrovsky důležité pro celkové vyznění jsou.

Chápu, že ne vždy jsou $$$ na plnorozsahové bedny a s tvým požadavkem na soundprocessing, kdy potřebuješ 4 reprobedny, by to se sloupama bylo těžko realizovatelný. Ale nepřemýšlel jsi o pořízení subu? Pokud se nemýlím, někde jsi psal, že nemusíš bůhvíjak silné basy. Ale i tak. Na bazaru se dají kolem 10 tis. sehnat solidní kousky, který by určitě k NHT nebyly zvukově underkill, spíš naopak. Decentně ho naladit, klidně na -4 až -6 dB oproti zbytku pásem, pokud bas opravdu nemáš rád plnohodnotný, ale aby tam byl zastoupený alespoň od těch 35-40 Hz? Zvuku ve významu hi-fi by to rozhodně pomohlo ;-).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Pítrs - wide-stereo je založené na "míchání", na součtových a rozdílových signálech, obejde se bez odrazů, ale umí je i zkrotit.
Ale já bych to teoretizování fakt nechal na pak, bude na něj času dost, až to bude ke slyšení...

O subu moc neuvažuju, teď s novými monitory je to zase lepší, čtyři 6,5" z metru, to už umí dát slušný akustický tlak a podle testovacího cedla je 50Hz slyšet už celkem solidně (40 slabě), s tím se dá vydržet........... a do budoucna si nechám postavit 30l wide-stereo třípásma.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Komu není rady, tomu není vzájemné hifistické pomoci.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Tak jsem si také otestoval repro soustavu od kolika jsou slyšet basy, 20Hz ticho 25Hz slabě slyším 31,5Hz už cítím na těle.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

P.S. Pítrs -- lépe řečeno:
bez odrazů (venku), symetricky umístěné v symetrické místnosti - funguje
v nesymetrické místnosti nebo nesymetricky umístěné v symetrické místnosti - nefunguje

a taky velmi záleží na nahrávací technice, jak to popisule Linkwitz
třeba pro sólový klavír, který je vždy nahrávaný na tzv. spaced pair, to funguje skvěle, a když teď doma porovnám nějakou klavírní nahrávku na "normálních" třípásmech a na wide-stereo bi-polárech, tak prostě absolutně není co řešit...

nicméně o tom subu pro poslech symfonií pro testování přece jen pouvažuju, možná by někdo na chvíli zapůjčil?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Dycky si říkám, že už to znám a že budu v klidu,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale vždycky je to stejné peklo.
Rozehrávat bedny.
Nicméně nejhorší je za mnou.
Už u Kung Fu Pandy nedávno v TV jsem si toho asi všiml, naplno mi to došlo včera, když jsem večer dával ze záznamu Terminator 5-tku.
Závěsy středobasů konečně povolily a už to fakt hraje...............................
Dva měsíce.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Tak už je to hotovo.
Milovanou sestavu Philips CD960 + Grundig V7000 ve středu definitivně nahradil streamer-DAC-amp NAD C 368.

A musím říct, že už po pár dnech jsem do toho přístroje zamilovaný.
Má dobrý zvuk a k tomu všechno úplně přesně tak, jak to mám rád:
----- je nevysoký (jen 10cm), čtvercového půdorysu, skvěle dílensky zpracovaný, vzhledově velmi efektní, vypadá fakt skvěle na blízko.
----- nemá trafo a tudíž je to zcela mrtvá hmota, která nevibruje.
----- modulární koncepce dovoluje postupné zdokonalení, konektivita je fantastická.

Vzhledem k tomu, že je to Déčko, tak se moc nezahřívá, přímo nad průduchy je cítit jen mírné teplo, měl by být parametrově velmi stabilní a vydržet hrát dobře spoustu spoustu let.
Perfektní zesilovač, který je novým jádrem mého systému.

Zvuk --- velmi oceňuji jeho radost z hraní, skvělý timing a groove, hudba šlape jako hrom.
To je vzácná a pro mě nejžádanější vlastnost.

Tož tak.

Pokud jde o další kroky, v nejbližší době ještě dokoupím MDC modul HDM-2 a veškeré signálové digitální spojení předělám na HDMI. To je tutovka. Tím bude systém v základu hotov a doufám, že mi vydrží dlouhé roky.
Bohužel se ukázalo, že moje diy bi-poláry s 2x 16cm středobasem v každé bedně jsou na mou poslechovku, která sousedí s ložnicemi, příliš. Takže návrat k osvědčeným 2x 10cm v nearfieldu.................... Ale žádná škoda, hraje to skvěle a druhé bedny využiju v pracovní místnosti.
A do vzdálenější budoucnosti to je gramec, protože jsem se rozhodl své nejstálejší poslechové věci mít na vinylu.
Překábluju i repro na solid-core.
A možná si nechám postavit monitory přímo na míru podle svých představ........... a dál mě už nic nenapadá...

Obrázek

Obrázek

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Me napadá,ze stejnou hračku v mensim (slabsim) provedeni už měls. Volalo sa to nad c 338. Stejne nadsení a za par chvil potenciometr v čudu(byť často pouzivaný). Takze s temi roky spokojeneho poslechu opatrně,byť bych ti to přál,to bezpochyby. Jinak na ten blízký poslech by byla ta 338 plně dostačující.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Tak on se Dadaft v pravidelných intervalech do něčeho zamiluje a prohlašuje to za definitivní konec hledání a dosažení hifistické nirvány, aby za půl roku bylo zase všechno jinak.

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

No řekl bych , že potenciometr bude stejné ,,kvality" jako u té předešlé 338. Tak uvidíš zda se situace nebude opakovat. Jinak gratuluji k nové hračce. Zrovna mi tu hraje také NAD *2thumbsup* Ale nevěřím, že to je definitivní Dadaftovo konečná :D To ani náhodou.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

dadaft.. Gratulujem k peknemu kusku. :) . Nič nie je správnejšie v záľube, ako radosť z nej.. Veľa radosti prajem naďalej v hifi ako aj celkovo :)

Odpovědět