Jste úplně mimo mísu pánové, jen to nevíte, ale díky za reakce.
Na jaře jsem slíbil světovou premiéru svého systému, už se to blíží, je to otázka pár dnů............
-----------------------------------
Tak gramec je doma.
Ale o tom až potom.
Hlavně mě zajímalo, co bude na zvuk říkat nezávislý posluchač. Chlápek, který mi ho přivezl.
Měl jsem ty bi-poláry postavené u kratší zdi. A problém byl, že ty NHT SuperOne, ze kterých jsem je poskládal, jsou jednak dost živé na výškách, a jednak opravdu minimálně směrové, takže hrajou stejně i pod velkým úhlem. A to nedělalo dobrotu.
Jen jsem netušil, jak moc to bude vadit někomu, kdo není na tenhle typ beden zvyklý.
A podle výrazu chlapíka to vadilo dost (tušil jsem to) - on sice nebyl schopen říct, co přesně je špatně, ale ve tváři mu to bylo vidět jasně...
Musel jsem s tím něco udělat.
A tak jsem přesunul bedny na šířku a zkusil něco, co bych nazval "Linkwitzova finta" --- on sám to použil u svých Watson SEL. Výškáče přídavného páru jsou teď zakryté lepenkou a mlčí (nechtěl jsem je odpojit, ovlivnilo by to celou výhybku). Není to úplně ideální, protože teď už ty bedny nehrajou na obě strany stejně a při směrovějších výškáčích to u mé konstrukce ani není zapotřebí. Nicméně v tomto konkrétním případě základových beden NHT to velmi pomohlo.
Jsou to teď vlastně někde od 3 kHz klasické bedny, pod 3 kHz bi-poláry.
A pomohlo i to nové ustavení. Ukazuje se, že tyhle bedny můžou být v poslechovém prostoru umístěné jen jedním jediným, dost nepraktickým způsobem.
Ale to je asi z negativ vše.
Teď už systém týden poslouchám a jsem prostě nadšený. Hraje to jako z praku. NAD C 368 je sice na můj vkus až příliš "pravdivý" zesák, takže některé nahrávky nejsou nic moc, ale jinak je systém až božsky muzikální, s měkoulinkým, rytmickým a melodickým basem. A samozřejmě prostor, jak pravolevý, tak předozadní, je jiná liga než u běžného sterea. O 50% větší šířka poslechového úhlu je zkrátka znát...
Je to přesně jak píše Linkwitz u svých Watson SEL - obzvlášť nahrávky na tzv. spaced-pair stereo mikrofon jsou fantastické.
Hraje to ještě o mnoho líp, než jsem čekal, vzhledem k hodně levným základovým bednám.
Ale mně samotnému tenhle systém teď naplno dokázal, že je správný.
Tohle je průlom v bi-polárních bednách.
V podstatě se na nich navíc jednoduše dají simulovat různé dosud používané bi-polární konstrukce a ukázat, co se děje. Třeba tu klasickou, kde každá bedna hraje dopředu i dozadu totéž, jak to má třeba Sroll. Hrůza. Nebrat. Vždyť si uvědomte, jak musí své poslechové prostory doslova vycpávat molitanem, aby nebyly slyšet všechny ty nedobré artefakty téhle konstrukce. Systém ala Bose je o něco lepší, ale ve srovnání s tím mým taky totální humáč...
Co dál?
Až se nasbírají nějaké ohlasy, bez toho by to samozřejmě nešlo, pokusím se oslovit nějakého českého konstruktéra beden, jestli by do toho nešel. Spousta věcí je totiž jasných a vím o tom hodně, ale nějaké otazníky pořád jsou a já zkrátka jednak neumím postavit bednu a jednak na to nemám zdravotně...
Prostě někoho, koho už nebaví dělat dokolečka totéž a chtěl by se stát součástí něčeho nového.
---------------------------
No a co gramofon?
Vypadá nádherně. Je v tom něco magického, když se vinyl točí na talíři... Bohužel zatím ale nemám žádné dobré LP.
Takže k systému už jen dokoupím digitální transport, protože jsem bohužel přišel i o poslední přehrávač (nějaký BDP, ty od Yamahy myslím budou stačit)) a to bude asi všechno.