dadaft

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: dadaft

Příspěvek od PítrsPraha »

Dadaftovo nadšení (jednoznačně *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*) doprovázené klasickou dávkou špatně skrývaného sebeklamu (jednoznačně *thumbs down* *thumbs down* *thumbs down* ).

NAD C368 je objektivně v rámci své třídy spíš průměrný (viz měření ve vlákně NAD). Perfektní, tedy zcela bez chyby a výrazně převyšující ostatní, není ani v nejdivočejším snu. Že ti dadafte ale i přes to vyhovuje, je úplně v pořádku. Z tvé dlohodobé volby komponentů a popisu zvuku je zřejmé, že ti vyhovuje měkčí do tepla laděný zvuk na středech a neagresivní spíš lehce zataženější výšky. Obojím NAD disponuje bezezbytku. O basech nemá smlysl psát, ty tvé bedny s 10cm střeďákem a bez basáku nehrají.

Věta "nemá trafo a tudíž je to zcela mrtvá hmota, která nevibruje" implikuje názor, že každý zesilovač s trafem vibruje. Což je samozřejmě konina na n-tou. Jinak C368 samozřejmě trafo má, jen ne lineární založené na velkém toroidu.

Celkově samozřejmě gratulace k nové hračce. Na tom že za posledních pár měsíců od tebe nejednou zaznělo, že "sestava je hotová, neplánuješ žádné další změny a už budeš jen poslouchat", teď vlastně předěláváš úplně vše :-). Neurosa audiophilia je holt sfiňa, stejně jako když se z běžného koníčka stane fetiš :-).

Přeji příjemný poslech než zase za pár měsíců budeš do nebes vynášet něco nového, tentokrát už opravdu definitivního ;-).

zdenek 333
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenek 333 »

Možná by bylo fain, kdyby se Dadaft odlepil od země a podíval se do širšího portfolia výrobků, než na které se stabilně soustředil. Nic ve zlým,ale NAD je něco jak Koss Porta Pro. Za ty peníze dobrý,ale jinak je to bída. O nějaké HIghEnd úrovni se nedá opravdu mluvit ani v nejdivočejších snech.
Přeji ti dobrý poslech, ale příště lepší ruku ve výběru.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Měl možnost (a určitě ne jenom ode mě), ale odmítnul to....
V cca dvouměsíčním období, kdy se mi doma válel bezprizorní Parasound Halo Integrated, o kterém jsem nevěděl, jestli budu prodávat, jsem mu jej nabízel k poslechu. Jen tak, bez jakéhokoliv závazku či úmyslu, čistě pro zajímavost a srovnání. Charakterově by mu totiž podle mě sedl superšpičkově. Má perfektní rytmiku a drajv a to bez ohledu na hlasitost (první 3 watty jsou v Ačku), je přesný, rychlý, ale ani náznakem není zvukem studený a k tomu přidává vynikající rozlišení a transparentnost aniž by zněl suše analyticky.

Oproti NADu C368 nemá to basové rozpliznutí a medový trochu mlžící závoj na středech.

Asi se bál poznání, jak je to ve skutečnosti s tou perfektností C368. Ale samozřejmě, i bazarový HINT stojí víc než dvojnásobek nového C368 a většina potenciálu zesilovače by díky zbytku řetězce zůstala zahalená. Ale připojil jsem HINT ze zvědavosti k Dali Oberon 3 (původně krmeným NADem C326) a NIKDY bych z bedýnek za 13 tis. nečekal TAKOVÝ zvuk ;-).

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Tady bych souhlasil. Byl jsem taky nadšen z Nad C356BEE, že má dokonalý zvuk. Potom přišel Primare a zbořil vše. NAD si nejspíš uchovává tu 100 Hz medovost, která zastíní detaily ve středních frekvencích. Jako je to líbivé, ale ztrácejí se v tom docela podstatné hudební informace.
Vždy může být lépe. I ten I22 je proti jiným křáp.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Kristepane, co je to 100 Hz medovost?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Poslechni si jakéhokoliv NADa z téhle základní řady 338, 368, 388 a pochopíš, pokud máš zkušenost s lepšími aparáty ;-). Ty nové "digitály" jsou na tom líp než předešlá řada C326, 356, 375, ale pořád tam ten charakteristický medově-rozplizávající rys NADů na basech a středech je jasně patrný.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Jak napsal PítrsPraha, možná je to jinak u nových verzí, ale dle recenzí je to podobné. Zvýraznění na nižších středech maže informace výše ve zvukovém spektru. Takže po výměně zesilovače slyším více zvuků, které nebyly předtím slyšet.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Díky za rady pánové.

Zahořel jsem NHTčka, rozjel C 368, ale hlavní sestava je zpátky jak byla poslední dva roky a už tak zůstane, protože hraje naprosto fantasticky. A to myslím doslova a do písmene. Dohromady sice stojí jenom nějakých 30 tisíc (zesák, bedny, kabeláž, bez zdroje signálu), ale až mi někdo pustí něco, kde hraje líp Jodlowski, Combier nebo Bianchi (tj. symfonická hudba), pak to vezmu zpět.
Tohle je zkrátka radost až na kost.

.................... a od teď zase budu prudit v poslechových vláknech s několika alby denně. :lol:

Všechno v sestavě (snad kromě USB kabelu) musí být jak píšu. nejde prostě vyměnit jiný kabel, bednu nebo zesák, aby to hrálo, jak to hraje. Tak to je.

Jako základní zdroj signálu je PC postavený na základové desce MSI H310M PRO-M2 -- na doporučení kamaráda, naprosto tichá a studená záležitost s Intel Core i3-8100.

Signál je veden usb kabelem Sinox do NAD D 3020 = fantastický Déčkový zesák, používaný jako usb-dac-amp.

Druhým zdrojem signálu je TV Philips, typ nevím (cca 20k), obraz mi stačí průměrný, signál analogově kabelem Sinox (řada Plus). Do TV jsou HDMI kabely připojený set-top-box a BDP.

Bedny wide-stereo bi-polární monitory dle vlastní konstrukce (konkrétně na základě "polar exploration" wide techniky), základem jsou 4x Pro-Ject Box4. Basů to má zhruba stejně jako bassreflexové monitory s 13cm středobasem, ale basy opravdu nejsou základem jejich magického zvuku.
Reprokabely zdvojené Kimber kwik16 se zlacenými banánky AEC.

Ustavení v poslechové místnosti typicky monitorové -- bedny jsou co nejdál ode všech zdí, před i za bednama stejně místa, poslechové místo zády u delší zdi. Prostě jak to mívali původně zvukaři BBC v maringotkách pro monitoring nahrávání...
Poslechový úhel je ovšem širší než normálních 60°, je to zkrátka wide, takže je o 50% větší, tj. 90°. Tomu samozřejmě odpovídá i šíře a hloubka prostorového stereo zobrazení. Popisuje to nebožtík Linkwitz na svých stránkách u Watson SEL (stereo enhancemed loudspeakers) a v podstatě není co dodat.

A to je vše. Zrovna poslouchám Rijnvesovo NYConcerto a je to totální mazec.
Nikdy v životě jsem neslyšel systém, který by se líp a snadněji poslouchal...
*hura*
-------------------------------------------------

Teď se asi pustím do druhého wide systému ve větší obytné místnosti (ne spešl poslechovce), zesák bude NAD C 368 a z té hromady uzavřených beden, co mám, to nějak zplichtím, když už jsem slíbil ty poslechy. Možná to dokonce bude "dospělé" 3-pásmové řešení.
Už jsem dokoupil stojany, kabely a tak, takže není na co čekat.

A protože jsou nějaké prašule, asi pro jistotu do foroty koupím ještě jeden D3020 a dva páry P-J Box4, znáte to, pro stýčka příhodu... ;)

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

ten novy D3020 si riadne vyskusaj nez ho zalozis, napr. ja som musel svoj reklamovat, lebo jeden kanal chrcal ... a pozor #2, uz sa nevyraba, takze to su uz len dopredaje ... a ten novy v2 uz nema USB vstup (ale zas ma MM phono)

malabar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malabar »

dadaft píše:
18 srp 2019 15:13

A protože jsou nějaké prašule, asi pro jistotu do foroty koupím ještě jeden D3020 a dva páry P-J Box4, znáte to, pro stýčka příhodu... ;)
Ahoj, jestl D3020 se uz neprodava, treba D3045 ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Tak už jsem trochu zprovoznil i druhou sestavu, ještě to má mušky (koupil jsem trochu krátké reprokabely a nemám ještě stolek pod komponenty), ale v zásadě je hotovo, příští týden dorazí ještě gramec a tím to pokud jde o železo bude hotové.
Takže to dopadlo takhle:

Malá poslechovka/relaxační místnost/TV-video --- 12 m2 (zůstává stejná jak jsem psal):
zdroje: MSI H310M PRO-M2 (PC stream), TV Philips (O2 set-top-box, anténa, bdp)
amp: NAD D3020
bedny: diy bi-polar z Pro-Ject Box 4

A nově ateliér/pracovna/obývák --- 22 m2:
zdroje:
digitál: MSI H310M PRO-M2 (PC stream)
analog: Pro-Ject Debut Carbon DC
amp: NAD C 368
bedny: diy bi-polar z NHT SuperOne 2.1

Kabeláž stejná pro obě, signál Sinox Plus a Audioquest Tower, repro zdvojený Kimber KWIK 16.
V obou případech wide-stereo bi-poláry podle vlastního návrhu a near-field poslech.

U větší poslechovky mě trochu mrzí, že nemůžu mít bedny na šířku, ale není to čistě poslechovka, takže ne no.

Malá poslechovka sousedí s ložnicema v paneláku, takže žádný hrombas, nicméně hraje mi to tam podle mého gusta a tuhle sestavu miluju, to je definitiva na mnoho let.

Větší místnost --- o dost "pravdivější" zvuk, takže stream trošku agresivnější při vysokých hlasitostech, na druhou stranu akustické nástroje nebo třeba dobře nahraný klavír hrajou perfektně, navíc gramec tomu dodá opravdový šmrnc (spojení gramo Pro-Ject a NAD C 368 je super).
Tady taky nebude problém vydržet bez nervózy, hraje to dobře.
Teď mám s penězma jiné plány, ale do budoucna plánuju nechat si postavit bedny místo kompromisních NHT přímo na míru od někoho, kdo to umí a šel by do toho. Ale o tom možná za rok, za dva...

Zkrátka hotovo, teď už jen sem tam koupím nějaký vinyl (ale docela mě šoklo, jak jsou drahé).

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Nechce se mi prolézat vlákno, abych spočítal, kolik "definitivních na mnoho let" sestav vystřídal Dadaft za posledních, řekněme, 5 let :-D.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Tak on stačí hned první příspěvek vlákna z července 2009:
sestavu jsem ladil 3 roky. nyní absolutní spokojenost.
Dadaft je fantasta a snílek, koníček se mu stal fetišem, podléhá euforickým stavům ze svých budget komponent, myslí si, že středovýšky bedýnek za 300 Eur hrají lépe než tom Vividy či SF, které nikdy neslyšel, a ve svém panelákovém bytečku vidí a oslavně popisuje šestimetrové stropy.... :-).

Ale což, hudba ho baví, poslouchá ji patrně nejvíce z nás.... A že o komponentech v drtivé většině píše z 99 % o svých představách než o faktech, jsme si už zvykli. Takže co :-).

Je 100x lepší, že dadafta něco takhle těší a chce se o to podělit, i když jsou to povětšinou jen jeho představy, než aby ho netěšilo nic a díky tomu jen prudil, jak to dělají mnozí súdruhovia...

Tak ať ti to dadafte hraje a neboj se napsat, až si zas za pár měsíců koupíš něco jiného. Třeba ten gramec, který už plánuješ od r. 2009. I cesta je cíl :-).

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

dadaft
nebylo by lepší mít místo 2 sestav jen jednu ale výrazně lepší?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Jste úplně mimo mísu pánové, jen to nevíte, ale díky za reakce.
Na jaře jsem slíbil světovou premiéru svého systému, už se to blíží, je to otázka pár dnů............

-----------------------------------

Tak gramec je doma.
Ale o tom až potom.

Hlavně mě zajímalo, co bude na zvuk říkat nezávislý posluchač. Chlápek, který mi ho přivezl.
Měl jsem ty bi-poláry postavené u kratší zdi. A problém byl, že ty NHT SuperOne, ze kterých jsem je poskládal, jsou jednak dost živé na výškách, a jednak opravdu minimálně směrové, takže hrajou stejně i pod velkým úhlem. A to nedělalo dobrotu.
Jen jsem netušil, jak moc to bude vadit někomu, kdo není na tenhle typ beden zvyklý.
A podle výrazu chlapíka to vadilo dost (tušil jsem to) - on sice nebyl schopen říct, co přesně je špatně, ale ve tváři mu to bylo vidět jasně...
Musel jsem s tím něco udělat.
A tak jsem přesunul bedny na šířku a zkusil něco, co bych nazval "Linkwitzova finta" --- on sám to použil u svých Watson SEL. Výškáče přídavného páru jsou teď zakryté lepenkou a mlčí (nechtěl jsem je odpojit, ovlivnilo by to celou výhybku). Není to úplně ideální, protože teď už ty bedny nehrajou na obě strany stejně a při směrovějších výškáčích to u mé konstrukce ani není zapotřebí. Nicméně v tomto konkrétním případě základových beden NHT to velmi pomohlo.
Jsou to teď vlastně někde od 3 kHz klasické bedny, pod 3 kHz bi-poláry.
A pomohlo i to nové ustavení. Ukazuje se, že tyhle bedny můžou být v poslechovém prostoru umístěné jen jedním jediným, dost nepraktickým způsobem.
Ale to je asi z negativ vše.

Teď už systém týden poslouchám a jsem prostě nadšený. Hraje to jako z praku. NAD C 368 je sice na můj vkus až příliš "pravdivý" zesák, takže některé nahrávky nejsou nic moc, ale jinak je systém až božsky muzikální, s měkoulinkým, rytmickým a melodickým basem. A samozřejmě prostor, jak pravolevý, tak předozadní, je jiná liga než u běžného sterea. O 50% větší šířka poslechového úhlu je zkrátka znát...
Je to přesně jak píše Linkwitz u svých Watson SEL - obzvlášť nahrávky na tzv. spaced-pair stereo mikrofon jsou fantastické.
Hraje to ještě o mnoho líp, než jsem čekal, vzhledem k hodně levným základovým bednám.
Ale mně samotnému tenhle systém teď naplno dokázal, že je správný.

Tohle je průlom v bi-polárních bednách. *hura*
V podstatě se na nich navíc jednoduše dají simulovat různé dosud používané bi-polární konstrukce a ukázat, co se děje. Třeba tu klasickou, kde každá bedna hraje dopředu i dozadu totéž, jak to má třeba Sroll. Hrůza. Nebrat. Vždyť si uvědomte, jak musí své poslechové prostory doslova vycpávat molitanem, aby nebyly slyšet všechny ty nedobré artefakty téhle konstrukce. Systém ala Bose je o něco lepší, ale ve srovnání s tím mým taky totální humáč...

Co dál?
Až se nasbírají nějaké ohlasy, bez toho by to samozřejmě nešlo, pokusím se oslovit nějakého českého konstruktéra beden, jestli by do toho nešel. Spousta věcí je totiž jasných a vím o tom hodně, ale nějaké otazníky pořád jsou a já zkrátka jednak neumím postavit bednu a jednak na to nemám zdravotně...
Prostě někoho, koho už nebaví dělat dokolečka totéž a chtěl by se stát součástí něčeho nového.
---------------------------

No a co gramofon?
Vypadá nádherně. Je v tom něco magického, když se vinyl točí na talíři... Bohužel zatím ale nemám žádné dobré LP. :lol:

Takže k systému už jen dokoupím digitální transport, protože jsem bohužel přišel i o poslední přehrávač (nějaký BDP, ty od Yamahy myslím budou stačit)) a to bude asi všechno.

Odpovědět