Dark side of the moon

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
Dark side of the moon
Příspěvky: 828
Registrován: 28 čer 2019 14:38
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Dark side of the moon

Příspěvek od Dark side of the moon »

Ahoj, jsem tu nový, tak zdravím všechny účastníky fóra. Asi jako většina ostatních jsem prošel podobným vývojem od prvotního objevení tématiky Hi-Fi a zjištění, že i z kotoučáku rodičů (Tesla B40?) lze dostat zvuk, ve kterém jsou slyšet výšky a basy (zesilovač Transiwat ?), přes čumění do výloh Tuzexu, první „západní“ komponenty až po nalezení uspokojivého řešení někdy zhruba před 15ti lety.
Pak následovalo období útlumu (rodina, děti, práce) a jen příležitostné sledování vývoje.

Loni jsem měl úraz, který mě na delší dobu ukotvil v posteli a tak jsem i tak trochu z nudy opět jednou zakoupil Stereo a Video a následně začal brouzdat po netu českém i zahraničním. No musím říci, že stav oboru mě nemile překvapil – absurdní nárůst ceny v oblasti Hi-Endu, úpadek běžných (ale dříve dobrých) značek a jejich výrobků, na první pohled téměř žádné zásadní inovace (ve srovnání např. s TV), úpadek úrovně většiny odborného tisku (sáhodlouhé popisy vzhledu výrobků místo měření, zhodnocení zvuku pár větami se zjevnou snahou nerozzlobit výrobce) a upadající kvalita vydávaných nahrávek. Všechna tato témata se samozřejmě objevují i na tomto fóru.
Říkal jsem si, že už tedy pravděpodobně zůstanu u své aktuální sestavy a maximálně se soustředím jen na hledání dobrých nahrávek a jejich poslech.

Potom však přišel další impulz – stěhování. Sice do většího, ale vyvstala nutnost výměny sloupových beden za regálovky (důvody uvádět nebudu, ale asi tušíte). A tak mě popadla odvážná myšlenka pokusit se o kompletní výměnu celého řetězce.

Stanovil jsem si následující požadavky:
- Repro sice „regálovky“, ale větší a třípásmové.
- Možnost bezproblémového a uživatelsky jednoduchého přehrávaní hudebních souborů po síti (z domácí NASky) a to včetně Hi-Res souborů (FLAC a DSD).
- Zbytek rodiny k tomu doplnil požadavek i na možnost přímého přehrávání streamů ze Spotify a Tidalu - jasně že ty mp3 na dospělé soustavě nehrají úplně super, ale k nedělnímu obědu je to O.K..
- A samozřejmě to nejdůležitější – alespoň částečné vylepšení zvuku oproti současnému stavu.

No a pak přišlo to nejobtížnější rozhodnutí – kolik do toho dát peněz. Jak jsem psal výše, posledních 15 let jsem neinvestoval ani korunu, takže něco ušetřeno bylo, na druhou stranu v minulosti jsem měnil jednotlivé komponenty postupně, vždy za cenu v rozmezí 1 až 3 tehdy průměrných měsíčních platů.
Nakonec jsem si dal limit do 100 tisíc (když je prý aktuální průměrný plat 30 ?) a pustil se toho. Protože celá ta změna byla tak trochu vynucená a i vzhledem k výše zmiňovanému špatnému stavu celého oboru, šel jsem do toho s obavou, že výsledek je nejistý a že se může stát, že peníze vyletí komínem a žádného zlepšení (kromě těch nových vlastností týkajících se přehrávaní ze sítě a streamování) nedosáhnu.

A teď k tomu nemístně optimistickému titulku – při psaní tohoto příspěvku mi hraje ta nová sestava a já, věčný nespokojenec a hledač, jen poslouchám a poslouchám. Hraje na tom dobře všechno – rock, pop, klasika. Nahlas i potichu. Nic nepřebývá, nic nechybí. Spousta nových detailů, ale pohodový neagresivní zvuk. A taky jsem objevil zdroje nově audiofilsky vydaných nahrávek (z původních originálních studiových pásků) mých oblíbených interpretů – Rolling Stones, Pink Floyd, Creedence, …

Jediným „problémem“ je to, že výsledné řešení, které překvapilo i mě, vůbec nesplňuje běžné představy o Hi-Fi (neřku-li Hi-End) sestavě.

Vykrystalizovalo to takto:
- CD přehrávač v nové sestavě není, starý je v ložnici
- 3 pásmové regálovky napájené bi-amp
- Multi kanálový AV receiver umožňující bi-amping, s integrovaným softwarem pro korekci vlastností místnosti a automatickou multi frekvenční EQ (asi k samostatné diskuzi) – vše zapnuto a používáno

+ pro mě největší překvapení, povyšující celou sestavu o min. 30%
aktivní subwoofer řízený tím softwarem AV receiveru (taky asi k samostatné diskuzi – ale především nutno osobně vyzkoušet, opravdu to může znít šíleně, ale kdo neslyšel – neuvěří).

Takže asi tak. Není ještě všechno v pytli.

Uživatelský avatar
Miro_CZ
Příspěvky: 214
Registrován: 19 pro 2017 21:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dark side of the moon

Příspěvek od Miro_CZ »

Gratuluji ke tvé spokojenosti, ta je nejdůležitější. Můžeš se ale rozepsat, jakou že sestavu to vlastně máš? :)

Uživatelský avatar
lechos
Příspěvky: 5400
Registrován: 09 pro 2008 08:34
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dark side of the moon

Příspěvek od lechos »

sestavu aparátů můžeš stručně vyčlenit v sekci "profil" a "vybavení" jakož i vložit svého avatara malých rozměrů

Dark side of the moon
Příspěvky: 828
Registrován: 28 čer 2019 14:38
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dark side of the moon

Příspěvek od Dark side of the moon »

Pozn. - já jsem chtěl ten můj příspěvek dát do sekce OSTATNÍ kam asi patří spíš, ale jak jsem tu nový, tak jsem to vložil sem a už nepřišel na to jak to přesunout.

Jinak - chtěl jsem hlavně uvést to poněkud nezvyklé řešení v obecné rovině, tj. AVR receiver s korekcí místnosti, přehrávání jen z NAS bez CD playeru a subwoofer. Existuje spousta konkrétních možností jak to v dané cenové kategorii nakombinovat a nechtěl jsem hned zpočátku zabřednout do detailní diskuze ohledně jednotlivých značek.

Konkrétně jsem tedy pořídil:
receiver Denon AVR-X4500H
repro KEF R3
subwoofer KEF Kube10
kabely k repro (ponechal jsem ty z minulé sestavy) Neotech KS-11275

whisp
Příspěvky: 95
Registrován: 02 dub 2015 20:19
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dark side of the moon

Příspěvek od whisp »

Vsetko hra super. Kym to neporovnas s niecim lepsim...

Dark side of the moon
Příspěvky: 828
Registrován: 28 čer 2019 14:38
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dark side of the moon

Příspěvek od Dark side of the moon »

Takhle bych to neřekl.
Samozřejmě jsem už slyšel spoustu lepších sestav, pár studií a výstav navštívil.
Takový příměr - jednou mě jeden známý svezl v Mercedesu S600 a je to určitě lepší auto než VW Passat nebo jakákoliv Škodovka. Ale to neznamená, že by člověk neměl mít radost z nové Oktávky. Protože ta je o třídu lepší, než cokoliv srovnatelného z devadesátek (pokud tam tedy není nějaký tříválec).
Na druhou stranu, nic není definitivní a pokud se časem objeví nějaká zásadní inovace nebo zlepšení v dané třídě, určitě není od věci to zkusit a případně vyměnit.
Mezitím je ale čas ne to hlavní - poslech hudby :).

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host