Takze kapitola spojazdnenia EAT Forte S a Graham Phantom II 12"
Poskladanie gramofonu bolo uplne lahke,v podstate iba namazat lozisko taniera,polozit tanier na lozisko a nahodit remienky.
Prvy problem prisiel pri instalacii prenosky sumiko podla sablony od Grahamu. Odniesol si to jeden pin prenosky z dovodu unavy materialu a prenoska isla na reklamovanie. Naskytla sa moznost vyskusat Transfiguration Phoenix. Prenoska sa instaluje mimo taniera pomocou sablony od Grahamu,ktora sa zapichne do 2 otvorov na headshelly. Prakticke,rychle,presne. Montazna vzdialenost sa tiez nastavi pomocou adapteru,ktory sa da na spindl a 1 otvor na headshelly sa zapichne do tochto adapteru. A mame nastavenu presnu montaznu vzdialenost. Neni treba ziadna sablona,pomocou tychto 2och vychytavok sa nastavi cele rameno.
Ale este sa vyskytli 2 problemy. Najprv pripojenie phono kabla,ktory sa proste do vyrezu v EATe nezmestil. Mam na mysli konektor. Totiz konektor na Phantome nesmeruje dole,ale do boku. A elipsovy vyrez vo Forte S neposkytuje moc zivotneho priestoru. Vyriesilo to rozobranie DIN konektoru a pripojenie iba plastovej casti do ramienka. Pozlateny obal sa hojda v strede kabla
2 problem bol s VTF. Protizavazie uplne na konci a pritlak bol stale velky, 3,1g namiesto doporucenych 2g. Docasne to vyriesil takyto tuning.
Takze 1.den celkom rozcarovanie.Ale nedalo mi to a dalsi den som hladal na nete same informacie a pisal som mail samemu Bobovi Grahamovi.
Po par hodinach a mailoch mam v tom jasno. Tak,ako bolo nastavene ramienko 1.den, bolo vsetko zle.
Pisal som Grahamovi ohladom 2 veci. Protizavazie,ze ako je mozne,ze relativne lahku prenosku neudrzi. Ze ci nahodou nemaju 2 rozne zavazia,pre 9" a 12" a mne to zle nakombinovali. Odpoved bola,ze rameno Phantom II sa dlhu dobu robilo iba ako 9" a 10". Ale z dovodu dopytu po 12" verzii sa rozhodol ju urobit. Da sa samostatne dokupit 12" trubka a v baleni je
pridavne zavazie a list so specifikaciami na nastavenie. Mne tieto 2 veci chybali v baleni. Takze protizavazie sa da doladit takto:
2.vec boli prave tie nastavenia. V manuali su parametre pre standard version a long version. Efektivna dlzka bola 235 a 247. Ma napadlo,ze to bude blbost,aby bola efektovna dlzka 247 pre 12" ramano. Odpoved bola,ze 12" verzia sa nastavuje presne ako SME V 12" a poslal mi aj dokument s parametrami pre SME V 12",ze to iste plati aj pre Phantom II 12". Takze efektivna dlzka 308,8, montazna vzdialenost 295,6 a presah 13,2.
Takze vychytavky na nastavenie ramienka od Grahamu mi boli uz na nic a aj predosle nastavenia boli zle,tak som rozobral cele rameno a isiel na to odznova. Pozical som si kvalitny protractor a snazil sa najprv posunut montazku dlzku na 295,6mm. Lenze tu nastal hned prvy mini problem a to,ze EAT ma SME zakladnu fixovanu a hybat som mohol iba s ramenom,ktore dovoluje pohyb v rozmedzi 2-3 cm. Ked som posunul rameno uplne dozadu,tak maximalna montazna vzdialenost,aku viem nastavit s Phantomom je cca 294,5 mm. Cize 1 mm mensia,co je este okay.
2. a vacsi problem nastal s presahom,ktory ma byt 13,2mm. Lenze konstrukcia prenosky a headshellu neumoznuje mi nastavit presah mensi ako cca 16mm. Je to uplne na doraz vzadu v headshelly a menej ako 16mm z toho nedostanem. Tu vidim problem v blbo designovanom headshelly. Totiz,ono ta 12" trubka je iba predlzena 9" trubka. A este podla mna bude efektivna dlzka vacsia ako ma SME V 12". Opticky mi prislo,ze je Graham dlhsi ako 308,8 a teda aj montazna dlzka by mala byt dlhsia a tym padom by sa par milimetrov ziskalo v headshelly na posuvanie. Ale tak sam Graham mi napisal,ze to ma byt podla SME V 12",tak neviem....
Cize hram s offsetovym uhlom nastavenym pre efektivnu dlzku 308,8 ale s presahom o cca 3mm vacsim. Lepsie sa to nastavit nedalo.
Ostatne parametre sa nastavuju jedna radost. VTF klasicky cez digi vahu,azimuth cez zrkadlo pomocou magnetu na boku( nastavuje sa vyska magnetu a tym padom taha rameno doprava alebo dolava),VTA za chodu pri prehravani LP,antiskating sa da nastavit viacerymi sposobmi,ma rozsah od 0 do 3g a je
VARIABILNY. Na zaciatku ma mensi ucinok ako na konci LP.
Prenoska je made in Japan.Ma ju na starosti Seiji Yoshioka. Impendencia 7ohmov oproti Sumiku,ktore ma 30ohmov. Zataz v Nagre teda isla dole z 1000 na 150 zatial.Este vyskusam 100.
Zvukovo. Kedze ten presah neni uplne presne,tak nejake skreslenie tam bude. Ale co som pocuval nejake platne uz,tak absolutne nepocujem ziadne pocutelne neprijemne skreslenie. Hra to neskutocne dynamicky a vzdusne s velkou prekreslenostou.