Walcott píše: ↑01 čer 2026 18:45
Ak človek trochu ovláda REW dokáže veľa vyťazit aj z audyssey XT32 ak si zaplatí 200e za PC verziu, to sa mi páči na audyssey že aj po kalibrácii umožnuje plnu modifikovateľnosť ako upravu delay, trim levelov, tvorbu vlasnych house curve pre každý repro zvlášť, čiže ked človek vymení jeden repro nemusí prebiehať celú kalibráciu ale vie ladiť samostatne jeden kanal, čiže ak má človek chuť, čas a nejaké znalosti vie si to vycibriť skoro k dokonalosti.
Dirac live, a potom aj base control je tiež super len tam po kalibracii už toľko veľa úprav človek nemôže robiť, pre bežného uživatela asi lepšie lebo je tam vyššia automatizovanosť, novšie GUI, ART nadstavba je už len čerešnička pre 90% uživateľov čo majú aspon dva a viac subov stačí live+base control, navyše doplatok za komplet balík je okolo 800e+mikrofon, čo pri cene avr okolo 1000e je riadna položka.
ja som za zivot vyskusal alebo mal moznost pocut relativne dost, aj pokrocilych DRC systemov a stale plati, ze fyziku neoklames a velky problem nevvyekvalizujes. Stale je treba mat kvalitne, co najlepsie postavene repro v co najvhodnejsej miestnosti. Tie automaticke vacsinou nie su uplne dobre a manualne su dost pracne na znalosti a cas.
Co mi preslo nejakym sposobom cez ruky/posul som - Audyssey, Dirac - DLBC aj ART, Anthem RC, Lyngdorf, PBK od MartinLogan, SpaceOptimisation od LInnu, pocul som vselijake pluginy do playerov a RePhase, Genelec, MSO na MiniDSP 2x4, atd. Okrem toho som pocul aj CrossTalk Cancelation zostavu, BACCH [alebo tak]. No a Trinnov samozrejme.
Za mna [samozrejme ze som zaujaty] je najlepsi Trinov - normalne funguje jak ma, da sa nastavit jak treba, ma svoje unikatne veci ako Waveforming alebo mikrofon zo 4 kapsulami.
Dirac - ten som na stereo/hudbu este nepocul hrat dobre, za man to je take uplne zatlcene a bez zivota. Na kino v pohode, DLBC je podla mna pruser a ART je vyborne, za malo penazi vyrieseny bas.
Audyssey - tam je problem, ze to je mrtva firma a uz sa to nikam nehybe - v podstate mozes cez appku nahodit FIR filtre do AVR, len teda tie AVR maju nizky DSP vykon, tak naprikjlad na basoch to ma uplne mizerne rozlisenie a dost to predzvana. A na kino som este nevidel aby sa Audyssey trafilo na fazu crossoverov na L-C-R na vsetkych naraz. Tam nemam priamu skusenost, ale je taky typek ze OCA a sa mi zda, ze on robi take nadstavby na Audyssey.
ARC a Lyngdorf - basic EQ, nic extra. LINN Space - to je divne DRC - bez mikrofonu, len sa zadavaju rozmery miesntost/postavenie repro a vyjdu z tpoho filtre. Zaujimavy je MSO - multisub optimizer - program zadarmo, da sa prispet - nahodis tam merania z REW a napocita optimalne filtre, tak aby sa docielial aj co najlepsia uniformita nape. na celej pohovke.
Len by sa t fakt malo primarne pozuivat na nejake odstranenie vplyvu miestnosti a nie na opravu blbej vyhybky na repro. Ja idem uz nejaku dobu cesto EQ minimalizmu - co najmenej ako sa da, aby to hralo dobre. Preto aj riesim tolko akustiku a aby menice neskreslovali v spickach.