Při poslední návštěvě Pipísů mi byla zapůjčena krabička, která umí měřit, kolik nám naši hi-fi miláčkové papají.
Nejprve jsem změřil, kolik si berou „maloodběratelé“ Vše jsem měřil při zapojení přímo do obyčejného pěti zásuvkového psa Baumax a potom přes oddělovací trafo.
Zde jsou výsledky:
DAC Cepheus přes od. trafo: 38W, bez od. trafa: 20W
Phono Tube Box II přes od. trafo: 12W, bez od. trafa: 11,4W
DVD Marantz přes od. trafo: 19W, bez od. trafa: 17W ( stand by 0 - tomu nevěřím)
TV Sony 82cm bez od. trafa 95W, (stand by 0 - tomu nevěřím)
motor gramofonu bez od. trafa 8W
satelit bez od. trafa 18W (stand by 12W)
Nakonec jsem si nechal měření lampového zesilovače s lampami 6550A Elektro Harmonic. Jde o měření od zapnutí.
Průchodový proud koncových elektronek - 90mA, max. výkon zesilovače 15W:
Odběr přes oddělovací trafo: 1. minuta - 98W, 5. min. - 113W, 10. min. - 121W, 20. min. - 118W, 40. min. - 118W, 60. min. - 121W.
Mimo oddělovací trafo: okamžitě 147W
Dále jsem změřil odběr i při dalších dvou nastaveních.
Průchodový proud koncových elektronek - 60mA, max. výkon cca. 10W mimo oddělovací trafo 130W.
Průchodový proud koncových elektronek - 20mA, max. výkon cca. 3W mimo oddělovací trafo 98W.
Odběr proudu kolísal v rozmezí 2-4W, ať jsem hrál nahlas, nebo půlnočně.
Docela mě zaskočil odběr 147W! Čekal jsem že to bude kolem dvou stovek, možná i víc.
Z těchto zjištění mě zaskočilo, že je přes oddělovací trafo odběr proudu celkem výrazně menší. Normálně přes trafo zesilovač zapojen nemám, protože hraje lépe. Prostě má lepší drive. Jednoduše, berlínští filharmonici více přitlačili na nástroje, jakoby jim pan Karajan domluvil, aby se do nástrojů více opřeli.
Oddělovací trafo samotné polkne 10W.
PS: omlouvám se případným nedostatkům a doufám, že je to přehledné. Snad mě techničtí odborníci nezadupou do písku.