Já mám rád oboje. Od dětství (ročník narození '82) mě zajímala hudba a bavilo mě hledat novou a novou hudbu ať už v jednom směru, jakož i hledaní dalších směrů hudby a jejich propojení. Asi každý milovník hudby to zná, zná cestu, která je nekonečná a na jejíž současném místě jsem rozkročen mezi elektronikou (Plastikman, Extrawelt, Biosphere, Boards of Canada, Steve Bug..), Hip-Hop (především CZ a SK scéna, z cizích spíš starši US, FR a PL projekty), rock (Swans, Smashing Pumpkins, Queens of the Stone Age..), metal (Metallica, Alice in Chains..), jazz, folk, country, big beat atd. až po klasiku...dalo by se pokračovat dlouho!
No a tím, že mám rád hudbu a chodil jsem poctivě na koncerty a parties, nebylo daleko k uvědomění, že zvuk koncertů chci mít i já doma, a že mi chrastítka tipu Genius 5.1 systému stačit zdaleka nebudou!!? Nejdřív jsem se dostal k těm velkým aparátům - PAčkům, protože jsem na nejrůznějších hudebních akcích začal pracovat jako bedňák. To mi v podstatě vydrželo až do teď, jen jsem se z bedňáka posunul téměř na vrchol a to na produkčního (ve většině akcí na hlavního produkčního!) a sem tam už pokukuji i po promotéřině

Ale zpět k mašinkám, které produkuj zvuk u mě doma, a které nás zajímají asi nejvíc. Po éře 5.1 systému a odstěhování se do "vlastního", jsem se dostal ke stařičkému zesilovači Tesla AZS 223 a dvoupásmovým bednám od AQ - typ už si nevzpomenu a zdroj samozřejmě počítač. Zvuk muzikálnější, ale bez basů. Ještě mě furt hifi tolik nebralo a ani nebyli peníze, takže chvíli trvalo než jsem změnil komponent. První na řadu šel zesilovač a to za ještě starší kousek, ale za to Made in Japan, konkrétně Pioneer SA-506. Ti japonci mi nějak zůstali do teď... Každopádně jak to zná asi každý, tak přicházela řada obměn, u kterých jsem se vždy snažil jít s kvalitou nahoru včetně DIY věcí, až jsem se dopracoval k současné sestavě.
Hlavní sestava v pracovně:
zesilovač Luxman L-530
momentálně jej občas přepojím za Pioneer SA-9900
gramofon Luxman PD-441
raménko Rega RB300
přenoska Sumiko Blue Point
stabilizační závaží Bren1 o váze 400g a druhé DIY s váhou 600g (popravdě mezi nimi neslyším rozdíl)
DA převodník vyrobený na zakázku Horn Studiem Kroměříž + DIY tube buffer "Musical Fidelity X10D"
CD přehrávač Denon DN-961FA
repro DIY dvoupásma s reproduktory Fostex FE-206 ES-R s phaseplugem od Decware a Monacor RBT 95SQ dělené na frekvenci 7500Hz
druhé repro Tesla ARS 84x, ale v 8R verzi a novou výhybkou (kupodivu hrají příjemně a především basák je prostě skvělý! Škoda, že nesnese velké zatížení)
zásuvková lišta/filtr Isotek Gemini
kabely MIT Terminator 5 (repro), DIY RG 59 a RG62 (signál - dočasně! Každým dnem očekávám MIT MI-330) a DIY napájecí kabely z metráže SUPRA
sluchátkový zesilovač TORPEDO
sluchátka AKG K550, Sony MDR-F1, Koss MV1, Sony MDR-R1 (na ven), Audio Technica ATH-PRO500MK2 (na DJing) ad.
Sekundární systém:
zesilovač Cyrus One nebo Technics SU-7
tuner Cyrus tuner nebo Technics ST-5
gramofon Tesla NC-470 s pertinaxovým raménkem
přenoska Audio Technica AT-13EaV
repro starší 3-pásma od AQ - model neznám
Doma se mi navíc "válí" dalších pár zajímavých kousků techniky a sem tam přemýšlím zda je prodat či co s nimi!? A tak se sípš než nad minulými stroji kochám a těším nad novými a jednou snad i mými. Momentálně mám v hledáčku vyměnit zesilovač za Luxman L-550, který je ve všech ohledech lepší, gramofon posunout též od Luxmanu za model PD-444 kvůli možnosti montáže 2 ramének a tak si víc vyhrát s jejich výběrem (9" + 12" rameno bude jistě příjemné srovnávat), no a bedny mám v plánu postavit nové a to v klasickém pojetí 3-pásma (2x 8" + 5,25" + 1" kalota v BR ozvučnici) Hrátky s kabely, i když jejich vlivu nedávám příliš významu, mě baví především vůli designu! No asi jako každý jiný hifista, že!
Každopádně musím o sobě říct, že ne zcela rozumím technické/elektrické stránce věci, ale zato si myslím, že vím co chci a můžu očekávat a vím jak by měla věc uživatelsky fungovat + jsem realista/praktik a moc neverim v nejake hifi "voodoo". Navíc se snažím chápat možnosti a názory jiných a dokážu si představit, že jiní lidé mají rádi jiné věci, i když tomu třeba vůbec nerozumím PROČ... (to poslední mě naučil showbussiness)
Nad čím občas přemýšlím je akustika, se kterou momentálně nemám až tak velký problém krom snad jediného prvku a tím je skřín proti sestavě, která je zcela rovná a zvuk se od ní odráží zpět k mým uším a je to trochu slyšet (za sestavou je knihovna, která spolehlivě funguje jako difuzor a po stranách mám sedačku na jedné straně a závěsy okna na druhé, které zase fungují jako pohlcující materiál), ale co na dveře od skříně dát mě opravdu nenapadá..? Každopádně to není až takový problém, abych kvůli tomu nespal

Pár fotek z pracovny (omlouvám se za kvalitu)