Janik

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Janik

Příspěvek od blesk666 »

Aj mne sa to páči ako si zladil farbu dreva s tou tmavo zelenou a čiernou. Osobne nemám moc rád čiernu na komponentoch (aj keď som sa ani u mňa to u nevyhol) ani repro, ale tu je to dobre zladené a vtipný a nerušivý je ten nápad doplniť tie police od Neo design s tymi malými drevenými stolikmi kde máš dalšie komponenty

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Janiku, máš to fakt pěkný. Krásný gramofon, zajímavé bedny. Canor zesilovače se mi hrozně líbí, jak zvukem tak vzhledem. Věřím že to bude radost poslouchat.
Rel T7 jsem měl taky. V mojí poslechovce mu sedělo nejlíp pozice v rohu, směrem do protějšího rohu a asi 40cm vytažený. Pak mu nejlépe seděli nožky vibrapods isolator 4 + cone. Bez nich se mi přenášeli vibrace hodně do podlahy. To zvuku taky prospělo.
Jinak kdyby si je teď naladil nějakým DSP k bednám. Skok ve zvuku by byl úplně stejný jako jejich zařazení. Když jsem poprvé nastavil svůj sub 3070. Nevěřil jsem jak moc to dokáže ještě vylepšit celý zvuk. Až po nastavení basů do "rovná" jsem naopak začal poslouchat při menší hlasitosti. Protože basů bylo vždy dostatek, a nepotřeboval jsem honit tlak basů hlasitosti.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Dakujem za komentare. Zas som to trocha pomenil. Myslim si, ze k nejakemu finalnemu stavu sa dostanem po zopar mesiacoch. Prisiel som ale nato, ze minimalne 2 submi sa da velmi efektivne eliminovat mody miestnosti. Po skonceni testovat budem reportovat. Aj ked samozrejme vizualne je zaujimavejsie ich mat tak ako su no pre mna osobne je zvuk z posluchoveho miesta top priorita ved aj preto som ich kupoval.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Aké máš rozmer miestnosti? Určite sa s tým správnym rozmiestnením dá do nejakej miery eliminovat módy miestnosti.

Treba ale mať na pamäti, že riešiš tým len pásmo do cca 50-60Hz pokial ti “hrajú” suby, keďže hlavné repro ti hrajú fullrange.
Je tam samozrejme nejaký prekryv.

Zachytil som niekde že máš 14m2 len neviem rozmery. Prvý mód (teda zvýraznenie na basoch), bude ale tak či tak až niekde na 40-45Hz (podľa rozmerov) ostatné sú už len vyššie.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Jeden mam nastaveny xover do 50hz druhy do 40hz ale dost hraju este + 10-20 nad (60-70 potom prudsi pokles, druhy 50-60). Ten na 40 viac doplna. Ten druhy prekryva.

Walcott
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Walcott »

Ahoj, pekná zostava, určite by som ešte odporučil to premerať cez nejaký Umik-1 a REW aby si vedel suby detailne doladiť a zladiť s repro, poskúšať delay na každom sube aby si mal čo navyrovnanejšiu charakteristiku, rovnako ich SPL na MLP a podobne :)

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Myslim si, ze som zastabilizoval moj set up. Skusal som rozne veci. Hlavne posuvat a sluchom nastavit subwoofery. Svoje stabilne miesto dostali tak ako to je vidno na fotografiach. Jeden je pri lavej reprosustave. Druhy diagonalne pri posluchovom mieste.
IMG_6173.jpeg
IMG_6174.jpeg
Akusticke absorbery som tiez umiestnoval podla sluchu a momentalne sa mi paci ako su teraz. V rohoch kde v strede je este vzduch. No najdolezitejsie a nove umiestnenie pre mna je za posluchovym miestom pod difuzerom. Nesmie byt vsak pri stene nalepeny. Musi byt vzduch za nim minimalne 10-15cm. Ten rozdiel je hned pocut na basoch. Su menej prekreslene z posluchoveho miesta a vytrati sa trocha realnost / zivost. Prisiel som nato iba posluchom kde som nechapal co mi chyba. Posunul som ho naspat a vratilo sa to naspat ta taka istota v tonoch. Samozrejmost?!
IMG_6172.jpeg
DAC Fiio Warmer R2R si nasiel popri mojom analogu svoje hrde miesto a neviem ci to je tymi brimar elektronkami ale je to prevodnik, ktory mi robi neskutocnu radost pocuvat. Moje pc nie je nijak osetrene. Je to proste normalne dobre postavene pc bez akychkolvek hifi ficuriek. Je velmi tiche. Zdroj je predimenzovany na konfiguraciu kde jediny co berie nejake watty je cpu. Ventilatory idu na 550rpm 3 v predu, 1 vzadu a 2 na cpu. Na zdroji corsair rm750x ventilator nepocitam kedze ten ma funkciu zero rpm a je stale vypnuty. Jedine co je pocut ked si interny disk nacita subor do pamati ale je to taky pekny zvuk ako ked si otvorim LP a vyberiem vinyl a polozim na gramofon (aj ked dnes asi najviac pocut a/c).
IMG_6175.jpeg
Preco to spominam... Kupil som si qobuz, ze reku porovnam si lokalny flac (24-bit/192kHz), ktory som si kupil https://milesdavis.bandcamp.com/album/m ... tered-2026 Ta ista verzia je aj na qobuz v tej iste kvalite https://www.qobuz.com/lu-de/album/miles ... e2lnjhm3ze Musim vsak povedat, ze som bol vcelku prekvapeny. Pocitam s tym, ze su to identicke verzie ale zo streamu to znie menej vzdusne. Pustal som to z roonu, rovnaka hlasitost, rovnaka bitova hlbka, rovnaka vzorkovacia frekvencia. Roon si to stiahne dopredu do bufferu tak neviem preco taky rozdiel. Tym som dospel k jednej veci. Pre mna stream by prichadzal do uvahy ak by som asi osetril siet?! Aj ked logiku to nema. No nejdem do toho investovat. Som spokojny aj ked s obmedzenym mnozstvom hudby v lokalnej kniznici.

Mam naplane (ked budem mat cas...) vymenit koncovky na mono ramene, kedze som tam mal len docasne nakamichi RCA. Kupil som KLE, ktore mam rad. Tiez uvazujem vyrobit si nejake kvalitnejsie kable pre subwoofery. A urobit nejaky cable management.

jarda_k_2005
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda_k_2005 »

Ahoj! Máš to moc pěkné, a taky tě čeká hodně práce, podle vlastních plánů, co uvádíš. Jen mě překvapuje, že ty hlavní bedny hrály snad málo basu? To se mě ani nechce věřit. Jrd *thumbs up*

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Ahoj Jarda

Dakujem. Co sa tyka basov, nebolo to tak, ze by hlavne bedne hrali malo basu. Skor som narazil na limity miestnosti a rozlozenia basovych modov. Reproduktory zahraju basu dost, ale v posluchovom mieste v danej miestnosti nebol vzdy rovnomerny a prirodzeny priebeh.

Preto som do systemu zaradil subwoofery,aby bol kvalitnejsi, rovnomernejsi a siahal nizsie. doplnit najnizsiu oktavu, pridat trochu vahy nastrojom a zaroven lepsie vyriesit bas v miestnosti. Hlavne bedne sa mozu sa viac "sustredit" na stredy a priestor. Teraz nie je viac basu, ale mozno plnsi a prirodzenejsi zvuk s vacsou energiou a vacsim pocitom priestoru.

Ked su subwoofery dobre nastavene tak ich nevnimas. Cela sustava hra uvolnenejsie a kompletnejsie dokonca aj univerzalnejsie co je neskutocny bonus.

jarda_k_2005
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda_k_2005 »

Děkuji za vysvětlení, mám podobný problém. Uvažuji o nákupu SW už dlouho, ale nechci zbytečně vyhazovat peníze. Nemám málo basu, ale tam, kde sedím, začíná pomalu bas slábnout-mod mítnosti. Teď mám u kamaráda domluvenou zápůjčku subbasu, tak se uvidí. Dobrý zvuk! Jrd

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Vyskusaj si pozicat z nejakeho studia. Vela ludi si mysli, ze staci jeden. No nie je tomu tak. Ovela jednoduchsie a s ovela vacsim vysledkom minimalne dva. Potom vznikaju dost debilne skusenosti na internete ked niekto zapoji nejaky sub a na internete napise... Dovod je, ze nerovnomerne budes mat este vacsiu energiu v nejakom mieste. Mozno by to malo dobry efekt ak ho nastavis fakt nizko (aj crossover aj high/low level) a dobre umiestnis. Vyhoda subwooferov REL je, ze az neskutocne lahko sa naviazu na hlavne repro a nepotrebuju DSP prave kvoli zapojeniu high level. Ide do nich to iste co do hlavnych repro. Normalne ich napojis na terminaly na zosilnovaci. Drz sa.
Ja som ich bral od hlavneho distributora na Slovensku co je Platan. Pan Nemcek je perfektny typek. Jeho cennik (minimalne by som skusil 2x HT/1003 MK II https://www.platanaudio.sk/data/platana ... 109061.pdf
V Cechach je hlavny distributor https://audiocenter.cz/kontakt/

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Píšeš doplnit Suby pro nejnižší oktávu. Nejnižší oktáva je cca 16 - 30Hz a ty Tvoje suby mají při -6dB od 31Hz. To se Ti bohužel nepodaří. Jinak je patrno, že si "posluchač", rád si s tím hraješ a nejdůležitější je, že Ti to tak vyhovuje. Hifisti už sem příliš nechodí.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Myslel som to skor vseobecne ako rozsirenie frekvencneho rozsahu smerom nadol a zlepsenie reprodukcie najnizsich basov v miestnosti. Vacsi prinos prinieslo rovnomernejsie rozlozenie basov v miestnosti, mensie vplyvy modov a odlahcenie hlavnych reprosustav. prejavilo sa to na celkovej prirodzenosti a citatelnosti reprodukcie. Hej no som skor posluchac. Ladim si system podla vlastnych preferencii. Na konci dna je najdolezitejsie, aby hudba bavila co ma napriklad vo Viedni na vystave nebavila :-D.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Z toho si nic nedelej Janiku. Oldear, kdyz bude psat tyhle radoby chytre ale hlavne trapne komentare, tak tim sem urcite zadny novy hifisty neprilaka. On je soucasti problemu a ani si to neuvedomuje, at uz je rozdil mezi hifistou a posluchacem cokoliv, to vi jen on.

Dobry to mas a dobre k tomu pristupujes. Ja bych ti jen ohledne audio PC doporucil vyladit software. Jako audio PC, kdyz uz to nechces nijak zvlast hrotit po HW strance, tak je podle me vhodnejsi nejake mini PC nez klasicky desktop. Vykon neni potreba pokud nedelas najeke silenosti treba s HQPlayerem. A mini PC maji kratsi signalove cesty a hlavne to jde napajet externe, takze si muzes pridat linearni zdroj, coz z me zkusenosti trochu pomaha. Za me je ale software (cimz myslim vsechno - OS/kernel, drivery, prehravac, atd.) u audio PC snad dulezitejsi nez HW. Tak bych zkusil nainstalovat nejaky audio linux, nebo OS urceny pro audio. Za pokus nic nedas, muzes to v nekterych pripadech i nabootovat z USB flashky, takze ti stavaji instalace zustane netknuta a myslim ze bys byl prekvapeny. Zvlast kdyz slysis rozdil mezi prehravanim z Qobuzu a pres Roon. Ten rozdil totiz nemuze byt nic jineho nez v software. Ja nativni appky streaming sluzeb zasadne nepouzivam a prestal jsem tedy pouzivat i Roon. Ne ze bych to chtel uplne doporucit, ale mam Euphony OS a hraju pres ten Euphony Stylus player a to je jednoznacne nejlepsi zvuk, ktery jsem nebyl schopen dosahnout s Roonem, nebo cimkoliv jinym. Je to ale za predplatne, mizerny support a nulovy vyvoj. Az se nastvu, tak s tim skoncim a proto bych to asi nedoporucil. Muzes ale zkusit zdarma trial a rozhodnout se sam. Pak jsou i jine volby - audiolinux, daphile, snakeoil OS, gentooplayer, atd...

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Janík
To nebylo nic osobního, jen upozornění na nepřesnost. Jinak by tam bylo spustu připomínek, ale to si odpustím, protože hlavní je, že to Tobě vyhovuje a seš s tím zvukem spokojený. Snad jen k nastavení: "basy přes sebe" je pěkná volovina. Pokud chceš další info, tak do SZ. Sám vidíš, že tady to nepůjde.

Yiakubou
Jako obvykle: tázán si nebyl, ale plácáš tady moralistické a mravokárné kecy, ale i tak Ti děkuji za reakci, ikdyž stupidní.

Odpovědět