Janik
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Janik
Jen doplním Yiakubou, že rozdíl ve zvuku Win-Linux je opravdu velký, já sám hraji na obyčejném Linuxu Mint a playeru Audacious. Ovladač údajně nejlepší je základní Alza, žádné PulseAudio, Pipe Wire apod. Oblíbené věci mám na kartách v přehrávači, takže jsou rychle po ruce. Neosvědčil se mě Daphile kvůli instalaci.
Rano som sa rozhodol, ze to vyskusam... Tak som presiel na audiolinux https://www.audio-linux.com/ a pouzivam roon.
ked to budem mat porovnane dam nejaky output...
Čo myslíš tým “kvúli instalaci”?
Ahojte,
chcel by som zdieľať technickejší pohľad na moju skúsenosť s AudioLinux v kombinácii s Roonom a následné porovnanie s mojím Windows setupom (JPLAY + Roon).
Setup
* Audio PC: AudioLinux (real-time kernel, low-latency oriented build)
* Playback: Roon Bridge / Roon endpoint (testované viac konfigurácií)
* DAC pripojený cez USB
* Sieť: gigabit LAN, Roon Core bežiaci separátne
* Testované aj rôzne CPU isolation / RT scheduling nastavenia podľa dokumentácie AudioLinux
⸻
Kernel a systém tuning
Používal som RT (real-time) kernel, s dôrazom na:
* CPU isolation (vyhradené jadrá pre audio thread)
* vypnuté power saving governor (nastavené na performance)
* minimalizované služby a daemon-y
* deaktivované unnecessary kernel modules
* IRQ affinity nastavené manuálne pre USB kontrolér (xhci)
Skúšal som aj:
* isolcpus + nohz_full
* threadirqs
* manuálne pinovanie IRQ pre USB audio zariadenie
Cieľ bol minimalizovať DPC/interrupt jitter a dosiahnuť čo najdeterministickejší audio thread.
⸻
Roon pipeline (AudioLinux)
Testované konfigurácie:
* Roon Bridge (headless endpoint)
* Roon + ALSA direct output
* rôzne buffer sizes v ALSA (512 / 1024 / 2048)
Pozorovania:
* systém bol stabilný, bez dropov alebo XRUNs
* latencia audio pipeline bola konzistentná
* CPU load veľmi nízky, ale zároveň bez počuteľného vplyvu na výsledný zvukový charakter
⸻
Latency a real-time správanie
Merané skôr nepriamo (správanie systému + audio responsivity):
* RT kernel + isolation priniesli veľmi nízku variabilitu scheduling latency
* USB stack stabilný, bez viditeľného burst jitteru
* Roon bridge spracovanie bez preťaženia threadov
Napriek tomu som subjektívne nepočul koreláciu medzi „nižšia latency / čistejší OS“ a zlepšením mikrodynamiky alebo timing presnosti.
⸻
Zvukové porovnanie (AudioLinux vs Windows + JPLAY)
Tu bol pre mňa najväčší rozdiel:
AudioLinux + Roon:
* veľmi neutrálne, „clean“ podanie
* menej výrazný drive v basovej oblasti
* trochu technický charakter, ale menej muzikálny feeling
* staging OK, ale menej „napätia“ v rytme
Windows + JPLAY + Roon:
* lepší pocit rytmiky a timing („drive“)
* bas pôsobí pevnejšie a viac kontrolovane v mojom reťazci
* subjektívne lepšia mikrodynamika
* viac muzikálne prirodzený flow
⸻
Záver
Technicky AudioLinux fungoval presne ako má:
* RT kernel stabilný
* IRQ a CPU isolation fungovali korektne
* Roon pipeline bez problémov
* žiadne dropy, žiadne systémové artefakty
Ale v mojom konkrétnom systéme som nezaznamenal zlepšenie zvuku oproti Windows + JPLAY setupu, ktorý mi stále vychádza ako muzikálnejšie a „rhythmically engaging“ riešenie.
Skôr to potvrdilo, že v reálnom svete audio chainu je výsledný zvuk viac závislý od konkrétnej implementácie prehrávacej vrstvy (v mojom prípade JPLAY + Windows audio stack) než od čistoty OS/kernel layer.
Komunikoval som aj developerom / majitelom audiolinuxu. Vravel mi ze ked by som presiel z roonu na hqplayer ten rozdiel by bol v prospech linuxu ale nechcel som kupovat dalsiu licenciu.
chcel by som zdieľať technickejší pohľad na moju skúsenosť s AudioLinux v kombinácii s Roonom a následné porovnanie s mojím Windows setupom (JPLAY + Roon).
Setup
* Audio PC: AudioLinux (real-time kernel, low-latency oriented build)
* Playback: Roon Bridge / Roon endpoint (testované viac konfigurácií)
* DAC pripojený cez USB
* Sieť: gigabit LAN, Roon Core bežiaci separátne
* Testované aj rôzne CPU isolation / RT scheduling nastavenia podľa dokumentácie AudioLinux
⸻
Kernel a systém tuning
Používal som RT (real-time) kernel, s dôrazom na:
* CPU isolation (vyhradené jadrá pre audio thread)
* vypnuté power saving governor (nastavené na performance)
* minimalizované služby a daemon-y
* deaktivované unnecessary kernel modules
* IRQ affinity nastavené manuálne pre USB kontrolér (xhci)
Skúšal som aj:
* isolcpus + nohz_full
* threadirqs
* manuálne pinovanie IRQ pre USB audio zariadenie
Cieľ bol minimalizovať DPC/interrupt jitter a dosiahnuť čo najdeterministickejší audio thread.
⸻
Roon pipeline (AudioLinux)
Testované konfigurácie:
* Roon Bridge (headless endpoint)
* Roon + ALSA direct output
* rôzne buffer sizes v ALSA (512 / 1024 / 2048)
Pozorovania:
* systém bol stabilný, bez dropov alebo XRUNs
* latencia audio pipeline bola konzistentná
* CPU load veľmi nízky, ale zároveň bez počuteľného vplyvu na výsledný zvukový charakter
⸻
Latency a real-time správanie
Merané skôr nepriamo (správanie systému + audio responsivity):
* RT kernel + isolation priniesli veľmi nízku variabilitu scheduling latency
* USB stack stabilný, bez viditeľného burst jitteru
* Roon bridge spracovanie bez preťaženia threadov
Napriek tomu som subjektívne nepočul koreláciu medzi „nižšia latency / čistejší OS“ a zlepšením mikrodynamiky alebo timing presnosti.
⸻
Zvukové porovnanie (AudioLinux vs Windows + JPLAY)
Tu bol pre mňa najväčší rozdiel:
AudioLinux + Roon:
* veľmi neutrálne, „clean“ podanie
* menej výrazný drive v basovej oblasti
* trochu technický charakter, ale menej muzikálny feeling
* staging OK, ale menej „napätia“ v rytme
Windows + JPLAY + Roon:
* lepší pocit rytmiky a timing („drive“)
* bas pôsobí pevnejšie a viac kontrolovane v mojom reťazci
* subjektívne lepšia mikrodynamika
* viac muzikálne prirodzený flow
⸻
Záver
Technicky AudioLinux fungoval presne ako má:
* RT kernel stabilný
* IRQ a CPU isolation fungovali korektne
* Roon pipeline bez problémov
* žiadne dropy, žiadne systémové artefakty
Ale v mojom konkrétnom systéme som nezaznamenal zlepšenie zvuku oproti Windows + JPLAY setupu, ktorý mi stále vychádza ako muzikálnejšie a „rhythmically engaging“ riešenie.
Skôr to potvrdilo, že v reálnom svete audio chainu je výsledný zvuk viac závislý od konkrétnej implementácie prehrávacej vrstvy (v mojom prípade JPLAY + Windows audio stack) než od čistoty OS/kernel layer.
Komunikoval som aj developerom / majitelom audiolinuxu. Vravel mi ze ked by som presiel z roonu na hqplayer ten rozdiel by bol v prospech linuxu ale nechcel som kupovat dalsiu licenciu.
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Nedokázal jsem ho nainstalovat na externí HDD nebo flashku, abych nemusel dělit svůj systémový disk a přebootovávat z Mintu na Daphile. Potřebuji někdy nejen poslouchat, ale i něco dělat a to nešlo dohromady. Tak nějak si to pamatuji, už je to doba. Jrd
Zajimave, diky za report. Ja byt tebou bych zkusil nejaky jiny prehravac nez Roon, ktery je mozny v audiolinuxu. Myslim ze neni nutny zrovna HQPlayer, ale i ten se da zkusit zdarma. Jenom to myslim po 20 min prestane hrat a musis neco pustit znovu. Ja v Euphony OS taky mam moznost hrat pres Roon, HQ player, atd. ale pouzivam nativni Euphony Stylus player. Mam 2 skoro stejne audio PC, coz taky ulehcuje porovnavani techto veci. Jeden ale za normalnich okolnosti pouzivam jako server, druhy jako endpoint. Oboji Euphony OS - server full verze, endpoint jen endpoint verze. Kdyz jsem porovnaval Roon s jinymi prehravaci, tak:
- Roon server na Euphony OS mirne lepsi nez Roon server v te jejich ROCK instalaci, nebo na nejake bezne linux distribuci
- Roon server na Euphony, ktery to posila do Roon endpointu bezici na Euphony je horsi, nez kdyz Roon server posila do endpointu ktery bezi ve Stylus rezimu pres squeezlite
- Server ve stylus rezimu, ktery to posila na endpoint ve Stylus endpoint rezimu v bit-perfect modu bez jakychkoliv dalsich uprav a zasahu je celkem vyznamne lepsi nez jakakoliv kombinace s Roonem.
Z tohoto experimentu jsem usoudil, ze Roon k*rvi zvuk, at uz jako server nebo jako Roon endpoint a prestal jsem ho pouzivat. Jako kdyby ten jejich RAAT protokol to nejak kazil nebo co. Pro sebe jsem si to vysvetlil tak, ze pro Roon je proste priorita UI a UX, ne tak uplne zvuk. Sami to i rikaji a faktem je, ze kvuli tomu pres ten protokol tece spousta dalsich dat a instrukci, ktere to cele obhospodaruji a s audiem jako takovym nemaji nic spolecneho. Bylo to bolestive, protoze Roon UI je skvele, ale zvuk je pro me priorita. Ja az budu ten audiolinux zkouset, tak to ucite vyzkousim primarne bez Roonu.
- Roon server na Euphony OS mirne lepsi nez Roon server v te jejich ROCK instalaci, nebo na nejake bezne linux distribuci
- Roon server na Euphony, ktery to posila do Roon endpointu bezici na Euphony je horsi, nez kdyz Roon server posila do endpointu ktery bezi ve Stylus rezimu pres squeezlite
- Server ve stylus rezimu, ktery to posila na endpoint ve Stylus endpoint rezimu v bit-perfect modu bez jakychkoliv dalsich uprav a zasahu je celkem vyznamne lepsi nez jakakoliv kombinace s Roonem.
Z tohoto experimentu jsem usoudil, ze Roon k*rvi zvuk, at uz jako server nebo jako Roon endpoint a prestal jsem ho pouzivat. Jako kdyby ten jejich RAAT protokol to nejak kazil nebo co. Pro sebe jsem si to vysvetlil tak, ze pro Roon je proste priorita UI a UX, ne tak uplne zvuk. Sami to i rikaji a faktem je, ze kvuli tomu pres ten protokol tece spousta dalsich dat a instrukci, ktere to cele obhospodaruji a s audiem jako takovym nemaji nic spolecneho. Bylo to bolestive, protoze Roon UI je skvele, ale zvuk je pro me priorita. Ja az budu ten audiolinux zkouset, tak to ucite vyzkousim primarne bez Roonu.
Ja to skor vnimam tak, ze roon + jplay classic je v prostredi windows superior. To myslim ako fakt vazne. V linuxe nie tam treba siahnut po inom prehravaci. Ja som sa dostal na velmi dobru uroven pod windowsom vdaka jplay classic, ktory s roonom vytvara zvuk co sa mi paci. Pre mna je tiez zvuk prvorady. A kedze nie som odkazany na stream tak som spokojny, ze som to skusil a momentalne nic nebudem menit. Posledne dni som tomu venoval fakt dost casu to nie len tak to spojazdnit hlavne ked mate data na ntfs disku, ktory linux nema rad a cez sambu to nebolo ono. Tak som musel cez 5t dat kopirovat na iny disk a formatnut disk na ext4.
Hele klidne to tak muze byt. Ja jsem Win+jplay nezkousel, ale kdysi mi o tom psal myslim Pavel Dosko, ktery prave taky jel na Euphony a kvuli jejich pristupu a supportu prave presel na Win+Jplay. Uz nevim jestli to bylo nejak lepsi, ale urcite ne horsi. Mne na tom odrazovalo to, ze JPlay v te dobe nemelo zadnou ovladaci aplikaci pro Android, pouze pro iOS a ze bylo podle Pavla nutne ty Windows nejak poladit pres ruzne audio optimizery a kdovi co vsechno. Mas ty Windows nejak vyladene, nebo jen nainstalovany jplay+Roon a hotovo?
Ono nemusi to byt univerzalne. Pamatam si ked som mal iny system (dac, zosik atd..) bola lepsia audirvana ako roon. Aj teraz som ju porovnaval kedze mam licenciu. Roon je lepsi s tym co mam teraz. Takze si myslim, ze podobne ako komponenty tak aj softwerova stranka systemu musi sadnut. Neexistuje jedna a ta spravna cesta.
Ohladom windowsu nic nemam specialne nastavene. Toto je JPLAY screenshot.
Ohladom windowsu nic nemam specialne nastavene. Toto je JPLAY screenshot.
Ak niekto chce vyskusat nejaky iny player ako roon pod linuxom staci siahnut po hocijakej volnej linuxovej distribucii. Nikdy by som uz nikomu nezaplatil za “upravenu” linuxovu distribuciu. Napriklad so skusenosti s audiolinuxom som si vsetko nainstaloval sam a nastavil. Dokonca on tam ani v dokumentacii nema zakladne veci. To uz nehovorim o tom, ze som mal V4 kde neboli aktualne kniznice atd… Ak chces vyskusat audiolinux vobec by som to nekupoval radsej si nainstaluj archlinux. Mas prakticky to iste len nastav si vsetko podla toho co som napisal vyssie. Myslim si ze tieto kvazy “audio” linux distribucie su vyhodene peniaze. Ak by som niekedy tuzil vyskusat hqplayer alebo diretta staci siahnut po hocijakej volnej linux distribucie. Myslim to vazne… neminajte love na debiliny.
Tiež si myslím, že tieto audio linux distribúcie sú dobré len na ťahanie peňazí od ľudí, ktorí sa v tom tak veľmi neorientujú. Prínos takýchto projektov je prinajmenšom otázny.
Ja osobne už nejaký ten rok fungujem na free alternatíve Roonu, https://lyrion.org/ (ak si niekto pamätá riešenie od Logitechu pre streamovanie hudby, tak toto je jeho aktívny fork)
Až na nejaké minor nedostatky čo sa týka funkcionality som s tým vážne spokojný. Používam to ako UI ku Qobuzu/Tidalu a lokálnej knižnici. Pre EQ a konvolúciu sa v rámci ekosystému aktívne vyvíja skvelý plugin SqueezeDSP. Ako remote používam výbornú appku https://apps.apple.com/us/app/xtune-lyr ... 6744552136. (tá nieje zadarmo, ale určite odporúčam)
Už som to tu možno aj spomínal, niekedy v minulosti som k tomuto riešeniu vytvoril krátky pokec na https://dev.to/chamachomo/lyrion-music- ... ening-5b70
Ja osobne už nejaký ten rok fungujem na free alternatíve Roonu, https://lyrion.org/ (ak si niekto pamätá riešenie od Logitechu pre streamovanie hudby, tak toto je jeho aktívny fork)
Až na nejaké minor nedostatky čo sa týka funkcionality som s tým vážne spokojný. Používam to ako UI ku Qobuzu/Tidalu a lokálnej knižnici. Pre EQ a konvolúciu sa v rámci ekosystému aktívne vyvíja skvelý plugin SqueezeDSP. Ako remote používam výbornú appku https://apps.apple.com/us/app/xtune-lyr ... 6744552136. (tá nieje zadarmo, ale určite odporúčam)
Už som to tu možno aj spomínal, niekedy v minulosti som k tomuto riešeniu vytvoril krátky pokec na https://dev.to/chamachomo/lyrion-music- ... ening-5b70