Hneď na začiatok by som uviedol že som skôr milovník hudby (počúvač) ako HiFista (technik). Čiže skôr ma zaujíma hudobný obsah ako technika čo ho sprostredkúva, čo ale neznamená my ma kvalitná aparatúra nevedela potešiť.
Z vývoja techniky – otec vela počúval klasiku na tesláckom gramofóne s integrovaným zosilňovačom (taký pekný strieborný s dreveným obložením) a reprákoch od tej istej firmy. Toto zariadenie som používal od mala – od púšťania rozprávok, po Dead Kennedys.

Takže dá sa povedať že som od mlada vinil friendly. Gramec, lepšie povedané niečo v jeho zosilňovacej časti, sa pokazil a v servise si s tým nevedeli rady. To bolo tuším niekedy na sklonku socíku. Popri tomto zariadení mali sestry kotúčak, tuším Tesla B4. K tomuto zariadeniu som si nejaký bližší vzťah nevybudoval aj keď som ho dosť používal. Mali sme na tom také poklady ako Kryl nahratý z rádia aj s rušením, nejaké Queeny a pod. .
O niečo neskôr som dostal mono kazeťák Panasonic RQ-2106 ktorý mám ešte stále v šuplíku.
Potom som prišiel k prvému stereo „rádiokazeťáku“ Sanyo, čo mi poslal strýko zo Singapuru (bola to jeho oblúbená značka a v Singapure sa dalo lacno nakúpiť). Dodnes nám hrá v kuchyni. Lenže pásky bolo treba kopírovať, tak prišila dvojkazetová Aiwa. Tú vystriedal ďalší dvojkazeťák, tiež Aiwa, ale už s odpojitelnými reprákmi (teraz ho majú v izbe deti). Pribudol aj tuzexový walkman Sharp (trojpásmový ekvalizér).
Po vojne som si zaobstaral už prvú „akože vážnejšiu“ HiFi aparatúru – zosík Unitra, nejaký plastový gramofón Tesla a k tomu akési teslácke uzavreté dvojpásmové regálovky. K tomu som mal cez sluchátkový výstup pripojenú aj tú Aiwu kvôli rádiu a kazetám. Keď začala éra CD, tak som od kamaráta kúpil prehrávač Samsung (ten je teraz u detí pripojený na tú Aiwu). Niekdy v tej dobe som si zaobstaral aj prvé „velké“ slúchadlá Watson, ale s tými som moc spokojný nebol – skončili u švagra. Túto zostavu (aj keď z dnešného pohladu dosť o ničom) som si celkom užíval. Keď sa Unitra pokazila tak som dal zbytok zostavy synovcovi a nahradil to mikrosystémom Onkyo (CDreciever + repro) s ktorým som doteraz velmi spokojný. Na spálňové pomery je to super.
Len v obývačke bolo pusto a na nejakej výstave ma oslovilo domáce kino, tak som postupne na splátky pozliepal kino (to bolo tuším niekedy v rokoch 1988 – 2000). Mono VHS prehrávač Funai (ešte tuzexový) vystiedal kvôli stereu VHS rekordér Panasonic (funguje dodnes). Ako reciever som zvoli Yamahu (vtedy to bol najnižší model, iba s dekodérom ProLogic). K tomu mám aj deck a CD prehrávač (s technológiou Pro-bit). Všetko funguje viacmenej bezproblémovo dodnes len ten prehrávač mal od začiatku problém s niektorými pálenými CDčkami a v poslednom čase občas nevysunie mechaniku a prvý pokus. Hlavné repárky boli regálové Mission 701 + center 70c1. Ako efektové nejaké lacné Jamo Studio. Samozrejme ako by to vyzeralo bez gramca – od kamaráta som si doniesol Sony (midi rozmer). Na to prišli konečne poriadne slúchadlá – AKG K66, ktoré po niekolkých rokoch vystriedali ďalšie AKG K530. Tie 66ky skončili pri počítači. Pribudol DVD-SACD prehrávač Pioneer. Ten soňácky kvázigramec vystriedal Project1 z druhej ruky. Prenoska bola AT95, ale decká zlikvidovali ihlu a náhradnú som u nás nikde nezohnal, tak som dal vymeniť celú prenosku za OM5.
Najnovšia zmena nastala v reprákoch – neodolal som výpredaju za polovičné ceny a teraz splácam Chario Premium 2000.
Missiony skončili na chalupe, kde som k nim kúpil starý zosilňovač + tuner Technics (neskôr som k tomu pridal aj nejaký starý deck Yamaha) a velmi im to tam teraz sluší. V inej akustike s iným kŕmením akoby omladli.
Čiže súčasný stav:
Obývačka – reciever + deck + CD prehrávač Yamaha, DVD-SACD Pioneer, gramo Project, repro Chario, skúchadlá AKG.
Spálňa – mikrosystém Onkyo.
Detská izba – CD Samsung + rádiomagnetofón Aiwa.
Chalupa – zosiňovač + tuner Technics, deck Yamaha, repro Mission.
Práca – genius SP-HF500A.
Predstava do budúcnosti – časom vymeniť starý 5.1 reciever za nejaké stereo, vyhliadnutý mám zatial stereo reciever Yamaha R-S700, možná je aj alternatíva zosilňovač A-S500 + nejaký bazárový tuner (ale tu by som mal trochu problém s umiestnením). Kedy to bude netuším, peňazí moc nie je, a hlavne najprv musím splatiť repárky. Takže zrejme skôr ako o 2 roky to nebude. Snáď sa mi do tej doby nič nepokazí. No a niekedy až nebudem vedieť čo s peniazmi a budem mať vyriešené dôležitejšie veci, tak by som rád vymenil aj gramec za nejaký automat, prípadne aspoň poloautomat.
O mojich hudobných referenciách niekedy nabudúce.