Před pád dny došlo k dalšímu vylepšení sestavy. Nechal jsem si na zakázku vyrobit nové stojany. Byť ty současné byly se svými 17Kg určitě nadstandardní, tak jsem cítil velké rezervy pro zlepšení. Nové stojany jsou od stejného autora, jen výrazně masivnější. 10 cm tlusté ocelové trubky a o poznání větší ocelové pláty jak na zemi (36x36cm), tak pod repro. Vzhledem k tomu, že je teď v poslední době v módě dávat pod repro nerezové pláty, tak jsem se rozhodl že si na zkoušku nechám vyrobit pod repro ještě rezové pláty, kopie těch, co jsou vespod stojanů
Nic jsem nepodcenil a koupil 25kg pytel křemičitého písku a jal jsem se vše nainstalovat na místo. Jenže ouha! Písek jsem měl týden v garáži a i přes igelitový pytel silně navlhnul. Vysypání tak nepřipadalo v úvahu. Nemám čas ztrácet čas, takže šup do trouby na 200 stupňů C. Po delší době měnění písku na plechách byla mise splněna a mohl jsem konečně sypat.
Další zádrhel. 25 kg nestačilo, takže co teď? Hornbach je daleko, takže zvolíme cestu nejmenšího odporu, loupežnou výpravu na dětské pískoviště. Co by ne, trouba je ještě nahřátá.
Když se vše konečně povedlo, měl každý stojan krásných 33 Kg. Po položení repro 45 kg. To už by snad mohlo stačit.
Poslední krok je velmi důležitý. Třeba to někomu pomůže. V ČR jakožto trochu méně rozvinuté hifi zemi se regálovky nejčastěji pokládají přímo na stojany - to je úplně špatně (hrozný zvuk). Někdo dává oboustranku - taky špatně, chudák dýha a oddělení repro od stojanu to příliš neřeší. Celý anglicky mluvící svět používá v 90% případů Blu-Tack. Jde o hmotu podobnou jakési silně lepící plastelíně. Podobné věci se dají koupit i u nás pod jiným názvem, ale nevím jestli je efekt úplně stejný, tak osobně pro jistotu raději používám originál. Tahle plastelína nejenže pevně (ale vratně bez negativního efektu na dýhu) přilepí repro ke stojanům, ale také se díky pohlcení zbytkových vibrací pozitivně podepíše na zvuku. Používám toto již nějakou dobu k plné spokojenosti.
Jakmile bylo hotovo a sednul jsem si konečně do křesla, měl jsem dobrý pocit z vizuálního pokroku. Byť to tak z fotky moc nevypadá, jsou stojany opravdu hodně masivní a oproti původnímu stavu se to vůbec nedá srovnat. A teď to hlavní, událo se něco ve zvuku nebo neudálo? Byl jsem napjatý jako struna. Hned první tóny první puštěné skladby.... moc nerad píšu to slovo, skeptici to slovo nesnáší a hned vyjedou jak čertík z krabičky, ale nedá se nic dělat -
ohromná změna! Až mě to zaskočilo o kolik více detailů vylezlo na středech a výškách. Vůbec nechápu kde se to bere, protože už předtím to bylo fakt dost dobrý. Samozřejmě ruku v ruce s větším rozlišením je i více luftu v nahrávkách. Opravdu jako když dobře zaostřený objektiv zrcadlovky ještě přecijen o kousek líp zaostříš. Ale ten malej kousek udělá hodně, vylezly sykavky (ty správný, který tam maj bejt), různý mlaskání a neznámý pazvuky, kterým by se někteří zdejší vysmáli, ale to přesně miluju.