Kocmeister

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kocmeister

Příspěvek od Dinosaurjr »

Super !! *palec* Také jsem skončil u regálovek (uzavřených) a k nim 2x SW (různé, celkem 3 měniče, 12").
Nejlepší umístění 2 SWs je co nejdále od sebe, ale asi tak 40-50 cm od stěn. Klidně lze poslat basy odrazem od stěny na posluchače nebo lehce mimo posluchače než přímo, když je horší akustika.
A jsme u toho => Akustika First !!

Koberec (nejlépe od zdi ke zdi) je asi nejjednodušší základ, ať si kdo chce říká, strop pak finesa... Navštívil jsem mnoho domácností a kdo neměl koberec, tak to vždy bylo... problematické.

Sladění budek a SW je taky na důležité, tj. volume velmi opatrně up.
Kvalita kondenzátorů na výškách je dost důležitá především u výškáčů s vysokou citlivostí, znatelný rozdíl je mezi masovkou a výběrem (Jantzen nebo papír v oleji ap.). Dále se ještě doporučuje velká a malá kapacita spolu ve vhodně zvoleném poměru. Konstrukce a materiál výškáče je také velmi důležité téma.
Gramofon (TO JE NA DLOUHO) má neopakovatelný sound, je o něčem jiném než o přesnosti a perfektním rozlišení. Nahrávky se však musí vybírat obvykle dlouho a za draho.
Snad se taky někdy dostanu k sepsání něčeho podobného, když bude silná motivace.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Kocmeister:
Jsem ve velmi podobný podkrovní místnosti a ty šikminy + sádroš jsou v mém případě akusticky nee. Poslechovku buduju taky v podkroví a chci se ze stávající nepříliš dobré zkušenosti poučit a strop poskládat tak, aby byl co nejtužší.

Jakou máš skladbu stropu pod tím sádrošem? Je to klasický sádroš klasicky montovaný do kovových profilů?

Jinak moc hezký úvodní shrnutí *thumbs up* . Už dlouho si říkám, že bych měl taky po těch letech spáchat své představení, dobrá motivace :-).

pepino
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pepino »

Zdravím, super představení. Když vidím ty Vaše poslechovky tak tiše" závidím" .
Píšeš, že jsi měl nějaké potíže s V2. Když jsem viděl vnitřky obou zesilovačů
připadá mi, že jsou totožné. G2 má ovládání hlasitosti tlačítky, je tam také potenciometr.

Pavel Dosko: musel jsem se zasmát když jsi napsal rozměr koberce před repro, to je velikost mého pokoje.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Dinosaurjr: díky za zkušenosti!

PítrsPraha: nikdo mi tu nevěří, ale opravdu mám zatím nejlepší akustiku co jsem měl. A to jsem v minulosti neměl nikdy šikminy, měl jsem hustý koberec na celé ploše, větší místnost. Ale teď si to prostě sedlo. Jasně sádroš je klasicky montovanej do kovovejch profilů, pak pár desítek cm vaty, prostě běžná skladba. Ale přeci jen si pamatuju, že sádroš je trošku jinej, snad lepší než je běžný, tak třeba to mělo vliv: https://www.knauf.cz/deska-knauf-red-piano

pepino: Pozor s Audionetem V2 jsem neměl žádný potíže, jen byl zvukově cca stejně dobrý jako dělené kombo DPA + Hypa, tedy pro měl žádný posun, jen úkrok stranou. To ale neznamená, že byl špatný, spíš to znamená, že DPA a Hypa byly dost slušný. Nicméně G2 byl kvalitativní posun značný, takže totožné jsou možná maximálně tak na první pohled.
kabelguru.cz

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Já to nemyslel tak, že ti to nevěřím :-). Je prostě možný, že si to u tebe správně sedlo. Mnohdy mají vliv naprosté maličkosti, které udělají rozdíl mezi průměrným a skvělým.

Jiný příklad: většinově se nadává na akustiku v panelákových místnostech, ale já si na ni mohl stěžovat jen v pár detailech, jinak jsem byl maximálně spokojený.

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

Moc hezké počtení. Jsem rád, že se potvrdily kvality výběru i konstrukce PK *2thumbsup*

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Před pád dny došlo k dalšímu vylepšení sestavy. Nechal jsem si na zakázku vyrobit nové stojany. Byť ty současné byly se svými 17Kg určitě nadstandardní, tak jsem cítil velké rezervy pro zlepšení. Nové stojany jsou od stejného autora, jen výrazně masivnější. 10 cm tlusté ocelové trubky a o poznání větší ocelové pláty jak na zemi (36x36cm), tak pod repro. Vzhledem k tomu, že je teď v poslední době v módě dávat pod repro nerezové pláty, tak jsem se rozhodl že si na zkoušku nechám vyrobit pod repro ještě rezové pláty, kopie těch, co jsou vespod stojanů :-)

Obrázek

Nic jsem nepodcenil a koupil 25kg pytel křemičitého písku a jal jsem se vše nainstalovat na místo. Jenže ouha! Písek jsem měl týden v garáži a i přes igelitový pytel silně navlhnul. Vysypání tak nepřipadalo v úvahu. Nemám čas ztrácet čas, takže šup do trouby na 200 stupňů C. Po delší době měnění písku na plechách byla mise splněna a mohl jsem konečně sypat.

Obrázek

Další zádrhel. 25 kg nestačilo, takže co teď? Hornbach je daleko, takže zvolíme cestu nejmenšího odporu, loupežnou výpravu na dětské pískoviště. Co by ne, trouba je ještě nahřátá.

Obrázek

Když se vše konečně povedlo, měl každý stojan krásných 33 Kg. Po položení repro 45 kg. To už by snad mohlo stačit.

Poslední krok je velmi důležitý. Třeba to někomu pomůže. V ČR jakožto trochu méně rozvinuté hifi zemi se regálovky nejčastěji pokládají přímo na stojany - to je úplně špatně (hrozný zvuk). Někdo dává oboustranku - taky špatně, chudák dýha a oddělení repro od stojanu to příliš neřeší. Celý anglicky mluvící svět používá v 90% případů Blu-Tack. Jde o hmotu podobnou jakési silně lepící plastelíně. Podobné věci se dají koupit i u nás pod jiným názvem, ale nevím jestli je efekt úplně stejný, tak osobně pro jistotu raději používám originál. Tahle plastelína nejenže pevně (ale vratně bez negativního efektu na dýhu) přilepí repro ke stojanům, ale také se díky pohlcení zbytkových vibrací pozitivně podepíše na zvuku. Používám toto již nějakou dobu k plné spokojenosti.

Obrázek

Obrázek

Jakmile bylo hotovo a sednul jsem si konečně do křesla, měl jsem dobrý pocit z vizuálního pokroku. Byť to tak z fotky moc nevypadá, jsou stojany opravdu hodně masivní a oproti původnímu stavu se to vůbec nedá srovnat. A teď to hlavní, událo se něco ve zvuku nebo neudálo? Byl jsem napjatý jako struna. Hned první tóny první puštěné skladby.... moc nerad píšu to slovo, skeptici to slovo nesnáší a hned vyjedou jak čertík z krabičky, ale nedá se nic dělat - ohromná změna! Až mě to zaskočilo o kolik více detailů vylezlo na středech a výškách. Vůbec nechápu kde se to bere, protože už předtím to bylo fakt dost dobrý. Samozřejmě ruku v ruce s větším rozlišením je i více luftu v nahrávkách. Opravdu jako když dobře zaostřený objektiv zrcadlovky ještě přecijen o kousek líp zaostříš. Ale ten malej kousek udělá hodně, vylezly sykavky (ty správný, který tam maj bejt), různý mlaskání a neznámý pazvuky, kterým by se někteří zdejší vysmáli, ale to přesně miluju.
kabelguru.cz

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Nádhera. Takhle má vypadat stojan na regálovku *palec* .

(Mně se pod regálovkama osvědčily klasický hroty, ale je pravda, že podobnou "plastelínu" jsem nezkoušel. Jen různý varianty filcu, gumy, látky...).

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Paráda !

...A u fotky pískoviště jsem se málem připočůral smíchy...
kabelguru.cz

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Gratuluji k ultimativním stojanům. Provedení vypadá opravdu velice precizně.
Ohledně té lepící plastelíny, pamatuji si, že ji měl i kamarád na svých Wilson Audio WP5.

lubos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lubos »

Super, len pre inšpiráciu. Keď som pre svoje Harbethy objednával stojan od Skylan, výrobca mi odporučil kúpiť podložky pod bedne SKY Q-Bricks a ako vyplň stojanov dať , špeciálne navrhnutú hmotu SKY Premium. Samozrejme som to objednal a myslím, že to bola správna voľba.

http://www.skylan-stands.com/accessories.html

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Já místo lepení využil závity pro hroty zespodu regálovek a v té stejné rozteči vyvrtal díry do té desky. Reproduktory jsem přišrouboval na pevno . Je to nejpevnější přichycení. Na zvuk to má pozitivní efekt. Protože nechápu pokud jsou jen volně položené na sice těžkých stojanech, tak přeci ten efekt se anuluje ( pokud není např. regálovka ještě zatížena ze zhora, jak se to někdy dělá)

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Děkuju za reakce.

Co se týče výplňový hmoty, jasně, že je spoustu těžších a tím pádem lepších materiálů než písek. Jenže 25 kilo písku stojí 85,- a třeba ta odkazovaná výplň od Skylanu stojí 12 kilo 3700,-. To teda neni moc dobrej poměr cena/výkon když to řeknu diplomaticky. Ale určitě by stálo za trochu práce sehnat ocelový granulát nebo jiný materiál na tryskání. Případně olovo, které je ale toxický tak nevim nevim jestli to nemůže postupem času pouštět nějaký výpary do poslechovky :-)

Co se týče šroubování/nešroubování ke stojanu, je víc názorů. Většina regálovek závit zespoda nemá, takže přišroubování ke stojanům tím pádem padá. Nicméně jsem chvíli přemýšlel, že bych si je přesně z toho důvodu nechal vyvrtat. Názory jsou, ale i takový, že je důležitý mít nejen těžký a stabilní stojan, ale právě i oddělení mezi stojanem a repro. Každej z těch prvků se pak podílí na výslednym zvuku. To zatim můžu potvrdit.

Ale teď to podstatný. Nedlouho po jednom vylepšení ve formě stojanů nastalo včera další. Už dlouho jsem pročítal různý zdroje na webu a hledal, co by mohlo bejt lepší než Blu Tack. Vypadalo to dle názorů, že snad nic, ale přeci se zadařilo a v recenzích na Amazonu jsem našel produkt, kde několik uživatelů avizovalo zlepšení - Atacama Speaker Stand Isolation Gel Pads.

DSC_2734.JPG

Sundal jsem teda plastelínu a šoupnul tam tyhle gelový blbosti. Ke stojanum se přilepí k repro ne, ale přesto drží překvapivě pevně a určitě pokud se o to nebudete násilim snažit, repro ze stojanů nesklouznou. Výsledek? Nepřekvapivě další zlepšení. Už ne tolik jako samotné stojany, ale opět další zpřesnění středovýšek. Zvuk je nevídaně pevný, dynamický a super artikulovaný. Zdá, že vylepšovat se dá donekonečna. A to je dobře, aspoň je o zábavu postaráno *palec*
kabelguru.cz

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

fajn pokusy, az to dotahnes k dokonalosti tak tam zkus dospele sloupy, kde ziskas i objem ozvucnice ... good luck

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jo, netvrdim, že mám tyhle repro do konce života, takže možný to je :-) Ale v tuhle chvíli pro to nevidim rozumnej důvod. Basy mám lepší než si nemalá část majitelů sloupů dokáže představit. Kdo nevěří, ať se staví.
kabelguru.cz

Odpovědět