kychtax

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: kychtax

Příspěvek od BVa »

FS
Můj příspěvek vyzývá k tomu minimu, co se dá udělat pro ověření testu samotného: Totiž zopakovat test při vědomě nezměněných podmínkách = provést test potvrzení stejnojakosti, když se žádný rozdíl neočekává.
A to si fakt myslíš, že doteraz nikto neurobil??? Ten test je 100% overený. 2x po sebe nahrať presne rovnakú zostavu s rovnakou skladbou a porovnať , zistiť rozdiel. Výsledok = nič, nula , zero.. Náhodný šum niekde pod -105dBFS pri 24bit rozlíšení. A nie je to očakávanie, je to viackrát objektívne overená skúsenosť. Flame nechce nikto vyvolávať, zvlášť nie tí, čo viac veria objektívnym faktom ako na emóciam. ;)

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

kychtax píše:
18 říj 2019 11:07
Už je hezoun na cestě.. Stříbrná pájka Audioquest a XLR kamarádi z Neutriku již čekají.. *2thumbsup*
Zkusím to stínění nechat neporušené co možná nejblíž k pinům XLR konektoru (mám vyčteno z nějaké diskuse o stínění na slovanetu)
Ja pouzivam uz dlhsiu dobu k uplnej spokojnosti XLR kable od Mogami - seria Gold. Porovnaval som s XLO, Nordost a Transparent.
Ziadny rozdiel som nezaznamenal.

Maju velmi solidne konektory, ale da sa kupit aj metraz.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@BVa: Ty jsi opravdu nepoučitelný *headbang* Znova Ti opakuji - začni číst s porozuměním. Zase tady polemizuješ s tvrzením, které jsem ani nenaznačil.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

FS. Vzpomněl jsem si, jak moje prababička v 85-ti říkavala, když končila diskuse a mysleli jsme si, že jsme ji přesvědčili.. : "Ať si si..". V volným překladu to znamenalo, říkej si tady co chceš, víš prd, já mám pravdu. :-)

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

@FS : Já jen doplním: Nic v systému mezi první a druhou nahrávkou NEMĚŇTE. A bude vymaľované. Ale realita radostná nebude. Souhlasím, nebude, zejména pro ty, kteří věří na tyhle pokusy :D
Co jsi tedy vlastně tímto chtěl říct ?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Strejdin: Mezitím jsem odpověděl v dřívějším příspěvku, takže to vyjádřím jinými slovy.

Než začnu dělat závěry na základě nějakého testu, pak musím ověřit, zda mnou prováděný test má nějakou validitu - a je to záležitost nikoli obecná, ale zcela konkrétní vztažená k mnou prováděnému testu, na mém zažízení a v mém prostoru (typicky - kdo z nás je schopen pro takový test zajistit konstantní hluk pozadí?).

Jeden z mála testů, které mohu (a tudíž musím) v domácích podmínkách udělat je to, že si provedu několik měření "domněle" stejných vstupů a sleduji, jaké dostávám výsledky. Já osobně jsem při svém testování "vyhořel" už v této fázi a myslím, že tak může dopadnou většina samo-domo-měřičů.

Ale pojďme tento experiment virtuálně posunout dále. Řekněme, že v testu "žádná změna na vstupu vede konzistentně k podobně velkým rozdílům na výstupu" uspěji.
Jen na okraj - pokud bych dostal rozdíl nula, potom je to nejspíše celé blbě. Čím přesnější měření, tím větší jistota, že měřený jev bude vykazovat odchylky.

To ještě neznamená, že mám k dispozici jakýkoli podklad k závěrům z testování. Následně totiž musím stanovit, jaký rozdíl ve výstupu mohu oprávněně považovat za relevantní, abych prohlásil o vyměněném prvku v systému, že tento rozdíl způsobil. A to ještě pořád nemluvím o tom, zda to ve výsledku je "slyšet"!

Takže začnu dělat v systému takovou změnu, kterou již uslyším - například začnu rozevírat úhel, který svírají repro - schválně jsem vybral něco, o čem vetšina přítomných nebude nutně pochybovat. V tomto okamžiku je již celý experiment silně subjektivní - můžeme polemizovat, zda ono rozevření repro už bylo či ještě nebylo slyšet.

Takže už nemám možnost předložit z testu žádnou objektivní pravdu, ale pro ukojení vlastní zvědavosti v měření pokračuji. A co když zjistím z měření, že vyhodnocený rozdíl je srovnatelný s chybou testu, který jsem si udělal hned jako první? Začnu pochybovat o tom, zda jsem opravdu slyšel rozdíl? Anebo připustím, že to měření není vypovídající? A co když naměřený rozdíl bude zřetelný. Budu od teď tvrdit, že každý rozdíl nad tuto hranici bude slyšet? Na základě čeho bych mohl předpokládat, že výměna komponenty je stejně vnímaná jako rozevření úhlu repro...?

Výsledek je ten, že nakonec nevím nic najisto. A to mne potom pobaví tyhle absolutní pravdy, co má kdo jednoduše změřit, aby věděl, že něco má či nemá v audiu smysl.

PS1: Aby to nebylo jen takové obecné plácání, tak se zmíním o to svém experimentu. Mám k dispozici jen audio PC, mikrofon UMIK-1 a napájecí kabel Valhalla 2. Udělal jsem si nějaká měření pomocí REW s obyčejným kabelem a s V2 a vyhodnocoval jsem naměřená data.
Vzal jsem průměry hodnot za generický kabel, průměry za V2 a ejhle - docela slušný statistický rozdíl byl na světě. Řeklo by se super výsledek pro "kabelo-optimistu", že ano!
Jenže není. Jednotlivá měření při stejných vstupních podmínkách dávala excesy, které přesahovaly vyhodnocený rozdíl mezi průměry za generický kabel a za V2. Takže výsledek mého testu není ani při nejlepší snaze (a jak bych chtěl :D ) možno považovat za průkazný.

PS2: Bez ohledu na (ne)výsledek mého experimentu si i nadále šetřím a dokupuji další Valhally2, protože je prostě "slyším" - a je mi úplně jedno, jestli je to psychoakustika anebo ne. Není mým cílem je prodávat, mým cílem je se z nich radovat.

A tímto bychom to snad mohli uzavřít.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

FS
No, pri takých testoch je nutná ešte jedna podmienka..Aby "merač" vedel, čo vlastne robí..
Takže konkrétne.. Reč bola (začalo to) o signálovom kábli a jeho vplyve na zvuk, ergo na signál.. Teda budeme porovnávať signál za káblom. Je zbytočné do toho montovať celú akustiku, mikrofón, polohu boxov, hluk pozadia, náladu poslucháča..., ktorých vplyvy sú rádovo vyššie ako kábla. Sú to v tomto prípade zbytočné ďaľšie premenné, ktoré s testovaným objektom nijako nesúvisia! Pre overenie validity takého testu nestačí "domnele" rovnaký vstup, ale musí to byť objektívne rovnaký vstup. Stačí s tým istým káblom, s rovnakou nahrávkou, na tej istej zostave, bez akejkoľvek zmeny nastavenia dvakrát nahrať (v rozlíšení 24 bit) signál z tej istej nahrávky z výstupu napr. preampu, tak aby skúmaný kábel bol v ceste signálu napr. z CD do preampu.
Dostaneme dva súbory dát (PCM) a tieto sa porovnajú v programe diffmaker, kde sa najprv presne(na vzorku) zarovná časový úsek a presne sa zrovná amplitúda (ktorá ale pri nezmenenom nastavení bude rovnaká..). Až potom sa urobí rozdiel týchto súborov. A garantujem, ak sa to urobí kompetentne, že za vyššie uvedených podmienok (žiadna zmena v zostave, rovnaká nahrávka) bude ten rozdiel počas celej nahrávky na úrovni šumu, niekde pod -105dB.
Za predpokladu zhody v názore, že bez zmeny signálu ("nulový" rozdiel dát) sa nemôže zmeniť ani subjektívne vnímaný zvuk, je záver toho testu jasný. Inak (bez takejto premisy) je to celé test fantázie poslucháča. A potom to celé zopakovať s dvomi rôznymi (porovnávanými) káblami..A porovnať výsledok s predchádzajúcim (bez zmeny) testom.
A dúfam, že zase nenapíšeš že som "nepochopil"..

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Na vedlejsim hájendfóru dvaja hoši porovnávali dva odlišné zdroje zvuku,jedním byl oppo 105 a druhým primare bd. Jeste k tomu nemeli dva shodne propojováky,tak poslouzil u jednoho pristroje acoustic revive rca a u druheho sroll kapton xlr. Tedy kazdy pes jina ves. Dulezity byl uplny zaver: "Kdyz jsme si nakonec delali slepy test,nebyli jsme schopni vubec urcit,ktery z pristroju zrovna hraje". Dulezite je, ze se nejedna o kabeloskeptiky, ci technokraty, naopak o zlatoušce.

Takze rozjitřeně popisovane a jasne slysitelne zmeny pri ruznych vymenach kabelu a jinych propriet mne nechavaji klidnym, prechazim pousmanim.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Dobry postreh Bazi. Ale mi se spis zda, ze pri tom nabitem programu s velkym mnozstvim pokusu, uz v tom meli po delsi dobe bramboracku.. druhou moznosti je samozrejme, ze pokud ty pristroje hrali spravne, museli I hrat cca stejne. ;)

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

BVa píše:
21 říj 2019 17:00
.. Pre overenie validity takého testu nestačí "domnele" rovnaký vstup, ale musí to byť objektívne rovnaký vstup.. A garantujem, ak sa to urobí kompetentne, že za vyššie uvedených podmienok (žiadna zmena v zostave, rovnaká nahrávka) bude ten rozdiel počas celej nahrávky na úrovni šumu, niekde pod -105dB. ..
@BVa: Neboj, tentokráte již nenapíšu, že jsi nepochopil. Teď se bavíme o podstatě mého příspěvku - konkrétně o neschopnosti zajistit "objektivně stejný vstup". A upřímně, měl jsem na mysli spíše domácí podmínky, než absolutní tvrzení o nemožnosti konstantních podmínek.

Ale tvá tvrzení jsou prostě tak definitivní, že mi to nedá, abych ještě jednou nereagoval. Převládající názor fyziků na náš vesmír je ten, že je kauzalistický. No, je to jen teorie - třeba jednou padne. Pokud by jsi opravdu byl kompetentní garantovat, že budeš mít naprosto shodné vstupy, potom bys měl v souladu s touto teoríí naprosto shodné i výstupy - řádný šum na -105 dB :) Já to vidím tak, že všechny vstupy pod kontrolou nemá nikdo, ani ty.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

FS
Ale tvá tvrzení jsou prostě tak definitivní,
To nie sú "moje tvrdenia", to sú objektívne fakty a skúsenosti získané postupom, ktorý som uviedol. A ktorý si môže dnes vyskúšať (skoro) každý, kto má záujem vedieť ako to vlastne je..

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Včera jsem jen tak z dlouhé chvíle upravil PC.
  • Vykuchal z PC pasivní grafickou kartu nVidia a přepojil na onboard grafiku.
  • A vyhodil i rotační disk WD Red a nechal pouze 1TB SSD Crucial, na kterém běží OS a jsou zároveň zdr. data.
Už to tak zůstane. Dostavil se větší klid do reprodukce.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Kychtax: Doporučuji ti si pohrát s kabeláží v PC. SATA kabely jsem dal do kovové punčošky, ostatní, co se dalo, do hliníkové samolepící folie, propojil stínění na kostru PC, následně zaizoloval ... a nestačil se divit, jak taková úprava prakticky za stovku či dvě měla pozitivní dopad na zvuk.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Diky za tip, tak to asi zaradim na seznam. Uprava za kacku. A udela si to clovek doma.. *palec*

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tak jsem to udělal. A teda fakt to je poznat. Takhle to vypadalo uvnitř před..(ale není tam datový kabel k HDD, ten už jsem měl venku)
Přílohy
001.jpg

Odpovědět