kychtax

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: kychtax

Příspěvek od kychtax »

Ahoj, po delší době ..
v těchto dnech dodělávám svůj první síťový kabel. Vychází ze zkušeností, konzultací, tu a tam jsem něco zkopíroval. Přečetl si nápady, poznámky jiných na netu. Spoustu věcí, třeba 50%, ale na netu nenajdete a je třeba se jimi prokousat sám. Což samozřejmě stojí peníze a čas. Hodně času. Proto všechny detaily konstrukcí zveřejňovat nebudu. *taktone*
Následovat pak bude reprokabel. (USB a signálový už čekají jen drobné změny :) )
Cílem je mít pohromadě komplet kabeláž. Sestavenou s nějakým záměrem na výsledný zvuk. Jeden kabel vždycky znamená jednu kostičku do mozaiky výsledného zvuku. Čím méně neznámých, protože kabely spolu vytvářejí synergie, tím lépe a snadněji se k tomu zvuku dostanu. Když někdo řiká, že ten jeho kabel nemá signaturu, či charakter, má. Každý kabel ji má.
Proč jsem se do toho pustil? Protože jsem přesvědčený, že to za "pár peněz" udělat jde. Dobře. A není třeba utrácet obří částky. Téměř všechno se dá totiž už koupit, popř. podobná náhražka, popř. někdy dokonce i kvalitnější, než co si dávají výrobci do svých miláčků.
Tak tedy poslední stav nap. kabelu:
  • V posledních dnech jsem levné Rh koncovky nahradil lepšími zlacenými. Jednoznačně posun ve zvuku. Na konektorech se nedá ušetřit. Blbý konektor bude slyšet. Viz nedávný test kabelů u Dasty, kde dominoval paolův s Furutech na koncích. Všichni ostatní hráli na levnou čínu. Koncovky udělají odhaduji 50% zvuku kablu. Taky tady ty Furutechy mám, taky jsem je zkoušel. Najít slušný konektor za slušnou cenu. O to jde.
  • Zkusil jsem kabel na konektory letovat. Nevýhoda - žere to hodně pájky (drahé). Kromě toho se mi zdálo, že to nikoliv vždy bylo k lepšímu zvuku. Asi slepá cesta. A konektor obětujete.
  • Dodělávat budu ještě stínění. Tady se několikrát řešilo 2x, 3x násobné stínění. Dle mého názoru, 3x násobné stínění může být slyšet, jako určité zklidnění. Ale nelze vyloučit faktor, že další vrstva pracuje ve prospěch kabelu v jiné věci, tzn. chrání kabel např. před mikrovibracemi.
    Proto ve svým kabelu budu mít jen 2x stínění. Měděnou štrampli a i folii, která by si měla poradit s vysokými frekvencemi. Co je ale velký problém, je sehnat dostatečně ohebnou a pevnou folii, aby se při manipulaci s kabelem netrhala, což je časté. 3M dělá takovou pásku, ale není úplně levná. Nechci jít cestou tlustého, neohebného kabelu, který mi někde bude trčet a budu na něj muset koukat. Při dvou, třech takových už by to vypadalo divně.
  • Tloušťka kabelu. Už teď je celkem přijatelná. Tlustý kabel se prodražuje na materiálu. Není flexibilní, atd. atd. Vyvinul jsem postup a přípravky, jak tloušťku zredukovat a kabel doslova uplést. Je to pracné. Ale výsledek je naprosto uspokojivý a kabel drží a je i velmi odolný manipulaci.
  • Materiál kabelu. Kov.
    Podle mně naprosto zásadní faktor je kvalita vodiče. Jako minimum beru OFC, OCC, UP OCC, kvalitní stříbřenou měď, stříbro. I u napájecího kabelu! Řada českých výrobců, garáží i větších tam dává bláto. On totiž dobrý drát něco stojí, a ne zrovna málo. Materiál drátu ve svých kabelech nezveřejňuje v Čechách nikdo... :lol:
    Bohužel s dražším drátem uvnitř a ještě obvyklou marží konstruktéra z Čech se na cenu 6.000 za kabel nedostanete. Drát samotný může vyjít klidně na 1500-2500. Přitom tady by se šetřit nemělo. Jako na základu u baráku *fnuk* .
  • vodič, licna či solid?
    určitě solid core, zatím testuji alespoň 3 prameny pro fázi, nulák, zkouším 4, 5. Bohužel víc pramenů zvyšuje celkový průměr a cenu.
    Materiál dielektrika, zkouším PTFE, PVC. Nemá dle mne tak zásadní vliv, možná mnohem menší, než materiál z kterého drát je vyroben.
    U kvalitního drátu, když ho cvičně zapojím, už to hraje celkem přijatelně, s přivřeným uchem i když dráty nejsou spletené do kabelu a jen volně plandají. Dělám si vždy takový malý test, abych si ověřil, že jdu dobrou cestou. Samozřejmě spletený kabel hraje mnohem líp, a to i bez stínění.
  • Země/ground si dělá každý po svém, co jsem si všiml. Někteří nedbají norem? :P např. Nordost 3+3+1(země)??. Někteří zem naopak maximalizují, např. ansuz. Držím se spíš toho ansuzu, tzn. určitě na zem větší průřez, než má fáze/nula
Tady je fotka a ještě sem napíšu později, informací a poznatků je spousta. (nemá to oplet, nelekněte se) *sunglases*
Přílohy
sitak kychtax.jpg

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Pěkně *thumbs up*

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

a tienenie mas aj nejak prepojene na zem?

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Už si se s tímto "Kychtax cables" projektem pochlubil u PMA? :) Hlavně co třeba říkal na "zvuk" síťových Furutech konektorů vs standard čína?

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Jirko a ty slyšíš výměnu síťových konektorů?

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Zatím mě to nenapadlo otestovat.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Neboj, na to (srovnani konektoru) klidne muze dojit. Dratu ted budu mit dost. Jeden kabel udelam s cinskym "blatem", druhy s Furutechy. U mne je to takovy rozdil, ze by jeden mozna i spadl ze zidle.. :lol:
Na hlavni nap.kabely v sestave chci mit rozhodne lepsi konektory. Tj. zatim do filtru, do listy, do KZ. Otazkou je, jestli prave ten Furutech, protoze ten uz je bohuzel dost nakladny.. :?
Nekdo radi dat Rh Furutech s "rychlym" Au Neotechem. Kazdopadne i ty levne zlataky na obr. uz jsou slusne.

Miero: na stíneni mam naletovany tlusty medeny drat na puncochu stineni a ten pak prisroubovany k "zem" ve vidlici.. videl jsem to na par kabelech, ktere hraly velmi dobre ;-). A zda se mi to i bezpecnejsi. Je mensi sance, ze by se pramen roztrepeneho stineni casem v konektoru zatoulal, kam nema. :P

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

aha, takze na pristroji tienenie zapojene nie je. ok. diki

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tak kablík mám zcela hotov.
Nakonec je 3x stíněný při průměru kabelu 12,5 mm 8-)
Přílohy
kabel.jpg

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

“ videl jsem to na par kabelech, ktere hraly velmi dobre ;-).”
Teoria vravi ze skor naopak (“predlzenie” tienenia krabicou pristroja) Z toho co som mal moznost skusat bolo tienenie tiez zapojene naopak na strane pristroja.
Skus kazdopadne aj ten variant a porovnaj (u teba doma)

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

myslim ze to Honza jiz zkousel, ma to tu i ve vlakne

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

jojo, někteří dávají i stínění každé vrstvy na střídačku. K vidlici a i k IEC konektoru. Ja jsem to zkoušel, ale rozdíl jsem neslyšel. Rozdíl ve více vrstvách a v jedné ano. Jako minimum beru folii a měděný oplet. Ale teď už dávám všude 3 stínění.
Ze včerejška mám hotové své XLR kabely (žádná metráž). Tam je opet celkem 7 vrstev a tři stínění. Namačkané do Neutrik XLR konektoru. Nakonec to tam všechno vešlo. 8-) Dám sem fotku, až to zítra vyfotím.

merfas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merfas »

Ahoj, taky si chci časem zkusit něco uplést, jen tak ze zvědavosti. Jsem zatím u teorie a chci se tě zeptat, jestli všechny stínění zapojuješ na jeden pin, nebo jsi někdy zkoušel zapojit i stínění externě jako má třeba Synergistic Research
http://www.synergisticresearch.com/isol ... und-block/ .
U napájecího kabelu jdou asi všechny stínění na zemnící vodič, ten mi přijde z hlediska zapojení a funkčnosti odstínění jako nejjednodušší.
Nejvíce mi vrtají hlavou reproduktorové kabely, tam je stínění jen pasivně nebo ho taky někam zapojuješ, třeba jako Supra http://www.supracables.cz/supracables/e ... LY-2x3-4-S.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Ano, všechno na ground pin. Zkoušel jsem zapojit stínění reprokabelu na šasi zesilovače. Stínění slyšet bylo, to zapojení už spíše ne.
Zapojit všechny stínění na jednu krabičku, před nedávnem jsem o tom uvažoval. Ale nevím jak je to řešeno uvnitř a ty velké peníze za to nedám (Nordost, Syn. research apod).
Tady (na foto) jsem našel jednu metodu jak stínit reprokabel. Ale na tohle nemám zatím odvahu. Nedoporučuji to zkoušet..
Stínění spojí pouze na straně zesilovače s mínus kabelem. A 15cm od zesilovače stínění na + i na - kabelu spojí. Spojí pouze stínění obou kabelů!
https://hfc-fs.s3-eu-west-1.amazonaws.c ... able_1.jpg

+ a - na RK nemusí být symetrické. - může být například namotaný na +, což je "helix" geometrie s rovným jádrem. Nebo "double helix" bez jádra. Zatím se držím toho mít + i - mínus poly symetricky uspořádané v "double helixu". U napájecího kabelu stejně tak. Důležité je tam mít pěknou symetrii a všude stejné rozměry a rozestupy. Jako když to vyjede z továrny. Pak získává takový kabel výhodu s každou další vrstvou a vylepšením. Proti té továrně. *palec*
Přílohy
how-to-wire-screen-speaker-cable_1.jpg

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tady je pěkný příklad double helixu s jádrem.
Měl jsem ten kabel na cestě. Bohužel mi to pošta nedoručila a poslala zpátky. Holandská pošta pak zpátky do číny a číňan mlčí.. :(
https://www.ebay.com/itm/VIBORG-1501-Mu ... 3470558562
Přílohy
viborg-vp-1501-power-cable-ofc-copper-4n-copper-shield-o16mm.jpg

Odpovědět