kychtax
- 
				merhaut
Re: kychtax
O vyhlášce se můžeme pobavit věcně i bez vyzkoušení, ne? Máš, kychtaxi, příslušnou vyhlášku? Stačí ano/ne.

Pane Bunta, Však se známe, že se názory nepotkáváme.. Já se změně nebráním a objevování nového a starých chyb. Třeba to objevím, o čem vy pořád mluvíte. Držte mi palce.     

...kdyby se pevně vypnul, pak by třeba i hrál jako superbasová struna.

Nemám v hlavě všechny detaily od všemožných výrobců, ale vím, že právě v nejvyšší kategorii se PVC nepoužívá jako dielektrikum(izolace stýkající se z vodičem). A když se na pořádném kabelu objeví, tak jako vrchní vrstva kabelu, protože je mnohem měkčí a výsledný kabel tedy ohebnější. PVC izolace díky svým dielektrickým vlastnostem zvuk rozmazává a změkčuje, to teflon, bavlna a vzduch nedělají. Takže mi zkus pro mou informaci dát odkazy na kabely v PVC jako přímá izolace vodičů, tedy ty kategorie H.E.kychtax píše: ↑10 srp 2018 11:12Pavle, díky za ten postřeh s AQ!
Dlouho jsem váhal mezi teflonem a PVC. Nakonec zvolil PVC, které mně zatím v žádné aplikaci nezklamalo. Ať už u signálových kabelů, napájecích a i teď (naštěstí) u reprokabelu. A roli hrála i cena. Krom toho hodně highend kablů jsou stále v PVC. Názory se celkem různí.
Noble Audio - výroba a prodej
PVC akurát uvolňuje časom agresívny chlór, takže rýchlejšia povrchová korózia  vodiča v styku s PVC..To je jediná realistická príčina, prečo sa nepoužíva v náročných (s nárokmi na dlhodobú stabilitu vlastností) aplikáciách.

Pro elektrovodné kovy agresivní klasické PVC s vysokým obsahem chlóru se jako izolace pro audio kabely již nepoužívá, používá se upravené PVC. I přesto dochází v větší oxidaci u vodiče v této izolaci, a zejména jeho vyšší relativní permitivita a nízká cena tento izolant předurčuje pro nenáročné aplikace. Jako hodnotnější se používají zejména polypropylény a ještě s lepšími výsledky teflony.
Relativní permitivita, dříve nazývaná dielektrická konstanta, je makroskopická veličina, která poskytuje určitou kvantitativní informaci o složitých mikroskopických pochodech, odehrávajících se v látce uložené v elektrickém poli. Tyto pochody se nazývají polarizace dielektrika a jsou vyvolány silovým působením elektrického pole na vázané náboje v látce.
Polyvinylchlorid – PVC 2,51 ...3,10
Polypropylen – PP 2,0 ... 2,2
Polytetrafluoretylen – PTFE (Teflon) 2,0 ... 2,1
Suchý vzduch – 1

Relativní permitivita, dříve nazývaná dielektrická konstanta, je makroskopická veličina, která poskytuje určitou kvantitativní informaci o složitých mikroskopických pochodech, odehrávajících se v látce uložené v elektrickém poli. Tyto pochody se nazývají polarizace dielektrika a jsou vyvolány silovým působením elektrického pole na vázané náboje v látce.
Polyvinylchlorid – PVC 2,51 ...3,10
Polypropylen – PP 2,0 ... 2,2
Polytetrafluoretylen – PTFE (Teflon) 2,0 ... 2,1
Suchý vzduch – 1
Noble Audio - výroba a prodej
Nedávno jsem zkoumal rozdíly mezi nižšími a vyššími řadami AudioQuestů. Materiál dielektrika je jedním z nich. Už si nepamatuju podrobně všechny materiály, ale jako reverzní motivace určitě zajímavé. Snadno dohledáte: https://www.audioquest.com/cables

2 N.A:
Aký význam (vplyv) má tá relatívna permitivita pre prenos audiosignálu káblom dĺžky do 5m?? Prosím kvantifikovať rozdiel pre permitivitu 1-3. Nie Copy /paste z wiki..

Aký význam (vplyv) má tá relatívna permitivita pre prenos audiosignálu káblom dĺžky do 5m?? Prosím kvantifikovať rozdiel pre permitivitu 1-3. Nie Copy /paste z wiki..
Obecně asi víc starších typů kablů bude s PVC. Z aktuálních třeba nejvyšší Actinote
http://www.actinote.com/en/sonata-loudspeaker-cables/
I ten chválený Tri vista reprokabel bude možná v PVCčku, jen teď tipuju.
Myslel jsem i např. Powerflux, ale tam je nějaký asi pěnový PE. Moc dál jsem nehledal, přiznávám.
Otázkou asi taky je, co je pro koho highend.. (když už jsem to tahle napsal)
 (když už jsem to tahle napsal)
S tím názorem na změkčování a mazání jsem se samozřejmě setkal. Ale i s názorem, že PTFE zostřuje a je moc "tvrdé". Nemyslím si, že je to jednoznačné. Zvažoval jsem víc faktorů a dielektrikum byl jedním z nich. Vyhodnotil jsem ho jako ne klíčový (na zákl. své zkušenosti s jinými kabely, kde PVC bylo).
Třeba to mazání a měkčení nepozoruji. Mnohem významněji ho pozoruji obecně u kablů typu licna. A co jsem pročetl fora na západě, tak i u drahých kabelů např. zminěného powerfluxu bylo toto přítomné v neprospěch licny, v prospěch solid coru. Samozřejmě názorů na to je X. I třeba názor, že teflon je v hifi jen určitá modní vlna a záležitost prestiže mezi výrobci. (neříkám že s tím souhlasím)
 (neříkám že s tím souhlasím)
Takže jsem vážil plusy a mínusy při výběru, na základě čistě své zkušenosti a intuice. Určitě by mohlo být zajímavé srovnat stejný kabel s PVC vs. PTFE. Na to nemám ale momentálně kapacitu. Všeobecně, co jsem se dočetl, by PVC rozhodně nemělo vadit např. u napájecích kabelů. Což jsem od začátku plánoval, při napájecích kablech pro sebe. Ale postupem času i reprokabel a signálový kabel, na který mimochodem rovněž nyní hraju. Mám tu i dráty v teflonu, které jsem zkoušel, byť ne proti sobě v situacích 1/1.
Po všech různých mých testech a zkoušeních si myslím, že se obecně vliv dielektrika přeceňuje a vliv metalurgie podceňuje.

http://www.actinote.com/en/sonata-loudspeaker-cables/
I ten chválený Tri vista reprokabel bude možná v PVCčku, jen teď tipuju.
Myslel jsem i např. Powerflux, ale tam je nějaký asi pěnový PE. Moc dál jsem nehledal, přiznávám.
Otázkou asi taky je, co je pro koho highend..
 (když už jsem to tahle napsal)
 (když už jsem to tahle napsal)S tím názorem na změkčování a mazání jsem se samozřejmě setkal. Ale i s názorem, že PTFE zostřuje a je moc "tvrdé". Nemyslím si, že je to jednoznačné. Zvažoval jsem víc faktorů a dielektrikum byl jedním z nich. Vyhodnotil jsem ho jako ne klíčový (na zákl. své zkušenosti s jinými kabely, kde PVC bylo).
Třeba to mazání a měkčení nepozoruji. Mnohem významněji ho pozoruji obecně u kablů typu licna. A co jsem pročetl fora na západě, tak i u drahých kabelů např. zminěného powerfluxu bylo toto přítomné v neprospěch licny, v prospěch solid coru. Samozřejmě názorů na to je X. I třeba názor, že teflon je v hifi jen určitá modní vlna a záležitost prestiže mezi výrobci.
 (neříkám že s tím souhlasím)
 (neříkám že s tím souhlasím)Takže jsem vážil plusy a mínusy při výběru, na základě čistě své zkušenosti a intuice. Určitě by mohlo být zajímavé srovnat stejný kabel s PVC vs. PTFE. Na to nemám ale momentálně kapacitu. Všeobecně, co jsem se dočetl, by PVC rozhodně nemělo vadit např. u napájecích kabelů. Což jsem od začátku plánoval, při napájecích kablech pro sebe. Ale postupem času i reprokabel a signálový kabel, na který mimochodem rovněž nyní hraju. Mám tu i dráty v teflonu, které jsem zkoušel, byť ne proti sobě v situacích 1/1.
Po všech různých mých testech a zkoušeních si myslím, že se obecně vliv dielektrika přeceňuje a vliv metalurgie podceňuje.
- 
				merhaut
Ještěže se nám ve stovkách našich instalací STA za posledních deset let nerozmazává televizní obraz, posílaný na 2 GHz po až 100 metrovém "PVC" kabelu:-)

Naposledy upravil(a) merhaut dne 10 srp 2018 21:28, celkem upraveno 2 x.

Pane Merhaut, od rána to tu čtu a rozbolela mně z toho hlava. Opravdu. Že Vy tam ve Zlíně pícháte do nějaké woodoo panenky kychtaxe? S pravdou ven.. !  

- 
				merhaut
Tebe by měla bolet hlava především z chybějící padesátky. Elektriku nech na pokoji, dej se na výrobu pomlásek, tam se ty tvoje splétací dovednosti uplatní:-)

merhaut
proč až tak škaredě, nech Honzu, dělá hezké kabely, baví ho to a nás to třeba v budoucnosti obohatí, budeme rádi za to, že ho máme v republice.

proč až tak škaredě, nech Honzu, dělá hezké kabely, baví ho to a nás to třeba v budoucnosti obohatí, budeme rádi za to, že ho máme v republice.
merhaut: a na co potřebuje kychtax nějakou vyhlášku, když si vyrábí kabel pro sebe ?

kabelguru.cz