Leony5
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Leony5
Dovolím si krátkou reakci k tématu vintage vs současné bedny. Leony5, snad nevadí.
Souhlasím s názorem, že kdo dnes chce velké poctivé sloupovky a v rozpočtu na ně nemá víc než 30, 40, 50 tis., v podstatě mu nic jiného než staré bedny nezbývá. Sám jsem tou cestou před lety šel s Focal Electra 926. Zároveň jsem dalek černobílého škatulkování, že vše staré je špatné a vše nové dobré (a obráceně). Když jsem hledal jejich nástupce, vystřídalo se u mě doma několik současných sloupovek kolem 60-70 tis. a všechny jsem vrátil. Na druhou stranu v čase vybírání Focalů jsem s nimi poslouchal JBL 250Ti a ty byly dost špatné.
Nemám ve starých bednách důkladně naposlouchány desítky modelů, tedy dost na to, abych mohl zodpovědně říct, že jejich zvuk je díky těm a těm konkrétním atributům lepší nebo horší než dnešní bedny.
Dnešní technologické a počítačové možnosti ale v mých očích dávají současným bednám větší potenciál lépe celek odladit. Proti tomu jde vlna snahy na všem až nesmyslně šetřit, nezdravé konkurenční prostředí obrovské nadprodukce všeho a zároveň móda šroubování cen kvalitního hifi do nesmyslných výšin.
Souhlasím s názorem, že kdo dnes chce velké poctivé sloupovky a v rozpočtu na ně nemá víc než 30, 40, 50 tis., v podstatě mu nic jiného než staré bedny nezbývá. Sám jsem tou cestou před lety šel s Focal Electra 926. Zároveň jsem dalek černobílého škatulkování, že vše staré je špatné a vše nové dobré (a obráceně). Když jsem hledal jejich nástupce, vystřídalo se u mě doma několik současných sloupovek kolem 60-70 tis. a všechny jsem vrátil. Na druhou stranu v čase vybírání Focalů jsem s nimi poslouchal JBL 250Ti a ty byly dost špatné.
Nemám ve starých bednách důkladně naposlouchány desítky modelů, tedy dost na to, abych mohl zodpovědně říct, že jejich zvuk je díky těm a těm konkrétním atributům lepší nebo horší než dnešní bedny.
Dnešní technologické a počítačové možnosti ale v mých očích dávají současným bednám větší potenciál lépe celek odladit. Proti tomu jde vlna snahy na všem až nesmyslně šetřit, nezdravé konkurenční prostředí obrovské nadprodukce všeho a zároveň móda šroubování cen kvalitního hifi do nesmyslných výšin.
Děkuji za návštěvu, a pěkný pokec o HI-FI a hlavně za ochotu mi pomoci s lineárním zdrojem zdejšímu členu mesky. Tento pán má přehršle vlastních zkušeností s bastlením beden a zesilovačů, ví jak to funguje, a kam šáhnout když je potřeba něco zlepšit nebo upravit k obrazu svému, opravdu smekám nad jeho znalostmi o konstrukcích zesilovačů, reproduktorů, má to opravdu zmapované. Tak Milane, doufám že se setkáme znovu, třeba u tebe na poslech tvých připravovaných beden. Dík. 

Jo Leo, bylo to fajn posezení, děkuji že jsem si mohl poslechnout opravdu bytelné bedny se širokým rozsahem od nejhlubších (sklepních) frekvencí až po nejvyšší kam moje uši dosáhnou. Reprodukce je detailní s výborným prostorem, uvolněností, kmitočtově vyvážená a neunavujici. Jako celek ti to odhaluje a rozlišuje kvalitu nahrávek, prostě to baví poslouchat ať tam dáš cokoliv. A o tom to je. Takže za mě palec nahoru.
Čau Leo lineární zdroj se nechal přeladit, teď jen vyřešit ten správný konektor. Mrknu doma zda něco nenajdu.

Dnes jsem si jel vyzvednout napájecí zdroj který mi upravil, a tím mu i zde chci poděkovat člen fora mesky. Co jsem u tohoto pána slyšel mě doslova posadilo na zadek. Koncový zesilovač Wangine 80 W na kanál do 8 Ohm + předek téže značky z dob dávno minulých, a reprosoustavu TVM taktéž z dob kdy se slovo high ennd ještě nepoužívalo, vše vyladěno meskym. Místnost malá, nikterak akusticky neupravená, zato zvuk nadprůměrný, zábavný, a vyrovnaný. Zajímavé je co se dá vymámit svědomitým vyladěním letité, a pro většinu z nás nezajímavé elektroniky. Okamžitě po výměně napájecího zdroje za lineární u Stream Boxu který jsem vzal sebou jsme na této sestavě poznali rozdíl což troufnu si bezpečně říci na mnohonásobně dražších sestavách není tak patrné slyšet. Tato popsaná sestava je v cenovce cca 20K, a stáří cca 35 - 40 let. Mesky tuto sestavu vytunil tak že dle mého názoru se popasuje s dnešními sestavami 100K ( preamp, konec, bedny ). Těším se na další konzultace. Díky Milane za tuto zkušenost.
A co to je za lin zdroj?
Je to Čínský Teradak, mesky mi ho naladil k stream boxu z 12V 2A na 9V 2A.
Nynější využití, zdroj se dá přeladit cca 5-19V a pevných 2A. Má slušnou filtraci, a celkově dobrou konstrukci.
Co to je za zdroj?
- Mike_Czech
- Kontaktovat uživatele:
Teradak z AliExpressu. Mám ho také, jen s více Ampéry. Je to slušný lineární zdroj.
Jak hodně lepší je linearni zdroj s trafem haklivým na rušení a zkreslení sítě, oproti kvalitnímu spínanému se zvlněním pár milivoltů? Dělali jsme takové a zvlnění fakt pár milivoltů.
Jardo, myslím že při srovnání klasického zdroje s trafem a dobrého spínaného nebude nejspíš rozdíl, jde hlavně o to aby danej spotřebič dostal při svém odběru co možná hladké napětí co nejblíže k bateriovemu napájení bez rušení.
Možná budou časem za levno baterie z elektromobilů. To už by stačilo i na zesilovač 

Tak jsme s kolegou udělali dvě návštěvy ohledně poslechu, a nasosání nových zkušeností. Poslechli jsme levnější, a starší TVM a Kappy 8.2.i na stejném zesilovači Yamaha A1 ?? ( staré AVR top model ). TVM ( už nevím přesné označení ) s 30 cm basákem ( PA ) americké výroby zvukově nenadchli, spíše zklamání, uřvanější, plechové středy, a basy žádné. Kappa 8.2.i už hráli s Yamahou lépe, zde byl už znát prostor, čisté středy, a slušný pevný až technický bas. Pak jsme se přesunuli na další poslech, opět Yamaha, ale již jiné kategorie C 4 + M 4 píšu to dobře ? Nejprve byli zapojeny staré německé TSM Padua ( metrové sloupky ), zvuk hodně nabušený, nabasovaný, po chvíli mě bolela hlava. A pak přišlo toto https://www.technologyfactory.eu/en/son ... 1-10000339 a mé srdíčko zaplesalo, zvuk nádherný, vyrovnaný s velkou porcí kvalitních basů. Tyhle regály bych si doma dovedl představit.