Leony5

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Leony5

Příspěvek od PítrsPraha »

Dovolím si krátkou reakci k tématu vintage vs současné bedny. Leony5, snad nevadí.

Souhlasím s názorem, že kdo dnes chce velké poctivé sloupovky a v rozpočtu na ně nemá víc než 30, 40, 50 tis., v podstatě mu nic jiného než staré bedny nezbývá. Sám jsem tou cestou před lety šel s Focal Electra 926. Zároveň jsem dalek černobílého škatulkování, že vše staré je špatné a vše nové dobré (a obráceně). Když jsem hledal jejich nástupce, vystřídalo se u mě doma několik současných sloupovek kolem 60-70 tis. a všechny jsem vrátil. Na druhou stranu v čase vybírání Focalů jsem s nimi poslouchal JBL 250Ti a ty byly dost špatné.
Nemám ve starých bednách důkladně naposlouchány desítky modelů, tedy dost na to, abych mohl zodpovědně říct, že jejich zvuk je díky těm a těm konkrétním atributům lepší nebo horší než dnešní bedny.
Dnešní technologické a počítačové možnosti ale v mých očích dávají současným bednám větší potenciál lépe celek odladit. Proti tomu jde vlna snahy na všem až nesmyslně šetřit, nezdravé konkurenční prostředí obrovské nadprodukce všeho a zároveň móda šroubování cen kvalitního hifi do nesmyslných výšin.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Děkuji za návštěvu, a pěkný pokec o HI-FI a hlavně za ochotu mi pomoci s lineárním zdrojem zdejšímu členu mesky. Tento pán má přehršle vlastních zkušeností s bastlením beden a zesilovačů, ví jak to funguje, a kam šáhnout když je potřeba něco zlepšit nebo upravit k obrazu svému, opravdu smekám nad jeho znalostmi o konstrukcích zesilovačů, reproduktorů, má to opravdu zmapované. Tak Milane, doufám že se setkáme znovu, třeba u tebe na poslech tvých připravovaných beden. Dík. *palec*

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Jo Leo, bylo to fajn posezení, děkuji že jsem si mohl poslechnout opravdu bytelné bedny se širokým rozsahem od nejhlubších (sklepních) frekvencí až po nejvyšší kam moje uši dosáhnou. Reprodukce je detailní s výborným prostorem, uvolněností, kmitočtově vyvážená a neunavujici. Jako celek ti to odhaluje a rozlišuje kvalitu nahrávek, prostě to baví poslouchat ať tam dáš cokoliv. A o tom to je. Takže za mě palec nahoru.

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Čau Leo lineární zdroj se nechal přeladit, teď jen vyřešit ten správný konektor. Mrknu doma zda něco nenajdu.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

:D To mě potěšilo. Děkuji Milane.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Dnes jsem si jel vyzvednout napájecí zdroj který mi upravil, a tím mu i zde chci poděkovat člen fora mesky. Co jsem u tohoto pána slyšel mě doslova posadilo na zadek. Koncový zesilovač Wangine 80 W na kanál do 8 Ohm + předek téže značky z dob dávno minulých, a reprosoustavu TVM taktéž z dob kdy se slovo high ennd ještě nepoužívalo, vše vyladěno meskym. Místnost malá, nikterak akusticky neupravená, zato zvuk nadprůměrný, zábavný, a vyrovnaný. Zajímavé je co se dá vymámit svědomitým vyladěním letité, a pro většinu z nás nezajímavé elektroniky. Okamžitě po výměně napájecího zdroje za lineární u Stream Boxu který jsem vzal sebou jsme na této sestavě poznali rozdíl což troufnu si bezpečně říci na mnohonásobně dražších sestavách není tak patrné slyšet. Tato popsaná sestava je v cenovce cca 20K, a stáří cca 35 - 40 let. Mesky tuto sestavu vytunil tak že dle mého názoru se popasuje s dnešními sestavami 100K ( preamp, konec, bedny ). Těším se na další konzultace. Díky Milane za tuto zkušenost.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

A co to je za lin zdroj?

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Je to Čínský Teradak, mesky mi ho naladil k stream boxu z 12V 2A na 9V 2A.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

IMG_20220220_185648.jpg
Nynější využití, zdroj se dá přeladit cca 5-19V a pevných 2A. Má slušnou filtraci, a celkově dobrou konstrukci.

Roberto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roberto »

Co to je za zdroj?

Mike_Czech
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Czech »

Teradak z AliExpressu. Mám ho také, jen s více Ampéry. Je to slušný lineární zdroj.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jak hodně lepší je linearni zdroj s trafem haklivým na rušení a zkreslení sítě, oproti kvalitnímu spínanému se zvlněním pár milivoltů? Dělali jsme takové a zvlnění fakt pár milivoltů.

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Jardo, myslím že při srovnání klasického zdroje s trafem a dobrého spínaného nebude nejspíš rozdíl, jde hlavně o to aby danej spotřebič dostal při svém odběru co možná hladké napětí co nejblíže k bateriovemu napájení bez rušení.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Možná budou časem za levno baterie z elektromobilů. To už by stačilo i na zesilovač :)

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Tak jsme s kolegou udělali dvě návštěvy ohledně poslechu, a nasosání nových zkušeností. Poslechli jsme levnější, a starší TVM a Kappy 8.2.i na stejném zesilovači Yamaha A1 ?? ( staré AVR top model ). TVM ( už nevím přesné označení ) s 30 cm basákem ( PA ) americké výroby zvukově nenadchli, spíše zklamání, uřvanější, plechové středy, a basy žádné. Kappa 8.2.i už hráli s Yamahou lépe, zde byl už znát prostor, čisté středy, a slušný pevný až technický bas. Pak jsme se přesunuli na další poslech, opět Yamaha, ale již jiné kategorie C 4 + M 4 píšu to dobře ? Nejprve byli zapojeny staré německé TSM Padua ( metrové sloupky ), zvuk hodně nabušený, nabasovaný, po chvíli mě bolela hlava. A pak přišlo toto https://www.technologyfactory.eu/en/son ... 1-10000339 a mé srdíčko zaplesalo, zvuk nádherný, vyrovnaný s velkou porcí kvalitních basů. Tyhle regály bych si doma dovedl představit.

Odpovědět