Leony5

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Leony5

Příspěvek od Fidji99 »

Leony5 píše:
12 črc 2026 11:25
No on je to částečně i obývák, ten obklad je pěnový, a eliminuje ozvěnu v místnosti, vcelku to zafungovalo dobře když jsem to tenkrát nalepil. Nyní zvažuji ty lamelové obklady, líbí se mi to, fungovat jako u tebe to nebude, ale svůj účel to také splní.
Cus, na vedlajsom fore mal clen 10Mk take lamely na nejakej asi pene alebo vlne ako DIY Nieco podobne ako toto https://www.gikacoustics.net/de/product ... tikpaneele - kombinovana absorpcia/difuzia.

dnes to uz ide, aj akustika vie vyzerat celkom akceptovatelne.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Pekny stolek, taky mozna skoncim u podobneho usazeni, kdyz budu mit vic zesilovacu a kazdy pres 30kg *palec*.

Leony5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leony5 »

Jojo Davide, vzadu jen přepojíš a hraješ, snadný přístup, už jsem o tom uvažoval déle. Nakoplo mě až když mi klekla tv. Co k té mé akustice v místnosti, problém s odrazy či nadbytek některých frekvencí nemám tak, že žádné absorbéry nepotřebuji, muziku mohu bez problému vytočit opravdu hodně nahlas aniž by se zvuk rozsypal, vše drží pěkně pohromadě se zachováním čistého pozadí a separací nástrojů. Mám 3m vysoké stropy, a dům je cihlový. Podobné opičárny jako má Tomáš určitě ne. Četl jsem, je to již pár let zpátky nějaké odborné články k akustice od lidí kteří se tím živí, a kupodivu jsem se dočetl, že boční odraz v klasické místnosti 6 krát 4m stačí eliminovat akustickým prvkem 60 krát 60 cm, jen se musí najít přesné místo na jeho umístění. Dále jsem se dočetl, že přetlumení místnosti je pro zvuk stejně škodlivé jako nedotlumení. Bedny mám laděné přímo v mojí místnosti. Tlumit ano, ale nepřehánět to, vše je individuální, prodejci těchto různých akustických panelů, obrazů atp. jsou podle mě pěkně vychcaný, jejich produkty jsou sakra předražený. V Baumaxu je lamelový akustický panel s filcovým podkladem o rozměru 275 cm krát 30cm krát 5cm za 800kč a fungovat to bude stejně jako podobný z hi-fi obchodu 60cm krát 60cm za 3200kč. Ale každý si zvolí to své, co mu sedne.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ahoj Leony5,
Je velká škoda když si ve vaší partě ladíte bedny i zesilovače, že si nedáte tu práci naladit i místnost. Já akustiku vnímám jako velmi důležitou součást hifi. A nákup Umiku-1 beru jako jednu z nejlepších investici, v poměru ceny a výkonu. A když si ho pořídíte do party, kde si ho můžete půjčovat, to každého vyjde na pár korun. Po změření budeš hned vědět na co se zaměřit. Kupovat panely od pasu, podle dobré ceny, není nejlepší nápad. I když ti tam ty panely zcela jistě pomohou výrazně lépe než ten stávající obklad. V těch ak. panelech z Baumaxu je problém v malé účinnost, cca 60%. To ani tak nevadí, dáš ho prostě více. Horší je velmi malá šířka účinnosti, hádám že to bude nejvíce účinné kolem 1000hz. Jinak 500-4000hz. Oblast středu a výšek je v běžné zabydlené místnosti úplně v pohodě. Nejvíce problémů bude na basech. Kde nejvíce pomůže správně umístit bedny, poslechové místo vůči místnosti. A na to je měření vynikající pomocník. Poslechem to trvá najít nejlepší místo měsíce.
Po dosažení doporučeného dozvuku 0,3-0,5S v celém rozsahu. Se i u levných komponentů velmi zlepší rozlišení a rychlost zvuku.

Leony5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leony5 »

Zdravím weirone. Ano jistě, já ti rozumím. Moje místnost je upravená amatérsky, a není to dokonalé, to netvrdím, měření by určitě lecos odhalilo. Na druhou stranu to není průšvih a funguje to v celku dobře. Jednou u mě byl zvukař ( v penzi) a byl spokojený, říkal více již netlumit bylo by to na škodu. Ten pán, je to stará škola dříve tuto moderní měřící techniku neměli. On tu chodil po místnosti, a když našel místo kde je problém upozornil na něj. Ten měřák by se nám určitě hodil, nechceš se přidat do naší společnosti ? :lol:

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Tak stavit se s mikrofonem někdy můžu. Mám to sice trochu z ruky. Ale domluvit se můžeme. Určitě do konce roku tím směrem pojedu. Trochu času to zabere. Tak snad nebudete chtít měřit všechny vaše poslechovky :D

Leony5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leony5 »

Tak to je super, rád tě tu uvidím, poslechneš změříš, a budu mít zase dalšího kamaráda kterého poznám osobně, a návštěvu rád oplatím.

Leony5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leony5 »

Zdravím. Dnes se u mě stavil i s měřící technikou weiron čehož si velice vážím, jelikož to má ke mě dost daleko. Zapůsobil na mě jako vřelí a upřímný člověk který si na nic nehraje, hodně jsme si pokecali o hifi, i o životě i přes velký věkový rozdíl mezi námi, je to supr člověk. Návštěvu mu rád oplatím, a určitě bych si od něho odvezl cenné zkušenosti z poslechu. Ano oba máme co do zvuku sestavy jinačí vkus, je to zcela normální, a ani jeden z nás nevnucoval tomu druhému to své, každý to má rád jinak. Měření samotných beden, a pak místnosti nedopadlo špatně, ale nedopadlo ani na jedničku, Olda prý čekal o dost horší grafy, poradil co a kam umístit aby to bylo v cajku. Moc ti děkuji Oldo, a věřím, že jsme se nesetkali naposled, hned jak to bude možné bych se u tebe i s Milanem stavil. Jsem rád, že jsem tě poznal osobně, i když času moc nebylo.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

To jste rychle zrealizovali *2thumbsup*. Olda vi a umi, nedavno mi precizne seridil gramofon *klanimse*. At se pripadne vylepseni akustiky vydari ;).

PS: uz jsem take objednal hifi rack :lol:.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ahoj Leo, taky jsem tě rád poznal.Děkuji za super pokec, jen škoda že jsem neměl více času.
Akustika nedopadla nejhůř. Problémy hlavně na basech. Středy a výšky byli dozvukem ok. Na basech to nebyla taková hrůza jak bych čekal. Máš tam klasický mód místnosti na 35hz + další její harmonické. Nejvíce tomu pomáhá velká sedačka a závěsy. To jen tak krátce, pro místní.
Zvuk, má Leoš zcela vyladěný na ucho. Upravený zesilovač hrál teple a hladce. Hodně připomínající lampový zesilovač. Bedny taky zcela upravené. Super výšky, středy hodně připomínající hornu. Díky tomu širokopásmovému středu. A mohutné basy, které na poslechovém místě jdou s poklesem -5db k 20hz. :shock: A podle toho i pěkně vibruje sedačka.

I já nabral nové zkušenosti, jakým způsobem se dají upravovat zesilovače a bedny. Zvuk sestavy je fakt jinde než by se dalo čekat. Tyto staré kousky mají v sobě skrytý potenciál. Vůbec bych to nečekal, že to půjde až tak upravit. Jako novým komponentům to nekonkuruje, ty mají jinak naladěný "moderní" více detailní a technicky zvuk. Toto je spíš stará škola na steroidech :) Budu se těšit na vaši návštěvu *palec*

Ahoj Koudy, diky.
Tvůj gramec a hlavně to nové lampové phono, ti teď hraje fakt suprově *palec*

Leony5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leony5 »

Jo Oldo, a proto mám dva zesilovače, druhý také upravený, ale s tvrdším, syrovějším, detailnějším zvukem. Poslouchám podle nálady, mám rád oba, každý z nich má něco do sebe. Kdyby bylo více času mohl jsem zapojit i ten druhý.

Mike_Czech
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Czech »

Ahoj kluci, jsem rád, že jste to zrealizovali takto rychle. Byl jsem zvědavý na výsledek. Vždycky jsem si říkal, že to u Lea hraje velmi dobře a trochu se modlil, aby ten výsledek dopadl, protože kdyby ne, tak by to znamenalo nejen, že jsem hluchý, ale vzhledem k tomu, že mám podlechovku laděnou na podobný vysledný zvuk, tak že bych mohl začít od začátku :D :D

Každopádně pokud by Weiron měl zájem, tak samozřejmě je vítán kdykoli i u mne ;)

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Zdravím všechny,
Weirone dík že jsi byl u Leoše a propísknul mu jeho sestavu. Já jsem spokojen že tam nebyl žádný velký průšvih 😁. S Leošem jsem se bavil, jsme s výsledky měření oba spokojeni, od 400 hz až nahoru to bylo poměrně vyrovnané, basy si postupně doupraví.
Co se týče celkového zvuku na steroidech, ten nám připadá úplně normální. Pokud mají mít široký rozsah, k tomu lehké odvětrané reproduktory, pak zobrazí všechno tak jak to dostanou bez korekcí. Rozlišují jakoukoliv změnu v kabelech, výměnu zesilovače a hlavně nahrávky nám zahrají tak jak byly zaznamenané a proto si je užíváme. Není to ten stejnozvuk.
Zesilovače - to je téma že bych mohl kecat do večera. Mě se líbí ty starší ladění a konstrukce, do kterých se dostaneš ze spodu i z vrchu. Mám doma 7 různých vytuněnců abych mohl porovnat topologie mezi sebou a najít to nejlepší. Teď jsem dokončil koncák rotela rb980 který zatím Leo neslyšel.
Ještě jednou díky veirone, třeba se uvidíme a poklábosime 😁

Leony5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leony5 »

Zdravím: Konečně došli objednané čalouněné obklady, tak jsem nelenil, a nalepil. Naplánoval jsem je na zadní stěnu za sestavou ještě před tím než tu byl weiron s měřící technikou, weiron byl rychlejší než dodavatel obkladů :lol: . Lépe to eliminuje odrazy a dozvuk, jsem velice spokojen.
IMG_0077.JPG

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Už jsem ten německý obchod s panýlky našel
https://www.aosom.de/item/homcom-akusti ... wJGwwJGgw
Poštovné je 17,90 €,ale pozor,za každý balik,tj. za 4 panely.Já jsem kupoval 5 balíku. I tak to vyjde o malinko levněji než v Kauflandu

Odpovědět