Leony5
Re: Leony5
Díky Tomáši. Moje akustika, po instalaci čalouněných obkladů na zadní stěnu došlo ke zlepšení dozvuků, a na basech jsem to srazil odhadem o 2 dB, což je zlepšení, ale nedostačující. Objednal jsem tedy zatím dva kusy basových pastí ( mobilních ) se kterými mohu jednoduše zkoušet umístění, za sestavu, nebo za poslechové místo. Pokud to někdo má https://allegro.cz/produkt/basova-past- ... 8431932510 budu rád za hodnocení.
Zalezi jaky frekvence tim chces resit. Kdyz to das do rohu, tak podle toho jak moc se ti to podari prilepit co nejvic k tomu rohu, tak pod nejakych 100-150Hz to nic moc delat nebude, pod 50Hz uz vubec nic. Zvlast kdyz budes mit jen 2 co ani nepujdou od podlahy do stropu. Cim vic to bude od rohu, tim vic se frekvencni pasmo kde to ma nejakou ucinnost bude zvysovat. Do rohu jako basstrapy, kdyz nechces aby to zabiralo moc mista, je podle me lepsi davat trojuhelniky, co zaplni cely roh a maji lepsi pomer zabrani mista vs. ucinnost na nizsich frekvencich nez tyhle valce.
Jo,nejlépe do rohu,to byly moje první bastrapy,nakreslil jsem si to
v Brně mi to podle výkresu nařezali https://www.eurofoam-tp.cz/
výška asi 135 cm,potáhl jsem to přírodní jutou a po dvou kusech(nad sebe) jsem to nacpal do všech koutů
Tenkrát to tam měl na starosti Ing.Lernbecher
Tenkrát to tam měl na starosti Ing.Lernbecher
Díky pánové, krotit basy v místnosti není jednoduché, a také je potřeba přihlédnout k tomu o kolik to chcete absorbovat. Vzhledem k naměřeným hodnotám jsem zvolil postupné absorbování, tyto zvolené válce jsou dle výrobce z účinnějšího materiálu než je pěna, jsou mobilní, tak je mohu zkusit jak v předu tak v zadu u poslechového místa, u stropu i u podlahy, a vypadají celkem fajn, ty pěnový k lepení jsou ošklivý, a raději bych je vynechal. basu mám již méně než před měřením, a rád bych to postupně citlivě doladil již sluchem. Pokud to nebude stačit dokoupím další dokud to nebude podle mého gusta.
Ahoj Leoši,
pěkná práce. Líbí se mi to víc, než ty tenké obklady co jsou vedle. Určitě to vliv na basy nemá. Na to je to příliš slabé. Ale třeba se ti tím více zklidnily středy a působí to teď lépe i na basech. Co se týká tvého hlavního problému. Potřebuješ srazit 35Hz minimálně o 7db, tím se zklidní i její harmonické. A srazit tam dozvuk z 0,9S. Ty basstrapy z odkazu ti s tím téměř nic neudělají. I v grafu je vidět kde končí jejich účinnost. Pak máš vlastně několik možností. Buď na to půjdeš ještě signálovou cestou. Což by v tvém případě nebylo vůbec špatné. Stejně přehráváš soubory, tak jestli tam máš možnost zapnout nějakou dsp kalibraci, máš vyhráno. Další možnost je změna pozice poslechového místa a beden v místnosti. Nevím jestli jsi zkoušel nějaké nastavení na blízký poslech. Možná by to u tebe mohlo fungovat. Protože si myslím že ty bedny jsou na tu poslechovku příliš velké. Tak třeba bych vyzkoušel to umístění v kružnici naražené do zadní části, jak se tu několikrát psalo. A poslední možnost je tlumit. Tady je potřeba si uvědomit že potřebuješ velikou tloušťku tlumícího materiálu k útlumu 35Hz. Ideálně tak kostky 60cm a naražené v rozích u stropu i podlahy. Další možnost je naladěný rezonátor na tuto frekvenci. Těch teda potřebuješ taky mnoho a cenově to není vůbec levné, oproti pěně.
Jak jsem ti říkal, dal bych první ty kostky. Válce co jsi objednal můžeš vyzkoušet a případně vrátit. Uvidíš že ta účinnost bude velice malá. A když se ti pěna nelíbí, můžeš si je dát do látky s jakýmkoliv vzorem. Ale jestli to je pro tebe fakt zásadní problém. Pak bych viděl jako nejlepší řešení to dsp. Bude pracovat jen v oblasti kdy to neovlivní středy. Pak bude výsledek velmi dobrý. Případně dsp + úprava umístění. Tak držím
pěkná práce. Líbí se mi to víc, než ty tenké obklady co jsou vedle. Určitě to vliv na basy nemá. Na to je to příliš slabé. Ale třeba se ti tím více zklidnily středy a působí to teď lépe i na basech. Co se týká tvého hlavního problému. Potřebuješ srazit 35Hz minimálně o 7db, tím se zklidní i její harmonické. A srazit tam dozvuk z 0,9S. Ty basstrapy z odkazu ti s tím téměř nic neudělají. I v grafu je vidět kde končí jejich účinnost. Pak máš vlastně několik možností. Buď na to půjdeš ještě signálovou cestou. Což by v tvém případě nebylo vůbec špatné. Stejně přehráváš soubory, tak jestli tam máš možnost zapnout nějakou dsp kalibraci, máš vyhráno. Další možnost je změna pozice poslechového místa a beden v místnosti. Nevím jestli jsi zkoušel nějaké nastavení na blízký poslech. Možná by to u tebe mohlo fungovat. Protože si myslím že ty bedny jsou na tu poslechovku příliš velké. Tak třeba bych vyzkoušel to umístění v kružnici naražené do zadní části, jak se tu několikrát psalo. A poslední možnost je tlumit. Tady je potřeba si uvědomit že potřebuješ velikou tloušťku tlumícího materiálu k útlumu 35Hz. Ideálně tak kostky 60cm a naražené v rozích u stropu i podlahy. Další možnost je naladěný rezonátor na tuto frekvenci. Těch teda potřebuješ taky mnoho a cenově to není vůbec levné, oproti pěně.
Jak jsem ti říkal, dal bych první ty kostky. Válce co jsi objednal můžeš vyzkoušet a případně vrátit. Uvidíš že ta účinnost bude velice malá. A když se ti pěna nelíbí, můžeš si je dát do látky s jakýmkoliv vzorem. Ale jestli to je pro tebe fakt zásadní problém. Pak bych viděl jako nejlepší řešení to dsp. Bude pracovat jen v oblasti kdy to neovlivní středy. Pak bude výsledek velmi dobrý. Případně dsp + úprava umístění. Tak držím