Leony5

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Leony5

Příspěvek od PítrsPraha »

Jeeezis, to jsou zase dojmologicky kecy :-D .

Muzes prosim popsat, jakym konkretnim zpusobem ovlivni vysky to, ze se zmeni akusticka draha zvuku basu?

Jen pro info: ucpanim transmission line se nijak fakticky neovlivni fungovani vyskace a jeho pracovni komory. Realna zavislost ucpani transmission line na zvuk vysek je hola nula. Jsou to fyzicky oddelene na sobe nezavisle prostory, prubehy.

Pokud nekdo vnima zmenu na vyskach po ucpani transmission line, je to 100% dojmologie a totalni poslechova nezkusenost.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Pítrs to co jsi tu právě napsal je pouze tvá teoretická domněnka a pochybuji že jsi viděl průřez této bedny a že víš jak je konstruována, jak transmission v těchto bednách funguje a jaký má vliv na celkový projev zvuku. Pokud ano dej mi sem nějaký nákres, moc mě to zajímá, já nikde na netu nic takového nenašel. Naopak od tebe jsem to na vlastní uši absolvoval :lol: v praxi. Vím že jsi ze všech hifistů v republice nejlepší a možná i celosvětově, mě to nemusíš dokazovat proto že tě znám už dost dlouho a vím co jsi měl doma a v jakých podmínkách. Tak že na mě to nezkoušej *taktone*

jcaesar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jcaesar »

Mám taky Quadral Vulkan, zatím mne ani nenapadlo kontrolovat transmission line. Jak se dostanu dovnitř, abych viděl zda to není ucpané?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Odstránenie tlmenia z TML totálne zmení naladenie (tlmenie mení rýchlosť šírenia zvuku..), ktoré je dané dĺžkou TML a to je príčina zmeny zvuku.. Z toho zvukovodu potom lezú aj neutlmene odrazy z vnútra boxu. Nie je to dobrý nápad..

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Leony5, vyskac je reprobedna v reprobedne. Ma svou malou uzavrenou pracovni komoru. Ucpanim / uvolnenim TML se pro jeho pracovni prostor a podminky nic nezmeni. Zmer si to a pochopis, jak moc se mylis.

Ma otazka plati: co a jak konkretne se podle tebe po ucpani TML zmeni pro vyskac z pohledu jeho vyzarovani? Staci i kdyz si na to odpovis sam pro sebe ;-) .

Jinak to, ze se zmenou basu ma clovek (nespravny) dojem, ze se zmenily i vysky, se objevuje treba i po pridani subu do sestavy, kde je to stejna pitomost. Vysky hraji porad stejne. Jen posluchaci, ktery neni schopen odlisit co je co, se to muze zdat. Je to ale jen dojem. Fakticky se na vyskach nic nemeni.

A co mam nebo nemam doma s chovanim tvych vyskacu opravdu nema nic spolecneho :-D .
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 12 kvě 2019 08:55, celkem upraveno 1 x.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Cpát cokoli do tunelu TML je totální hloupost. Kdokoli tam něco najde, teda krom žluté tlumící vaty na stěnách TML, která tam je od výrobce, tak okamžitě vše ostatní vyndat!! Přístup je jednoduchý, vytáhnout nahoře plastový rámeček s průzvučnou tkaninou.

S těma výškama, ať už nerad ;), musím souhlasit s Pítrsem. Dojem změny středů a výšek je asi opravdu jen iluze, jelikož technicky ani fyzicky to na vyzařování těchto dvou měničích nic nemění.

Za mě je TML u Montan, Vulkan, Titan o hodně lépe umístitelný než bedny s basreflexem. Když jsem tu měl Montan MK5, tak mě na nich překvapovalo, že ať už se postavily 25cm nebo 1,2m od stěn, bas byl pořád velice kultivovaný a neměnil se tak rapidně jako když ve stejné místnosti šoupu s bednou která má BR na zadní straně.
quadral Transmission-Line.jpg

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

k tem vyskam ... pokud se zmeni charakteristika basu a stredu hraji sice vysky stejne jako pred tim, ale slyset je je ve zvuku jinak

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Je to podobná iluze jako že regálovky hrajou nutně líp výšky. Houbeles, jen tam vyčnívají a hrozně na sebe upozorňují, protože tam do plnýho zvuku prostě chybí bas, který uvede vše do rovnováhy a člověk začne vnímat zvuk jako celek a ne jen v nahrávkách hledat kdo kde mezi slovy mlasknul. TML jsem nikdy nezkoušel, ale mám zadní BR a nakonec jsem skončil s jedním BR ucpaným a druhým naplno, v mé místnosti na basu ideální kombinace.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Jj je tam vatelinu, ze bys tim zateplil mistnosti :D. Musis mit velkou mistnosti vcetne vysokych stropy, pokud si chces uzit odspuntovane Vulkany :), je to tak. U me byl problem i v konstrukci repro, basaky takto vysoko delaly znacnou paseku s akustikou mistnosti.
Mimochodem, pak jsem poridil JBL5000Ti a hraly jako z praku. Pak si clovek uziva i akusticky tlak co podtrhuje poslech, treba Korn - Blind kdyz baskytarista hrabl do strun na zacatku skladby, vzdy prostoupila luxusni tlakova vlna mistnosti a zatlacila me do sedacky, takove zanry nejdou poslouchat potichu :D. Uzivej.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Leony, Leony, ona ma ta teoreticka domnenka jasne technicke pozadi. Zacpani TML nebo basreflexu s vyskama neudela absolutne nic. To muzes vzit to jako fakt. Kdyz budes poslouchat pozorneji, zjistis, ze na prvni poslech se to muze jevit, jako zmena vysek, ale pri byt jen malinko pozornejsim poslechu pochopis, ze neni. Vic s tim nenadelas. Ani kdyz se diky sve neznalosti budes do ostatnich navazet.

Mimochodem, zakladem kvalitniho zvuku je symetrie. Kdyz mas kazdou bednu naladenou jinak (zacpany vs volny bassreflex), nedela to neplachu? Slyset to musi byt.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

PavelDosko píše:
12 kvě 2019 09:01
k tem vyskam ... pokud se zmeni charakteristika basu a stredu hraji sice vysky stejne jako pred tim, ale slyset je je ve zvuku jinak
*thumbs up* *thumbs up*
Přesně tak. Když se dva baví o tomtéž, ale nechtějí nebo si nerozumí.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

marvinnrv dík za obrázek, Pavel Dosko, ano je to jak píšeš a tak se to projevilo, Pítrs Praha tvoje moudra a uštěpačné poznámky si nech, nejsem na ně zvědavý. Děkuji

jcaesar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jcaesar »

Tak jsem otevřel prostor TML a žádný tlumící materiál tam není. Trochu vatelínu je ve spodní částí, ale svislé komíny jsou zcela prázdné.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ja mel Vulkany napechovane az po horni kryci mrizky. A ano Marvinne, nevadi jim umisteni blize ke zdi, prave pro jejich bytelnou konstrukc a TML ktery usti do vrchu. U me problemy viz. co jsem psal, mohla za to hlavne akustika mistnosti v kombinaci s neadekvatnim zesilovacem. Leony to mozna trochu nestastne napsal, ale jinak jak zminil, on je vlastni a slysi to co slysi, to je vic jak 1000 teoretickych domnenek.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Leony5 píše:
12 kvě 2019 14:48
Pítrs Praha tvoje moudra a uštěpačné poznámky si nech, nejsem na ně zvědavý. Děkuji
Začni s tím u sebe, radílku :-) . Děkuji.

A co ta nesymetrie? Vyrobci paruji reprosoustavy tak, aby mezi nimi byl co nejmensi zvukovy rozdil (diky toleranci materialu a soucastek) a tady se zamerne udela uprava tak, aby kazda bedna hrala jinak. Ucpani BR neovlivni jen frekvencni odezvu, ale i fazovou. Ale zalezi, jak velkou zmenu v podani basu ucpani basreflexu znamena - to je u kazdych beden jiny.

Odpovědět