Marien

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
Marien
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Marien

Příspěvek od Marien »

Zdravím vespolek,
vůbec nechápu, proč jsem se zde zaregistroval až nyní, ale lépe později než nikdy, že. Stále rád vzpomínám na dřevní doby kdy během mého středoškolského studia brácha donesl domů krabici s velkým nápisem Technics. Jeho známý si ji přivezl z Kuvajtu a bráchovi ji prodal. Po vybalení na nás vykoukl překrásný deck RS B100. A co teprve, když tam spustil kazetu, spousta barevných světýlek, úžasný peakmetr a tajemně mocné názvy jako dolby B,C či dbx. V té chvíli jsem ještě netušil, že nic uhrančivějšího u jiné značky už nespatřím. Bohužel brácha mě z neznámých příčin nějak s deckem nebyl spokojen a vyměnil jej za tuším RS TR212 a nakonec i ten prodal a dlouhou dobu pak měl jen nějaké šunty jako přenosný Hitashi apod.. Nyní mě napádá bajka o kupci, co obchodoval až vyobchodoval jehlu, a tu zratil v kupce sena. Ve mě však prvotní zážitek byl už pevně zakořeněn a po střední škole a nástupu do fochu jsem poctivě šetřil a šetřil. V roce 92 jsem si nejdříve pořídil zesák SU V700 abych jej v roce 93 vyměnil za CD player SL PS840, v 94 přibyl konečně zesák SU A900MK2 a v 95 ekváč SH GE90 a repro B&W. Bratru vrazil jsem do toho kolem 50 klacků, skládal jsem to několik let, ale ten pocit byl neopakovatelný. Bohužel brácha se mého finálního snažení nedožil, ale stále si představuji, jak by "čuměl" a mluvil něco o děle *fnuk*
Deckům a tunerům jsem se v té době už vyhnul, ve snaze být moderní. Tuto sestavu mám dodnes a jsem s ní stále spokojen. Jsem si vědom, že již v té době byly mnohem lepší produkty od jiných značek a dnes ani netřeba mluvit. Ovšem jelikož jsem člověk, který nemá žádné hudební vlohy, natož sluch, je mi úplný šumák jak zní různé bedny s různými zesáky. Tohle pro mě bylo vždy nepodstatné od chvíle, kdy mi v jednom hudebním studiu prodavač pouštěl různé zesáky přes různé bedny. "Slyšíte ten rozdíl?", ptal se mě. Kýval jsem hlavou, ale pravda byla, že mi vše znělo úplně stejně. Proto je u mě na prvním místě uspokojení potřeby vizuálního pocitu a ten ze všech možných značek naplňuje pouze Technics. Tak to je a už se to nezmění. Přiznávám, že jsem, co se kvality audio výstupu a obecně hifi týče ignorant a je to možná i proto ten důvod, proč jsem se zde objevil teprve nyní. Proto se také nehodlám vyjadřovat k věcem, kterým nerozumím. Ale jen k tomu, co mě zajímá v oblasti Technicsů, protože si chci do své pracovny (kde trávím drtivou část dne) pořídit pár pro mě výběrových komponent od Technics, které pro mě byly před 20 lety finančně tabu. Uvažuji o děleném zesilovači SU A900S Reference s předzesilovačem; Deck nejlépe RS B100, pokud nebude k mání tak zkusím sehnat RS B965 a gramec SL QD33. Tuto trojkombinaci volím proto, že se chci v pracovně věnovat poslechu mých oblíbených LP titulů, které podle potřeby budu nahrávat na kazety a tím uspokojovat mé pocitové a vizuální potřeby.
Tolik o mě, abyste si udělali obrázek, cože za troubu se tu objevil :roll:
Pokud by například někdo zjistil, že jsem ideální kandidát k tomu, aby se zbavil svého plně funkčního Decka z výše uvedených, budu jedno velké ucho...

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Re: Marien

Příspěvek od Zdeny »

Nostalgie je prostě sviňa:-)

Já taky kolikrát myslím nad tím, že bych si pořídil opět Forda Sierru - ale ne jen tak nějakou shnilotinu, ale Cosworth a tu by opatroval až do (mé) smrti...

Jen škoda, že brácha t nedonesl domů krabici s nápisem Pioneer - tam jsou stroje ještě krásnější, než vyráběl Technics. Já měl totiž podobný osud - v době ostravských burz na Zelené (nebo Černé?? už nevím) louce jsem zakoupil svůj první deck Technics RS-55 double, s reverzem, Dolby B.C a dbx a kovovou mechanikou a s nádherným displejem (a dodnes mi z něj nahrané kazety znějí jako ty nej...) Jo jo, vzpomínkám neutečeš.

Nejlépe člověk vzpomíná na to, co bylo poprvé a co bylo krásné:-)

Jenže doba se oněkud mění a tak, jak ubývají pořádná poctivá auta, ubývá i pořádné a poctivé hifi, které lze ještě zaplatit (ale u něj už to není o těch emocích).

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Krásné a kvalitní hifi zabila digitalizace a globalizace. :cry:

Marien
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Marien »

Jen tak mimochodem by mě zajímalo, jestli dnešní mladá generace bude mít podobné vzpomínky jako já? Ono na ty nabušené písíčka, které je třeba obměňovat takřka co rok aby byl člověk "in" se snadno zapomene, páč se v tom těžko orientuje a je toho všude kolem jako sraček. Je docela možné, jak zmiňuje Zdeny, že kdybych jako první viděl jinou mašinu, třeba Pioneer, bylo by všechno zase trochu jiné, ovšem RS B100vce se špatně konkuruje :) Jen je škoda, že i nostalgie něco stojí a většinou zůstane jen u přání. Na aukru ted grand-integra prodává dělený zesák s předzesilovačem SE A5 za 30K. Nádherná věc, která ještě nyní se nemusí stydět za provedení ani parametry. Ovšem 30k je suma, kterou raděj vrazím do opravy něčeho na baráku než do své nostalgie. Hold realita je pohřebákem snů.

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od daliborr »

Marien, Taky miluji vintage stroje.Mám doma stroje,které jsem si nemohl v 80tých letech ani vysnít ani koupit.Hrají nádherně.Kombinace Sony TA-F 5A zesilovač,TC-K5 kazeťák,ST-A5 tuner a reprobedny Pioneer Hpm -60 . Zvuk jedna báseň. *hura* .Už jenom ten vzhled je lahodný oku.Vnitřek aparátů je nádherně
propracován, což v některých nových výrobcích mě to připadá jak drátová smršť. Než kupovat nové průměrné hifi zesilovače za cirka 40 000 Kč tak raději vintage zesilovače za 5 000 Kč. Jsou lepší jak v ovládání ,tak v provedení. Zvukově předčí i renovované firmy . Raději nebudu jmenovat. *hura*

Marien
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Marien »

Tak jsem se rozhodl provést změnu. Přenesl jsem věž z obýváku do své pracovny, při té příležitosti jsem se rozhodl ji řádně vyčistit. Ze zesáku jsem sundal víko a byl jsem překvapen, že po 17 letech od nákupu nebyl vevnitř takřka žádný prach. Integrovaná deska skoro svítila novotou. Všechny kondíky vypadaly ve zdravé kondici, nikde nic zoxidovaného, prostě nádhera. Tak jsem vyčistil alespoň ventilátor :)
Ještě naleštím plechy a můžu zvát dámské návštěvy *sunglases*

Obrázek

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Marien píše: Tak jsem vyčistil alespoň ventilátor :)
ten zesik ma ventilátor ??

palinoch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palinoch »

daliborr píše:Marien, Taky miluji vintage stroje.Mám doma stroje,které jsem si nemohl v 80tých letech ani vysnít ani koupit.Hrají nádherně.Kombinace Sony TA-F 5A zesilovač,TC-K5 kazeťák,ST-A5 tuner a reprobedny Pioneer Hpm -60 . Zvuk jedna báseň. *hura* .Už jenom ten vzhled je lahodný oku.Vnitřek aparátů je nádherně
propracován, což v některých nových výrobcích mě to připadá jak drátová smršť. Než kupovat nové průměrné hifi zesilovače za cirka 40 000 Kč tak raději vintage zesilovače za 5 000 Kč. Jsou lepší jak v ovládání ,tak v provedení. Zvukově předčí i renovované firmy . Raději nebudu jmenovat. *hura*
Nerad, ale toto *thumbs down* *thumbs down* *thumbs down*

Marien
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Marien »

bh69 píše:ten zesik ma ventilátor ??
Jop, vyšší verze Technicsů jej mají všechny, včetně zlatých verzí. Jednou jsem si všiml, že se točí, to mi věž jela celý den, slyšet ale není nic. Proto také skříně, které si nechávám dělat na zakázku volím tak, aby měl zesák dostatek prostoru na proudění vzduchu. Mimo jiné skříň je pro mě důležitý stavební prvek věže, páč jsem nepřítel systému stavění jednoho komponentu fyzicky na druhý.

sekal

Příspěvek od sekal »

Palinoch : Jj, máš pravdu. S tou hranicí 5 litrů to Daliborr kapánek podcenil.. I takovej 30 let starej Pioneer SA-8800-vka stojí cca dvojnásobek.. A k (finální) ceně je také nutno připočíst ještě náklady na repasi přístroje, která se musí ve většině případů provést..

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Zdravím Zlín. Taky jsem byl majitelem mnoha Technicsů a to i těch, co máš ty doma. Už je to ale mnoho let. Jojo, byly to krásné stroje. Mimo jiné, čas od času bývám hostem v restaurantu "pod lípama" u Baťovy vily. Mám ve Zlíně hodně kamarádů, tak tam občas jezdím. Je tak krásně a mám to tam rád. *2thumbsup*

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Marien - máš moje sympatie *palec* .
Pamätám si ako som zúfalo, nemajúc peniaze, svojho času poškuloval po krásnej miniveži od Technicsu - takej čiernej hranatej z ručičkovými ukazatelmi, pospájanej špeciálnym plochým "súkablím". Dodnes na to fascinovane čumím, keď na ňu náhodou natrafím. Máločo z HIFI oblasti ma dizajnovo tak oslovilo ako tá miniveža. Neskôr ečte vyrábali pekné mikrokomponenty v takej striebornej, či zlatistej farbe (už si nepamätám), ktoré boli taktiež krásne, ale na tie čierne "ručičkáče" to už nemalo. Potom prišla doba temna a kozmických tvarov *thumbs down* .
U dospelých komponentov sú pre mňa dizajnovo len ťažko prekonatenalné mašiny ako SU-A900dm2 ( http://www.subito.it/audio-video/techni ... 748829.htm ) a tomu podobné. Na poli reprákov som na nejakej výstave videl a počul impozantné SB-M10000 ( http://ctlg.panasonic.jp/product/info.d ... =SB-M10000 ). Ako to hralo si už nepamätám, ale viem že som bol vtedy z toho dosť ohromený. Gramce snáď ani netreba spomínať.
U švagra dodnes bezproblémovo hrá asi 15 - 16 ročná zostava od technicsu (stereoreciever, CD, repro) a aj keď ide o základné komponenty (také tie "hnedáčiky"), tak na nenáročný posluch je to stále OK. Škoda že táto značka zanikla, viem si predstaviť čo by pri terajšej retro vlne (viď najnovšie modely Pioneeru, Yamahy, či Onkya) vedeli teraz ponúknuť.

Marien
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Marien »

Nicméně i já se nějakým způsobem vyvíjím a snad i rostu a pomalu je načase se posunout dále. V této chvíli přestavuji svou pracovnu. V jedné části zůstane pracovna a v druhé bude moje malá mikroposlechárna. Právě jsem natáhl nové elektrorozvody, vymaluji, natáhnu nový koberec a nainstaluji věž. V následných krocích postupně budu obměňovat i svou hifi sestavu.

to drfish: tak až budeš příště ve Zlíně, tak dej vědět, hospodu Pod lipami znám, ale osobně navštěvuji jinou knajpu, páč tu Pod lipami mám kapánek z ruky....:)

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Vidím to na červen ve Zlíně. Sraz pod lípama, nebo jinde ve městě. *palec*

Odpovědět