BŘEZEN
KISS – Music From The Elder – 1981 – hudba k filmu, který se nikdy nenatočil. Na tomto albu nehraje kapela svůj klasický hard-rock, ale přispůsobuje svůj styl formou artrockových prvků k požadavkům scénáře. Díky tomu je album pestřejší a méně přímočařejší než ostatní studiovky a to se mnoha skalním fandům nezamlouvá. Já naopak u téhle desky tleskám a do užšího výběru postupují skladby – hloubavá „Only You“, která přechází v neméně oduševnělou „Under The Rose“ a smutně odpočinková je „A World Without Heroes“.
LOUDNESS – Disillusion – 1984 – tuhle desku jsem slyšel ještě jako kluk a bylo to mé první setkání s japonským heavy-metalem. Kytarista Akira Takasaki zde servíruje vyhrávky ala Yngwie Malmsteen a to tenkrát nebylo jen tak. Anglicky zpívající Minoru Niihara měl sice nepřeslechnutelný japonský přízvuk, ale samotná hudba byla přednější. Vliv anglických kapel je logický a např. v „Revelation“ jsou slyšet Iron Maiden a jejich „Where Eagles Dare“. V instrumentálce „Explorer“ se kytarista naparuje svým sólem jak páv před samičkou, po kterém přichází typická heavy vypalovačka „Dream Fantasy“. Závěrečná „Ares´Lament“ nemůže zapřít ve svém refrénu odkaz na „Stairway To Heaven“ od Led Zeppelin. (Vydáno u DENON coca-11124)
AC/DC – Rock Or Bust – 2014 – pravděpodobně poslední album kapely, která po celou dobu řídí stejnou káru, do které se leje jenom blues a rock ´n´ roll s přidáním ostřejšího aditiva. Nechápu, ale tenhle kolovrátek mě nikdy neomrzel. Malcolm Young zde figuruje už jen jako spoluautor všech písní a nahrávání za něj vzal jeho příbuzný Steve Young. Je smutné procházet těmi starými tvářemi v bookletu a domýšlet si ty, které tam už nejsou. Všechno jednou končí a Svět bez AC/DC už nikdy nebude stejný.
JEFF BECK – Beck-Ola – 1969 – druhé album a další hvězdy - zpěvák Rod Stewart a basák Ron Wood, který hraje od roku 1975 u Rolling Stones. Text v obalu upozorňuje posluchače, že záměrem protagonistů bylo vytvořit těžkou hudbu a prosí zúčastněné, aby to nevzdávali a zkusili ve své hlavě přijmout alespoň část této nahrávky. Je fakt, že zvuk Beckovo kytary je na tu dobu opravdu drsný a kapela vytváří celkem náročné kompozice. „Měkoty“ se snaží udržet v křesle klavírní oddechovka „Girl Form Mill Valley“, ale pak už zase nastupuje rozskřípaný „Jailhouse Rock“ tentokrát v bluesovém rytmu a dále „Plynth“, kde jsem zaznamenal rifovou podobnost s ještě většími „randálisty“ své doby – MC 5. Album uzavírá instrumentálka pro fajnšmekry „Rise Pudding“.
NEW MODEL ARMY – Thunder And Consolation – 1989 – dlouho jsem nechápal, co je na chlápkovi jménem Justin Sullivan, kromě jeho vykotlanejch zubů, tak zvláštního. Zdánlivě obyčejné písničky, ze kterých „vyzařuje“ více stínu nežli slunce. A když zafouká ten správný vítr, zanese se tě až k hradbám gotickému rocku. A to je to, oč tu běží. Uspěchaná ve své době je „225“, před nebezpečím manipulace varuje „Archway Towers“ a za nesmrtelnost se modlí „White Coats“.
METALLICA – Ride The Lightning – 1984 – po jedničce už vyzrálá a možná jejich nejtvrdší deska, u které jsme s kumpánama bezmezně jásali. Hned u vstupní „Fight Fire With Fire“ jsme se mohli umlátit, pak jedovatá sólice otvírá „Ride The Lightning“ a pokračuje osudová „Komu zvoní hrana“. Skladby jako víno a v podstatě žádná hluchá místa. Celou tuhle bleskovou projížďku ke konci ještě roztočí „Plíživá smrt“ a album ukončuje jedna z nejlepších heavy instrumentálek na motivy horrorového filmu „Call Of Ktulu“.
SLIPKNOT – All Hope Is Done – 2008 – nu-metaloví „komedianti“ dokáží na podiu předvést velkolepou podívanou. Nevím na kolik se na nahrávání podílelo všech devět maskovaných postav na obalu, ale ukočírovat tenhle cirkus asi není jednoduché. Zvukově jsou nejvíce vytaženy bicí a tím pádem má deska skvělou dynamickou výbušnost. Zpěvák Corey Taylor se vyřvává ze svých problémů, ale umí zazpívat i dojemný song – „Snuff“. Slipknot ale chtějí tenhle svět především nakopnout a od toho jsou skladby typu „Vendetta“ nebo „This Cold Black“.
DEEP PURPLE – Machine Head – 1972 – říká se, že s vydáním tohoto alba vznikl heavy-metal. Nemám problém s tím souhlasit, ale pro mne je důležitější, že na svět přišlo jedinečné album s peckami jako „Highway Star“, „Lazy“ nebo „Space Truckin´“ a jestli existuje někdo ve Vesmíru kdo o nás ví, tak musí znát i skladbu „Smoke On The Water“ !!!
JOE SATRIANI – Professor Satchafunkillus And The Musterious Of Rock – 2008 – učitel kytary, který už přes třicet let vydává instrumentální alba a hlavně nemá problém je i prodávat. Jeho skladby mají vždy to správné napětí a spád, avšak toto album je spíše odpočinkové až relaxační. Satriani nikam nepospíchá a jenom hladí v klidu kytarové struny a posílá do poslechového místa velice příjemný zvuk. Kdo čeká na něco peprnějšího, ten se dočká. Jako digestiv z té nejvyzrálejší whisky servíruje na konci rockové flamengo s grandiozní sólovou tečkou ve skladbě „Andalusia“.
W.A.S.P. – Helldorado – 1999 – tuhle kapelu poslouchám od první vydané desky. Jde tady vlastně jen o rock ´n´roll v agresivnějším provedení. Pro někoho málo, pro mne dost na to, abych při poslechu své emoce neudržel na uzdě. Blackie Lawless v tom taky pěkně lítá a v jeho zpěvu je slyšet, že hudba je pro něj srdeční záležitost (viz např. v „Damnation Angels“). A to nás zřejmě spojuje. Tohle album se žene dopředu a nemá část na nějaké ploužáky a i já mám před sebou ještě dlouhou rock ´n´ rollovou cestu a proto „I Can´t Die Tonight“ … ještě ne.
LARD – Pure Chewing Satisfaction – 1997 – starý provokatér Jello Biafra (frontman Dead Kennedys) a maníci z Ministry vyškvařili LARD = Vepřové sádlo. Na druhé a zatím poslední dlouhohrající desce se skupina přiklání k industriálnímu metalu s příchutí punku, kterou má na svědomí zpěvákův specifický hlas. Nekomplikované skladby mají říz a spád a i bez anglického překladu je tady zřejmé, že politika je svinstvo. Tak do nich hned od začátku – „War Pimp Renissance“.
JOHN SCOFIELD – Up All Night – 2003 – jedno z nepřeberného množství vydaných alb kytaristy, který patří do první jazzové ligy. Na této nahrávce dostává veliký prostor baskytara a ve spojení s dalšími kytarovými samply vzniklo dynamické dílo. Přesto, že se jedná o noční seanci, tak slunce svítí ve „Whatcha See Is Whatcha Get“, k pitorestknímu tanci vybízí „Freakin´ Disco“ a celá párty končí jak ohňostroj vystřelující baskytara spolu s kopákem a Scofieldovými beglajty.
PINK FLOYD – Animals – 1977 – zvířecí album řadím do první trojky v žebříčku oblíbenosti od PF. Všechny skladby se vznášejí ve větru jako to prase mezi komíny londýnské elektrárny. Evidentně jsou zde slyšet některé hudební postupy jako na předchozím oslavovaném albu „Wish You Were Here“, což je logické. Ze všech zvířat to do mě nejvíc perou ovečky „Sheep“… a zase je tady ta tepající baskytara jako tajemná předzvěst toho co má přijít. Celý život jsem upřednostňoval kytaru sólovou, ale dnes už to s tou basou vidím na remízu.
LAKE OF TEARS – Illwill – 2011 – drsný hlas, drsné kytary = drsný sever. Švédští Lake Of Tears na svých albem vytváří silné melodické linky, takže z nich nejde takový strach, jak by možná sami muzikanti chtěli. Kapela ve své tvorbě vykazuje velice vyrovnané výsledky a pro orientaci na
www.allmusic.com má toto album od uživatelů hodnocení 4,5 hvězdiček z pěti, přičemž ostatní díla jsou na tom v podstatě stejně. V chmurné atmosféře se krásně utápí „House Of The Setting Sun“, gotickou stavbu nelze upřít v „Behind The Green Door“ a black-metalové světlo černě svítí v „Midnight Madness“.
GEORGE MICHAEL – Patience – 2004 – jedno z posledních alba zpěváka, kterého jsem zaregistroval už kdysi ve Wham!.a mimochodem neznám nikoho zdatnějšího, kdo by dokázal zazpívat Queeny stejně jako Freddie Mercury. Na druhou stranu tento typ hlasu mi sedí více k Michaelovu popu než k rockové kytaře, kterou vládla Královna. Tento playlist protínají skladby, které dokáží rozvířit vzduch jako třeba „Precious Box“, ale ty nejsilnější signály zpěvák vysílá ve své typicky tesklivé atmosféře za doprovodu klavíru – „My Mother Had A Brother“-
ICE AGE – The Great Divide – 1999 – progresivně metalová partička z USA, která kráčí ve stopách Dream Theater. Kvalitu a hudební styl potvrzuje skutečnost, že toto album vypustilo do světa vydavatelství Magna Carta, specializované na složitější rockové projekty. Já osobně mívám u těchto kapel problém se zpěvem, protože je těžké ho zakomponovat do skladby, která je plná hudební techniky. I zde by mohl zpěvák a klávestista Josh Pincus brzdit a věnovat se čistě svému nástroji. Proto mě nejvíc oslovila instrumentální „Spare Chicken Parts“.
GARAGE – Black! – 2009 – pražská legenda, která vylezla po osmi letech ze šuplíku s nápisem Underground. Zpěvák Tony Ducháček je přirovnáván k českému Iggy Popovi, ale na rozdíl od amerického bouřliváka výrazně šetří energií. To ale není na škodu, jelikož Ducháček svým laxním hlasem a nedokonalým frázováním produkuje bezstarostnou atmosféru klidu a pohody. Z Garáže rychleji odkvapí jen roztomile punková „Praxe“ a jako plastikovská Toxika nad hlavou pomalu krouží „Havran“.
LONELY ROBOT – Please Come Home – 2015 – projekt zpěváka a multiinstrumentalisty Johna Mitchella známého např. z kapely Kino. Novodobý progresivní rock velice připomíná tvorbu Porcupine Tree, což podtrhuje i hostování pianisty Steve Hogartha. Celé album se zaobírá otázkou vesmíru a u tohoto tématu málokdy zažívám zklamání. Do časů Police za albem Ghost In The Machine“ mě zanesla „Construct/Obstruct“ a šokující zjištění varovně vysílá „Are We Copies?“.