GRAND FUNK – Shinin´ On – 1974 - osmá studiovka amerických rockerů inspirovaných tvorbou Todda Rundgrena, který album produkoval a zahrál si i na kytaru ve skladbě „Carry Me Through“. Desku s funkovým obalem pro 3D brýle proslavila titulní „Shinin´ On“ s úžasným nábojem a také předělaná odrhovačka ze šedesátých let „The Loco-Motion“. Do gauče mě vmáčkne gospelový přelet v „Gettin´ Over You“ a když se bere za kliku u The Doors v poslední „Little Johnny Hooker“.
SPARTAN WARRIOR – Spartan Warrior – 1984 – zapomenutá kapela s ryzím britským heavy stylem. Měli nakročeno mezi řady bojovníků NWOBHM, ale především špatná komunikace s vydavatelem (název alba, jiný obal) a problémy s produkcí je zavedly postupně k zániku. Přitom mohli tenkrát klidně dál soupeřit třeba s Def Leppard („I´m On Heat), americkými Quiet Riot nebo švýcarskými Krokus.
W.A.S.P. – WASP – 1984 – Blackie Lawless a spol touhle premiérou amerického těžkooděného rock ´n ´rollu způsobil nevybouřenému mládežníkovi hodně jizev na srdci. Byla to jedna z desek, kterou u nás vojelo tolik gramců, že by dneska mohla klidně podat trestní oznámení

PEEPING TOM – Peeping Tom – 2006 – jeden z projektů vokalisty Faith No More. Mike Patton se už dávno nespokojuje s jedním hudebním stylem a zkouší, co mu novodobá technika dovolí. Používá různá zvuková udělátka, která prokátruje přes PC, neobvyklé hlasové polohy a DJ triky. Neobvyklým způsobem vznikají zvláštní skladby, po kterých pátrá průkopnická fanouškovská základna. Ke spoluúčasti na této „divnodesce“ se přihlásili např. Massive Attack nebo Norah Jones.
ERIC TRUFFAZ – Saloua – 2005 – francouzský jazzový experimentátor se bohybuje v oblasti orientální hudby a se svou trubkou putuje pouští s karavanou beduínů, kde navštěvuje oázy světové world music. Stylově nesvázané album koketuje i s rockem („Ghost Drummer“) a můj soused gynekolog původem z Jordánska byl z této desky doslova nadšený.
DREAM THEATER – Systematic Chaos – 2007 – deváté album je i dle názvu systematické a exhibiční chaos je vice kočírován a řízen než u jiných desek DT. Je zde více rovných ploch a tím se stává (co se týče pozornosti) udržitelným. „Constant Motion“ má trashovou Metallikovou lajnu až to praští do uší a u „Prophets Of War“ jsou klávesy a la Muse jako vyšitý. Škoda jen té nadmíru dlouhé stopáže u dvou posledních songů, ale jinak hlasuji pro jednu z nejlepších řadovek kapely.
URIAH HEEP – Salisbury – 1970 – dokonalé album bez potřeby proškrtávat nebo něco měnit. Top 3 = skvělý koncertní otvírák „Bird Of Prey“, pak snad nejznámější píseň „Lady In Black“ obehrávaná u táborových ohňů s textem „Tam v Americe u vody, tam stojí socha Svobody a američtí vojáci z ní skáčou do vody“… a nakonec orchestrálně rozkošatěná lahůdka „Salisbury“ u které mi v jedné mezihře naskočila hudba k filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ (mimo jiné tam Moučka, Janžurka a spol předvádí v baru neskutečnej underground

STEVE VAI – Fire Garden – 1996 – šestá sólovka je rozdělená na Phase 1 = instrumentální část a Phase 2 = zpívaná část. Neskutečná Vaiova kytara staví vzdušné zámky a vypráví pohádky pro dospělé. Umělci, který takto zvládne svůj nástroj, se otevírá nekonečno možností a tenhle borec to dokazuje. Součástí týmu jsou bubeníci – Deen Castronovo a Mike Mangini, basák Stu Hamm a zazpíval si např. Devin Townsend. Skladbu „Bangkok“ původně složila mužská polovička z ABBA.
U2 – Zooropa – 1993 – experimenty a úkroky stranou mám rád, ale musí být vše dobře promyšleno. Irští rockeři se už zřejmě nudili a tak se pomalovali halucinogenní barvou a přiklonili se k synth-popu. Stavební materiál je ale řídký a žádná ze skladeb mi neříká – „Čum, jak nám to šlape“. Dle mého to chlapci uspěchali a vzniklo pouze průměrné album, na kterém je paradoxně nejzajímavější poslední skladba „The Wanderer“ nazpívaná Johnny Cashem.
DEBUSTROL – Válka – 2016 – po několikaletém očekávání se čeští Slayer zase předvedli. Trashová rychta s texty, které si neberou servítky, kytary se zakusujou jak motorová pila a bicí má zvuk válečné kanonády. V té době i politicky aktuální deska viz skladba „Zakuklenci“. Zpěvák a kytarista Kolinss až nápadně připomíná zjevem Garyho Holta (Slayer, Exodus). Poslední instrumentálka „Playbackshit“ má tendence oživovat zárodky německých Destruction.
GREGG BISSONETTE – Submarine – 2000 – bubeník projevil zájem natočit své album, tak oslovil svého slavnějšího bratra (Matt), který mu vše složil a postaral se o basovou linku. Dále díky své známosti sehnal věhlasné kytaristy (např. Vai, Satriani, Stevens, Kotzen atd.) a zrodila se „mišmašová „ deska na bázi jazzrocku, blues, španělských rytmů, grunge, hardrockové kytary a třeba obyčejné písničky po vzoru The Beatles. Ve skladbě „Lum Lum“ se Satriani přesně trefuje do naší „Klobouk ve křoví“. Deska je namíchaná jako když pejsek s kočičkou dělali dort, ale mě tahle kombinace chutná.
INXS – Elegantly Wasted – 1997 – desítka je posledním albem s lídrem Michaelem Hutchensem. Nahrávka dosud s nejsilnějším motorem a možná i tady zpěvák žádnou další cestu neviděl a tak ještě ten samý rok odešel hledat inspiraci do „jiného světa“. Ten výkonový tunning je slyšet skoro v každé skladbě (a pomalá neznamená slabá). Austrálie přišla o velké jméno.
NINE INCH NAILS – Fragile – 1999 – kormidelník Reznor udělal dvojalbum, které je v rámci kapely z těch posluchačsky milosrdných. Melodické refrény a hudební obsah s nápovědou co se asi bude dít dál je pro ty, co by se chtěli s NIN skamarádit. Do toho lze narazit na nemálo indicií, které poukazují na umělcovu citlivou a křehkou duši (nejen ve skladbě „The Great Below“). A proto název „The Fragile“ má zde své opodstatnění.
IT´S A BEAUTIFUL DAY – At Carnegie Hall – 1972 – živák jako fík ze San Franciska. Psychedelický rock nadržených mániček s příčeskem folku se žene dopředu jako dravá řeka. Vokalistka Pattie Santos a David Laflamme se u mikrofonu střídavě doplňují a umetají cestu kapelám typu Fleetwood Mac. Prací s violou by se zase mohli inspirovat začínající Kansas. Ovšem ta opravdová „krádež“ nastává u skladby „Bombay Calling“. Snad k tomu Párplové svolení dostali, jinak by se museli hodně červenat.
THE MISSION – Aural Delight – 2002 – ghotic-rockoví transformeři jsou pro mě tak dobří, že mi stálo za to si pořídit album, které obsahuje zbytkový materiál, jež se nevešel na desku Aura. Doplňkem jsou alternativní verze starých skladeb a dvě překopávky. Fanoušky DM potěší „Never Let Me Down“ a Elvisáky „Can´t Help Falling In Love With You“. Mě uchvátila úplně obyčejná a zdánlivě jednoduchá písnička „Sorry…“.
AC/DC – Fly On The Wall – 1985 – nějaké album v kariéře musí být nejhorší a tohle je zrovna možná právě ono. Skladby nemají spád a na bateriovém indikátoru se rozsvítila kontrolka Low. Unavená „Danger“ je tak nezvykle zpomalená, jako když se tenkrát měnila rychlost v obci ze 60 na 50. Jen z velkým úsilím nacházím pozitiva na titulní „Fly On The Wall“, dvojce „Shake Your Foundations“ a ještě „Playing With Girls“. Furt jsou to ale Ejsíci.