jsem zde nový, a tak ... snad první příspěvek by měl být právě tento. Pražan, 40 let, miluju hudbu, záliby rozmanité.
Asi jako první info bych o sobě napsal, že se nepovažuju za "Audiofila". Alespoň ne ve smyslu "milovník techniky". Stejně jako ve fotografii jde o fotografii, a nikoli o fotoaparát, tak v audiu to vnímám pododobně - jde mi o hudbu, ne tolik o strojky.
Mé první setkání s "audiem" bylo v plenkách, kdy nám taťka hrál z koutoučáku Grundik. Mono, jeden širokopásmový repráček zepředu, položený na zemi, a hypnoticky se otáčející cívky...
Asi ve dvanácti jsem dostal malý kazeťák, taková stříbrná placka "FairMate", k tomu mikrofon, vyblbli jsme se s tím dost

Asi dva roky na to jsme dostali se ségrou každý jedno "dvojče", oba Aiwu, ta má byla CA-W30, to už byl PAN plážák, nejlepší ze všech, co měli kámoši kolem

Později jsem posháněl kde co, za nějaké kapesné jsem si pořídil gramec Tesla NC-452, pak mi někdo daroval jakýsi Tesla monofonní zesilovač, a hrál jsem přes plastové boxy Tesla ARS 8105, "výhybka" byl jeden kondík

Pak asi v šestnácti, možná sedmnácti, jsem od člena rodiny koupil za asi 2000,- Kč jeho starou sestavu JVC - deck, gramo a integrovaný zesik. Už si nevzpomenu přesně, jaké to byly modely, ale zase to byl pro mne krok "výš".
To bylo období, kdy jsem se zajímal o audio jen okrajově. Z těch věcí šel zvuk a víc nebylo potřeba...
Pár let nato přišel boom domácího kina, kolem roku 1998-1999 +/-, takže jsem se rozhodl konečně pořídit komplet "kino". Rozhodnutí dozrálo - pořídil jsem si 5.1 kino Sony STR-DB-940QS + DVP-S725D + SA-VE815ED na které jsem hrál přes deset let a "nic neřešil". Filmy super, stereo poslech dost bídný... ale co už, stačilo to.
Během těch let, při téměř každém poslechu, jsem si říkal, že "klasické stereo by bylo asi o dost lepší". Hafo let jsem si kupoval Stereo&Video, bavilo mne si o tom číst, a líbily se mi všechny ty nedostupné hračky od McIntoshe, Krella, Burmestra, Accuphase, MBL, Marka Levinsna, šneky od Bowersů, Utopie Focalů, Loganova síta, ale nic víc - nikdy jsem neměl vysloveně touhu jít a kupovat si to. Jen se mi to jako technicky založenému člověku líbilo

Nakonec jsem celý krásný kino nakopal do krabice a za zlomek pořizovací ceny prodal. A postaven před myšlenku "co teď" se dal do "práce". Začalo to bednami a skončilo to před pár dny koncovými zesilovači.
Nejsem zkušený a nemám naposlouchané desítky modelů od každého typu produktu, ale konečně mám pocit, že mi doma zní hudba. A baví mne to. To byl cíl. Tolik snad ke mne...
Důvodem, proč jsem přišel mezi vás, je skutečnost, že sem tam si nevím s něčím rady a rád bych slyšel názor někoho, kdo se problematice věnuje "na plný úvazek".