Sinclair

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
sinclair
Kontaktovat uživatele:

Sinclair

Příspěvek od sinclair »

Zdravím všechny příznivce dobrého HiFi.
Mnozí z Vás, kteří navštěvují i jiná diskusní fóra, mne jistě dobře znají. Po absolutoriu na VŠB oboru slaboproudá elektronika a kybernetika jsem téměř 12 let pracoval v servisu Tesly Eltos a zároveň dělal servis na tehdejší tzv. "povolení k vykonávání drobných služeb obyvatelstvu". Po rozpadu Eltosu v roce 1992 mi v podstatě nezbylo nic jiného, než živnostenský list..
Slaboproudou elektronikou se zaměřením na nf techniku a elektroakustiku se v podstatě bavím už od nějakých 14let.
Dalších 11 let jsem pracoval jako servisní technik pro firmu JBPtech s.r.o., která se zabývala výhradním dovozem autohifi komponentů a hlavně značky NAD, což byla víceméně moje parketa a je dosud. Mám tedy obrovské zkušenosti s výrobky Tesla a NAD, které servisuji doposud. Dost velkou zálibu jsem našel ve stavbě phono předzesilovačů Actidamp Mk.II až Mk.IV-3, ten poslední je dosti upravený původní Actidamp Mk.IV, přepínatelný pro přenosky MM a MC a opatřený subsonickým filtrem, je to prakticky nejdokonalejší phono předzesilovač, který nemá ani tady, ani ve světě konkurenci. Pokud byste se chtěli podívat,jak mnou vyrobené předzesilovače vypadají, najdete je na stránce http://www.electronicservis.cz v sekci Předzesilovače Actidamp.
Co se týče reprodukční techniky v mém bytě, jsem tak trochu staromilec - receiver AIWA AX-7800E, kdysi vlajková loď firmy Aiwa s citlivostí na FM 0,4 uV pro odstup s/š 26dB. Výkonové zesilovače tohoto receiveru využívám pro soustavy v koupelně a v kuchyni, receiver je dodatečně opatřen symetrickými výstupy, ze kterých jsou buzeny reprosoustavy-studiové monitory Tesla ARS641, zvané v rozhlase a televizi R12, s vlastními výkonovými zesilovači o výkonu 100W na soustavu. Protože AIWA AX-7800 má poměrně málo vstupů, vyrobil jsem v designu Technics přípravek pro přepínání osmi vstupů. Bylo to nutné, protože v hromadě hifi techniky je CD player Denon DCD-715, který má jako asi jediný komerční přístroj regulaci rychlosti, pak je tam dost tuningovaný CD player Technics SL-PG470A, dále dva minidiskové rekordéry, jeden MDS-JE500, druhý MDS-JE520, dále tapedeck Technics RS-BX601, vstup sigálu od TV, vestavěn je v tom Actidamp Mk.IV a pro vinyl používám gramofon Technics SL-1200. Nedávno jsem zakoupil Revox A77, takže vstupy přepínače budou plné :-)

daliborr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sinclair

Příspěvek od daliborr »

Ahoj Sinclair, jsem rád že jsi se tady ozval. Tvoje zkušenosti a tvoji perfektní práci jsem poznal na vlastní kůži. Vytunil jsi mě dva koncáky AURA a to byl skok o 2 třídy výše. A tvůj názor že oddělovací trafo torojdní není to správné hig end, jsem už tady napsal , ale někteří členové mají svůj mozek. *headbang* Buď zdráv a jako technik hodně přispívej na toto fórum. *klanimse*

sinclair
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sinclair »

Ale ano, někteří členové fóra mohou mít svůj mozek, koneckonců jim ho nikdo nebere a jiný názor nevnucuje - nicméně fyzika se prostě vomrdat nijak nedá.
Toroidní transformátor je poměrně širokopásmový už z principu, svitek trafoplechu má tloušťku buď 0,3mm u těch nejhorších, 0,13mm u těch zhruba střední kvality /nejpoužívanější/ a poslední je asi 0,08mm, kteréžto jádra z tohoto plechu zhusta používají highendové firmy na výrobu výstupních traf pro elektronkové zesilovače.
Chtěl jsem tím naznačit, že širokopásmovost toroidu je ve funkci síťového oddělovacího transformátoru velmi na škodu - přes takový transformátor totiž projde veškerý bordel ze sítě a to klidně až do kmitočtu několika desítek kHz. A bohužel nepomáhají ani kondenzátory, tlumivky, varistory, transily ani nic jiného ani na primární, ani na sekundární straně.
Když to přeženu, tak nejvhodnější do funkce síťového oddělovacího transformátoru kolem 1000VA /to už má slušnou účinnost/ by byl klasický EI nebo M transformátor s těmi nejhoršími plechy, jaké seženete, ideálně klidně nastříhané z 0,8mm okapového plechu a tento plech vložený jako každý druhý mezi běžné 0,5mm trafoplechy. Tím se kmitočtové vlastnosti oddělovacího trafa tak zhorší, že přes něj málem neprojde ani signál HDO. Z obou stran je k takovému trafu potřeba přidat širokopásmový odrušovací filtr WN852 02, varistor KEKO CV250K20, samozřejmě jištění a máte vynikající ochranu Vašeho HiFi proti tomu nejhoršímu rušení. Ss složku sítě to samozřejmě odstraní automaticky a rušivé frekvence, které se jinak v síti vyskytují např. díky tyristorové a triakové regulaci, to odstraní také. Celkově se zvukový obraz a lokalizace zklidní a zpřesní, je to prostě "iné kafé". Nevěřící Tomášové nechť vyzkouší.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Sinclair má zcela nepochybně hodně znalostí, ale musím konstatovat, že doporučovaný filtr TESLA:
http://www.bucek.name/stranky/nabidky_v ... /wn852.jpg

sice pomůže odfiltrovat smetí ze sítě, ale také zabrzdí zesilovač - změkčení a nafouknutí basů -vlastní zkušenost.
Pro eliminaci tohoto problému musí být filtr předřazovaný před výkonové a int. zesilovače, či celou sestavu osazen výrazně více dimenzovanými cívkami než obsahuje tento filtřík.
1000W oddělovací trafo také není dostatečně dimenzované pro zesilovače, možná projde pro nějaký 50W NAD.
Naopak musím souhlasit, že EI trafo nepřenese tolik bordelu, ale zase je "měkčí" zdroj než toroid, což je limitující faktor pro výkonové přístroje. Protože je měkčí, tak pro slušné krmení je potřeba oddělovák na EI s kapacitou alespoň 5.000W. S takovou činkou bych už teda nechtěl manipulovat.
Noble Audio - výroba a prodej

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Podle me je oddelovaci trafo jen naplasti na jinak mizerne navrzene a resene audiokomponenty, navrharum vesmes chybi znalosti problematiky ruseni (indukovaneho, po siti a na kabelech) a neznaji zasady konstrukce pristroju s ohledem na odolnost vuci ruseni. To ale tady nevyresime.
Pavel Macura Audio

Odpovědět