Je hezký, jak je každý člověk jiný

. A je to dobře, to v obecném měřítku dělá společnost různorodou a zajímavou.
Ty se bojíš přímých srovnání. Já jsem všechny své komponenty vždy kupoval jen na základě přímého srovnání nebo slepého testu (kromě filtru, tam to dost dobře nejde), protože to poslední, o co stojím, je sebeklam.
Pro tebe je měření vším. Pro mě je vždy na prvním místě zvuk. Ze zkušenosti vím, že pokud bych nevhodně zkombinoval některé špičkově měřící komponenty, zvuk by byl pro mne otřesný. I velmi podobně měřící komponenty mohou hrát výrazně jinak, protože měření nemá šanci pojmou všechny aspekty reprodukce v jejich celku.
Potřebuješ do detailu rozumět komponentům. Tohle já řeším jen do určité míry. Ani náhodou neumím přesně vysvětlit, kde se třeba v mém současném CD přehrávači bere tolik prostoru navíc oproti předchozímu, kde se bere ta mikrodynamika a krásná čitelnost zvuku. Co z toho a v jaké míře jde za mechanikou, co z toho jde za napájením, za DAC čipem samotným, co za topologií analogové části... Neřeším to, pro poslech je to z mého pohledu nepodstatné. To jediný důležitý je zvuk.
Taky nesouhlasím s tím, že "
Spokojen se zvukem může být jen ten, kdo je spokojen se svým životem.". Za sebe v těch dvou věcech nevidím žádnou spojitost. Už jsem v životě zažil nelehké období a právě hudba byla jedním z "úletů" od momentálně nepříjemné reality a užíval jsem si ji o to více, přestože objektivně ten zvuk tehdy nebyl žádná velká sláva.
A nakonec, dřív jsem taky měl tendence vysmívat se neznámému a s neochvějnou skálopevností na základě "logiky" tvrdit věci, kterým se dnes s trochou studu jen shovívavě pousměju. Ale tím si musí každý projít sám. A samozřejmě to souvisí i s úrovní sestavy. Pokud použiju trochu přehnané přirovnání, tak na Škodě 120 taky nepoznáš rozdíl mezi sjetými protektory a novými Pirelli, zatímco na BMW M3 je rozeznáš okamžitě...
Lidská jinakost je po všech stránkách prospěšná věc, jen ji člověk musí umět přijmout a respektovat.