Prvně musím uznat že je to velmi složitý stroj a vyrobit něco takového dnes, vážně musí být velmi drahé. Gramofon jsem pořídil z Německa a byl téměř v nefunkčním stavu. Všude zaschlá vazelina a posuv ramene se zadrhával. Takže následovala rozborka celého pojezdu a čištění, mazání. Po otestování s původní přenoskou se mi gramofon celkem líbil tak sem se rozhodl ho trochu zvukově vylepšit/posunout. Když jsem nasadil na gramofon přenosku Vasari Gold. Hned jsem měl problém protože byla s headshellem moc těžká. Někde v návodu jsem četl že rameno unese celkem 16g. Já sem se dostal nejméně na 17g a to už bylo příliš. S originálním závažím se bude dát použít set tak do 13 gramů. Což je teda velmi limitující. Proto sem si musel vyrobit nové závaží. Abych docílil podobné velikosti a větší váhy zvolil jsem měděnou pásovinu a s konečnou váhou 190 gramů. Což je tak akorát kdy je závaží uprostřed ramene. Další problém byl ve výšce talíře. Přenoska byla příliš nízko a to o 3mm. Takže sem ještě pořídil kožený slipmat. Pak následovalo předrátování ramene do nové mědi. Raménko je opravdu dost složité. Je seskládáno ze spousty dílů a byla to hrozná práce. Překvapilo mě že je jen na rameni celkem 6 míst pro uzemnění. A jedna z nich má ještě přidaný další odpor v cestě. Účel vůbec nechápu ale zachoval sem to tak. Nové dráty jsem vyvedl na cinche a tím výrazně zkrátil původní cestu. Rameno mělo veliké vůle na ložiskách a špatně nastavený azimut. Nakonec spodní výztuhu ze 3mm hliníkového plechu a na něm nové nohy s magnetickým tlumením.
Tak a jak to tedy se zvukem a jak technicky funguje:
Samotný posuv je velmi přesný. Musím uznat že to mají zmáknuté velmi dobře i ve střední třídě. Změřil jsem na měřící šabloně že se zapne posuv ramene v rozmezí 0,5-1mm což odpovídá 0,23-0,45° chyba snímání v plusu. Myslím že je to takto posunuté dopředu naschvál. Aby byla dostatečná rezerva pro excentrické desky.Protože je zde posuv jen dopředu. Buhužel je tento posuv dost slyšet během hraní. Zvuk je hlavně ve středech málo zaostřený a takový rozechvěný.
DD pohon, nechápu ale na tomto gramofonu je to zatím jeden z nejhorších jaké sem měl možnost testovat. Vůbec to nedrží otáčky. Mohl bych je přenastavovat u každé písničky. Kolísání jsem zatím neměřil. Ale je slyšet že se to na vedlejší gramofon nechytá. Jinak je pohon relativně tichý stejně tak ložisko talíře.
Zvukově je to pak docela dobré. Zkreslení je pěkně od začátku do konce stejné. Nemá sice snímání s nulovou chybou ale na neházivé desce to bude okolo 0,3%. A to mám v průměru i na rameni Signature.
Jako největší problém který bude myslím u všech tangenciálů je problém v souběhu kanálů. Ať dělám co dělám tak hraje leví kanál o cca 0,8db hlasitěji. Myslím že je to právě tím tlačením hrotu drážkou. Takže sice zde není dostředivá síla ale to táhnutí ramene za hrot sahá do zvuku opravdu dost. Bohužel je to přesně jak jsem si myslel. Jediná možnost jak toto řeším je posunutí stereobáze na korekcích.
Jinak to hraje celkem dobře, zařadil bych ho zvukem (po tuningu) někam do třídy 30-50tkč nových gramofonů. Slabé je to drnčivé střední pásmo. Vyšší basy jsou více tlumené, stejně tak výšky. V příštích dnech budu mít na další testování přenosku Rega Ania. Tak na něj zkusím dát i MC. To jsem zvědav jaký bude dopad na zvuk když je gramec plný elektroniky.
Přeji pěkný víkend. Já jdu dál poslouchat.