weiron

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: weiron

Příspěvek od koudy42 »

Ahoj Oldo, pekne ses do toho obul, doufam ze loznici jsi nezrusil definitivne :lol:. Jinak super, ze nyni muzes delat upravy dle libosti, neni nad vlastni mistnost *thumbs up*. Cili horny nyni poslouchas pres T+A nebo mas obe sestavy v jedne mistnosti? Kazdopadne jsem zvedavy az vse doresis a musim se konecne stavit na poslech, treba trochu poladime i lampac *sunglases*.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ahoj Davide,
ano Elacy i horny teď hrají společně na T+Áčku. A vlastně to hraje spolu taky velice dobře. Taková ta uječenost na středech Fostexu je téměř pryč. T-áčko je drží hodně pod krkem a čistota a rozlišení je v této kombinaci zatím nejlepší. Ale zase na druhou stranu mi tam chybí takový ten hutný spodek i barevnost jakou mají lampy, nebo i Accuphase. Takže pro horny budu ještě zesilovače časem zkoušet. S Fejsem mi trochu vadilo že Fostexi nedokáže úplně čisté řídit při nízké hlasitosti. Sem tam se mi stávalo že nějaký tón zněl zkresleně. A po zesílení už bylo vše ok. Ani nevím čím to je. Lampový dělenec, T+A ani další co sem tu měl na zkoušku to nedělali. Ale mám v plánu ho ještě zkusit jen jako konec. Jestli to není v předzesilovací části. Ten mi tu zatím leží ladem a čeká než pojede zase do Casea na ten můj DIY projekt co jsme se bavily posledně.
Jinak lampový dělenec šel do světa. Vadilo mi na něm to hodně hlučné pozadí(brům a šum).
Jak budu mít akustiku hotovou je vítán každý, kdo bude mít zájem o poslech *hura*

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Konečně jsem dokončil první akustický panel. Je určen jako přední mezi bedny. Rozměr 150x150cm. V zadní části bude ještě akustická pěna. Do konce týdne ještě stihnu dokončit oba boční panely a hned je pověsím. Ty jsou pak 200x100cm. Už se nemůžu dočkat jak si to hotové poslechnu! *2thumbsup*
Přílohy
panel3.jpg
panel2.jpg
panel1.jpg

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Fotky obcas kecaji. Je tam nejaky random faktor aby to nefungovalo jen pro jednu frekvenci?

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Vypada to pekne, ze by to fungovalo jen pro jednu frekvenci to fakt nehrozi. Ale tohle je upravdu velmi jednoduchy difuzer, ktery bude rozptylovat pouze v jedne rovine kolme na ty listy a zejmena vyssi frekvence. Celkove bych cekal relativne nizky cinitel difuze a jeste jen na vyssich frekvencich. Kdyz tam pridas penu, tak to bude hlavne absorber s nejakou omezenou absorpci na vyskach kvuli tem listam.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Hmm zajímavé. Je to určené hlavně po bocích na první odrazy. Čili tam chci maximální tlumení. To samé bude i tento panel. To že funguje omezeně jako difuzér je jen další bonus. Nikdy takto nebyl zamýšlen. A o omezené šířce tlumení tu vůbec nemůže být řeč. Věškeré přímé frekvence se odrazy do spodní vrstvy a utlumí v molitanu. A jen těžko se něco z tama dokáže odrazyt nazpět. Můj předpoklad je že to bude fungovat už od hodně nízkých frekvencí. Cca 150-200 až 200000hz..

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ja bych odhadoval, ze nejaka aspon trochu difuze tady bude zacinat od nejakych 1000Hz. Pro nizsi frekvenci by to muselo mit hlubsi profil a vice nepravidelnosti. Pokud absorpcni penu necim prekryjes, jako treba tady tema listama, tak logicky omezis plochu absorpce. Vzhledem k tloustce tech list to bude do urcite miry odrazet vyssi frekvence, zato stredy a vysky projdou. Timpadem bude omezena absorpce na vyssich frekvencich.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

odrazí .... odrazit Chjo čeština !!! A nekomentuj mě!!

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Na širokopásmový difuzer by tam mělo být více nepravidelností,asi jako toto
difuzer.jpg

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

V současné době to mám hlavně na první odrazy po obou strách takto *2thumbsup*
difuzer 1.jpg

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Jasný chápu, difuzery sem si dělal hodně v bývalé poslechovce. Ale podruhé, toto není difuzér ani tak nikdy nebyl zamýšlen. Je to snad jasně vidět že je to jiná konstrukce né? Toto je hlavně absorpční panel.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Asi existuje molitan, který hodně absorbuje, ale asi bych vsadil na něco jako je vatelín a podobné materiály.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Na stropě a dole na bocích jsou difuzéry od firmy Vicoustic
Na stropě - graf absorbce a difuze:
difuzer 2.jpg
Dole na bocích ta běžová - absorbce
difuzor 3.jpg

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Jarda69 napsal
Asi existuje molitan, který hodně absorbuje, ale asi bych vsadil na něco jako je vatelín a podobné materiály.
Vatelín,minerální vaty absorbují.Molitan nee,to vydávají podvodníci za akustickou pěnu,protože je levnej.Akustická pěna,třeba německá
melaminová pěna BASOTECT(bílá nebo světle fialová)je velmi drahá.Běžně se dělaj i černé,např brněnská firma Eurofoam
https://www.eurofoam-tp.cz/akustika/
Jsou to všechno pěny s otevřenou buněčnou strukturou.Hodně tady o tom psal Bohouš Sýkora

Basotect - moje stavba :D
25.jpg

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Tomáši, je veliká škoda že si všechny tyto svoje přispěvky nedáváš k sobě do vlákna. Určitě by to zajímalo mnoho lidí jak to máš a proč. Takto ty svoje příspěvky máš rozházené po všech vláknech a je to škoda nečíst to pěkně pohromadě za sebou. Pak to trochu vnímám jako balast co do mého vlákna příliš nepatří.

A ještě pro Češtináře, nikdy mě čeština nebavila a neřeším ji . Proto pokud to někoho irituje, vůbec ho to nenutím číst. A pro ty ostatní se předem omlouvám :roll:

K mojí poslechovce. Včera sem to konečně dodělal. Dalo to mnohem víc práce než jsem si myslel. Takže aktuální stav:
poslechovka1.jpg
poslechovka2.jpg
Na stropě mám melaminové kruhy 4x100cm + 4x75cm a ještě mám v zásobě 4x50cm které možná přidám později. Více info o nich třeba zde:
https://www.akusticka-pena.cz/zbozi-cen ... ove-kruhy/

Ty fungují opravdu skvěle. Jsou výrazně účinnější než běžná akustická pěna. A po nalepení stropu se mi dozvuk srazil v pásmu 300-20000hz z 1s na 0.3s. Takže kdo s akustikou ještě nezačal. Melamin na strop mohu velmi doporučit!
Na přední stěnu ke stropu přijdou taky 4 basstrapy stejně jako vzadu. Ale až si dodělám vnitřní dveře. Což stihnu snad v zimě. Jinak celá zadní stěna, jak je vidět je regál na desky do kterého se mi vleze cca 3000ks. To mi doufám bude už stačit :D . Pračka na desky šla do technické místnosti. Pak ještě plánuji koupit Nové křeslo s gaučem ve stylu Chesterfield. Gauč půjde podél stěny, jak má pes pelech. A na místo poslechu půjde jen když přijde větší návštěva.
Jinak musím dodělat ještě parapety. Ty mám objednané snad od dubna a stále nic. Tak snad taky v zimě. Pak ještě budu dělat polici na dva gramofony pod ten pravý ak. panel. A nové hifi stolky na komponenty ve stejném stylu.

K novým panelům, něco sem si už poslechl. A zatím jsem nadšen. Dozvuk se zlepšil tak výrazně, že už nepřebíjí ten co je v nahrávkách. Zvuk se i výrazně zaostřil. Jak detaily tak i jejich umístění v prostoru. Už je i slyšet jaké má phono DS 3 rezervy v detailech a zní obyčejně. Toto bylo dost maskované tou živou místností. Pak mám pocit že to zlepšilo i jeden mód od levé bedny. Tam byl hrb pár db na 60hz + její harmonická na 120hz. Ale že by to sahalo tak nízko se mi nezdá. Leda by ten přední panel fungoval jako rezonátor? To se dozvím později z měření.

Finální úpravy a nastavení sw. budou následovat až budu mít dveře. Nějaký prostor pro difuzi sem si nechal hned vedle beden. Ale jak tam nemám dveře nechce se mi nic plánovat dopředu. Pak jestli bude problém s dozvukem na basech mám rezervu ještě v pravém rohu + ve středu stropu nad panely. Na zem to nikam dávat nechci kvůli prachu. Ale to uvidím jak moc to bude potřeba.
Nějaké to měření přidám později.

Odpovědět