weiron
Re: weiron
V minulosti jsem to tu už párkrát psal.
Rel T7 jsem měl. Několik let, a už vím že to pro mě není. Jsou strašně slabé, nemají eqalizaci atd. Pro mě už je Rel strata času. Nic ve zlem, pro někoho kdo nemá mikrofon a neumí nastavovat dsp to je jistě nejlepší cesta. Já si po něm koupil sub 3070, a ten když se nastaví, je úplně jinde, hlavně v pevnosti a rychlosti basů, žádné vibrace. Zvukem tvrdší vás. Rel ho má takový měkký, jak starší BW nebo ATC. Ale na to co komu sedí, si musí každý přijít sám.
Když jsem byl po škole a nebylo moc peněz. Tak jsem si stavěl asi pět různých subwooferů. I zdvojené bandpass nebo push-pull. Repro nějaké základní Beyma + basový modul Dexon. Ale nebylo to nic extra zvukem. Moc jsem o tom nevěděl. V dnešní době se dá zaplatit dobrá UI, a návrh se dá udělat úplně snadno.
Hlavní bedny nechci hnát přes dsp. Zkusil jsem si to, sice jen s 2x4HD. Ale vnímám to špatně, slyším tam zásah do rozlišení a vzdušnosti. Lepší dspčka budou určitě lepší. Ale už nic pro mě. Zato u sw je to výborný pomocník.
Rel T7 jsem měl. Několik let, a už vím že to pro mě není. Jsou strašně slabé, nemají eqalizaci atd. Pro mě už je Rel strata času. Nic ve zlem, pro někoho kdo nemá mikrofon a neumí nastavovat dsp to je jistě nejlepší cesta. Já si po něm koupil sub 3070, a ten když se nastaví, je úplně jinde, hlavně v pevnosti a rychlosti basů, žádné vibrace. Zvukem tvrdší vás. Rel ho má takový měkký, jak starší BW nebo ATC. Ale na to co komu sedí, si musí každý přijít sám.
Když jsem byl po škole a nebylo moc peněz. Tak jsem si stavěl asi pět různých subwooferů. I zdvojené bandpass nebo push-pull. Repro nějaké základní Beyma + basový modul Dexon. Ale nebylo to nic extra zvukem. Moc jsem o tom nevěděl. V dnešní době se dá zaplatit dobrá UI, a návrh se dá udělat úplně snadno.
Hlavní bedny nechci hnát přes dsp. Zkusil jsem si to, sice jen s 2x4HD. Ale vnímám to špatně, slyším tam zásah do rozlišení a vzdušnosti. Lepší dspčka budou určitě lepší. Ale už nic pro mě. Zato u sw je to výborný pomocník.
Weiron - to je na dlhsiu debatu, ale rad aspon takto v skratke [toto je potom taky zaujimavy link http://loudspeaker-research.de/ ].
V Nemecku vznilol pred nejakou dobou koncept takzvaneho Double Bass Array [DBA] [to je to co mam v principe ja], kde sa akustika riesi pomocou a) rozmiestnenia subov b) aktivnou absorpciou pomocou subov
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ay.401001/
V principe sa menice rozmiestnia tak, aby sa mody rusili uz pri vzniku a nemuseli sa nasledne absorbovat, pomocou umiestnenia v 1/4 a 3/4 miestnosti sa vyrusia sirkove a vyskove mody a zostane ti na riesenie len ten prvy dlzkovy. Z toho sa ptom vyvinulo SBA [Single Bass Array] kde sa zadna stena oblozi cca 60cm hrubym absorberom aby pohltila ten spodny mod.
Zvukovo to je kvalita sama osebe - myslim, ze neporovnatelne z hocicim inym. Rozdiel medzi zahuhlanym hifistickym obyvackovym basom alebo mlaskajucimi pomalymi submi je asi ako medzi Lancmitom a Wagyu. Tym ze nevznikaju ziadne rezonancie, tak sa aj bas sprava ako stedy a vysky - rychly, cisty priamy zvuk, tranzienty ako nazivo, vdaka kontrolovanej casovej rovine a Group Delayu. SBA a Waveforming od Trinnov [ktory je postaveny na tej filozofii] su povazovane za absolutny benchmark.
To co som pocul vyzeralo nejako takto [je to len taky photoshop na vizualizaciu], toto je uplne extremna implementacia
No a co ma toto spolocne s tebou? Toto
V Nemecku vznilol pred nejakou dobou koncept takzvaneho Double Bass Array [DBA] [to je to co mam v principe ja], kde sa akustika riesi pomocou a) rozmiestnenia subov b) aktivnou absorpciou pomocou subov
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ay.401001/
V principe sa menice rozmiestnia tak, aby sa mody rusili uz pri vzniku a nemuseli sa nasledne absorbovat, pomocou umiestnenia v 1/4 a 3/4 miestnosti sa vyrusia sirkove a vyskove mody a zostane ti na riesenie len ten prvy dlzkovy. Z toho sa ptom vyvinulo SBA [Single Bass Array] kde sa zadna stena oblozi cca 60cm hrubym absorberom aby pohltila ten spodny mod.
Zvukovo to je kvalita sama osebe - myslim, ze neporovnatelne z hocicim inym. Rozdiel medzi zahuhlanym hifistickym obyvackovym basom alebo mlaskajucimi pomalymi submi je asi ako medzi Lancmitom a Wagyu. Tym ze nevznikaju ziadne rezonancie, tak sa aj bas sprava ako stedy a vysky - rychly, cisty priamy zvuk, tranzienty ako nazivo, vdaka kontrolovanej casovej rovine a Group Delayu. SBA a Waveforming od Trinnov [ktory je postaveny na tej filozofii] su povazovane za absolutny benchmark.
To co som pocul vyzeralo nejako takto [je to len taky photoshop na vizualizaciu], toto je uplne extremna implementacia
No a co ma toto spolocne s tebou? Toto
Idea je taka, ze si postavit dve taketo vezove suby [ten napravo] - kazdy s tromi menicmi, vysoke asi tak 1.5-1.8m , umiestnit menice so spravnym odstupom a pomocou aktivnej vyhybky - ked to urobis dobre, tak ti samotna konstukcia “sub line array” vyrusi mody okolo 60Hz a ked ich postavis na 1/4 a 3/4 sirky k stene, tka sa ti vyrusi aj sirkovy mod [myslim ze u teba okolo 40Hz]. Cize ti zostane len ten najspodnejsi na cca 30Hz a to uz stiahnes jednym filtrom.
No a bude to hrat ako zostava za par desattisic euro.
V principe to vies postavit za 2-3k euro, ked si urobis truharinu sam.
No a bude to hrat ako zostava za par desattisic euro.
V principe to vies postavit za 2-3k euro, ked si urobis truharinu sam.
Prepac ale na zaklade nejakeho stareho modela ides robit uzavery. A co, ze mas mikrofon a nastavis si co akoze? Ved sam pises, ze si to aj tak nastavujes podla ucha. Mne sa velmi pacia tieto vyjadrenia. Na druhej strane to aj chapem, sam som taky bol. V momente ked som to vyskusal tak som si kydal popol na hlavu. A jedna dolezita vec. Musia byt minimalne 2! A to nejde vobec len o nejake mnozstvo basov. To riesi vela veci v miestnosti. Viac ta nebudem "znasilnovat"weiron píše: ↑30 srp 2026 15:16V minulosti jsem to tu už párkrát psal.
Janiku, musím s tebou souhlasit, že více sw je rozhodně přínos. Mnohem lépe se vyplní místnost basy. V době kdy jsem T7 kupoval to byl myslím aktuální model. Bylo to někdy v roce 2014. A když se na ně podívám dnes, je to z 90% totožné co tenkrát. Měl jsem ho několik let. A byl jsem s ním spokojený. Než jsem začal měřit akustiku místnosti, a zjistil jsem v čem je problém. Po nákupu 3070 a nastavení eq., jsem nechápal o kolik to může být lepší. Je to prostě výrazně lepší subwoofer!
A tak i já ti poradím, půjč si někde Elac Varro DS, klidně 2ks. Nech si to někým nastavit, klidně od prodejce. A pak můžeš mít vlastní zkušenost. A na to přesně platí tvoje pořekadlo:
Kdo nevyzkoušel, ten neví.
A tak i já ti poradím, půjč si někde Elac Varro DS, klidně 2ks. Nech si to někým nastavit, klidně od prodejce. A pak můžeš mít vlastní zkušenost. A na to přesně platí tvoje pořekadlo:
Kdo nevyzkoušel, ten neví.
ako to mas zapojene?
ja mam miestnost premeranu... uz davno. tieto veci som riesil este v roku 2019 ked som sa nastahoval do domu. Takze mam nejak predstavu. Ale skusim pozicat mikrofon od fidjiho a premeram znova ako to vyzera. Mam novu strechu odvtedy.
ja mam miestnost premeranu... uz davno. tieto veci som riesil este v roku 2019 ked som sa nastahoval do domu. Takze mam nejak predstavu. Ale skusim pozicat mikrofon od fidjiho a premeram znova ako to vyzera. Mam novu strechu odvtedy.
U Pa1260R to musím mít na rca výstup předzesilovače. Protože si zesilovač sám nastavuje impedanci. To znamená, že při zapnutí nějakým způsobem měří co je připojené na výstupu za repro. A podle toho se nastaví. Když jsem psal do T+A jestli to není problém. Odpověď byla že můžu spálit elektroniku v zesilovači..
U Accuphase jsem to měl na repro svorky.
Nastavení už je jen v sw. Pomocí aplikace.
U Accuphase jsem to měl na repro svorky.
Nastavení už je jen v sw. Pomocí aplikace.
Tak jsem si to nastudoval jak se ten line array umisťuje a nastavuje. Každá firma k tomu přistupuje trochu jinak. Jak to prezentuje Rel jsem měl možnost slyšet na výstavě. Tam mi to teda přišlo jako basová koule. Ale byl jsem hned po otevření, tak to možná neměli ještě dobře nastavené. Jinak se mi to začíná zdát jako lepší nápad než několik sw po podlaze. Protože je fakt že ty basy vlastně přicházejí jakoby od podlahy u přední stěny. Line array by šel ze středu stěny, stejně jako středy a výšky. Navíc se postaví do míst kde nebudou vybuzovat módy, takže odpadne hodně starostí s tlumením. Nastavení jednotlivých sw Ve sloupci bych Po nastudování taky zvládl. Není to až tak hrozné. Jen teda ladění na celý den.. ale určitě bych už šel do samostatných bloků , zesilovač + dsp. Když už to dělat, tak pořádně.
Konkrétně u mě vidím pár problémů. Do 1260 se nedá zapojit do smyčky DSP. Musel bych pořídit konec, nebo přejít na dělenec. I tak se mi to zapojování dsp na hlavní bedny dávat nechce. Jen kvůli spodního ořezu na cca 45hz. Četl jsem více komentářů že i jen tento ořez způsoby vše co jsem popisoval. Pak jsem našel že minidsp ma naměřené zpoždění jen 2-4.5mS což je vlastně úplně zanedbatelné. A ani moc nemá smysl to řešit. Když se podívám na zpoždění uzavřenky, je to do 10mS, u basreflexu 20-30. Takže i když ten sloup postavím těsně za bednu, zapnu horní propust, která tuto hodnotu ještě trochu zhorší, v místě ořezu. Bude bas v poslechovem místě stále rychleji než z basreflexu, cca do 20mS. Toto se dá vyřešit jedině tak, že připojím hlavní bedny taky na dsp a o tento čas je opozdim.
Další je dsp procesor, musel bych vzít buď 2ks flex, nebo jeden HTx. Ten už stojí 32k. Protože bych potřeboval minimálně 2 RCA vstup a 6 RCA výstupu. Spíše 8, abych mohl vyzkoušet i sloupy ořezat a opozdit. Než to úplně zavrhnu. Nebo je taky možnost bednu zespodu rozebrat a zacpat basreflex.
Měniče, díval jsem se co je dostupné. A stále mi vychází jako nejlepší cena-vykon ty Dayton RSS. Co je levnější, moc nesedí do malé uzavřenky (cca40l), nebo rychle padají už na 60hz. A musel bych je honit kalibraci do rovinný. Což znamená zase větší nároky na zesilovače.
Takže jaká je cenovka projektu?
Bedna z překližky 30mm, barvy, terminály a vyplň -cca15k
Minidsp HTx -32k
Zesilovače DIY ICEpower 300AS1- 20-25k
Dayton RSS 315 - 45k
Celkem cca 117k materiál
Jdu pořídit prasátko
Konkrétně u mě vidím pár problémů. Do 1260 se nedá zapojit do smyčky DSP. Musel bych pořídit konec, nebo přejít na dělenec. I tak se mi to zapojování dsp na hlavní bedny dávat nechce. Jen kvůli spodního ořezu na cca 45hz. Četl jsem více komentářů že i jen tento ořez způsoby vše co jsem popisoval. Pak jsem našel že minidsp ma naměřené zpoždění jen 2-4.5mS což je vlastně úplně zanedbatelné. A ani moc nemá smysl to řešit. Když se podívám na zpoždění uzavřenky, je to do 10mS, u basreflexu 20-30. Takže i když ten sloup postavím těsně za bednu, zapnu horní propust, která tuto hodnotu ještě trochu zhorší, v místě ořezu. Bude bas v poslechovem místě stále rychleji než z basreflexu, cca do 20mS. Toto se dá vyřešit jedině tak, že připojím hlavní bedny taky na dsp a o tento čas je opozdim.
Další je dsp procesor, musel bych vzít buď 2ks flex, nebo jeden HTx. Ten už stojí 32k. Protože bych potřeboval minimálně 2 RCA vstup a 6 RCA výstupu. Spíše 8, abych mohl vyzkoušet i sloupy ořezat a opozdit. Než to úplně zavrhnu. Nebo je taky možnost bednu zespodu rozebrat a zacpat basreflex.
Měniče, díval jsem se co je dostupné. A stále mi vychází jako nejlepší cena-vykon ty Dayton RSS. Co je levnější, moc nesedí do malé uzavřenky (cca40l), nebo rychle padají už na 60hz. A musel bych je honit kalibraci do rovinný. Což znamená zase větší nároky na zesilovače.
Takže jaká je cenovka projektu?
Bedna z překližky 30mm, barvy, terminály a vyplň -cca15k
Minidsp HTx -32k
Zesilovače DIY ICEpower 300AS1- 20-25k
Dayton RSS 315 - 45k
Celkem cca 117k materiál
Jdu pořídit prasátko
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Z hlediska rovnoměrnosti rozložení basů v místnosti a tedy i na poslechovém místě je určitě efektivnější rozmístění subwooferů nepravidelně po místnosti (a jejich různé výškové uspořádání může být další výhoda) než linearray. To je samozřejmě výborné ultimátní řešení, ale vždy s dalšími suby v místnosti, ideálně dalším linearray na zadní stěně.