weiron

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: weiron

Příspěvek od weiron »

Bedýnky jsou natočeny na poslechové místo a výškáč je ve výšce uší. Když jsem hýbal s mikrofonem nahoru a dolů +-10cm tak byl vliv minimální. Jinak se mi výšek zdá tak akorát. Ve spojení s creekem jsou teda docela ostré.
Je možné že mi ten druhý sub nepomůže a jen se ten hrb na 40hz zvětší. Ale chtěl bych to vyzkoušet třeba s zacpaným basreflexem a jen suby. Nebo varianta s částečně zadělaným třeba tímto:
Obrázek
Můj sub bohužel nemá žádnou kalibraci. Je to ten starší model esp. Když to nepůjde nastavit se dvěma suby pak je jediná možnost vzít nějaký s vlastní kalibrací. Další měření jen bedýnky L+P:
Obrázek
A další se zacpaným basreflexem:
Obrázek

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

S ucpáním basreflexu se vyplatí experimentovat a využít nejen molitany, ale i vlněné ponožky, nebo klasické party brčka velikosti JAMBO... . A doporučuji to zkoušet a měřit u každé bedny zvlášť. Pak zjistíš, že stačí ucpat jen jednu bednu, nebo v každé mít jiný druh ucpávky...

Obrázek

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Jen si zde provedu menší aktualizaci ;)
Zesilovač Creek 50A + bedny Elac 244 + sub 2060 jsem nahradil za Accuphase E-213 + Elac 407.
Zatím bedny stále rozehrávám ale i tak musím uznat že sloupy jsou prostě někde jinde než regalovka se subwooferem. Basu je trochu méně ale je daleko věrnější. Pokud by byl zájem mohu přidat měření.
Ještě zvažuji koupi Cdp od Accuphase. Není zde někdo kdo by měl porovnání starších modelu DP-400, DP-67,DP-57? Klidně do soukromích zprav. Děkuj

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ono zalezi na vice faktorech co se tyce regal+SW vs sloupy. S poradnym SW by jsi mozna rikal neco jine, kdyby zapadl dobre do sestavy a hlavne v mistnosti. Stejne tak ty "sloupy" co mas jsou spis sloupky. Nemyslim to jakkoliv zle, jen sto sestav sto zkusenosti. Spis me zajika tva zmena integrac E212 misto puvodni starsi delene sestavy? Slysel jsem E210 a mel E206 a oboji muj salek kavy ;). Rikam si co musi predvadet vyssi modely :-p.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ahoj Koudy,
důvod proč jsem chtěl udělat výměnu beden bylo že mi zvuk přišel jakoby slabý. Že nedokáže tento systém ozvučit 30m2. Bedny 407 jsou rozměrem jako normální sloupky. Oproti 247 jsou dost veliké. Dříve jsem zvažoval i model 249. To už je pořádná bedna. V různých recenzích se shodli že potřebuje hodně výkonu a to alespoň 300/4 spíše 600/4. To bych u značky Accuphase nikdy nezaplatil. Proto jsem vybíral ze dvou kombinací. Elac 403 + Elac sub 2090 nebo Elac 407. Rozhodnutí přišlo právě na sloupy z důvodu větší místnosti.
Ke značce Accuphase. Jsem jejich fanoušek a kombinace se Značkou Elac mi sedí dokonale. Porovnání c230 + p266/e213. Neměl jsem možnost je porovnat současně ale po paměti. 266ka v Áčku hrála mnohem lépe než novější e213. Zvuk nebyl tak detailní a byl dost přebasovaný ale jeho muzikálnost byla úžasná. V normálním režimu B měl obrovskou dynamiku ale menší muzikálnost. V tomto zapojení B hráje lépe e213. Nemá takovou dynamiku ale mnohem lepší rozlišení a barva nástrojů. Brzda dělence byl předzesilovač c230. Model starý více jak 35let. Po připojení konce na přímo s Vincentem s6 byl zvuk mnohem lepší více detailů atd. Proto jsem začal zvažovat koupi novějšího předzesilovače. Jenže ty ceny jsou větší než samotný konec. Proto jsem je prodal a šel do levnějších integráčů. Do poslední chvíle jsem sháněl e250 nebo e260. Nakonec jsem vybral o 3 roky starší e213 a levnějším o 20tkč. Zvukově myslím nebude tolik pozadu k e250ce. K Elac 407 by se hodil spíš některý ze zesilovačů z řady 4xx. Tak třeba někdy v budoucnu. Ted' jsou důležitější věci k financování.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Elac 407 jsem taky před nějakou dobou zvažoval, stejně jako 403. Vydal jsi se dobrou cestou. O týhle značce se mezi hifistama v ČR moc nemluví a asi ani moc neví, přitom jejich repro hrají zatraceně dobře.
kabelguru.cz

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Vzpomínám na mé první sloupky Elac CL102 *thumbs up*. Sloupy říkám bednám trochu jiných rozměrů a hlavně vážím hifi na kg. Držím palce ať je brzy parťákem zmíněný fejz ;).

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Opět Trochu aktualizuji moje vlákno.
Minulí rok jsem koupil ultrazvukovou pračku Audiodesk Vynil Cleaner Pro z druhé ruky. V pračce se mi začátkem roku pokazilo vodní čerpadlo. Po hledání řešení na internetu jsem zjistil že je to u této pračky běžná závada. Já mám modernizovaný model starý asi 2 roky kde by už mělo být čerpadlo spolehlivé. Výměnu jsem si udělal sám za cca 700kč. Proč to ale píšu. Pračka za tolik peněz by snad měla vydržet alespoň 10let provozu. A né toto. Ted se budu obávat co odejde dalšího. Musím ale říct že pračka pere výrazně lépe než moje předchozí Pro-ject VCS.

Další novinkou je můj DIY gramofón s ramenem Pro-ject signature 12". Celí gramofon váží i s poklopem cca 38Kg. Je to dvojitě tlumené šasy. Má magnetické nohy z Pro-ject xtension 12. Druhé tlumení je sorbontany mezi horní deskou a spodním korpusem. Motor je volně stojící a nepřenáší tak vibrace do gramofonu. Ložisko a talíř je z RPM 10 s váhou 10.4kg. A nakonec motor z RPM 5 který je uprostřed gramofonu. Protože do levého horního rohu jsem si chtěl nechat ještě místo na druhé rameno 9". Poklop je jen položený na korpusu gramofonu. Panty které by mi pasovaly a držely poklop otevřený jsem nesehnal. Už to tedy zůstane takto. Jinak materiál je přírodní dub. V korpusu je několik příček. Vrchní deska je z břízové překližky o síle 24mm.
Přenoska je prozatím Zyx r 100 yatra. Moc se k tomuto ramenu nehodí ale i takto hraje o dost lépe než moje druhé VPI. Do budoucna bych chtěl pořídit novou přenosku která se hodí k těžkému ramenu. V hledáčku prozatím mám Clearaudio Essence MC. Díly ke gramofonu jsem sháněl různě po bazarech. Celí gramofon jsem tak skládal asi rok.
Obrázek

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

Nie som ziadny profik, ale vyzobrazeny gramec vyzera super... jedin si neviem rychlo predstavit akym sposobom je teda uchyteny motor. Napada ma jedna moznost ...

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Motorek stojí volně na dřevěné kostce 8x8x12cm. Ta je položená až na stolku jak vedle zesilovač.
Obrázek

Naživo vypadá gramofon super. Vše se leskne hlavně rameno *2thumbsup*
Obrázek

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

Ale je sucastou sasi gramca, cize je spodnou castou spojeny s gramcom... pises, ze je "volne stojici " popritom sa este i vrchnou castou dotyka sasi,cize na dvoch miestach. Alebo je polozeny na podlozke a v gramci mas podstate dieru, v ktorej mas ulozeny motor / ? /

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Motor není spojen s gramofonem vůbec. Sám stojí na té dřevěné kostce protože je málo vysoký. Ve vrchní desce je otvor větší asi o 2-3mm.

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

Predpokladam, ze pocas toho roku, co si sa venoval vystavbe daneho gramca, si si overil verziu s dierou v sasi a bez, cize motor ulozeny mimo sasi . Malo to vplyv na vysledny zvuk ?

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Asi jsem to blbě napsal. Díly na gramofon jsem sháněl cca rok. O vánocích jsem začal dělat šasi ze dřeva. Takže výroba s lakováním mi zabrala cca 2 měsíce. Hlavně lakování které se mi dvakrát nepovedlo a musel jsem to brousit pryč to zdržely. Vliv motoru jsem si mohl ověřit u předchozích gramofonů. Největší vliv to mělo u mého prvního debutu. Tam když se motor dotýkal šasi tak byl ve zvuku hrozný brům. U nového gramofonu je to jednoduché vyzkoušet. Stačí posunout motor a opřít ho o stěnu vrchní desky. Je to na zvuku poznat hned. Vytratí se detaily a přibude hluk v pozadí. Hned při plánování jak to chci udělat sem věděl že bude motorek úplně oddělený od gramofonu. Jen sem nevěděl do které pozice ho dát. Nakonec je celkem blízko ramene. V levém rohu jsem si nechal místo pro druhé raménko 9". Mohl jsem gramofon rozšířit a dát motor vlevo od talíře. Jenže když jsem si to doma skládal jak to bude vypadat, moc se mi to nelíbilo. Nakonec jsem zvolil toto uspořádání.
Pokud máš nějaký gramofon tak si můžeš vliv motorku taky vyzkoušet. Stačí ho nějak spojit se šasi gramofonu.

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

Mal som na mysli,ci si skusal,ze ked v sasi nebola diera a s dierou...ci to malo vplyv na vysledny zvuk...

Odpovědět