Zdeny

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdeny

Příspěvek od Zdeny »

Zappadaddy píše:Zdeny.Je to fakt alchemie,vid?
No, spíše je to příliš moc stupňů volnosti. Kdyby člověk nebyl zvědavý, mnohdy by se měl lépe:-) Ale co, něčím se člověk bavit musí,ne?

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

zdeny

zajímavé srovnání.díky
máš dvě špičkové sestavy a ..... ještě si stěžuješ na "volnost"??
:-)
není lepší použít na podobné "zařazení" do sestavy nahrávky klasické hudby?
viz.... hojně používané xrcd eagles, právě na testy komopnentů, mi přijde značně zavádějící, matoucí.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Já mám rád, když sestava zahraje všechno o malinko hůř, než na jednom XRCD o kousek líp:-) Blbě řečeno, ale snad se to pochopí.
Ale jelikož se mi v hlavě tak něajk rodí plán "dalšího postupu v boji proti špatnému zvuku", uvidíme, jestli se mi to pdaří zrealizovat. Pak by bylo jasné, že jeden aprát by šel pryč a počet stupňů volnosti by se dramaticky snížil:-)

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

zdeny

tvá první věta je skvělá!!
souhlasím zcela.

ha... snížení volnost?
to znamená, že hodláš dosti krabic odprodat, něco dosti přidat a
hodně povyskočit, že?
tak to se budu tuze těšit. to bude asi hustý!

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

lachim píše:zdeny

tvá první věta je skvělá!!
souhlasím zcela.

ha... snížení volnost?
to znamená, že hodláš dosti krabic odprodat, něco dosti přidat a
hodně povyskočit, že?
tak to se budu tuze těšit. to bude asi hustý!
Odprodat. A hustý to nebude tak rychle, protože zatím jen teoretizuji. problém je v tom, že bych to ONO zařízení potřeboval dostat domů, abych si udělal obrázek v klidu, ale zatím to je nereálné.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

boxer píše:Myslíš tyto staré C5?
Obrázek

Po 5 letech od založení mého profilu na tomto DF jsem se stal majitelem C5 - těch samých, jako jsou na fotce, ve stejném dezénu, tedy v buku.

Kdo sledoval můj "vývoj" v oblasti hifi techniky, ví, že s C5 jsem koketoval již mnohokrát a naposledy dokonce tak, že mi je Petr SVoboda přivezl až domů, ale přesto jsem je tenkrát nekoupil. To bylo loni.

Letos, před 14 dny mi kamarád ze sousedního města napsal e-mail, že koupil C5 ve stavu nových, z inzerátu, který se objevil myslím že zde a na Lopuchu a ať si je přijedu poslechnout. protože to k němu mám asi 15km, za 1/4 hodiny jsem zvonil u jeho dveří.
Dávná láska nebo stará láska, jak kdo chce, nerezaví a při pohledu na C5 se opět dostavil ten pocit, že prostě tohle je bedna, ktero chchi. Rozum mi říkal, že jsem je měl doma a nebyl jsem spokojen s jejich zvukem, tak ať neblázním. Po pár chvílích poslechu hudby a diskuzi na téma bedny a poslech a pd, se došlo k závěru, že u kamaráda C5 nehrají nijak dobře, což jsem přičítali jednak velké místnosti, navíc zcela nezatlumené a ještě k tomu asymetrickému uspořádání. Řeč došla tak daleko, že kamarád - evidentně z C5 ne příliš nadšený - měl již sjednán prodej (chtěl je prodat) a věc se vyvinula tak dalko, že jsem ho víceméně umluvil, aby prodej zrušil s tím, že je beru okamžitě já. SLovo dalo slovo, přes telefon jsem je zaplatil a za hodinu už v krabicích putovaly ke mně domů.

DOma jsme napúřed museli vystěhovat moje BW Matrixy 801mkII, nainstalovat C5 a zkusit něco poslechnout. Tak, jako v případě C5 od Petra Svobody se dostavilo opět zklamání, nyní o to větší, že jsem bedny zaplatil a jsou už moje. Ale co dělat, teď, když už je mám.

Tak nastala fáze pročítání všech webových informací, kde se člověk jen utvrdí v tom, co už věděl - jde o jedny z nejlepších beden na světě za zaplatitelnou cenu, co se týká věrnosti a neutrality projevu a vykreslení těch nejjemnějších detailů v hudbě. Zkalmání bylo v podstatě zamřené jen jedním směrem. C5 nehrají bas. Cpž pro mě, milovníka rocku, je dost zásadní věc, že ano. V dalších dnech, kdy rozčarování a zklamání střídaly záchvěvy nadšení (to když jsem si pustiul lehký žánr například v podobě akustického blues, jazzu, solového saxofonu a pod.), ale staré Deep Purple - to tedy fakt ne. Na řadu přišel dokonce i subwoofer Dynaudio A30 (tedy model s 12´´ měničem), ale ani to jsem nerozdejchal - prostě nepodařilo se jej sladit s C5 tak, aby mi nevadil. Po 2 dnech šel SW pryč, ale zase to nebylo nic, co bych už předem nevěděl- každý SW, kdekoliv a na jakékoliv sestavě mi začal dříve či později vadit.

Následovalo období asi týdenního stěhování zesilovačů a předzesilovačů, kabeláže a přehrávačů a dokonce došlo i na to, že jsem s pomocí manželky C5 nastěhoval do své malé poslechovkyx (asi 13m2), aby opět došel k závěru, že tudy cesta nevede.
Bylo mi zpočátkusmutno z toho, že celý svět C5 chválí do nebes, ale jen u mě nechtějí a nechtějí hrát, resp.ten bas jim nejde.

Začal jsem být ze všeho již unavený, protože logickým strádáním basů člověk začně zvyšovat podvědomně hlasitost, což je cesta do pekel a nelze takto nic zjistit.

Poslech jsem na dva tři dny přerušil pro jiné záležitosti. Ale co se nestalo?? Když jsem se k C5 v malé poslechovce vrátil včera, začal jsem zjišťovat, že ony ten bas zahrají. Došel jsem taky k poznání, že jak u Special 25 či u BW si mohu číst a muziku poslocuhat při knížce, tak u C5 ne. Prostě buD čtu a nehraje nic a nebo poslouchám hudbu a nečtu nic. Takže další poznatek, na C5 s emusí člověk o hodně více soustředit. A to vede k tomu, že si začne člověk všímat i toho, že basové kmitočty C5 zahrají a hodně hluboko, jen ne tak "okatě" jako jiné. A to je-si myslím-jádro pudla. Jelikož jsem byl po mnoho let zvyklý na BR ozvučnice, tak bas z těchto typů beden byl na první poslech mohutný, silný, prostě WOW efekt na první poslech. U uzvařených C5 ne. bas rozhodně na první poslech nezaume, spíše naopak, zaujme to, že ho je málo. Až po čase a halvně přerušení laborování jsem došel k závěru, že i rock se poslocuhat dá, aniž by člově o ten bas byl ochuzen. U C5 když bas prostě je, tak je. Když neí, tak není. U BR ozvučnic bas je, i když není, blbě řečeno, prostě jeho podání není tak čisté a pravdivé, jako u C5. Nedovedu to posat léep, ale před chvílí jsem až do konce vyslechnul Fallingh to infinity od Dream theatre. Kdo tuhle desku zná, ví, že jde o mnohovrstvou aranži všech možných nástrojů (syntezátorů, kytarových efektů, ale i bicích a k tomu velmi dobrá basa). No a oproštěn od návyku na jiné bedny jsem byl schopen vnímat bez nějkého omezení bas až do těch nejhlubších partií, co na daném CD jsou. Možná, že za vším tím zklamáním zpočátku stál jen holý fakt toho, že jsem byl léta "špatně" naučen, jak vnímat bas a co je správné. Co je správné, nevím ani asi dnes, ale jedno vím jistě, že přes relativně menší objem basových partií je bas z C5 proti mým dalším 2 bednám o hodně velký kus přesnější a brilantnější. Mnohdy jse vnímal bas jakoby bez rozlišení, jen nějaký hluboký ton, na C5 bas má rozhodně barrvu a informaci, je slyšet strunu, propstě nejde jen o "stejnobas".

Začínám si uvědomovat, kolik věcí je na CD nahráno, aniž bych je dosud vnímal. Například na CD Pink Floyd a Momentary laps... je v jedné pasáži ukryt triangl, který jsem nikdy před tím neslyšel. Nyní se objevil zčistajasna přesně definovaný v pozadí kytar. zítra si tu pasáž znovu poslechnu.

CO je markatní na C5 je famozní neskutečný přednes třednícho pásma. Žil jsem dobu se dobrou bednou od DA- Special 25. Ta umí zahrát velmi kríásné barvy a středy přímo malebné. Ovšem C5 je ještě o kus dál a já občas se zvařenými očima nestačím zírat nad tím, co vše najedno z hudby vyplouvá na světlo denní či večerní.

Prostor - prostor a azse jen prostor. To je další věc, co C5 dokáží obdivuhodně. Stačí zavřít oči a soustředit se- a vnímt zpěváka jako jeden jediný bod přesně zaříznutý mezi bedny. Naproti tomu, hudba zní z dalko širší báze, neý jhe vzdálenost beden (ta je jen asi 1,8m v mé malé místnosti). Mnohdy (například na Amused to death) je zvuk snad v 360°rovině kolem mě, tak dokáazli pomocí technicky nahrávku udělat. Ten pse, co tam štěká, štěká kus za zdí, jakoby na zahradě...Fakt jen koukám...

Výšky zmiňovat nemusím, T330 nepotřebuje žádné komentáře. Podle mě jde o nejlepšívýškáč na světě - nedovedu si předtavit jiný, který by dokázal zahrát ještě lépe. Jmeně, barevně, dozvuky, dechy detaily. Radost je vychutnávat sbory - například na CD Petere Gabirela UP - skladba The Barry Willima show - mužský vokál je prostě nádhera.

Co je ale stále špatné, tak to jsou staré nahrávky. Vytáhnul jsem CD Deep Purple Fireball ve verzi SHM-CD a ani první skladbu jsem nedojel dokonce. Tu zahrají jakžtakž Matrixy, ale takhle analytické n´bedny, jako C5 fakt ne. To jim prostě nesedí a díky relativne slabšímu podání basů zní i japonská verze tohoto díla jakoby ze sluchátka telefonu.

Pokud se nstane nic zásadního, tak budu muset upravit poslechovku ve smylsu dalšího zatlumení. Zjistil jsem totiž včera, že když si bok od seb postavím na výšku dvě matrace z postele opřené o zeď, prsotor se ještě více roztáhne a díky jistému zatlumení výšek s erelativně zvedne objem basů. Jenže žít s matracemi se ndá a tak nezbyde, než popřemýšpet nad abosrbéry, které nebudou škaredéa budou funkční. Také strop vykazuje jisté mezery, čili i sním se musí začít rychle počítat.

Co je hodně zajímavé, ale silně problemtické a unavující, je najít nějakou ideální polohu nejen beden, ale i poslehcového místa. CO mjá se jich naposunoval po centimtrech sem a tam a tam a sem...Co jsem se najzdil se svým křeslem dopředu dozadu, než jse našel nějaké kopromisní místo. V jedno tesu na jistém USA foru píše jeden majitel C5, že za svlůh dlouhý hifistický život se ještě nesetkal s žádnou bendou, která byla tak choulostivá na umístění, jako právě C5. Musím konstatovat, že to tak je.

Potřeboavl ybch si někde vypůjčit nějaký jiný zesilovač, hodně mě překvapil Electrocompaniet dělenc, který má nyí kamarád. Myslím, že Bryston není ten púravý zesilovač pro C5 a zdá se, že Pass jim sedí lépe. Kdyby byly někde monobloky XA160, rád bych je slyšel doma.

Toliko poznávání, které jistě není u konce a věřím, že další vývoj dokáže z C5 dosta ještě více. Nyní hrají resp. začínají hrát, ale jen na malé % toho, co v nich ještě jistě je.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Nevím,jestli jsi byl u Petra na poslech,nebo jsi C5 slyšel jen u sebe a kamaráda,já jsem u Petra zůstal velmi mile překvapen,s aparaturou co měl a zatlumením byl zvuk tak reálný,že jsem měl tendence po každé skladbě zatleskat,dokonce má žena byla tak zaskočena skvělým přednesem,že mě pak nechtěla pustit do křesla :) .
Doteď vzpomínám na ten zážitek a to si asi brzy poslechnu nové repro co má Petr doma,jsem zvědav,kam to ještě potáhnul...

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

No Zdeny,gratuluji.Jsem rád,že jsi jeden z těch co objevil,že bas není jen to mohutné. *thumbs up* Na druhou stranu,já jsem nyní ve stádiu,že se rád vracím k té mohutnosti,uvidíme jak na dlouho.Je fakt,že nemůžeš očekávat velký bas z tohoto objemu,to je prostě těžko dosažitelné aniž by se narušila ostatní pásma.Taky zvyk je velmi zrádný a může být nespravedlivým soudcem,znám to z vlastní zkušenosti.Užívej,času není tolik. ;)

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Patman, ano u Petra jsem byl. Odjížděl jsem od něj velmi pozitivně naladěn co se týká zvuku, ale s jistou výhradou a tu bylo zabarvení na středech, které do zvuku zanášel Naim systém. Například na CD STYX Kilroy was here to bylo až nepřirozené. AKustické nahrávky a "prázdná" muzika byla výtečná (/např. Peder af Ugglas - akustický kytara nebo basa, to bylo hodně dobré).

Já už C5 "sleduji" hodně dlouho dobu, ale jak říkám, když byly k mání, tak nebyly peníze (90.léta až přelom století, to byla moc nová bedna za hodně peněz v té době) a pak jsem šel jinou cestou. Nevím, proč jsem se znovu k C5 začal otáčet tak 3 roky zpátky, to jsem sjzedil celou republiku, když někde v inzerci vyskočily - ale mimo ty Petrovy šlo o totáoní zbořeniny, které bych nekoupil ai za 1/3 požadované ceny. Ale i tak jejich zvuk naznačoval, že by to mohla být bedna, která vyluští kdejakou hudební hádanku.

To, proč se mi nelíbily, když je Petr dovezl ke mně domů, bylo způsobeno jednoznačně tím, že nebyl dostatek času na jejich podrobný poslech a trochu laborování. Já nerad kupuji věci pod nátlakem, když mám na rozhodnutí jen chvíli a jak se ukázalop, teprve po 14 dnech začínám C5 přicházet na chuť a těším se na jejich poslech. Včera či spíše dnes jsem šel spát pozdě, ještě jsem poslechnul CD Deep Purple Perfect stranger SHM-CD a Rolling Stones - Stripped koncert. Ty aksutické nahrávky, to je balada na uši a nové album od I.Andersona TAAB II je prostě úžasné. Nahrávka má totiž velmi slušnou dynamiku a nádherný prosotor, radost slyšet v klidu a pohodě.

Tahle koupě bylo takvé plácnutí do vody - prostě náhoda. Kamarád nebyl dvakrát nadšen, jáý C5 fakt miluji a bylo vymalováno. Teď musím sehnat důstojnější kabely (jaké, vůbec netuším) a jak říkám, rád bych zkusil nějaký jiný zesilovač.

Vypadá to, že S25 budou k prodeji.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Zdeny, také gratuluji. Jako vlastník uzavřených beden, jsem měl 14 dní pocit, že jsem šlápl vedle.Před tím jsem mýval pouze bedny s BR, bas na první poslech OK, ale .... Po více 2 ročném soužití s bednou ACT SCM 35, bych je nevyměnil ( detail, prostor a hlavně úžastné středy, basů dostatek na tak malou bednu). Chce to určitě změřit akustiku, trochu zatlumit, něco na strop, najít vyhovující polohu beden, vhodnou kombinaci kabelů a máš vymalováno, každé CD nebo LP Tě bude bavit poslouchat.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Včera jsem udělal mírné přeskupení sestavy. Z pokoje jsem za pomocí mé drahé polovičky vysmýkal bedny Stealth a nastěhoval je do malé poslechovky, co má jen asi 13m3. Podotýkám, že tyto bedny, jejichž autorem je slovenský kolega Fifi, mají 12´´ basový měnič a nejsou zrovna nejmenší. SOučasně tam umístěné bedny od Troelse Gravesena (Ekta Grande) jsem přestěhoval do obýváku. Jasně, na první pohled to vypadá nesmyslně. Ovšem následovalo obrovské překvapení! Měl jsem obavy, že bude přebasováno. Navíc, že obraz nebude dostatčně homogenní, protože od beden sedím asi 2 nebo o kousek více metrů. Tak tento předpoklad se vůbec nenaplnil, naopak, bas je důrazný, konkrétní, lepší než v méně zatlumeném obýváku. Zbytek pásma je velmi dobrý ( v mém měřítku) a v nahrávkách se objevily další detaily a barvy. Říkám, byla to jen zkouška z nudy, protože jsem chtěl jít na hory, ale počasí mě odradilo, takže jsem zůstal doma a nudil se :) Ale výsledek mě velice dobře překvapil a naladil k dalším pokusům.
Dnes budu pokračovat-večer tam nastěhuju koncák 14B-SST a Pass půjde do obýváku. Uvidíme.
Ale co z toho plyne? Panují obavy hifistů, že velká bedna se do malého prostoru nemůže vejít. A ona se vejde. Úplně v klidu. Při poslechu netrpím ničím, co by mě nějak rušilo, basy nebučí, nehučí, a protože mám kamrlík dost zatlumený pro vyšší kmitočty, je dobře čitelné a detailní i toto pásmo.
Zážitek byl včera večer TDSOTM z LP desky. To srdce na začátku, to *palec* má sílu.

Odar

Příspěvek od Odar »

Mozno si to "lepsie" sadlo s modmi v druhej miestnosti. Stacilo by jedno meranie v oboch miestnostiach v mieste pocuvania a hned by bolo jasnejsie.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Zdeny: mam rovnaku skusenost-dokonca taku ze vacsia bedna u mna ma posluchovo mensi problem hrat vyrovnanejsi bas ako mala. stale je to ale o tom co pise Odar.
inak som si az teraz vsimol ze mas aj Stealth od fifi-ho. vedel by si tie bedne porovnat? hlavne teraz ked si oboje mal uz zapojene v rovnakych podmienkach (posluchovka aj zelezo)

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Zdeny som rád že si to napísal. Ja počúvam v podobne veľkej miestnosti (12 m2 šmykňa) 4 pásma s 15 palcovými basákmi.

boxer

Příspěvek od boxer »

Ja počúvam v podobne veľkej miestnosti (12 m2 šmykňa) 4 pásma s 15 palcovými basákmi.

Toto bych chtěl slyšet. Fakt. To jsem ještě neměl možnost.

Malé regálky na cca 50m2 už několikrát,ale toto ne.

Odpovědět