Colours of Ostrava
Re: Colours of Ostrava
No musím uznanat, že asi šlo o nejlepší koncert Nohavicy v posledních letech. V mých očích poskočil o notný kus dále.
Letošní Colors jsem se rovněž pokusil prožít a je to opravdu fuška.V neděli už nohy bolí a pálí jak tucet čertů a pak přijde finále, při kterém je vše zapomenuto a jen tam stojím a vnímám zvuk. Závěrečný kus Maceo Parkera a jeho Bendu ani nelze popsat. Kdo neviděl a hlavně neslyšel má možný motiv k "sebevraždě". Sledovat jedny z nejlepších muzikantů této planety v akci a k tomu nejlepší mix a zvuk nejen colors,ale dle mne i z koncertů co jsem slyšel (flojdi , jsou mimo žebříček) bylo strhující.
Neskutečná dynamika dechové sekce,jakou v pokoji nelze z ničeho vypumpovat,doslova srážela do kolen. Strhující tempo skladeb(za dvě hoďky žádnej cajdák),úchvatné sóla,brutální basák a zřetelné cinknutí všech perkusí muselo spolknout každého. A když přišel i Ray Charles bylo vymalováno.Nic lepšího už asi k vidění na hudebních pódijích není. Nemáte někdo foto?
Neskutečná dynamika dechové sekce,jakou v pokoji nelze z ničeho vypumpovat,doslova srážela do kolen. Strhující tempo skladeb(za dvě hoďky žádnej cajdák),úchvatné sóla,brutální basák a zřetelné cinknutí všech perkusí muselo spolknout každého. A když přišel i Ray Charles bylo vymalováno.Nic lepšího už asi k vidění na hudebních pódijích není. Nemáte někdo foto?
Kdo nekoupil lístek předem, má smůlu. Čtyřdenní lístky vyprodány, jednodenní se díky tomu prodávat nebudou.
Podle mne to směřuje k totální zácpě, už loni bylo lidí na můj vkus moc. Kde jsou ty časy před léty, kdy se ještě člověk nemusel prodírat neskutečnými davy, kdy kolorky ještě nebyly megalomanská záležitost.
Snad alespoň nebude pršet, to si pak v tom počtu lidí nedokážu představit.
Podle mne to směřuje k totální zácpě, už loni bylo lidí na můj vkus moc. Kde jsou ty časy před léty, kdy se ještě člověk nemusel prodírat neskutečnými davy, kdy kolorky ještě nebyly megalomanská záležitost.
Snad alespoň nebude pršet, to si pak v tom počtu lidí nedokážu představit.
Je to ale pěkný humus. Chápu že někdo může vědět dopředu, ale já prostě nemůžu kupovat lístek půl roku dopředu. Nevím co bude příští týden. Natož za půl roku. Prostě humus...
Kdo zaváhá, nežere.
Ještě že Pavel sehnal lístky včas. 
Takže první koncerty Colours máme za sebou.
Ostravský Cafe Industrial překvapil hlavně improvizací na téma dané publikem (let komára v horku
) včetně skvělého spatra improvizovaného textu.
Iva Bittová to pojala většinou zcela akusticky, přímo mezi diváky, tím myslím ze 70% opravdu akusticky, bez prznění mikrofony, PAčky apod. naprosto jiný zážitek, prostě úžasné. Sametově elektrizující hlas úplně jiný než známe z cd a vystoupení. Opravdový hájend. Ta ženská určitě pořád lítá na Petrovy kameny.
Valravn - říká se, že dánská kapela, je fakt, že Dánové jsou tam přímo dva, pak Ital, Nor, ještě jeden cizinec a Faeřanka (neplést s Dánskem
), jako host Islanďanka. Hudebně skvělá šamansko-taneční severská kombinace Mari Boine, Loreeny McKennit a Bjork dokupy. Obrovský úspěch. Nedalo se nic dělat, musel jsem si jejich cd koupit. Seveřani jsou má láska.
Ostravský Cafe Industrial překvapil hlavně improvizací na téma dané publikem (let komára v horku
Iva Bittová to pojala většinou zcela akusticky, přímo mezi diváky, tím myslím ze 70% opravdu akusticky, bez prznění mikrofony, PAčky apod. naprosto jiný zážitek, prostě úžasné. Sametově elektrizující hlas úplně jiný než známe z cd a vystoupení. Opravdový hájend. Ta ženská určitě pořád lítá na Petrovy kameny.
Valravn - říká se, že dánská kapela, je fakt, že Dánové jsou tam přímo dva, pak Ital, Nor, ještě jeden cizinec a Faeřanka (neplést s Dánskem
Uf ! to jsem si fakt oddechnul......Ještě že Pavel sehnal lístky včas.
A ještě jsem zapomněl na 3 americké Macy s nakousnutým jabkemnoaid píše:Valravn - říká se, že dánská kapela, je fakt, že Dánové jsou tam přímo dva, pak Ital, Nor, ještě jeden cizinec a Faeřanka (neplést s Dánskem), jako host Islanďanka.
Tak co se vám líbilo?
Organizačně letos asi nejlépe zvládnuto, téměř bez chyby. A kupodivu přesto, že zatím bylo nejvíce lidí, tak bylo docela dýchatelno, žádné zácpy apod. jako minule. Po téhle stránce špice. Ani moc nepršelo. Dokonce i do kostela se dalo dostat v pohodě. A bylo na co.
Ovšem dvě tradiční mouchy by byly. Vzhledem k tomu, že máme rovnost pohlaví, tak by ze všech toi-toi buněk měly být odstraněny dveře, hlavně u těch, kam chodí organizační výbor.
No a tradiční problém s velkou louží u východu k lávce přes řeku byl dobře vyřešen jen jednou - poprvé, když nikdo déšť nečekal a narycho byly přivezeny odněkud palety. Od té doby už mnoho let musíme chodit pořád přes vodu. A přitom přivezením pár koleček hlíny na zasypání prohlubně by to vyřešilo navždy.
Brendan Perry mne naštval. Poté, co se vše nazvučilo, oznámili, že hrát nebude, že je navlhlá aparatura. Podle mne nechtěl hrát pro těch pár lidí, kteří tam byli, bylo už pozdě, lehce pršelo a hodně lidí už šlo domů.
Jinak lístky byly k sehnání, před branou byla hromada nešťastných lidí, kteří nemohli své lístky navíc prodat.
Škoda, že hifisti raději šlapou zelí než aby šli na koncert.
Organizačně letos asi nejlépe zvládnuto, téměř bez chyby. A kupodivu přesto, že zatím bylo nejvíce lidí, tak bylo docela dýchatelno, žádné zácpy apod. jako minule. Po téhle stránce špice. Ani moc nepršelo. Dokonce i do kostela se dalo dostat v pohodě. A bylo na co.
Ovšem dvě tradiční mouchy by byly. Vzhledem k tomu, že máme rovnost pohlaví, tak by ze všech toi-toi buněk měly být odstraněny dveře, hlavně u těch, kam chodí organizační výbor.
No a tradiční problém s velkou louží u východu k lávce přes řeku byl dobře vyřešen jen jednou - poprvé, když nikdo déšť nečekal a narycho byly přivezeny odněkud palety. Od té doby už mnoho let musíme chodit pořád přes vodu. A přitom přivezením pár koleček hlíny na zasypání prohlubně by to vyřešilo navždy.
Brendan Perry mne naštval. Poté, co se vše nazvučilo, oznámili, že hrát nebude, že je navlhlá aparatura. Podle mne nechtěl hrát pro těch pár lidí, kteří tam byli, bylo už pozdě, lehce pršelo a hodně lidí už šlo domů.
Jinak lístky byly k sehnání, před branou byla hromada nešťastných lidí, kteří nemohli své lístky navíc prodat.
Škoda, že hifisti raději šlapou zelí než aby šli na koncert.
Tedy tento rok z toho nemám tak dobré pocity jako minulý ročník. Ten Anderson byl prostě skvělý a nic to již nemohlo pokazit. Tento rok mě nic nechytilo až tak moc. Porcupine Tree bylo asi jedno z nejlepších vystoupení, ale já ten progmetal moc nemusím. Hodně zajímavý byl ale Thierry Arpino v Parníku. To si budu muset najít na nějakém tom CD. Ovšem já považuji za vrchol Afro Celt Sound system. To bylo prostě výborné. Tedy až na ten déšť. Ale výborné!!! 
Ovšem zvukař PT by měl být předán CIA a odvlečen k mučení na Guantanámo. Za to, jak použil kopák jako zbraň hromadného ničení. To bylo o zdraví, lidé zepředu utíkali dozadu, já o tom taky vážně uvažoval, nakonec jsem to řešil občasným ucpáním uší, něco takového jsem ještě nezažil.
Bohužel spousta hudby je dnes spíš byznis. Pouťové atrakce. Z toho mi vyčuhovali Valravn, Finové I.Vasarat (trochu mi připomněli loňské KTU), mnou už 15 let oblíbená Maria Kalaniemi, Mor Karbasi se sefardskými písněmi, podle mne lepší než zde slavná Yasmin Levi, podle mne už trochu moc popová.
Cranberries byli propadák, hlavně zvukově katastrofa. Afro Celt Sound System byl krásně strhující, ale ještě mnohem lepší byl samostatný koncert jejich zpěváka O'Lionairda.
Brutální Lord Bishop Rocks byl opravdový rockový odvaz. Podobně jako Iggy Popp, jeho hudbu bych doma neposlouchal, ale musím uznat, že jim to hrálo po všech stránkých moc dobře.
Regina Spector není podle mne vhodná na tento typ festivalů, chtělo by to komornější prostředí. Nebo alespoň jedno z menších pódií, ale to by se jí asi nelíbilo
.
Nejmilejším a nečekaným překvapením pro mne byla Gróňanka Nive Nielsen. Krásně pohodové melodie, muzikanti hráli naprosto uvolněně jen tak jakoby u někoho doma na zahradě. Skvělý zážitek. Neodolal jsem a musel koupit CD - vyjde v US až příští rok, kdy v Evropě se ještě neví. Takže docela sběratelská rarita
. Dosud jsem ale neměl čas ho poslechnout.
Mokoomba - holt moje milovaná Afrika
.
NYC Stage byl podle mne dobrý nápad, problémem je, že se jeho koncerty pořád s něčím bily.
No ale Eric Trufaz Paris Project - to byl asi vrchol fesťáku. Představte si kombinaci Billyho Cobhama, Milese Davise a Bobbyho McFerrina se samplery. Ti 3 spolu na jednom pódiu. To bylo božské.
Bohužel spousta hudby je dnes spíš byznis. Pouťové atrakce. Z toho mi vyčuhovali Valravn, Finové I.Vasarat (trochu mi připomněli loňské KTU), mnou už 15 let oblíbená Maria Kalaniemi, Mor Karbasi se sefardskými písněmi, podle mne lepší než zde slavná Yasmin Levi, podle mne už trochu moc popová.
Cranberries byli propadák, hlavně zvukově katastrofa. Afro Celt Sound System byl krásně strhující, ale ještě mnohem lepší byl samostatný koncert jejich zpěváka O'Lionairda.
Brutální Lord Bishop Rocks byl opravdový rockový odvaz. Podobně jako Iggy Popp, jeho hudbu bych doma neposlouchal, ale musím uznat, že jim to hrálo po všech stránkých moc dobře.
Regina Spector není podle mne vhodná na tento typ festivalů, chtělo by to komornější prostředí. Nebo alespoň jedno z menších pódií, ale to by se jí asi nelíbilo
Nejmilejším a nečekaným překvapením pro mne byla Gróňanka Nive Nielsen. Krásně pohodové melodie, muzikanti hráli naprosto uvolněně jen tak jakoby u někoho doma na zahradě. Skvělý zážitek. Neodolal jsem a musel koupit CD - vyjde v US až příští rok, kdy v Evropě se ještě neví. Takže docela sběratelská rarita
Mokoomba - holt moje milovaná Afrika
NYC Stage byl podle mne dobrý nápad, problémem je, že se jeho koncerty pořád s něčím bily.
No ale Eric Trufaz Paris Project - to byl asi vrchol fesťáku. Představte si kombinaci Billyho Cobhama, Milese Davise a Bobbyho McFerrina se samplery. Ti 3 spolu na jednom pódiu. To bylo božské.
-
enregistree
Mate v Ostrave uzasny festival na urovni hudebni i vseho okolo. Letos jsem se poprve na Colours vydal, presvedcil me line-up (Jaga Jazzist, Zion Train, Erik Truffaz, Regina Spektor…).
Skveli byli zive New York Ska-Jazz Ensemble na NYC stage, prestoze tam byl (nejen u jejich setu) spatny zvuk (spatny zvukar?). Take Alejandro Toledo &… v malem klubu Parnik.
Respekt Zlate Holusove!
--
L_u_k_a_s
Skveli byli zive New York Ska-Jazz Ensemble na NYC stage, prestoze tam byl (nejen u jejich setu) spatny zvuk (spatny zvukar?). Take Alejandro Toledo &… v malem klubu Parnik.
Respekt Zlate Holusove!
--
L_u_k_a_s
Afro Celt Sound System mě taky nadchl. I když lilo jako z konve a nebylo na nás suché nitky, vydrželi jsme až do konce. Skvělá muzika a perfektní zvuk.
Zvuk Porcupine Tree byl velmi dobrý na vrcholku tribuny.
Skvělí byli seveřani Valravn.
Škoda, že nezahrál Brendan Perry. Ale na podiu byly nemalé problémy už při koncertu Jaga J. Vypadalo to, že jim odešel pravý kanál. Na začátku se ozývaly lupance v reprobedně.
Zvuk Porcupine Tree byl velmi dobrý na vrcholku tribuny.
Skvělí byli seveřani Valravn.
Škoda, že nezahrál Brendan Perry. Ale na podiu byly nemalé problémy už při koncertu Jaga J. Vypadalo to, že jim odešel pravý kanál. Na začátku se ozývaly lupance v reprobedně.
To určitě, tento druh festivalů tady pořádá už asi 15 let a vždy to stálo za to. Ale je fakt, že některé roky to organizačně značně pokulhávalo, nejhorší bylo nedodržování termínů koncertů, to pak člověk v podstatě netušil, kdy se co kde bude hrát, přebíhal a nakonec neviděl nic.hsa píše:Respekt Zlate Holusove!
Taky bych to zmenšil, spousta kapel tam vůbec nemuselo být, a pak by se daly prodloužit rozestupy mezi koncerty a dalo by se stihnout víc těch zajímavých, které se při současném způsobu termínově bijí. Nejsem příznivcem způsobu "nasypat vše na jednu obrovskou hromadu". Tady se toho zas tolik neděje, a když už se děje, tak je toho zase moc najednou. Z extrému do extrému.
Letošní zahřívací středeční koncert by snad mohl být první vlaštovkou do budoucna, jak to naředit. A i Valravn tam podle mne zněli líp než v parku. V tom amfiteátru je výborná akustika, taky proto si I.Bittová mohla dovolit zpívat jen tak, třeba i dialog s okolními ptáky. Konaly se tam kdysi hodně dávno i slavné Folkové kolotoče, kde mj. začínal i Nohavica, dodnes si na to vystoupení pamatuji.
No to je ale nejmíň 100m daleko, to na úrovni pořadu v TVfox píše:Zvuk Porcupine Tree byl velmi dobrý na vrcholku tribuny.
Nevím, kde jsi stál, já přímo uprostřed a nezdálo se to špatné. A u Lorda Bishopa zvuk skvělý, to fakt mělo ten správný říz, podstatně lepší než na některých pódiích venku. Jen muzika byla u těch Ska-Jazz spíš jen hopsavá. Mi už ty hopsavé kapely přijdou na jedno brdo.hsa píše:Skveli byli zive New York Ska-Jazz Ensemble na NYC stage, prestoze tam byl (nejen u jejich setu) spatny zvuk (spatny zvukar?).
Jak Lord Bishop hrál na kytaru jazykem hendrixovské sólo, to jsem fakt čuměl.
To bych spíš řekl o Alamaailman Vasarat...Když začal ze začátku kopák, bylo to, jako kdyby měl bral někdo baseballkou přes břichonoaid píše:Ovšem zvukař PT by měl být předán CIA a odvlečen k mučení na Guantanámo. Za to, jak použil kopák jako zbraň hromadného ničení. To bylo o zdraví, lidé zepředu utíkali dozadu, já o tom taky vážně uvažoval, nakonec jsem to řešil občasným ucpáním uší, něco takového jsem ještě nezažil.
Zážitek z letošních colours byl pro mě velice dobrý. Porcupine tree mi přišli trochu chladní, ale jejich koncert se mi líbil asi po hudební stránce nejvíc. Brooklyn Funk Essentials byli strhující, stejně jako atmosféra v NYC stage. Velmi mě překvapila kapela Charlie Straight, nadějní mladí kluci, na ta léta dobří hudebníci, kéž by jim to vydrželo, na momentální českou scénu těžký nadprůměr.
Blue Effect - přišlo mi, že Hladík s touto novou partou ožil. Jak pojali staré hity Blue Effectu, ale i Flamenga bylo úžasný...Rozjeli to výborně, škoda, hodina byla málo. Ještě když je tak nešťastně utnuli...
Regina Spektor fajn, ale ne na hlavní stage...Chtělo to komorní prostředí. Její tvorba mě předtím moc nebrala, naživo jsem změnil názor.
Jinak pocta organizátorům, měli to zmáknutý na jedničku. Výběr zajímavý, různorodý, logistika (2 mosty přes řeku) apod. výborně letos řešeno. Kéž by jim to takto vydrželo.