Koncert KABÁT

Kam se chystáte na živý poslech
jezekm
Kontaktovat uživatele:

Koncert KABÁT

Příspěvek od jezekm »

Včera jsem byl na "Kabátech"(1). Jesti se občas na fórech, nebo kdekoliv jinde, mluví/píše o Loudness war(2) tak tohle byl totální "LOUDNESS ATOMIC DISASTER". Ačkoliv se psalo, že na koncertu mají momentálně tu nejlepší dostupnou techniku, tak jsem tam 2 hodiny "skřípal zubama" a ještě teď mi hučí v hlavě. První WOW efekt byl asi pro většinu lidí dobrej, slyšet to prý bylo až 10 km daleko, ale poslouchat se to prostě nedalo... Zvukař musel bejt totálně zhulenej a vožralej diletant co už je po těch letech navíc i úplně hluchej. Mark Knopfler svého času zastával názor, že hlasitost na koncertu má být jen taková, aby si lidi mohli povídat a když hrábne do strun, tak aby to bylo znát a všichni byli ohromeni dynamikou... Na tomhle koncertě se nedalo mluvit ani mezi písničkama, protože byli všichni totálně ohluchlí. Říkal jsem si, že když zvuk (neplést s hudbou) na jejich CD/DVD je už dlouho neposlouchatelný = někde na úrovni DR 6 či méně (3+4) a vzhledem k faktu, že na samotných CD/DVD se vydělává už jen minimum a všechny kapely žijou z koncertů, takže alespoň ten koncert bude snad stát za to, ale bylo to vyhozenejch 7 kil..., VIVA KABÁT

(1) http://www.kabat.cz/koncert.html
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Loudness_war
(3) http://www.dynamic-range.czweb.org/
(4)
Kabát; 1999; MegaHu; Monitor-EMI; 7243 5 20305 2 1; RG -10.84 dB; DR 6
Kabát; 2000; Go Satane Go; Monitor-EMI; 7243 5 30336 0 6; RG -11.20 dB; DR 5
Kabát; 2003; Dole v dole; EMI Czech Republic; 7243 5 93565 2 5; RG -11.92 dB; DR 4
Kabát; 2006; Corrida; EMI Czech Republic; 0094638349525; RG -13.09 dB; DR 3
...

patrik
Kontaktovat uživatele:

Re: Koncert KABÁT

Příspěvek od patrik »

Byl jsem pouze na jednom koncertu v posledni dobe - a to jen proto, ze proste Helloween a Gamma Ray hrali "spolecne", a ja ty dedky proste miluju a chtel jsem je videt, nez umreme .) Zbytek je dtto jak popisujes. Chodit casteji na koncerty tohoto typu hudby, tak uz bych zadny starosti z hifi nemel, protoze bych to nemel cim poslouchat - usi minus :)

wikxzen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wikxzen »

Tak pan Špalek se chlubil tím, že mají okolo všude nové "repráky" a že něco napoprvé z techniky použijí atd. den před koncertem pro jednu televizní stanici v živém vstupu. Na koncertě včera jsem pochopitelně nebyl už jen kvůli tomu velkému množství lidí. Já zkrátka jsem klubový návštěvník, a hlavně nejsem až tak docela příznivcem této kapely.

Ale Kabáty jsem zažil na ostravských Bazalech před několika lety. S lístkem zadarmo a jako doprovod, tak jsem si je chtěl poslechnout živě, když už jsem je nezažil jako bandu z hospod a kulturáků, když ještě hráli pro sto až pětset lidí. Tuším, že to bylo v době okolo alba Dole v dole, protože podium bylo postavené se dvěmi důlními věžemi, kde nahoře šlehaly z každého plameny.
Akorát, fotbalový klub likvidoval trávník výměnou za nový moderní a v podstatě využili toho k pozvání kapely, ať diváci ten starý trávník "dojebou". Podium bylo na straně tribuny pro VIPy a díváci na trávníku a na lavičkách, které se tak lehce dají urvat a metat po PČR. :D Byl docela brutální liják v době před startem, kdy hrály předkapely (tuším, že Noid s kapelou), během vystoupení Kabátů pršelo už jen sporadicky, aby ke konci zase začalo brutálně opět lít jak ze zahradní konve. Díky tomu si pak dobře pamatuji, že hráli skladbu o té "žízni, ajajaj...". To se pochopitelně podepsalo na všem co dovede ovlivnit zvuk. Ale vzhledem k tomu, že jsem seděl na ochozech někde uprostřed naproti podiu, tak se tam zvuk celkem docela obstojně vlnil a točil jakoby v půlkruhu když se odrážel po stranách. Celý ten beton na Bazelech to solidně "zabil". :) A tam jsem si právě říkal, že to nemají moc nahlas, protože vše okolo mě bylo slyšet a bez problémů se dalo vykecávat.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

má zkušenost s posledním mým koncertem byla naprosto opačná - bylo to jak balzám - ani mi nevadilo, že nejdřív hrajou nějaké nové písničky ..... asi holt stará škola - byl to pravda menší koncert, ale stál za to .... vytáh se, dědek ....KATAPULT - HOLKOV

gabik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabik »

Ja na nich byl - a ted jsem musel pohledat na netu, kdy ze to bylo - v roce 1999 na Stvanici, kde meli koncert po finale Jim Beam Rock, kterej vyhrala neznama kapela Divokej Bill. To bylo MegaHu. Pak na Dole v dole (jojo, tam meli ty dulni veze), pak Suma sumarum asi a (asi) vloni (nebo tenhle rok? Kdo si to ma pamatovat) v Teplicich, zvuk v pohode. Ale uz na ne dlouho nepujdu, koncerty maj dobry, Kabati se mi libej, ale koncerty uz jsou jako kazda jina kapela - chladne profesionalni. Kazdopadne jejich CD jsou hrozne nahrany, aspon ty z posledni doby a pred tim to taky neni zadnej zazrak. To prave CD Kataku se mi zdaj v pohode. A vubec, du si je pustit *thumbs up*.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Najít dnes kapelu, která má dobrý koncertní zvuk, je čím dál těžší. Jako vysoký standard již léta považuji koncerty Čechomoru. Naopak, naprosto fatální odstrašující zvuk na koncertě měli ZZ Top loni v Pardubicích. Něco takovéhojsem v životě neslyšel a dodnes si myslím, že zvukař musel být jednak hluchej jako pleno a navíc silně pod parou, jinak to není možné.
Naopak, velmi příjemně mě překvapili Progress II, když koncertovali u nás v klubu někdy loni na podzim. Vynikající zvuk, ne příliš hlasitý, ale výborně vyvážený, kdy kytara nervala uši a činel nepropichoval ušní bubínky. Basu bylo možné slyšet jako nástroj a ne jako Niagáru. *thumbs up* Holt, staří pardi, co hrají pro radost pro pár lidí, a ne masovka alias Kabát, kde jde o kravál, aby to bylo slyšet až v Berouně *headbang* .

Jako nepřekonanou referenci dodnes považuji koncert Tubular Bells II od M.O. z Prahy cca před 10 lety - navzdory sportovní haler šlo o exkluzivní nazvučení, nad čímž jsem kroutil jen nechápavě hlavou, jak se to mohlo v těchto prostorách vůbec podařit.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

U velkých koncertů taky hodně záleží, kde konkrétně člověk je - zvlášť, pokud se konají v (polo)uzavřených prostorech s nedobře řešenou akustikou pro koncerty - typicky stadiony jsou v tomhle ohledu zlo. Zvuk se může lišit úplně drasticky. Zažil jsem sám na Metallice - na ochozu děs, dole na ploše kousek za zvukařem velká paráda.

jezekm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jezekm »

Ještě doplnění prvního příspěvku - jako "audiofil" jsem stál přesně na vrcholu rovnoramenného trojúhelníku mezi hlavními reprosoustavami, koukal jsem přímo na pódium - viz obrázek (je nakreslen trochu šikmo, není to zezhora). Šel jsem tam s předstihem, našel jsem si přesně tenhle flek(červená tečka) a nehnul jsem se.

Obrázek

Nepil jsem pivo (= nepotřeboval jsem na záchod), nepršelo, na koncert jsem se těšil = ideální podmínky + mám 195 cm, takže jsem všude jeden z největších = slyším všechno dobře a když nepočítám odrazy zvuku od pár plešatých hlav, tak to bylo bez odrazů = jen přímý zvuk z reprosoustav. Nevim, kde jinde bych už měl stát, aby to znělo lépe...

Chodím na různé koncerty - od vážné hudby (bez dalšího ozvučení) přez folk, pop až po rock... Mimoto, jsem elektrikář a vím jak zní zesilovač v limitaci. Myslím si, že mám docela slušnou představu o tom, jak by hudba asi měla znít (jaký by to mělo mít zvuk - alespoň přibližně)... Dvouhodinové chrčení pazvuků na maximální hlasitosti mojí představu tedy zrovna nenaplnilo. Tenhle koncert byla fakt zvuková katastrofa.

PS: copak je normální, když si lidi strkaj na koncertu prsty do uší (a že jich nebylo málo)?.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

No tak to je pak evidentní, že koncert byl zvukově hodně nezvládnutej.
Na druhou stranu prostě Kabát, no.....

jezekm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jezekm »

Teď jsem si přečetl několik diskuzí ohledně koncertu na novinkách(1) a idnesu(2) a nestačím se divit. Spousta lidí chválí zvuk. Kdyby chválili hudbu, tak OK, ale ZVUK!!! To se pak nedivím, že houfně kupují CDčka s DR4 a ještě si pochvalujou, jak to parádně zní. To jsou snad všichni hluchý? Spíš si myslím, že naprostá většina lidí vůbec neví, jak by to mohlo parádně znít. Na to přesně sedí Kabátí text: "Teď čumíš, hubu dokořán a nevíš co máš říct" - z písně: Máš to už za sebou. Lidi z koncertu odcházeli s pocitem "bylo to dobrý", ale žádná "huba dokořán". Už toho nechám...

(1)http://www.novinky.cz/diskuse?id=376374 ... ectionId=4
(2)http://kultura.idnes.cz/diskuse.aspx?id ... _hudba_vdr

gabik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabik »

Ja vetsinou chodin na Stani k podiu na koncerty, ale jsem nerad moc v kotli a v prvni brazde. A obcas si to i obehnu a uprostred, svete div se, je zvuk nejlepsi. vetsinou mi to vychazi, ze jsem cca. v 1/3 stadionu a uprostred. Kdysi mi nekdo poradil, ze nejlepsi zvuk by mel u zvukare, pac to ladi, jak to slysi a toho se tak nejak +/- drzim. Kazdopadne kdyz to slysim, jsem rad, ze jsem tam nebyl. Asi je to snaha o svuj, typickej zvuk kapely tohleta prervana a orezana zvukova koule. Jak na CD, tak na koncerte :).

wikxzen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wikxzen »

No, je to především akce cirkusáckého ražení. Monstr koncerty má sice Kabát už nějaké za sebou, ale zjevně tam jsou mezery v oblasti zvládnutí úspěšné vyladěnosti zvuku v celém prostoru, kde stojí diváci. Věřím, že kapela to měla na podiu dobře připravené a s odposlechy u každého z nich nebyl žádný problém a když už, tak stačí vždycky jen houknout na někoho u pultu u podia, ať provede korekci a jede se dál. To divák takovou možnost nemá - ten musí po svých hledat místo, které mu bude nejvíce vyhovovat. A je pravda, že zpravidla (ne však vždy) u zvukaře to je nejideálnější pro poslech. Ale pořád je to o tom, zdali na Kabáty jdu jako referenční zvukový výzkumník (s nadsázkou prosím), nebo si zkrátka jen tak zakřepčit na písně, které mám rád. Přeci jen se nejde na filharmonický koncert v obleku a v doprovodu prarodičů (třeba)... :mrgreen:

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

Mám pocit, že pro drtivou většinu lidí, kteří jdou na koncert Kabátu, zvuk zas až tak důležitý není ;) (vypozorováno z mého okolí). V poslední době mě velice příjemně překvapila kvalita zvuku při vystoupení The Plastic People of the Universe na festivalu Trutnoff 2014. Ale to samozřejmě srovnávám nesrovnatelné a je to off topic...

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

O tom koncertu píše Rock/Pop 10/2014. Michal Straka tomu napálil pět hvězdiček a cituji "perfektní výkon kapely, klobouk dolů, skvostný zvuk a úžasná světelná show". Zároveň je otištěn pohled z druhé strany (divácký), kde kritizují nedostatek toalet a organizační nezvládnutí tak velkého projektu. To, že se ženy na koncertě pomočovaly ve frontě na Toi-ku, je asi podnět k zamyšlení. ;) Osm hektarů zničené louky patří k riziku podnikání, to je samozřejmost . O zvuku se ale fanoušci nevyjádřili vůbec, takže o to asi opravdu většině nejde. Většina lidí vyráží na koncerty sporadicky a tak si to "povyražení" nenechají jen tak zkazit. Prostě paří a paří. Já Kabáty absolutně nemusím, ale nahrát CD s DR3, to tedy taky "klobouk dolů". :mrgreen:
Ono přece jen člověk musí mít trochu nakoukáno a naposloucháno, aby rozlišil dobrý a špatný koncert. Většina rozliší jen "hlasitost", světla a ventilaci. A Kabát měl přece své jisté, ti se nemusí bát, že jim lidi nepřijdou, tak naco by se snažili, miliony jsou stejně doma... *headbang*

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

R&P odebírám a tu recenzi jsem samozřejmě četl. Napsal jsi to krásně výstižně (...Většina rozliší jen "hlasitost", světla a ventilaci. A Kabát měl přece své jisté, ti se nemusí bát, že jim lidi nepřijdou, tak naco by se snažili, miliony jsou stejně doma...), není co dodat. A nevylučuji, že by se to nemohlo recenzentovi mého oblíbeného časopisu tolik líbit...proč ne ;), každý máme to svoje. Já např. bych na koncert jmenované skupiny nejel ani zadarmo *taktone* . Pohybuji se úplně někde jinde. Již dlouho jezdím na koncerty a festivaly...pochopitelně je nejdůležitější, kdo je na pódiu, ale kvalita zvuku nebude nikdy nedůležitá.

Odpovědět