Aký predzosilovac, zosilovač a bedne...

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Stanohlohovec
Kontaktovat uživatele:

Aký predzosilovac, zosilovač a bedne...

Příspěvek od Stanohlohovec »

Zdravím všetkých. Na úvod napíšem akú má doma zostavu: gramec Clearaudio concept, predzosik Clearaudio Smart V2, zosik Primare A30, bedne audio physics Spark. Už som na iných vlaknach rozoberal problém s prenoskou, ale teraz chcem komplexnejšie radu. Ide o to, že som si pozrel zopár videli na utube a keď bola zostava napríklad predzosikom Sansui sa 3000 a zosikom ba 3000 a k tomu veľké bedne (žiaľ, neboli menované a z bežného pohľadu sommich nespoznal), tak zvuk,, aj keď bol z utub a cez moju zaloznu aparatúru, bol vynikajúci!!! Premýšľam, do akej miery sa nad tým podpísala nahrávka, LP, Sansui staré komponenty alebo bedne... Som momentálne v rozpoložení, že ani neviem kde začať. Som dosť nespokojny so zvukom doma a snažím sa nájsť cestu k lepšiemu zvuku. Ďakujem. Všetkým za radu. *2thumbsup*

zabiny007

Re: Aký predzosilovac, zosilovač a bedne...

Příspěvek od zabiny007 »

Stanohlohovec píše:Zdravím všetkých. Na úvod napíšem akú má doma zostavu: gramec Clearaudio concept, predzosik Clearaudio Smart V2, zosik Primare A30, bedne audio physics Spark. Už som na iných vlaknach rozoberal problém s prenoskou, ale teraz chcem komplexnejšie radu. Ide o to, že som si pozrel zopár videli na utube a keď bola zostava napríklad predzosikom Sansui sa 3000 a zosikom ba 3000 a k tomu veľké bedne (žiaľ, neboli menované a z bežného pohľadu sommich nespoznal), tak zvuk,, aj keď bol z utub a cez moju zaloznu aparatúru, bol vynikajúci!!! Premýšľam, do akej miery sa nad tým podpísala nahrávka, LP, Sansui staré komponenty alebo bedne... Som momentálne v rozpoložení, že ani neviem kde začať. Som dosť nespokojny so zvukom doma a snažím sa nájsť cestu k lepšiemu zvuku. Ďakujem. Všetkým za radu. *2thumbsup*
Ahoj,
v posledních dvou/třech letech se mi v obýváku vystřídalo pár různých zesilovačů, gramofonů, beden a navštívil jsem odhadem dvě desítky hifistů a pár hifistudií, než jsem si udělal docela jasno, jaký zvuk bych vlastně chtěl doma mít (který pořád nemám, ale už se k němu blížím :-) ). To vše mne stálo relativně dost peněz a času, takže se pokusím ti nějakou korunu a spoustu času ušetřit tím, že shrnu svůj aktuální pohled na věc...

Hledání "správného zvuku" lze rozdělit do dvou etap:

ETAPA 1 - uvědomění si, co vlastně hledáš:
1) Zkus navštívit pár hifistů či hifistudií v okolí, vem si sebou svoje nahrávky a udělej si jasno, jaký zvuk by jsi chtěl vlastně mít. Mohu tě totiž ubezpečit, že nahrávky budou znít u každého úplně jinak. A hlavně - neber sebou referenční nahrávky, ale spíš ty, které rád posloucháš. Chceš přece takovou sestavu, kde si s radostí poslechneš hudbu co tě baví, že? Téměř každý hifista má aparaturu vyladěnou na své uši, na svoji poslechovku a každý dává přednost něčemu jinému. Někdo loví detaily na pár nahrávkách dokola, druhý si užívá pohodový poslech velké hudební sbírky a třetí uznává jedině "koncertní" zvuk, kdy ti vibrují všechny vnitřnosti. A čtvrtý, pátý, desátý? Ti to mají zase jinak, protože jsme každý jiný a objektivní a jediná pravda neexistuje.
2) Nenechej se unést zvukem nějaké sestavy tak, že ji budeš chtít zkopírovat. To co funguje u jednoho, nemusí fungovat u jiného. Pořád měj na paměti, že zásadní vliv má ve finále vždy to, jak máš aparaturu umístěnu a seřízenu. Tedy i když u někoho najdeš pro sebe ideální zvuk, tak stejná sestava u tebe může znamenat prů..r, jako to cítíš se současnou sestavou. Proto je důležitý při nákupu bod 8 - viz dále.
3) Na anonymní řeči na internetu moc nedej - každý si zde píše svoji pravdu a ta neznamená nic pro tvůj zvuk. Mohou tě sice lehce nasměrovat, ale nikdo za tebe výběr ani rozhodnutí neudělá. Zkus si od rádců přečíst i více jejich příspěvků z historie fóra, ať si uděláš alespoň trochu obrázek o tom, kdo ti radí. Pochopitelně ideální je konzultovat vše s těmi, které jsi poznal osobně při návštěvě u nich doma, slyšel jsi jejich sestavu a jejich zvuk je ti blízký.
4) Zapomeň na poslech aparatury a na testy přes internet... Přes bedny u PC přece nikdy nemůžeš doopravdy slyšet a poznat, jak hraje zesilovač "X" s bednami "Z"
5) Pokus se dostat maximum z toho co máš = seřízení gramofonu, umístění beden v prostoru atd. Dle tvých příspěvků bych se nedivil nějaké chybě v nastavení VTA a přítlaku nebo "zabití" beden špatným umístěním. Takže určitě věnuj čas experimentům, pomůže ti to vyjasnit, co vlastně hledáš a kde může být aktuálně chyba.
6) Ujasni si, co ti na tvém zvuku vadí/chybí - je to prostor, výšky, basy?

A až si uděláš jasno, jaký zvuk vlastně hledáš, tak nastane

ETAPA 2 - vlastní výběr
7) Vyhni se "unáhleným" nákupům a rozhodnutím
8) Pokud je to jen trochu možné, zkus se s prodejci domluvit na možnosti vyzkoušení u tebe doma. Hifistudia s tím většinou problém oproti 100% kauci nemají, stejně tak ani většina hifistů. I když už jsem se setkal i s přístupem, že prodejce chtěl zaplatit "půjčovné", pokud bych si zesilovač nevzal. Ani s tím jsem neměl problém - ve finále je to levnější, než zjistit že ti to doma nesedí a tratit na následném prodeji mnohem více.
9) Pokud není možný nákup dle bodu 8, tak alespoň ber sebou na poslech a předváděčku svůj zesilovač. Je to sice otrava, ale rozhodně se to vyplatí. Já jsem dokonce sebou i na pár návštěv dovezl své bedny, když jsem se chtěl ujistit, v čem je problém. Je to strašná dřina a otrava, ale jak už tady někde psal tuším LACHIM (omlouvám se, že nebudu interpretovat přesně), tak " Největším nepřítelem zvuku je líný hifista" :-)

A až budeš mít sestavu dle svých představ, tak pak už jen jedna dobře míněná "bonusová" rada na závěr:

10) Přestaň jezdit po návštěvách, nebo se spirálou dostaneš zase o pár bodů zpět :-)

Měj se!

P.S.: Kdybys měl cestu někdy přes Brno, jsi na poslech zván.

Stanohlohovec
Kontaktovat uživatele:

Zabiny:dik, vidím, že čítaš moje prispevky *palec* áno, práve sa postaráme niekde u nastavenia vta a byt u gramca, ale tento problém skôr súvisí so zostavou ako takou. Ide o to, že aj na "hifi"zostave aj na druhej (onkyo 696, mission Cobalt 815) mi jednoznačne chyba priestor!! Ako to opisat- keď si na onkyu a spol pustím napr film z Netflixu, kde hrá v bare hudba, tak to je paráda!! Jednoducho si pripadám ako "tam". Keď si pustím normálnu nahrávku, jedno či na onkyu, alebo Primare, tak mi tento pocit byť "tam" chyba. To považujem, okrem ukricanych výšok na Clearaudio, za najväčší problém. A neviem, či je to vec nahrávky (video ktoré som spomínal), alebo zostavy... Takže asi tak. Iste, chodím po hifistoch, ale je pravda, že oni počúvajú Desať Ursiniho, čo ja neviem porovnať, lebo to jednoducho nepočúvam. Ďakujem za rady, skúsim sa vybrať s vlastnými platňami... *2thumbsup*

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

Stanohlohovec píše:Zabiny:dik, vidím, že čítaš moje prispevky *palec* áno, práve sa postaráme niekde u nastavenia vta a byt u gramca, ale tento problém skôr súvisí so zostavou ako takou. Ide o to, že aj na "hifi"zostave aj na druhej (onkyo 696, mission Cobalt 815) mi jednoznačne chyba priestor!! Ako to opisat- keď si na onkyu a spol pustím napr film z Netflixu, kde hrá v bare hudba, tak to je paráda!! Jednoducho si pripadám ako "tam". Keď si pustím normálnu nahrávku, jedno či na onkyu, alebo Primare, tak mi tento pocit byť "tam" chyba. To považujem, okrem ukricanych výšok na Clearaudio, za najväčší problém. A neviem, či je to vec nahrávky (video ktoré som spomínal), alebo zostavy... Takže asi tak. Iste, chodím po hifistoch, ale je pravda, že oni počúvajú Desať Ursiniho, čo ja neviem porovnať, lebo to jednoducho nepočúvam. Ďakujem za rady, skúsim sa vybrať s vlastnými platňami... *2thumbsup*
A není to tím, že filmový zvuk s umělým prostorem nemá se skutečným hifi zvukem nic společného?

Stanohlohovec
Kontaktovat uživatele:

Sorry za chyby, to robí tablet... *headbang* *headbang*

Stanohlohovec
Kontaktovat uživatele:

Aha, no je to možné, ale je problém, keď sa mi viac páči nahrávka gramofonom zvuku z YouTube ako z mojej aparatúry...

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Heh... pokud už člověk ví co chce, musí to i umět sdělit. Což je taky oříšek resp. wořech. Podle mě jsou NEJdůležitější akustika místnosti a kvalita reprosoustav. Pokud toto nebudeš mít nějak dobře pořešené, tak řetězcem to už příliš nedohoníš. Byl jsem v mnoha domácnostech, novostavbách (byty i RD) a jedna z největších tragédií dnešních dní jsou spojený prostor kuchyně + obývák (obvykle mraky odrazových ploch kuch.l., hluk digestoře, okna, dveře, podlahy s plovoucí podlahou nebo dlažba), které jsou určitě bezva na "bydlení pospolu", ale docílit v tomto prostoru nějakých výsledků je docela dost obtížné. O architektonických libůstkách jako jsou - krátká nejdelší stěna, málo prostoru pro umístění reprosoustav s odsazením min. 50 cm od stěn, useknutý roh stavby, okno přes roh, příliš mnoho dveří, dveře na balkon, terasu či schodiště v obýváku apod. snad ani nemluvě...
Mě nejvíce pomohly poslechy reprosoustav na mnoha výstavách. Chvíli se člověk musí zaposlouchat (15-20 min) a odfitrovat si problémy zvuku na výstavě a ještě rozpoznat zkreslení levnějších zesilovačů. Z reprosoustavy je velmi důležitý materiál, konstrukce a směrovost výškáčů, které jsou ve své podstatě dominantní pro sound bedny. A když už si něco vybereš, tak to je ještě nutné zaplatit. HiFi je dost o kompromisech *sunglases*

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Stano, myslím si, že by to chtělo někoho, kdo by si u Tebe poslechl skladby, který zná a bude vědět hned, "která bije". Někoho už zkušenýho, kdo si vším tím prošel.
Jen taková perlička...ale myslím, že je celkem k věci. Nedávno jsem přes sebe objednával kamarádovi zesík a bedny. Měl určité požadavky a rozpočet. To, že jsem mu ten rozpočet navýšil dvakrát po trpělivém vysvětlování po mailu, nebudu raději ani říkat. Rozpočet ale nebyl ani potom příliš velký. Kde kdo by řekl, žádné "hifi" skoro. Vše se nakonec na moje doporučení objednalo a jel si pro to do skladu už sám. Doma nainstaloval, rozchodil aplikace atd...je to ajťák. Vše krásně šlapalo, jen že prý není spokojený se zvukem a že mu chybí něco na středech a vyšších středech a nižších výškách a že je to takový "zatáhlý" ap.
Když jsem k němu přišel , jímala mě hrůza. Bedny blbě postavený v prostoru, špatně doladěný (basreflex, výšky- tam je možnost...), na ten zesík měl připojený další sloupky Tesly!!!, vyhoněný korekce všechny včetně loud a hrálo to vskutku "krutě". Stačilo deset minut a pár mých známých skladeb (mimo jiné z YT, proto jsem se rozepsal) a světe div se...zvuk jak víno i za málo peněz. Vyrovnanej, dynamickej, zřetelnej, všeho akorát, parádní prostor. Chyba tedy byla ne v technice, ale v majiteli.
Chci tím říct, že je to o sladění, akustice, o nepřehnaném očekávání (protože každá skladba je jinak nahraná), ale hlavně o tom, a to je potřeba si uvědomit...co je vlastně správně (pro TEBE!!). Není sestavy, která by zahrála vše dobře, protože není stejně kvalitních nahrávek.
Vzhůru do toho!! Ať se dílo daří, přeji štěstí.

Stanohlohovec
Kontaktovat uživatele:

Všetkým ďakujem za príspevky, tak mi to vychádza tak, že bude problém s akustiku miestnosti a s bednami. Skúsim jedného skúseného hifistu sem k sebe dotiahnuť, raz som to už urobila ešte v panelákom byte a vtedy to pomohlo. Tak skúsime znova. Ďakujem a veľa zdaru *2thumbsup*

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

Stano, součástí celé aparatury jsou samozřejmě také kabely. Vyzkoušel jsem jich několik od dvoulinky přes slušné kabely do každé domácnosti až po ty současné co mám a mohu říci, že je to taky pěkná alchymie.
I sebelepší přístroje spojené kusem drátu znehodnotí výsledný projev a nejdražší kabely nemusí být vždy tím nejlepším pro TEBE.

Držím palce - ať se dílo podaří *2thumbsup*

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

tím příspěvkem od sonofstars se nenech rozhodit! Ano, mít k sestavě adekvátní kabely je určitě správné (minimálně pro dobrý pocit), ale důležitější je uvědomit si co chtít, kde je případně chyba teď a následně si s tím "hrát" a měnit stroje. Osobně bych začal změnami pozice beden ať si vyzkoušíš jak reaguje akustika u Tebe, pak zkusit půjčit jiný zesilovač (třeba výkonější, jiný typ koncestrukce pro stovnání..) atd. Dobře to určitě popsal zabiny007 i lubin...a kabely? Kabely až na úúúplný konec!

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

Nechci jej rozhodit, jen jsem dodal, že je to kompaktní těleso. Jako lidské tělo. Orgány je třeba propojit cévním řečištěm, pak to funguje.
A s výše uvedeným naprosto souhlasím. Zejména zabiny007 to napsal velice zkušeně *thumbs up*

A hlavně si Stano urči rozpočet, přes který nikdy (ale opravdu NIKDY) nepůjdeš!!! Manželky jsou rády, že máme koníček, hezky to hraje, ale pak to docela začne manželku rozčilovat, že by za to bylo zánovní Volvo *palec*

Stanohlohovec
Kontaktovat uživatele:

Tak, pani, dnes som urobil asi krok správnym smerom.... Pustil som si poriadne cd prehrávač s podobnými nahrávkami ako počúvam n gramci a kde mi to znie tak ostro a zle. A čuduj sa svete, zvuk je úplne rovnaký!!! Takže problém nebude v prenoské, predzosilovaci, ale zrejme v akustické miestnosti, lebo kým som poslucháčov "nevylepsil" hobrami, tak cd prehrávač rozhodne znel dobre! Tak to vidím tak, že dnes začnem postupne vyberať zadné hobry až do kým tie ostré výšky nezmiznú. Dúfam, že to pomôže. A radšej budem mať ľahko začíname basy,.ako takéto zle výšky!!

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

něpomôže...hi-fi je závislost a prokletí, nekonečné hledání optima a nikdy plná spokojenost nebude, věř mi, ale nezoufej, po čtyřicítce tenhle průjem
odezní sám

Stanohlohovec
Kontaktovat uživatele:

Lechos - diky, dufam, ze sa nejako aj ja dobabrem k urcitej davke spokojnosti:))

Odpovědět