Apogee a Harman nehrají

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Vaki
Příspěvky: 7
Registrován: 13 bře 2017 22:55
Kontaktovat uživatele:

Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Vaki »

Zdravím,
pořídil jsem si nové (bazarové) repro Apogee Centaur a k tomu zesilovač Harman Kardon 6800.
Oboje jsem při převzetí vyzkoušel a fungovalo v pořádku (ne dohromady, ale s jinými zesiky / repro)

Po propojení ovšem z beden vychází velmi nelibe zvuky. Výšky jsou jakoby pod peřinou a bzuci. Bas není slyšet. Není to, že by si zvukově pouze nesedly, ale zvuk je defektni.

Zkusil jsem oboje se svojí starou výbavou (bedny tannoy mercury mx3 a zesik denon 655r) a na kříž vše funguje při stejném zapojení (tzn Denon + apogee a HK + tannoy). Harman jsem s Apogee zkoušel jak v režimu 4 ohm tak 8 ohm, žádná změna.

Nevíte, v čem by mohl být zakopaný pes? Mohu případne večer poslat foto zapojení.

P. S. Jsem členem hifi začátečník a technicky tomu příliš nerozumím.

Diky

Uživatelský avatar
RedBaron
Příspěvky: 744
Registrován: 11 dub 2013 16:08
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od RedBaron »

Skoro to zní jako přefázování jedné bedny - kabely na opačných pólech než patří.

Vaki
Příspěvky: 7
Registrován: 13 bře 2017 22:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Vaki »

RedBaron píše:Skoro to zní jako přefázování jedné bedny - kabely na opačných pólech než patří.
To me taky napadlo, ale když prehodim kabely do druhého zesiku, tak hrají bez problémů. Ještě to zkusím večer přehodit. Diky

Vaki
Příspěvky: 7
Registrován: 13 bře 2017 22:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Vaki »

Tak jsem zkousel prehazovat polaritu, na jedne i obou bednach, pripojit jen jednu bednu ve 4ohm rezimu zesilovace, ruzne vstupy zesilovace...a porad to same

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Jarda69 »

jenom pro jistotu, zkus do reprokabelu vřadit nějaký odpor kolem 4 ohmů nebo dát bedny do serie na jeden kanál. třeba je tam nějaká ochrana, jestli nějak nevadí malá impedance beden. i když potichu by žádná proudovka neměla reagovat. co přesně je to za bedny? Máš nějaké schema nebo podrobný popis?

Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 1886
Registrován: 23 úno 2009 10:47
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od PMA »

Pokud tam není nějaká triviální chyba jako vadný kabel či konektor, tak s největší pravděpodobností ten zesilovač s konkrétními bednami kmitá, osciluje, je nestabilní.

Vaki
Příspěvky: 7
Registrován: 13 bře 2017 22:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Vaki »

Jarda69 píše:jenom pro jistotu, zkus do reprokabelu vřadit nějaký odpor kolem 4 ohmů nebo dát bedny do serie na jeden kanál. třeba je tam nějaká ochrana, jestli nějak nevadí malá impedance beden. i když potichu by žádná proudovka neměla reagovat. co přesně je to za bedny? Máš nějaké schema nebo podrobný popis?
Ok, zkusim. Jedna se o tyhle bedny http://hometheaterreview.com/apogee-cen ... -reviewed/ ve stredni variante. Schema ani popis se mi nedari najit. Pouze schema vyhybky http://www.integracoustics.com/MUG/MUG/ ... aur_xo.jpg. Diky
PMA píše:Pokud tam není nějaká triviální chyba jako vadný kabel či konektor, tak s největší pravděpodobností ten zesilovač s konkrétními bednami kmitá, osciluje, je nestabilní.
Pokud tomu tak opravdu je, da se to nejakym zpusobem eliminovat jinak nez vymenou beden/zesiku? Napr. zmenou kabelu? Technicky tomu uprimne vubec nerozumim. Diky

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Jarda69 »

Vyhybka je divná. Pokud tam nemají chybu, tak jede zesilovač do zkratu s indukčností 2.9+1.5uH.
Proti kmitání by mohla pomoci tlumivka namotaná na odporu, ale více asi PMA.

Obrázek

https://www.digilidi.cz/pa03-stavba-zes ... acatecniky

"Dodělávky při osazování desky"

Na konce tlumivky se naletuje odpor 10R/ 3-4W Celé se to pak zapojí mezi výstupní svorku + zesilovače a + kabelu. Je to prostě odpor vřazený do jednoho vodiče v kabelu, ale přes odpor je ještě tlumivka.

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Jarda69 »

Kdybych se s tím doma pral, tak bych jako první zkusil zapojit pouze basovou sekci, ta bude asi ok. Pak bych na svorku pro druhou sekci dal na + odpor cca 1R na 5-6W, na druhou nohu odporu + kablíku a zkusil to. Sice by basy hrály trochu víc, ale němělo by to až tak vadit. Odpor by měl zmírnit případný problém ve středovýškové části. Nevím, jak je propojení svorek řešené. Výsledek by měl být takový, že na basák by to šlo přímo, mínus by zůstal taky propojený, ale mezi svorkou + u basů a + na středovýšky, by byl odpor 1R.

EDIT Pokud to má jenom dvě svorky, tak smůla. Pak jedině zkusit tlumivku s odporem
http://www.hifi-advice.com/blog/special ... taur-info/

Přepnutí na nižší hlasitost u výšek, asi nemá vliv, co?
Chyba ale bude v zesilovači, tak spíš sehnat nějaký normální zesilovač.

Vaki
Příspěvky: 7
Registrován: 13 bře 2017 22:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Vaki »

Jarda69 píše:Kdybych se s tím doma pral, tak bych jako první zkusil zapojit pouze basovou sekci, ta bude asi ok. Pak bych na svorku pro druhou sekci dal na + odpor cca 1R na 5-6W, na druhou nohu odporu + kablíku a zkusil to. Sice by basy hrály trochu víc, ale němělo by to až tak vadit. Odpor by měl zmírnit případný problém ve středovýškové části. Nevím, jak je propojení svorek řešené. Výsledek by měl být takový, že na basák by to šlo přímo, mínus by zůstal taky propojený, ale mezi svorkou + u basů a + na středovýšky, by byl odpor 1R.

EDIT Pokud to má jenom dvě svorky, tak smůla. Pak jedině zkusit tlumivku s odporem
http://www.hifi-advice.com/blog/special ... taur-info/

Přepnutí na nižší hlasitost u výšek, asi nemá vliv, co?
Chyba ale bude v zesilovači, tak spíš sehnat nějaký normální zesilovač.

Dekuji moc za rady. Jelikoz jsem opravdu technicky analfabet, bude pro me koupe jineho zesiku asi nejjednodussi. Co znamena "normalni" zesilovac? Mel jsem za to, ze ten Harman je celkem dobry zesik, i kdyz trochu starsi

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Jarda69 »

Nějaký co umí dobře 4ohmy, případně i menší zátěž. Bývají stabilnější a utáhnou i problematické bedny. Některé starší kousky zvládají dobře jen 8 ohmů a při 4 klidně i prásknou. Netuším, za jakou cenu jsi tenhle kupoval, ale zkusil bych něco solidnějšího.

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Jarda69 »

Hmm, divná věc. Našel jsem schema a tam to vypada celkem dobře.
http://imgur.com/D6UG3AN

Vaki
Příspěvky: 7
Registrován: 13 bře 2017 22:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Vaki »

Tady je kdyztak manual k tomu zesiku
https://www.manualslib.com/manual/65638 ... tml#manual

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Jarda69 »

Zkus najit mereni impedance beden. Nasel jsem jenom podobné a u tech na basech klesá pod 3 ohmy.

Vaki
Příspěvky: 7
Registrován: 13 bře 2017 22:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Apogee a Harman nehrají

Příspěvek od Vaki »


Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti