Bzuceni phono

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Teti
Kontaktovat uživatele:

Bzuceni phono

Příspěvek od Teti »

Cau mam docela problem, ktery se me nepodarilo vubec vyresit.
Moje Phono Aqvox Ci2 strasne bzuci a vubec nevim co stim.
Je tam sum z radia, ktery je uplne slaby a ten by vubec nevadil. Ale potom je zde 50hz brum, ktery me docela vytaci. Ma to XLR a RCA vystupy, kdyz propojim XLR s predzesem a necham kabely i v RCA, tak brum zmizi. Nedokazi to vubec vysvetlit. Premyslim o tom,ze to vratim a koupim jinou misto toho.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bzuceni phono

Příspěvek od fox »

A nebude závada v XLR kabelech ? Zkus jiné.

Najdi jiné místo pro phono. Moje mi taky chytalo rušení. Vyzkoušel jsem tři. Nakonec jsem ho dal samostatně do nižší police a rušení ustalo. :)

U vintage sestavy mám phono schované za přístroji. Když jsem ho dal vedle gramofonu, slabě pípalo "morseovku". Mám vedle baráku zesilovač s anténami telefonního operátora. *headbang*

Teti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teti »

fox píše:A nebude závada v XLR kabelech ? Zkus jiné.

Najdi jiné místo pro phono. Moje mi taky chytalo rušení. Vyzkoušel jsem tři. Nakonec jsem ho dal samostatně do nižší police a rušení ustalo. :)

U vintage sestavy mám phono schované za přístroji. Když jsem ho dal vedle gramofonu, slabě pípalo "morseovku". Mám vedle baráku zesilovač s anténami telefonního operátora. *headbang*

Nejvetsi pruser je to 50hz brum. A bzuci to i kdyz vytahnu kabely z vystupu :/ Takze tipuji ze to bzuci nekde v phono.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Kdysi jsem měl podobné problémy s phonem Dynavector. Když jsem gramofon uzemnil na zemnící šroub phono zesilovače, ozýval se brum. Potom když jsem jej uzemnil na cinch výstupního kabelu, brum ustal.
Tohle mi odpověděl analogový odborník Rowing.
1) Zemnění
U mě i co jsem četl od ostatních uživatelů a recenzentů to se zemněním dopadlo vždy stejně: mírný brum zmizne když se zem z gramofonu přivede ne na zemnící šroubek na phonu, ale na zem asi lépe výstupního cinche. Proč to tak je nevím, ale funguje to tak dobře. Osobně jsem zem z gramofonu přivedl až na zesilovač, kde mám zemnící šroubek z integrovaného phono předzesilovače, který ovšem nepoužívám - signál z Dynavectoru je samozřejmě přiveden na jeden z normálních linkových vstupů zesilovače. Když tu zem tedy přivedu na ten šroubek na zesilovači, zafunguje to úplně stejně, jako když tu zem připojím na ten výstupní cinch Dynavectoru a připojení je takto pohodlné a brum je až do 12 hodin na zesilovači v podstatě nulový, při vyšší hlasitosti již z repro nějaký ten brum slyšet je, ale tak vysoko zesilovač stejně při poslechu nevytáčím.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Tohle mi odpověděl analogový odborník Rowing.
1) Zemnění
U mě i co jsem četl od ostatních uživatelů a recenzentů to se zemněním dopadlo vždy stejně: mírný brum zmizne když se zem z gramofonu přivede ne na zemnící šroubek na phonu, ale na zem asi lépe výstupního cinche. Proč to tak je nevím, ale funguje to tak dobře. Osobně jsem zem z gramofonu přivedl až na zesilovač, kde mám zemnící šroubek z integrovaného phono předzesilovače, který ovšem nepoužívám - signál z Dynavectoru je samozřejmě přiveden na jeden z normálních linkových vstupů zesilovače. Když tu zem tedy přivedu na ten šroubek na zesilovači, zafunguje to úplně stejně, jako když tu zem připojím na ten výstupní cinch Dynavectoru a připojení je takto pohodlné a brum je až do 12 hodin na zesilovači v podstatě nulový, při vyšší hlasitosti již z repro nějaký ten brum slyšet je, ale tak vysoko zesilovač stejně při poslechu nevytáčím.
Fakt odborník ! *headbang*
Uvnitř phona je zem vstupních cinchů spojena vodičem s zemnící svorkou. Není tedy žádný rozdíl jestli je to na cinchi, nebo na svorce (šroubku)

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

V Highend Reportu o stejném problému psal pan Láb. Nevím jak ty, ale toho já považuji za odborníka.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Je to vodivě spojené uvnitř phona, takže je to úplně jedno zda je to na cinch nebo na zemnící svorku.
Samozřejmě pokud to phono nemá na vstupu step up trafa, ale to Dynavector nemá.
Lába neznám
Tebe považuji za "odborníka" :lol:

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

-
Naposledy upravil(a) fox dne 17 črc 2011 23:21, celkem upraveno 1 x.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Teti, z této trapné rozpravy si nic nedělej. Někteří, i když nejsou odborníci, se snaží něco ze svých zkušeností napsat, zatím co ostatní odborníci spí. Buď si na ně hrají. Nebo se bojí něco ze svých vědomostí prozradit ?
Pan Miroslav Láb píše odborné články o hifi od šedesátých let. Pamatuji, že jsem první četl v časopise "Hudba a zvuk", který odebíral můj otec. Mnozí ho znají z časopisu Stereo, Audio a Highend Reportu, kde byl taky šéfredaktorem. To, že se to nedoneslo do Anglie chápu, ale v Českých a Slovenských krajích o něm ví snad kdejaký hifista. S gramofonem tento pán začínal, když si mnoho z nás, včetně mě, hrálo v uhláku na horníka a tahali za sebou dřevěného kačera.
Myslím, že jsme z Renownem podobného věku.
Jinak můj Dynavector P75 při propojením se zemnícím šroubem bručí, když ho propojím s výstupním RCA konektorem, je naprostý klid. Oni Australané neví co dělají.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

Renown píše:Fakt odborník ! *headbang*
Uvnitř phona je zem vstupních cinchů spojena vodičem s zemnící svorkou. Není tedy žádný rozdíl jestli je to na cinchi, nebo na svorce (šroubku)
Tohle nedelaji vsichni vyrobci. Nastesti to nedelaji vsichni. Oddeleni signalove zeme a stineni je jednim z hodne opomijenych faktoru, pritom prave v phono predzesilovaci se signaly na urovni 0.5mV nebo 5mV muze nasbirane ruseni signifikantneji signal zkreslit, nez na linkove urovni.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to enr

ano, a k čemu u takového phono předzesilovače dojde, když uživatel připojí stínění místo tam kam patří na signálovou zem (tedy na cinch) ?

JJR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JJR »

Ahoj Teti. Já gramo nemám, ale kdysi jsem míval a problém o kterém píšeš byl dost častý.
Doporučuji toto:
1) propojit kostry přístrojů nějakým vodičem (aspoň gramo a zesilovač - na nějaký šroub na kostře)
2) napájet přístroje z jednoho zdroje (zásuvky), aby nemohlo docházet k různému potenciálu v nuláku
3) pokud je na některém přístroji pouze dvoupólová vidlice, tak dodržet zapojení (u jednoho kolíku je "N" v kroužku, takže tento kolík na nulák).
4) pokud se tímto brum neztratí a máš v sestavě tuner, tak je potřeba odfiltrovat anténu. Dneska se myslím už prodávají
nějaké filtry (nevím kolik dB mají ztrátu). my jsme to dřív řešili tak, že jsme do anténního konektoru u zásuvky připájeli
kondenzátor (82pF - 160pF) - je to malinká čočka a vejde se tam - vřadí se do stínění.
5) pak mám ještě jednu poznámku, kterou mi kdysi radil P. Dudek. Vřadit do série ochranného vodiče odpor 50-100 ohmů - třeba ve vidlici.

Toto jsou všechny moudrosti, které jsem ve věci "BRUM" zaregistroval a zaznamenal si je. Snad ti to pomůže.
Ahoj JJR

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Teti, bylo by dobre vedet, jakym kabelem mas spojeny gramofon a phono predzes, a jaky je pouzity linkovy predzesilovac? Jeste bych zkusil prepinace GROUND LIFT a INPUT viz manual.
Teti píše:Nejvetsi pruser je to 50hz brum. A bzuci to i kdyz vytahnu kabely z vystupu :/
To znamena, kdyz odpojis gramofon od phona? Nebo z jakych "vystupu"?

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Renown píše:to enr

ano, a k čemu u takového phono předzesilovače dojde, když uživatel připojí stínění místo tam kam patří na signálovou zem (tedy na cinch) ?
Nasbirane ruseni z kabelu se pripoji na signalovou zem, misto toho, aby bylo pripojene na stineni case a svedene mimo phono predzes. Rekneme, ze mezi stinenim case a uzemnemim mimo pristroj je minimalni odpor (pouze vodicu) a mezi stinenim case a signalovou zemi muze byt napriklad odpor nebo termistor v radu 10R. Dokonce, i kdyz se v jednom miste primo propoji signalova zem a stineni case, je dulezite, kterou cestou je svedene ruseni ze stineni kabelu mimo pristroj.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

no vždyť to píši !!! Zemnící vodič kabelu se má zásadně připojovat tam, kam to určí výrobce. Jenomže hifisté mají pocit, že všemu rozumí lépe než konstruktéři.

Odpovědět