Čím nahradit Quadral Montan?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
agavel
Kontaktovat uživatele:

Čím nahradit Quadral Montan?

Příspěvek od agavel »

Těmito repro jsem nadšen, hrají dle mého velmi dobře. Po zakoupení nábytku se vyřešily téměř všechny nedostatky v basové oblasti, za které mohla akustika. Jsem spokojený. I když...
Mají pro mě nevhodnou barvu, zřejmě nějaká olše. Vychází odstínově až do okrové oranžové. Navíc jsou fakt velké a hluboké. Manželka netlačí na změnu okamžitou, ale pořád ji to dost vytáčí. Jenže čím je nahradit? Nedaří se mi příliš natrefit na menší soustavy, které by byly cenově obdobně dostupné (okolo 30 kKč nebo něco málo přes), měly předpoklady zahrát stejně dobře a byly třeba menší. Např. pohoda a zároveň schopnost zahrát řízně a tak bych mohl pokračovat. Výhodou je i to, že malá nemá šanci 50kg bednu převrhnout.
Ještě si chci jít k Mikovi poslechnout jeho Aurum Cantus, ale už jsem je slyšel a bylo by to víc peněz. Hrají ale docela slušně a jsou menší. Taky pořád myslím na Elektrosystem, ale tam to je v ořechu 50, což je už moc (a asi nejen dočasně). Tyto a většina ostatních soustav mají ale bassreflex, tak nevím. U Montanů je TML a i při pozici zadní stěny tak 20 čísel od zadní zdi není problém.
Vím že v této situaci není moc jednoduché něco poradit, ale třeba někoho z vás něco přímo napadne. Zbytečné příspěvky nejsou potřeba, nijak zvlášť to nespěchá.

P.S.: Pokud někdo řešíte opravdové problémy, berte toto vlákno jako ukázku toho, jako hovadiny člověk taky může řešit ;)

Mike
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím nahradit Quadral Montan?

Příspěvek od Mike »

No o Aurum Cantus ani nepřemýšlej pokud to budeš mít 20cm od zdi v akusticky neupravené místnosti. Jde to dost dolů.
Elektrosystem hrál dobře ale když píšeš 50 tak to se mi zdá celkem dost. A co tvoje vychvalovaný missiony ?
796 se dají koupit nové za 25 000kč v barvě v jaký si řekneš :-) Musí to být nutně třípásmo ?

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

Podle mě to půjde adekvátně nahradit jedině nějakým uzavřeným aktivem.
Mě napadá jediná dostupná bedna Studer Axxx co kdysi inzeroval Machalík, měl jsem to chvíli doma.
Zvuk srovnatelný, jen já osobně nezkousnul vzhled. Ale co dalšího ... ?

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Mike píše:No o Aurum Cantus ani nepřemýšlej pokud to budeš mít 20cm od zdi v akusticky neupravené místnosti. Jde to dost dolů.
Elektrosystem hrál dobře ale když píšeš 50 tak to se mi zdá celkem dost. A co tvoje vychvalovaný missiony ?
796 se dají koupit nové za 25 000kč v barvě v jaký si řekneš :-) Musí to být nutně třípásmo ?
796 jsem teď viděl za tu cenu co píšeš. Skoro jsem uvažoval to zkusit dovézt. Jenže jsem je zatím neslyšel dobře zahrát. Vzhledem k aparátům tam bylo něco strašně špatně, ale nevím, jak to může hrát za normálních podmínek. Mrkni na recenzi v HiFi Choice, což je jeden z mála hifi časáků co beru, a taky to člověka znejistí. Je to Čína a řek bych, že AC hraje jako lepší Čína. Samo jak k čemu. A Mission mají obrovské basáky na straně, což je u mě buď do stolku z 5-10 cm nebo z 25-30 do knihovny na druhé straně. To smrdí průserem dle obecných principů, není to o úvaze či tušení.
Hlavo, u tebe jsem odhalil možnosti Quadralů. Bylo by pěkné, kdybys mi odhalil cestu i teď. Ale oba víme, jak dokáží zahrát a kombinace mnou popsaných podmínek... Nevím, fakt mě nic moc nenapadá. Uzavřené aktivy budou strašný ranec. Aktivní ATC teď přes 3000 Eur nebo liber, to už je prostě jedno. Zvukově jsem od toho jak daleko? Ale finančně hodně. Třeba někoho něco napadne, člověk nikdy neví.

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

agavel píše:Hlavo, u tebe jsem odhalil možnosti Quadralů. Bylo by pěkné, kdybys mi odhalil cestu i teď.
Tomu sdělení moc nerozumím. Jedinou možnost, která mě napadla jsem odhalil - aktivní Studery, který splňovaly tvůj finanční a podle mě i zvukový limit.
Nic víc mě moc nenapadá. Občas někdo pochvalně píše o aktivních Dynaudiích, ale netuším co to stojí. Anebo zkusit nějaké aktivní studiovky (myšleno z profi scény)? Myslím si, že jinak než aktivem to nevyřešíš, aby to nebyl krok zpět, protože průšvih je, že menší pasivní bedna za ty peníze nebude nejspíš tak dobře hrát jak ta stávající větší.

Anebo je tu druhá možnost, vysvětlit manželce, že ji na Montanech nemá co vytáčet ... *hura*

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Pokud je to tak jak píšeš a bedny máš takto blízko natlačené tak ti asi nic jiného než uzavřená konstukce nezbyde. Ty quadraly jsou prostě almary a ještě k tomu světlý. Na tmavým nábytku to asi není ono.
Napadnul mě ještě Philips FB 825 nehraje to špatně je to uzavřená bedna a je to v černé barvě. A dá se to sehnat za pár peněz. Má to pásek a dva osmipalcový basáky. Sice se jim musí často vyměnit závěsy na basácích ale dají se sehnat za pár korun nové a pak už jen nalepit.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mike, ani tak si nepomůže - jsou to vynikající uzavřená 3,5 pásma, ale velikostně je to skoro úplně to samé. Hloubka 400 mm, výška 1150 mm, šířka (snad) 230 - 250 mm, již si nepamatuji. Měl jsem jak tebou zmiňované FB825, tak i FB860. Ty druhé jsou jen o 15 cm menší, jinak rozměry zůstávají stejné. A opět - potřebují být dál od zadní a i bočních stěn, já je měl 80 cm (takže za nimi bylo ještě 40 cm ke stěně) a pak se teprve objevilo co v nich je. Jsou vynikající.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Lakovat - bednu nebo maželku. :D

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

humpf píše:Lakovat - bednu nebo maželku. :D
Manželku bude lacinější. :lol: - ale je ještě jedna možnost: snad některé KEFy jsou navrhované tak, aby mohly být hodně blízko zadní zdi, již si nepamatuji kteří výrobci to přímo doporučují.

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Aleska píše:
humpf píše:Lakovat - bednu nebo maželku. :D
Manželku bude lacinější. :lol: - ale je ještě jedna možnost: snad některé KEFy jsou navrhované tak, aby mohly být hodně blízko zadní zdi, již si nepamatuji kteří výrobci to přímo doporučují.
Svensound má v nabídce od Reynaud taky jedny bedny, co jsou i tvarem koncipované k "přilepení" na zeď. Ale zas ta cena. Kefy bych musel nejdřív slyšet, kromě Dadafta jsem moc nadšených posluchačů nezaznamenal. Ale neznám je, tak bych nerad vytvářel flame.
Koukal jsem se na podobné almary od Dali (Helikon 400) a mají doporučeno 0 od zadní zdi. Nepamatuju si ale, jestli nejsou uzavřené. Jen vím, že basreflex dozadu je automaticky v rozporu. U Mission 752 freedom to ale přesto bylo v pohodě. Ony zase ale v basech nebouraly barák, ale na toto byly moc dobré. Někdo se u nich asi nesnažil dostat z 165mm středobasu to, co nehraje.
Hlava píše:Tomu sdělení moc nerozumím. Jedinou možnost, která mě napadla jsem odhalil - aktivní Studery, který splňovaly tvůj finanční a podle mě i zvukový limit.
Anebo je tu druhá možnost, vysvětlit manželce, že ji na Montanech nemá co vytáčet ... *hura*
No, ty Studery byly myslím stojanové na nízký podstavec. Vzhledově taky jak píšeš. Na druhou stranu dobrá hrozba, co bych jí mohl dotáhnout, když to bude chtít menší a aby to hrálo. Jinak to bude s Montany těžký. Viděl jsem je teď v ořechu, ale jet si pro ně znova jen kvůli dýze? To už spíš úpravu, kterou mi kdysi někdo navrhoval. Nějakou lazuru a trefit odstín - kromě kresby se to dá sladit k ořechu.

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

Jestli ti zvukově vyhovují a chceš jen jiný odstín, tak je podle mě nejjednodušíí řešení si dojet pro ty v ořechu co se ti líbí a ty současné prodat. Nemusíš špekulovat nad jinýma, jestli ti budou hrát nebo nebudou ...
Do úpravy bych nešel. Nejistý výsledek a dramaticky klesající prodejní cena (já bych si aspoň "tuněný" bedny nekoupil).

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

No, trocha diplomacie v rodinném hnízdě bude asi pro tebe nejrozumnější řešení, ale na druhou stranu Tě podezírám, že nás stejně jenom oblbuješ a pravá příčina žádosti o radu je opět spíš Tvá touha po něčem jiném, než nespokojená choť... :mrgreen:
Přes řeku do stínu stromů.

jirie
Kontaktovat uživatele:

Nahradit nebo upravit

Příspěvek od jirie »

S těmi povrchovými úpravami to není také jednoduché řešení.Rozhodně by to měl posoudit stolař.Při moření je velmi důležitá předchozí dokonalá úprava povrchu dýhy.Sebemenší kousíček nevybroušeného původního laku znamená obrovský problém.Mořidlo na to místo nechytne.Navíc se musí nanášet velmi citlivě,aby se jednotlivé tahy nepřekrývaly.Vzhledem k tloušťce dýhy je zbroušení laku a jeho odstranění z let dřeva tanec v porcelánu.Nakonec uspokojit manželku v kterémkoli směru bývá vždy delikátní věc,natož ve vztahu k Hi-Fi,a to jsem ženat jen krátce.:-)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

agavel
jestli posuzovat KEFy, tak je absolutně nezbytné, aby byly dobře rozehrané - první dva tři měsíce má titanový měnič velmi agresivní zvuk. opravdu velmi. pak to povolí a zvuk je výborný - neutrální a zábavný.
ovšem hrajou dost na středech, takže jestli chceš dole správnou váhu, chtělo by to asi QX40 a to už je slušná finanční metelice...

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

korys píše:No, trocha diplomacie v rodinném hnízdě bude asi pro tebe nejrozumnější řešení, ale na druhou stranu Tě podezírám, že nás stejně jenom oblbuješ a pravá příčina žádosti o radu je opět spíš Tvá touha po něčem jiném, než nespokojená choť... :mrgreen:
Co rozumím mezi řádky není úplně příčina dotazu. Abych pravdu řekl, tak jsem měnil jen když jsem byl nespokojen. Toto je první případ, kdy neočekávám změnu příliš nahoru, jsem spokojen a vůbec první případ, kdy mě ke změně v hifi tlačí manželka. Že bych uspokojil jí i sebe se asi nepodaří, ale rodinný život je silný kompromis. Alespoň to nespěchá, což by mohlo přinést ovoce.
dadaft píše:ovšem hrajou dost na středech, takže jestli chceš dole správnou váhu, chtělo by to asi QX40 a to už je slušná finanční metelice...
Hm, vzhledově zajímavé, já bych to překousl. Rozměrově sympaticky menší. Tys slyšel přímo QX40? Bez poslechu těžko říct, váha na spodku pro mě není množství basů. Prostě jsem zjistil, že se mi líbí spodek, který není stejný či vůbec chybějící.

Odpovědět