DAC pro PC a zesilovač - má význam?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: DAC pro PC a zesilovač - má význam?

Příspěvek od Ramones »

Proc se na forech vzdycky najde nejaky ^hnup^, který ma porad tendenci poucovat a znevazovat, co delaji a jak, ostatni...?
At si kazdy posloucha co a jak chce a na cemkoliv co uzna za vhodne.
Fakt se nedivim, ze zde pise jen par jednotlivcu a ostatni z obavy o zpochybnovani a z vytek, co vse delaji spatne, radej mlci.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

FS píše:
22 kvě 2019 18:42
Tak 100% je samozřejmě fajn .. ale jen tak na okraj trochu statistiky. Při 3 odpovědích na otázku a 6 otázkách to máme teoretických 729 (tři na šestou) možných odpovědí. Pravděpodobnost, že uhádneš všech 6 odpovědí je 1:729, pravděpodobnost, že uděláš právě jednu chybu je 6:729. Takže to, ze uhádneš s nejvíce jednou chybou je 7:729, což je méně než jedno procento.
Na věci to nic skoro nemění, ale opravím si vlastní chybu: těch možností zvolit právě jednou nesprávně není 6 , ale 12...

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Můj výsledek je 3 dobře ze šesti. Dvakrát jsem klikl na 320tku. A jednou, u Coldplay dokonce na 128. Sluchátka AT ATH A500X a zvukovka v komplu. Rozdíly opravdu malé. Doma na sestavě nemám úplně problém poslouchat mp3 v dobrém toku, nicméně z CD mi to hraje živěji. I když najdou se skladby, které i přes komprimaci mě znějí líbivěji než naostro z CD. Také hodně záleží samozřejmě na DAC. Tam bych viděl v reprodukci výrazné rozdíly, zejména pokud je signál ještě nějak následně upravován před vpuštěním na analogovou větev.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

K poslechu přez apáro jsem se dostal až teď, no a trefeno 5 z 6.
Coldplay tak strašnej mastering, že mi nejvíce sedělo 128kbps :D
Screem jsem musel rozdělit, nějak jsem to prostě nedostal komplet na jeden obrázek, nevím jak se to povedlo Vám ostatnim.

Když to vezmu kolem a kolem, tak aby člověk spozoroval rozdíl v těch samplech WAV od 128kbps, tak musí k...a napnout ušiska a byl jsem v ty momenty tak soustředěnej na pidirozdíly, žejsem v podstatě ani neposlouchal tu hudbu samotnou...

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Screem jsem musel rozdělit, nějak jsem to prostě nedostal komplet na jeden obrázek, nevím jak se to povedlo Vám ostatnim.
Taky mi to nevešlo na obrazovku, tak jsem musel na chvíli otočit zobrazení na displai z "landscape" na "portrait".
Když to vezmu kolem a kolem, tak aby člověk spozoroval rozdíl v těch samplech WAV od 128kbps, tak musí k...a napnout ušiska a byl jsem v ty momenty tak soustředěnej na pidirozdíly, žejsem v podstatě ani neposlouchal tu hudbu samotnou...
U mno to zase funguje tak, že když se snažím vnímat pidirozdíly, tak mi to všechno zní stejně. Rozhodoval jsem se podle celkového dojmu, aniž bych dokázal identifikovat, co je vlastně konkrétně jinak.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Jojo, ty 3 posledni názory jsou rozumne pojaté. Souhlas, vidim to podobne.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Nemám ve své sestavě taky zapojené PC, takže teď v práci na docela slušných sluchátkách DENON ale jen z výstupu PC jsem v testu 1x spletl 128kbps za WAV (Suzane Vega, kde je udělat tu kompresi naprosto jednoduchý, protože tam skoro nic nehraje a vady mp3 se nemají kde projevit) a 2x 320kbps za WAV, takže sračku od CD snad poznám, od 320kbps už těžko. V použitých ukázkách se podle mě nedostatky komprese moc neprojeví, protože to je v zásadě zvukově velmi jednoduchá hudba a zrovna ten jedinej rock co tam je (Coldplay) má fakt mizernej zvuk, takže tam se taky nic moc poznat nedá. U dobře namasterovanýho rocku/metalu/symfoňáku, kde hraje hodně kytar a nástrojů najednou, by podle mě byl ten rozdíl slyšet výrazně víc. Zkusím to schválně ještě nějak zapojit doma na repro. Každopádně ty rozdíly jsou u těch ukázek za mě naprosto marginální a mnohem větší roli než komprese, hraje jak je to nahraný.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

A ještě jeden testík. Podle něj slyším líp než jsem si myslel a na sluchátkách ještě zvládám 15kHz, ale hlavně je tam zajímavá část Driver matching. Ta vám zahraje do obou sluchátek frekvence až do 10kHz. Mělo by to hrát pořád do obou sluchátek stejně a slyšet zvuk pořád odprostřed. Pokud vám na některém místě signál ujede víc do jednoho ucha, buď slyšíte tuhle frekvenci každým uchem jinak, nebo máte špatný sluchátka. Já osobně mám ve vysokejch frekvencích problém a dvakrát mi to tam nahoře na těch 9-10kHz zavibruje :) https://www.audiocheck.net/soundtests_headphones.php

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Nemám PC v audio cestě, takže jsem poslouchal na obyčejném stolním počítači (Core i7, Win10 Home) přes sluchátkový výstup zvukovky Realtek na základní desce (žádná dedikovaná audio zvukovka) a na levných špuntech Meze 12 Classics Gun Metal.

I přes tyhle doslova spartánské podmínky bych řekl, že je dobře slyšet, že žádná nahrávka nebyla špičková, spíš průměr až podprůměr. Jak vidno z některých předchozích příspěvků, nebyl jsem sám, kdo neposlouchal na své hlavní sestavě a kdo přesto poznal vše (nebo měl max jednu chybu).

To jedině dokazuje, že rozdíly mezi mp3 a CD jsou zřetelně slyšitelné i na úplně základní sestavě, natož na něčem lepším až špičkovém. Samozřejmě to nic nemění na tom, co už mnozí z nás několikrát napsali, že nahrávka samotná (mastering) jsou pro celkový výsledek důležitější. A jsou ještě důležitější prvky v řetězci, které rozhodují o výsledném zvuku jako třeba akustika...

A potvrzuji, co psal FS, že pokud se aktivně soustředím na poznávání rozdílů, je moje rozlišovací schopnost horší než když se vykašlu na sledování basů, výšek, dozvuků a hudbu prostě jen v klidu mysli poslouchám. Pak rozdíly vyplynou jasněji. Ale to je všeobecně známý problém testování ABX (před kterým mnozí tvrdošíjně zavírají oči).

Hellboy, díky za zajímavý test ;) .

Obrázek

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Já jsem ten test dělal na sluchátkách Sennheiser Momentum přes DAC Audinst HUD mini, ale evidentně jsem na to šel blbě a hledal rozdíly v detailech, místo celkového vnímání ukázky.
Pravda je, že ani nižší datový tok mi nebrání v tom si dobrou hudbu vychutnat, pokud je kvalitní mastering.

Odpovědět