Externí zesilovač ke gramofonu
Re: Externí zesilovač ke gramofonu
Slipmat mám kožený Thorens
Jakou používáš přenosku?
Pritlak bude pořád stejný 1,7gr .
Pouze zatížíš skořepinu,aby se posunul rez.kmitocet.
Přítlak si nastavíš závažím vzadu.
Pouze zatížíš skořepinu,aby se posunul rez.kmitocet.
Přítlak si nastavíš závažím vzadu.
Jasný, takže pro odzkoušení (nemám jak ten kmitočet změřit xD) stačí když na tu hlavu nalepim cca 2g závaží, upravím pritalak a poslechnu, zda je nějaký rozdíl?
Ano.
Ja jsem mel pred časem podobný problém, řešili jsme to s kolegou,pomohly mosazné šroubky ,zvedly hmotnost o 2gr, problém zmizel.
Ja jsem mel pred časem podobný problém, řešili jsme to s kolegou,pomohly mosazné šroubky ,zvedly hmotnost o 2gr, problém zmizel.
Rezonanční kmitočet se dá spočítat podle vzorce:
f = 1000 : (2 x π x √ (M x C))
f - rezonanční kmitočet
C - poddajnost přenosky v µm/mN
M - součet hmotnosti přenosky, hmotnosti šroubků a efektivní hmotnosti ramena
Gramofon Pro-ject Debut Carbon EVO nemá 9" carbonový rameno Pro-Ject s efektivní hmotností 8,5g, ale je osazenej 8,6" carbonovým ramenem s efektivní hmotností 6g. Přenoska Ortofon 2M Red má hmotnost bez šroubků 7,2g, poddajnost 20 µm/mN. Hmotnost samotných šroubků neznám, ale když budeme počítat hmotnost šroubků 0,5g, tak je rezonanční kmitočet 9,61 Hz, pokud bychom počítali hmotnost šroubků 0,7g byl by rezonanční kmitočet 9,55 Hz, se šroubky vážícími 1g by to bylo 9,44 Hz, pokud by šroubky vážili 1,5g, tak by rezonanční kmitočet vycházel na 9,28 Hz.
f = 1000 : (2 x π x √ (M x C))
f - rezonanční kmitočet
C - poddajnost přenosky v µm/mN
M - součet hmotnosti přenosky, hmotnosti šroubků a efektivní hmotnosti ramena
Gramofon Pro-ject Debut Carbon EVO nemá 9" carbonový rameno Pro-Ject s efektivní hmotností 8,5g, ale je osazenej 8,6" carbonovým ramenem s efektivní hmotností 6g. Přenoska Ortofon 2M Red má hmotnost bez šroubků 7,2g, poddajnost 20 µm/mN. Hmotnost samotných šroubků neznám, ale když budeme počítat hmotnost šroubků 0,5g, tak je rezonanční kmitočet 9,61 Hz, pokud bychom počítali hmotnost šroubků 0,7g byl by rezonanční kmitočet 9,55 Hz, se šroubky vážícími 1g by to bylo 9,44 Hz, pokud by šroubky vážili 1,5g, tak by rezonanční kmitočet vycházel na 9,28 Hz.
Žil jsem v domnění, že se jedná o9"rameno Evo Carbon, nevšiml jsem si jaký má gramofon (mea culpa).
Nicméně zkusit to může, šroubky jsou přešroubovaný hned, včetně převážení.
Ještě bych zkusil půjčit si externí phono preamp a zkusit jaký bude výsledek.Integrovaný v zesilovači nemusí být to pravé ořechové.
Nicméně zkusit to může, šroubky jsou přešroubovaný hned, včetně převážení.
Ještě bych zkusil půjčit si externí phono preamp a zkusit jaký bude výsledek.Integrovaný v zesilovači nemusí být to pravé ořechové.
Zkoušel jsem ty těžší šrouby ale k zlepšení nedošlo (spíše naopak), myslíte že by tedy stálo za vyzkoušení to použití externího předzesilovače jak jsem psal na začátku vlakna?
No jsou ještě nějaké další nápady (prip. Nemohlo by se jednat o nějakou technickou vadu na gramofonu samotném?)
No jsou ještě nějaké další nápady (prip. Nemohlo by se jednat o nějakou technickou vadu na gramofonu samotném?)
nějakou krabičku/redukci, kde by se daly vyzkoušet různé zatěžovací/přizpůsobovací kondíky a odpory
Hmmm, tak asi ne. Není ničím vyjímečná
https://www.ortofon.com/media/14812/2m- ... rguide.pdf
Hmmm, tak asi ne. Není ničím vyjímečná
https://www.ortofon.com/media/14812/2m- ... rguide.pdf
Možná jsem to přehlédl, ale jakej máš phono kabel? Taky Project, ten s nízkou kapacitou?
Jj ten tam mam co byl dodaný ke gramofonu, takže asi žádná hitparáda...
To pravě asi vědí, co tam patří. Napadlo mě, napiš přímo do Projectu?
To je dobrý nápad... Dám vědět jak to dopadlo.
S rezonancema se můžeš setkat v vzácném případě volných ložisek ramene. Jedno rameno PJ 9cc mělo kvalitní kuličkové ložiska a jimi drncalo.
Stačilo dotáhnout.
Stačilo dotáhnout.