FM Tuner

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Raoul
Kontaktovat uživatele:

FM Tuner

Příspěvek od Raoul »

Zdravím,
pro občasný poslech rádia bych si rád pořídil nějaký levný FM Tuner (ono kvalita českých rádií stejně nic moc, tak asi nemá cenu to s investicí přehánět).
V celku se mi líbí na aukru nabízené PIONEER F-227 nebo dražší YAMAHA TX-930.

Na první pohled má yamaha víc čudlíků, víc údajů na displeji a připojení pro dvě antény - otázka je, má to nějakou výraznou výhodu i v praxi? (a taky by mi šířkou seděla k zesilovači Pioneer A-70, jen to ale +1000Kč neobhájí)
Máte někdo zkušenost, i jak jsou na tom tyhle tunery se zvukem?
Nebo se mám poohlédnout po něčem úplně jiném?

V tunerech se fakt nevyznám, tak předem dík za každou radu :) .

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Re: FM Tuner

Příspěvek od jkb4 »

Raoule,
ta Yamaha je opravdu lepší volba. Nevím, kde bydlíš, ale mohl by si ocenit,lepší citlivost tuneru. Tam kde je hodně signálu oceníš i volbu narrow modulačního zdvihu. Pioneer je na minimum ořezaný přístroj. Rozdíl pořizovacích cen těchto nových tunerů byl jistě více než 5-6 tis.Kč.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Mám z pohledu citlivosti, odolnosti proti rušení a zvuku špičkový tuner Grundig T 4 ale designem se bohužel vymyká čemukoliv jinému.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

no, nevim . jak tak koukam na tu yamahu - podobnou mam doma ( blbej příjem) a šla jak se říká do kouta (pravda, je to nižší číslo, ale stejně) - na grundig T35 se nechytá ( resp. tady skoro nic nechytá :) ). Měl jsem tu i jiné tunery a receivery od grundigu (staré) a všechny do jednoho byly příjmově lepší než ta yamaha - a ne, neni rozbitá ...

darken76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darken76 »

Doporučil bych ti Kenwood KT980F,v současnosti na aukru http://aukro.cz/stereo-tuner-kenwood-i6443167649.html . Za dvě hodiny končí,ale pokud se neprodá bude vystavený určitě znovu.Jeden z nejlepších tunerů od Kenwoodu,na netu se dá najít informací dost.Vyzkoušel jsem hromadu špičkových starších tunerů,např. AKAI AT 93,AT 57,Philips FT980,FT880,Marantz ST-56,Pioneer F676,ale nic se nevyrovnalo tunerům od Kenwoodu.Momentálně mám KT 980F,KT 990SDL a KT80.Naprostá spokojenost,jak s příjmem,tak se zvukem.
KT 980F se vyráběl od roku 83 a v katalozích se objevoval,ještě po roce 90,to myslím o něčem svědčí *palec* .

Raoul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Raoul »

//trochu se zpožděním, nějak hektický závěr prázdnin, za rady každopádně díky!
S499_1023 píše:Mám z pohledu citlivosti, odolnosti proti rušení a zvuku špičkový tuner Grundig T 4 ale designem se bohužel vymyká čemukoliv jinému.
Je to takový ošklivý káčátko :D .
Pesi píše:no, nevim . jak tak koukam na tu yamahu - podobnou mam doma ( blbej příjem) a šla jak se říká do kouta (pravda, je to nižší číslo, ale stejně) - na grundig T35 se nechytá ( resp. tady skoro nic nechytá :) ). Měl jsem tu i jiné tunery a receivery od grundigu (staré) a všechny do jednoho byly příjmově lepší než ta yamaha - a ne, neni rozbitá ...
Grundig... by mě nikdy nenapadlo že tahle firma dělala i nějakou zajímavou elektroniku, Grundig jsem měl spojený spíš s lepším větnamce - no, každý den se člověk naučí něco nového :shock: .
darken76 píše:KT 980F se vyráběl od roku 83 a v katalozích se objevoval,ještě po roce 90,to myslím o něčem svědčí *palec* .
Minimálně o tom, že první kusy budou starší než já :D. Ale docela mě odrazují ty "šoupací potenciometry", u takhle starého přístroje jim příliš nevěřím (a výměna je v podstatě nemožná).

Všichni zmiňujete hlavně citlivost, asi bych měl upřesnit že tuner je hlavně pro manželku a pokud na něm půjdou naladit stejné stanice jako na "kuchyňském tranizistoráku za 300Kč s 50cm teleskopickou anténou" bude to stačit - předpokládám že horší to být nemůže?
Jinak se ještě ±do limitu vejde TECHNICS ST-GT550, fajn že umí alespoň názvy stanic (ikdyž zase design nic moc).

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

ST-GT 550 i jiné Technicsy mají ošklivý plechový zvuk. Grundig v minulosti byl něco zcela jiného, než dnes - po krachu firmy koupili značku nějací Turci. A Grundig byl v HiFi excelentní.
Jestli Ti nejde o citlivost a selektivitu, můžeš zkusit i Sony ST-S 390 nebo ST-S 311.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

...pravda, pokud ti jde o zvuk a citlivost apod. je vedlejší, tak ta Yamaha nebyla vůbec špatná - byl to nějaký ten " natural sound" série tedy cca začátek 90tých let. Dost jsem se snažil nějak ji donutit chytat nějaké stanice než šla do kouta - to byla prachbída. Ale zvukově byla trochu lepší než ten Grundig - nebylo to tak "sladké".

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

sorry za OT, dneska bych volil Technics quarz-synthesizer ST-G 90 nebo 70, citlivost FM je vedlejší 1.3 μV stačí bohatě, AM/FM, 39 pamětí, přehledná digital stupnice MHz i dB (úroveň signálu) class AA
můj Sony (0.8μV) je v hrubých rysech podobný, má navíc RDS, dlouhé vlny (LW), 2 anténní přípojky A/B, ladění točítkem akorát se musí ručně přepínat MHz nebo dB - co Tě zrovna víc zajímá, Technics oba údaje zobrazí najednou

Raoul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Raoul »

//lechos: fakt se neomouvej, naopak - každý příspěvek je vítán

Vybrat tuner bude nakonec těžší než jsem čekal ...nejhorší je, že dostávám chuť na něco trochu lepšího (a na novou hračku i pro sebe:).
Technics ST-G90 se v inzerátech blíží k 5k, to už je fakt moc, ale třeba DENON TU-1500RD vypadá taky docela dobře a cena je ještě pořád ok, recenze je plná chvály.
Jaký máte názor na DENON TU-1500RD?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

5000 za Technics je fakt dost s ohledm na to že jde o model přibližně z roku 1991 i když se vyráběl několik let, Denon může splnit očekávání, vypadá stylově čistý a přehledné ovládání, má RDS (display s názvy stanic) dřív jsem míval Toshiba ST-U22 jednoduchý analog FM/AM-MW bez pamětí a pak JVC T-GX3 obě pásma VKV
dnes prakticky nepotřebné jakože v OIRT 66-73 MHZ se už rozhlas nevysílá nebo jen okrajově

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

Jestli chceš tuner na to, aby sis s ním mohl hrát, tak z vlastní zkušenosti doporučuji REVOX B-260 E. Jde k němu připojit osciloskop nebo externí s-metr pro ideální naladění a samotná jeho konstrukce je super.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

samosebou, ReVoX je třída...avšak i běžný tuner analog mívá ručkový budík S-metr s nulou uprostřed k přesnému naladění stanice
dříve excelovaly Pioneer, poohlídni se po značce, TX 608, TX 7800, TX 9800 a tak podobně

Raoul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Raoul »

vonvichousch píše:REVOX B-260 E. Jde k němu připojit osciloskop nebo externí s-metr pro ideální naladění a samotná jeho konstrukce je super.
tak to už je pro hodně velký gurmány :D

Nakonec vyhrál ten DENON TU-1500RD z aukra. První dojmy pozitivní:
nejdřív mile překvapil stav - vypadá jak nový, nikde žádný škrábaneček, ani na displeji
i na kus drátu se nachá naladit dost stanic
zvuk... spíš nic než moc ta česká rádia, ale podává je vcelku příjemně - chyba bude spíš u nich
dálkový ovladač a rds jsou fajn

Už začínám načítat teorii antén, alespoň nějaká základní na balkón půjde...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

pokud rádio šlape na kus drátu tak bys mohl (pro první pokusy) vystačit s všesměrovým dopólem pro FM stočeným do kruhu umístěným na tyč na tom
balkónu, levné a zabere velmi málo místa, toto řešení má příznivce i odpůrce, jak cokoli jiného
http://www.nej-ceny.cz/355068/fm-antena ... 0wodktYCoA

Odpovědět