GND na zesilovači

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Prcek
Kontaktovat uživatele:

GND na zesilovači

Příspěvek od Prcek »

Dobrý den pánové, mám na Vás takový dotaz ohledně konektoru GND, který znám z gramo předezesilovače, z předzesilovače HK AP 2500 taky na propojení gramofonu ale není mi jasný k čemu je na koncáku. Nápadá mě nějaký způsob vylepšeného uzemění, protože síťový kabel má robustní koncovku ( do zásuvky ) ale bez kontaktu s nulákem.
Jakými způsoby propojovat konektor GND v zadní části koncového zesilovače ? K čemu vůbec slouží?
Pro představu přikládám odkaz na foto.
http://www.ukazto.com/?id=10805559&klic ... &overall=1
Díky za vysvětení. Mirek

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: GND na zesilovači

Příspěvek od lechos »

slouží nejspíš k připojení zemního fousu gramofonu pro případ že na nějakém pre-ampu nebude svorka GND, anebo, pro spojení na GND předzesilovače pokud je gramec ukostřen tam. ale, může být i kontraproduktívní a odstup se naopak zhorší. nutno vyzkoušet.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Konektor GND se použije tehdy, pokud má gramofon vyvedený samostatný GND vodič zakončený vidličkou, ta se uchytí do GND svorky zesilovače. Některé gramofony mají tímto způsobem vyvedenou kostru (šasi), která je jinak plovoucí, a pokud se nepřipojí na GND svorku zesilovače, tak to bzučí a brumí.
Pavel Macura Audio

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

PMA píše:Konektor GND se použije tehdy, pokud má gramofon vyvedený samostatný GND vodič zakončený vidličkou, ta se uchytí do GND svorky zesilovače. Některé gramofony mají tímto způsobem vyvedenou kostru (šasi), která je jinak plovoucí, a pokud se nepřipojí na GND svorku zesilovače, tak to bzučí a brumí.
malou "specialitou" čs.gramofonu tesla NC450 je výrazný síťový brum snad od pohonného motorku nebo co. jenomže, tento model nemá samost.zemní vodič na zesík (GND) podle zvyklostí zahraničních výrobců. kde připojit ? na stínění vývodů z přenosky nebo plechovou část chassis ?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Samostatný vodič se používá jen tehdy, pokud propojení není provedené už v gramofonu. Řadu "NC" bych z úvah o použitelných gramofonech úplně vynechal, kvůli brumu a přenášenému mechanickému hluku. Podstatně lepší volba v tomto ohledu byl SG60 z hifi klubu Svazarmu.
Pavel Macura Audio

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Lechos
Je třeba rozlišit dva zdroje brumu :

1) vlivem síťového trafa, původně umístěného uvnitř - zde pomůže jeho vymístění ven z gramofonu

2) vlivem špatného uzemnění - pod raménkem je samostatný vývod zemnění raménka (silnější světle zelený vodič - neplést s tmavě zeleným - zemnění pravého kanálu). Tento vytáhni ven na svorku a současně na něj ještě připoj zemnění všech zbývajících kovových dílů gramofonu. Osobně bych tam nepřipojoval zemnění pravého a levého kanálu (to bych dal na signálové cinche). I když i tuto variantu jsem už měl v ruce (všechna zemnění na jednu svorku) a taky na hrálo bez brumu. U starší kabeláže to ale chce prozkoušet jednotlivé drátky, dost často už některý nevede…

PMA
Má nějaký vliv, zda je zemnění od gramofonu zapojeno do zemnící svorky na phonu nebo na integrovaném gramofonu (za předpokladu, že všechny přístroje jsou zapojené do stejné zásuvky)?

PS : U gerontofilů z tohoto fóra (Křečka nevyjímaje!!!) je menším rizikem sahat na jejich přirození než na jejich vyšlechtěné staré NC-440-450-500-stovky *taktone* . Zvláště důrazně se toto konání nedoporučuje vlastníkům tak nehifistického zařízení, jakým bezesporu je gramofón s přímým pohonem :D .

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Jistě, je to zcela nehifi, mám možnost přímého srovnání :D .

GND kablík bych doporučil připojit na phono předzesilovač, ale vycházím ze svých konstrukcí, dost možná to u komerčního ( :D ) řetězce vyjde jinak.
Pavel Macura Audio

Prcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prcek »

zapojení zemnícího kablíku gramofonu a gramo předzesilovače jsem si vyzkoušel. U mé NC 440 je to nutné propojení a hraje to jak fík :-) Bez něj brum jak hrom.
Ještě jednou přikládám odkaz na všechny GND konektory v sestavě.
http://www.ukazto.com/?id=10883493&klic ... &overall=1

Jak jsem se zmínil propojen mám gramofon s gramo předzesilovačem Pro ject Tube box SE. Párkrát jsem vyzkoušel hrát bez Tube boxu a gramec propojil na předzesilovač HK který má v části PHONO konektor GND, hrálo to pěkně ale na původní složení to ani náhodou němělo. Na předzesilovači HK GND je využitelnej jen když vyřadím samostatný gramopředzesilovač. Ale furt mi není jasný proč je GND na výkonovém zesilovaři. Tam bych ten konektor GND možná vyděl propojení mezi dvěma koncáky při biampingu, ale proč?
Gramofon připojovat na koncák jsem ještě dávat neviděl, ani neslyšel. :-)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Prcek píše:. Ale furt mi není jasný proč je GND na výkonovém zesilovaři. Tam bych ten konektor GND možná vyděl propojení mezi dvěma koncáky při biampingu, ale proč?
a proč a k čemu je svorka GND na tuneru ? k ničemu. kdo ji používá ? nikdo.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

lechos píše:
Prcek píše:. Ale furt mi není jasný proč je GND na výkonovém zesilovaři. Tam bych ten konektor GND možná vyděl propojení mezi dvěma koncáky při biampingu, ale proč?
a proč a k čemu je svorka GND na tuneru ? k ničemu. kdo ji používá ? nikdo.

gramo tesla NC440 je celkem O.K., sprasili to v Litovli instalaci odlišného typu motorku do NC450 - generátor neodstranitelného brumu

Obrázek

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Lechos - na tuneru má jinou funkci. Pro příjem pásma MW (střední vlny) byla zapojena drátová ant. a uzemnění (Např. vodovod, topení atd.).

brvr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od brvr »

A čo tak na zapojenie GND z reprobedne. Niektoré reprosústavy majú výstup na GND, ktorý by mal slúžiť práve k zapojeniu ku konc. zos. Nepoužíva sa to štandardne ale niektorí výrobcovia jak reprosústav, tak zosíkov to robia a odporúčajú.

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

A nebo třeba také stíněná reproduktorová Supra se připojuje na kostru zesilovače.

A když už tu tak hezky spekulujete, tak GND bych připojil a to všechno protože, aby mi vyrovnávácí proudy necestovaly přes signálovou zem a zhoršovaly tak odstup signál šum. Zkrátka skříňka předzesu a konce je galvanicky propojena. Signálovým stínícím vodičem jde jen signál a ne indukované napětí (proud) do krytu či případně unikající proud transformátoru. Případně také záleží na konstrukci. Toliko pro vysvětlení.

Prcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prcek »

děkuji za názory, propojení stíněného kabelu reprobeden mě nenapadlo, to by dávalo smysl *palec* . Ptal jsem se proto, že sem chtěl znát další možnosti povíšení celé soustavy aniž bych výrazně investoval, či obměňoval. A až si dodělám tyhle sloupky
http://www.ukazto.com/?id=10883493&klic ... &overall=1
tak budu uvažovat o odstínění, páč jedna strana je tažená 5 m a oba reproduktorové kabely vedou za sestavou kolem spletě napájecích kabelů ( pre,konec, pre phono, gramo, CD, TV, DVD, tuner ) Samozřejmě mám zaputý vždy jen pre a konec a k němu jeden z vybraných, ale i tak tam "múže" být škodlivé elektromagnetické pole rušící mi kruhy. :lol:

ještě jednou díky za info, jsem hned vzdělanější.

Prcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prcek »

:oops:

Odpovědět