Gramofon - lehké probíjení?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Gramofon - lehké probíjení?

Příspěvek od lechos »

lehké brnění vyvolával prastarý gramec (chassis) Tesla MC13 - první český low-end automat auto-return ramínka s hliníkovou deskou vrchního panelu, šlo o statický výboj zcela neškodný

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

luksa píše:
01 pro 2018 11:40
to 123456789:

Momentálně (a snad finálně) bydlíme v rodinném domě, cca 200-250 m od pole, kde jsou dráty. Vytápění čerpadlo/podlaha. Snad to nemá nějaký vliv ...
Ne, to vliv nemá

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Bazi 36 píše:
01 pro 2018 13:11
Lukso,tvuj problem je opravdu jen ten gramec,pokud kope. Na to brneni se fakt vykasli,vyskytuje se to ve vetsine domacnosti,on jen nema kazdy doma spotrebic s kovovymi castmi šasí,takze ho nic netrapi.
Jestliže je to statikou, tak se náboj vybije jednorázově při dotyku. Samozřejmě pokud se lekneš a cukneš dostatečně rychle zpátky, tak se to klidně vybije ještě na druhý dotek.
Jestliže se toho ale dotýkáš a lehce to trvale brní, tak je to stav, který je určitě nutné řešit, protože na kostře toho přístroje je vyšší napětí než přípustné dotykové, případně u některých jedinců je dotykové napětí ještě v normě, ale oni mají z různých důvodů nižší odpor těla než je standart. Tenhle stav je vždy způsobený vysokým zemním odporem (impedancí) zemniče, jestliže se nejedná o závadu na přístroji, nebo není někde odpojený, utržený ochranný vodič.
Ještě k tomu spotřebiči s kovovými částmi přístupnými na dotek. Takový spotřebič musí být připojený třížilově (jestliže to nemá např. bezpečnostní oddělovací transformátor). Takže tam potom přichází v úvahu jen vysoký odpor smyčky ochranného vodiče, protože jinak by při normální poruše spotřebiče vybavil jistič (typicky spotřebiče jako pračka, myčka, lednička, žehlička, ale také zesilovač.....)

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Vlastne jeste jeden poznatek k temto dvouzilovym spotrebicum. Delaji a delali mi to vsechny komponenty(hifi),na ruznych adresach,s ruznou instalaci,ale vzdy jen ty nejvodivejsi části(hlinikove panely). Plechove,ocelove šasi z vrchu zesilovacu,cd playeru bez jakehokoliv náznaku. Kovova lampa,jejíž kostra je z nejake slitiny,se projevuje mnohem lehcim brnenim,nez na povrchu hliniku. Ta zemnici smycka do uvahy pripada,ovsem proc v prakticky kazdem mem byte,u spousty dalsich mych znamych? Ten hlinik je kartacovany,bez dalsi povrchove upravy(izolace). Oproti tomu povrch plechu,slitiny,je zrejme osetren nejakou vrstvou,ktera ma pravdepodobne izolacni vlastnost.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

... všechny komponenty.... já nevím clovece. je to možný?.... mne zas žádný. asi nekupuj samou Čínu. Samozřejmě oni tam taky umí udělat značku CE.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Priteli,to jsou pochopitelne hlouposti,pokud by ze strany vychodoasijskych vyrobcu neslo o sabotage vuci eu. :D

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

...no tak to jo. To se samozřejmě nemůže stát. a už vůbec ne úmyslně :)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Bazi 36 píše:
01 pro 2018 17:53
Priteli,to jsou pochopitelne hlouposti,pokud by ze strany vychodoasijskych vyrobcu neslo o sabotage vuci eu. :D
u východoasiátů má život lidskej mnohem nižší hodnotu - je to prostá pracovní síla a lidi je stále dost...(vím to, pracuji v automobilce u korejských šikmookých tlam)
ten gramec máš doufám ukostřený - na svorku GND zesíku ?
PS. všechny audio aparáty co jsem kdy viděl, měl, byly propojené do zásuvky plochou (dvojpramennou) vidlicí

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Ja gramec nemam,spletl sis mne s tazatelem,nicmene stojací lampu mam nemeckou(kovovou),dosti drahou a jak jsem jiz psal....stále brní.....stále brní.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ovšem, důvod a příčina jevu ale může být stejná

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Jako,ze nemam kupovat levnou čínu made in deutschland?

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

pokud ti brni všechno na co sáhneš, tak je asi něco špatně. Holt germáni si to třeba nechali sbastlit v chine v kvalitě jakou si zaplatili. Oni taky lítají do vesmíru atd. Ale taky ti dokážou vyrobit " originál" brzd. destičky ze slámy .

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

luksa píše:
29 lis 2018 11:56
................
Odpoj z gramofonu oba cinche, napájení pro pohon tam nechej. Ramínko určitě přestne brnět. Ověř to a napiš výsledek.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

For pesi: ja si nestezoval,tazateli jsem odpovedel,ze je to brneni v poradku,on to pochopil a souhlasi. Ted resi gramec,kterej kope,jina zalezitost. Mimochodem jsem to zaznamenal uz v roce 92 a nejen u sebe,takze je mi to vlastne i fuk,neni to ani intenzivni,ani obtezujici,jen nikdo za ta leta nerekl diagnozu,tohoto hojne se vyskytujiciho jevu.

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Abych pravdu řekl, já nemám uzemněný ani jeden komponent, přestože mají na šasi šroub GND. Dokonce v návodu ke gramci je napsáno, že uzemnění může způsobit rušení reprodukce, brum a v jiném případě rušení odstranit, proto se má uzemnění použít dle potřeby. Nebrumí mi nic, nic nebrní, zesilovač, CD je připojeno třížilovým kabelem, Gramo, BD dvoužilovým. Topping MX3 přes napájecí adaptér dvoužilovým (hliníkové šasi) - nebrní, lampa kovová - nebrní, rychlovarná konvice nerez - nebrní, TV LG - nebrní... prolezl jsem v bytě kde co a všechno ošahal a nic nebrní.
Podlaha v paneláku - panel s asfaltovou vrstvou, do které jsou přilepeny dřevěné parkety, koberec. Elektroinstalace částečné nová - měď, ale obývák a ložnice, kde je aparatura, staré AL rozvody. Pojistková skříň nová.

Odpovědět