Gramofon - lehké probíjení?
Re: Gramofon - lehké probíjení?
A teď jsem zjistil,že mám jednu takovou lampičku i v poslechovce,tak jí jdu radši taky hned vyhodit,než manželka nareze mě
No, je to hodně legrace, protože v té lampičce máš skoro stoprocentně trafo, takže jde v podstatě o .....
Potom bývají ty lampičky ještě na světelný zdroj na 230V, kovové a to se mi zdá, že tohle provedení nemusím mít.
Potom bývají ty lampičky ještě na světelný zdroj na 230V, kovové a to se mi zdá, že tohle provedení nemusím mít.
... ja osobne by som z tu prítomných "konštruktérov" zase až tak moc odviazaný nebol ... oni sú to totiž v skutočnostitotiž iba zruční bastléri, ktorí si takouto činnosťou len viac alebo menej úspečne privirábajú k penzii

snad hergot dokážete trochu posoudit kvalitu zpracování. i třeba vzhledem k ceně. to bys už dneska nemohl kupovat nic. asi je víc lampiček v třídě 1 než audia v třídě 1 , ale stejně . co si takhle vybavuju, spíš se dneska vyskytujou dvouzily třída 2
Tak lampičku v třídě 1 jsem jeste nevidel.
Tu budeš dnes blbě hledat 
Buďto je to LED, halogen,..... kovová lampička a tam jde skutečně o hypotetickou možnost nějakého průseru, prostě normálně to budu používat.
No a potom jsou ty kovové designové konstrukce - retro, klasika..... s dvoužilovou šňůrou a návodem, že před použitím máš kontrolovat šňůru atd. No a tomu se já vyhnu.

Buďto je to LED, halogen,..... kovová lampička a tam jde skutečně o hypotetickou možnost nějakého průseru, prostě normálně to budu používat.
No a potom jsou ty kovové designové konstrukce - retro, klasika..... s dvoužilovou šňůrou a návodem, že před použitím máš kontrolovat šňůru atd. No a tomu se já vyhnu.
Už to psal bazi. Dej si do vyhledávače "kovová lampička",obrázky, vezmi si tužku a papír a dělej si čárky pro dvoužilové a třížilové šňůry. Pak se podívej na vítězný tým a hlavně jakým poměrem to bylo.
Tohle je klasický případ:
https://www.elarte.cz/bydleni/svitidla/ ... -iron.html
Dovnitř vůbec nevidíš, dokud jí nekoupíš a kontrolovat nemáš co. Takže za mě - ne. Ale je demokracie a každý se může svobodně rozhodnout, je to schválené, má to certifikát.
holt je toho dneska mraky. Já si vždycky v regale prohlid vystavenej kousek, když se mi zamlouval tak jsem šel ke krabicím a rozbaloval . to bylo hlavně když jsem potřeboval takovou tu klipsnovou . fakt jsem dělal v Tescu nenapadne harakiri a vybral jsem až třetí.
123456789:
"......Dovnitř vůbec nevidíš, dokud jí nekoupíš a kontrolovat nemáš co....."
Pesi:
"......tak jsem šel ke krabicím a rozbaloval ..."
To jsme si jenom nerozuměli. Vidíš co kupuješ, jakej je to verk, šňůra je v těch trubkách, na tu nevidíš, kontrolovat to nejde...... dokud nekoupíš ťafku od té prodřené šňůry.
Ještě k těm "bezpečným" proudům a "normám" o nich, co jsem chtěl po BVa.
Nic takového pro současnost neexistuje, to jsou jen omyly z minulosti. Do r. 1995 by považován za bezpečný prou 25 mA ss, 10mA stř.
V r. 1995 se to změnilo a platilo 10mA ss, 3,5mA stř.
Jenže...... dalším výzkumem se přišlo na to, lidská kůže je sice relativně slušný izolant (cca 20x menší vodivost) než měkké tkáně, vnitřní orgány, sliznice, ale takhle vlastnost se dost rychle mění stresem apod. To by pořád ještě šlo. Pořád se držely hodnoty limitních max. proudů s ohledem na prostředí (jiné je to v bytě, jiné při práci v mokru, vodivém uzavřeném okolí...).
Potom ale přišel zásadní zlom po zjištění že, vlastnosti vodivosti kůže se výrazně mění v závislosti na přivedeném napětí. Nad 60V se prudce nelineárně zvětšuje vodivost. Tak se dala hranice 50V jako bezpečné dotykové napětí pro normální prostředí (pro ostatní prostředí už jsem to psal - adekvátně níže).
Takže nějaké hodnoty "bezpečných" proudů jsou blbost.
Jak to může "brnět" při cca 9 mikro A co psal BVa je taky nesmysl. Citlivost lidského těla na el. proud je řádově úplně jinde (v bytě).
Orientačně asi takhle:
0,5 až 1 mA – práh vnímání el. proudu,
1 až 8 mA – podráždění v nervech, stoupání krevního tlaku,
6 až 15 mA – způsobuje tetanickou křeč, člověk se nemůže uvolnit,
25 mA – tetanická křeč dýchacího svalstva,
60 mA – chvění srdeční komory (fibrilace), přechodná zástava srdce,
nad 80 mA – zpravidla trvalá zástava srdce.
"......Dovnitř vůbec nevidíš, dokud jí nekoupíš a kontrolovat nemáš co....."
Pesi:
"......tak jsem šel ke krabicím a rozbaloval ..."
To jsme si jenom nerozuměli. Vidíš co kupuješ, jakej je to verk, šňůra je v těch trubkách, na tu nevidíš, kontrolovat to nejde...... dokud nekoupíš ťafku od té prodřené šňůry.
Ještě k těm "bezpečným" proudům a "normám" o nich, co jsem chtěl po BVa.
Nic takového pro současnost neexistuje, to jsou jen omyly z minulosti. Do r. 1995 by považován za bezpečný prou 25 mA ss, 10mA stř.
V r. 1995 se to změnilo a platilo 10mA ss, 3,5mA stř.
Jenže...... dalším výzkumem se přišlo na to, lidská kůže je sice relativně slušný izolant (cca 20x menší vodivost) než měkké tkáně, vnitřní orgány, sliznice, ale takhle vlastnost se dost rychle mění stresem apod. To by pořád ještě šlo. Pořád se držely hodnoty limitních max. proudů s ohledem na prostředí (jiné je to v bytě, jiné při práci v mokru, vodivém uzavřeném okolí...).
Potom ale přišel zásadní zlom po zjištění že, vlastnosti vodivosti kůže se výrazně mění v závislosti na přivedeném napětí. Nad 60V se prudce nelineárně zvětšuje vodivost. Tak se dala hranice 50V jako bezpečné dotykové napětí pro normální prostředí (pro ostatní prostředí už jsem to psal - adekvátně níže).
Takže nějaké hodnoty "bezpečných" proudů jsou blbost.
Jak to může "brnět" při cca 9 mikro A co psal BVa je taky nesmysl. Citlivost lidského těla na el. proud je řádově úplně jinde (v bytě).
Orientačně asi takhle:
0,5 až 1 mA – práh vnímání el. proudu,
1 až 8 mA – podráždění v nervech, stoupání krevního tlaku,
6 až 15 mA – způsobuje tetanickou křeč, člověk se nemůže uvolnit,
25 mA – tetanická křeč dýchacího svalstva,
60 mA – chvění srdeční komory (fibrilace), přechodná zástava srdce,
nad 80 mA – zpravidla trvalá zástava srdce.
Naposledy upravil(a) 123456789 dne 09 pro 2018 00:18, celkem upraveno 1 x.
ale rozumim. koukam hlavně na místo kde jde šňůra do lampy, jak vypadá vypínač na šňůře atd. Hele já jsem profesionálně deformovanej, opravuju trolejbusy .... vozí to lidi, já už vidím i to co vidět nemam 

ta hranice fibrilace se uvádí někde už i od 10ti mA. 20 tutově.
Ano, v odkazu máš tabulku i s pravděpodobnostní statistikou od 5 do 95 % populace.
Potom jednoduchým výpočtem z Ohmova zákona zjistíš jaký proud musí lidským tělem téct, aby jsi ho vůbec vnímal a přijdeš na to, že ty mikroampéry BVa jsou kravina.
https://eluc.kr-olomoucky.cz/verejne/lekce/344
Potom jednoduchým výpočtem z Ohmova zákona zjistíš jaký proud musí lidským tělem téct, aby jsi ho vůbec vnímal a přijdeš na to, že ty mikroampéry BVa jsou kravina.
https://eluc.kr-olomoucky.cz/verejne/lekce/344
hele, já nic číst nebudu. samozřejmě každej jedinec vydrží něco jinýho. předpisy jsou nějaký. Důležitá je 1 vteřina - do ty doby když se stačis pustit, tak sneses relativně hodně. třeba i půl ampery. Je to odvozeno od rychlosti tepu srdce. než přijde další stah, tak musí být vše ok. jinak je průser.
Pesi:
".....Důležitá je 1 vteřina - do ty doby když se stačis pustit, tak sneses relativně hodně. třeba i půl ampery....."
Jo, pár borců přežilo i elektrické křeslo.
Tenhle se ale do té vteřiny nestačil pustit:
".....Důležitá je 1 vteřina - do ty doby když se stačis pustit, tak sneses relativně hodně. třeba i půl ampery....."
Jo, pár borců přežilo i elektrické křeslo.
Tenhle se ale do té vteřiny nestačil pustit: