Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
pompo
Kontaktovat uživatele:

Re: Interní/integrovaná zvuková karta vs DAC převodník v PC

Příspěvek od pompo »

Ano možn. je ve tvém případě víc a Miero ti to pěkně vyjmenoval.

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

Tak po několika hodinách nastavování a zkoušení jsem na to konečně přišel. Nejvíc co mě vyděsilo bylo jen to praskání přes optiku 192 kHz. Zkusil jsem tedy DAC provozovat pouze na 48 kHz. Zkoušel jsem DAC zapojit i přes notebook do USB a pozoroval rozdíly mezi notebookem USB a PC přes optiku na 48 kHz a musím konstatovat, že žádné rozdíly jsem nezpozoroval. Zvuk byl naprosto v pohodě a shodný ve všech ohledech.

K té degradaci kvality zvuku to bylo tím, že ten výsledný zvuk je velice závislý na zdroji a já ze začátku zkoušel pouze videa na youtube, kde někdo mluví do mikrofonu a někteří lidi mají opravdu špatně pořešený zvuk ve videích. Na mích starých reproduktorech jsem tu degradaci nezpozoroval, ale to bylo tím, že jsem to ani nemohl pozorovat. Na těchto kvalitnějších reproduktorech to je ale poznat, což ale není chyba reproduktorů. Zkoušel jsem tedy více videí i hudebních, kde už je to audio vyřešený dobře a tam to samozřejmě bylo úplně v pohodě.

Také jsem hodně četl stížnosti na Audioengine D1, že se náhodně odpojuje a musí se zrestartovat. Nic takovýho v mém případě ale není.

Bylo to i trošku o zvyku. Mozek se musel trošku přeorientovat na jiný zvuk. Teď už si začínám zvykat, slyším najednou více zvuků, které jsem dřív vůbec neslyšel (takový ty úplný detaily) a je to celkově jiný pocit. Čím víc však poslouchám, tím je to lepší. Je to jako když si uděláte špatný návyk při práci a musíte se vše přeučovat. Tím nechci říct, že moje předchozí repráky hrály úplně špatně, ale ten rozdíl je tam dost patrný. Ty JBL mohu také jedině doporučit.

Takže věc se má tak, že mám DAC zapojený přes optiku jako na začátku, jen jsem tam přenastavil na 48 kHz, což mi úplně stačí. Bylo by jen docela dobrý, kdyby v manuálu k DAC napsali, že tuto frekvenci nedoporučují, jelikož je nepoužitelná (možná je to taky základní deskou), ale mohl jsem si ušetřit ty nervy :D

Tímto děkuji všem, co se do diskuze zapojili a třeba někdy i poslouží někomu dalšímu s podobným problémem.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Jaj, tak to bol teda nervy drasajuci uvod do hifi :-)

Vzal si si tie JBL LSR305P MK2, ze ano? Ak niekedy dostanes chut pocuvat na vyssej hlasitosti, popripade este viac detailov, tak sa tu znova stav, skusim(e) poradit nieco lepsie (a zial i drahsie).

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

OK, díky Miero, ale myslím že mám zase na min. 10 let pokoj.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Este mi napada, ze i zvuku tych co teraz mas by pomohlo, ak by si ich dal na stojany a trochu dalej od seba. Mozes skusmo podlozit napr. vezou z knih tak aby bol vyskovy reproduktor tak na urovni usi ked sedis. Alebo potom nieco taketo a nastavit tak, aby ti ich moc nezakrival mknitor PC -- https://kytary.cz/studio/prislusenstvi/ ... e-stojany/

kejsler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejsler »

Jo já vím že je to lepší kvůli rezonanci. Bohužel mám stůl u stěny a je dlouhý, takže nemám možnost je dat na stojany, ale udělám pod ně nějaký podstavce. Asi ze dřeva nebo pěny.

Odpovědět