Jak být spokojen se svými audiomožnostmi?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak být spokojen se svými audiomožnostmi?

Příspěvek od RedBaron »

Já mám sestavu hotovou nějakých 7 let, rozmístěno, pohráno se vším možným, od roku 2020 i s měřícím mikrofonem a DRC a od té doby prakticky už jen poslouchám, rozšiřuji hudební obzory a doplňuji sbírku. Nechybí mi lautr nic a když pak slyším někde jinde něco hrát, v drtivé většině se můžu jen pousmát ;-)

štětináč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od štětináč »

Asi vyřešeno. Reprosoustavy jsou dělané, u zdi. Měl jsem dlouhou BR trubku. Po zkrácení a lehkém , řidším ucpání BR otvorů se to vyčistilo od toho "spodního bláta". Tak snad mi ta spokojenost chvíli vydrží.

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Nejvíc si poslech hudby užiju přes kvalitni sluchátka. Co si budeme povídat. Pokud nemáte vyhrazenou poslechovku, která je akusticky dořešená, tak vždy se zvuk ovlivní a trochu zkreslí. Přes sluchátka to je zvukově ideální a navíc např. v paneláku nikoho neruším.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Subjektivní pocity, jakože si nejvíc poslech hudby užiješ přes kvalitní sluchátka atp., nebo praktická stránka věci, jako že třeba v paneláku nikoho neřušíš, to je v pořádku, ale zaprvé i každý sluchátka zvuk vždy ovlivní a trochu zkreslí a zdruhé navíc sluchátka už jen z principu podávají zvuk značně odlišně od reprosoustav, takže říct, že "přes sluchátka je to zvukově ideální," je, velmi mírně řečeno, silně diskutabilní prohlášení.

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

To je pravda. Beru to z mého pohledu, kdy se mi ten zvuk líbí víc ve sluchátkách.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Lemon - súhlas.
Každý normálny človek pochopil ako bol myslený Tvoj predošlý príspevok.... Okrem megatrolla s nickom Liamee, ten si samozrejme nedokázal odpustiť tú reakciu, pretože jeho poslanie je strážiť a korigovať príspevky iných, sám nemá odvahu ani možnosť niečím prispieť...
Takže súhlasím s názorom, že ak nemáš možnosť dostatočne korigovať zlé vplyvy akustiky v izbe, sluchátka sú jasne lepšia voľba.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Lemon píše:
22 led 2026 07:48
Nejvíc si poslech hudby užiju přes kvalitni sluchátka. Co si budeme povídat. Pokud nemáte vyhrazenou poslechovku, která je akusticky dořešená, tak vždy se zvuk ovlivní a trochu zkreslí. Přes sluchátka to je zvukově ideální a navíc např. v paneláku nikoho neruším.
Naprosto racionální a ohleduplný přístup. Sluchátka jsou fajn. Navíc, poměr cena/kvalita, je tam taky super.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Lemon píše:
22 led 2026 07:48
*thumbs up*

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Přes sluchátka to je sice frekvenčně skvělé a bez odrazů, ale hudební scénu, kterou dobré stereo v místnosti umí vytvořit, jsem z nich ještě neslyšel.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

To je určite pravda. Tu ale ide o toto:
Takže súhlasím s názorom, že ak nemáš možnosť dostatočne korigovať zlé vplyvy akustiky v izbe, sluchátka sú jasne lepšia voľba.
Mnohokrát sa stalo, že niekto dočasne z určitých dôvodov prešiel na sluchatkový posluch, a už sa naspäť nevrátil. Aj keď mal možnosť, posluchovku a finančnú slobodu... Napriek všetkým zjavným nevýhodám má sluchátkový posluch určité benefity, ktoré u niekoho môžu prevážiť .

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Na druhou stranu, když se udělá nahrávka přímo pro sluchátka, tak tomu stereo nemůže konkurovat. Akorát, že se toho moc nedělá a asi ani dělat nebude.
Binaural nebo tak něco.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Tlak na hrudník, scénu, pocit reálnosti pri vyladenom repro posluchu nenahradíš nikdy...To je jasné. Na druhej strane intímne súznenie s hudbou a pocit "pochopenia albumu" mi častokrát vyhovuje viac, aj keď moja sluchátková zostava je omnoho "menej vyladená" ako repro.
Verím že diskusia sa nezvrhne na absolútne porovnávanie týchto prístupov, ale bude o konkrétnych skúsenostiach v rôznych situáciách (životných, finančných atď..)

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Taky nechci prilevat olej do ohne, ale muj postoj je takovy, ze cokoliv dokazou sluchatka, lze dosahnout i s velkou hifi sestavou. Ano, je to nasobne drazsi, je potreba akustika a k tomu i treba solidni room correction a dalsi veci, ale jde to. Naopak zadna sluchatka na svete nedokazou to, co odladene velke hifi a nejde jen o podani hudebniho prostoru, nebo nejaky fyzicky pocit z basu. Je toho vic. Treba u basu proste velke repro s velkym objemem a menicem, ve vetsim prostoru ty basy poda vzdy lepe, nez sluchatka s malym menicem nalepenym na hlave, kde tomu ve srovnani vzdycky bude chybet urcita mohutnost, objem a celkova prirozenost. Cely stereo poslech je jedna velka iluze, ale i tak je to sireni zvuku z velkeho repro porad prirozenejsi nez kdyz mam zdroj centimetr od ucha. Timto nechci nijak kritizovat sluchatkovy poslech, je to proste jine stejne jako treba poslech v blizkem poli. Ale ma to svoje limity.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ano, je to každého věc, ale dlouholeté zkušenosti hovoří jasně. Sluchátka u mně ano, ale jen jako náhrada. Jsou vhodné z hlediska ohleduplnosti a tolerance k ostatním, ale poslech přes reprobedny je tímto nenahraditelný a to zejména z pohledu scény, prostoru, lokalizace jednotlivých nástrojů a pod. Prostě je to částečně syntetické a můj Hifi kamarád říká, že je to jako lízat med přes sklo.
Když hraje kopák, či varhany, tak z beden to buší do hrudníku, váza na stole drnčí a pod. Také tyto jevy budí emoce při poslechu. Pokud to takto pustíš do sluchátek, tak se může stát ( většinou, že to zvukově nezvládnou ) a v horším případě Tě to může zarazit bubínky do hlavy. Je však fakt, že někomu to může stačit, zejména pokud nemá vysoce kvalitní aparaturu a to pak se přes sluchátka dosáhne levněji vyšší kvalita.

Ať to hraje všem.

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pepazdepa3 »

Já už poslouchám pouze přes sluchátka.
1. nikdo neslyší CO poslouchám (tedy trochu slyší - SHP 9500 jsou otevřená sluchátka, ale sousedi určitě neslyší nic),
2. ve sluchátkách prostě JE lepší zvuk než z mých lowend reproduktorových soustav.
Grundig SV 2000 je nejlepší "sluchátkový zesilovač", který jsem kdy měl, začínal jsem s Transiwattem,
pak například UHER VG 850 a další dynosauři, jak šel čas.
Teď jsem určitě vykouzlil úsměv na rtech místních horních deseti tisíc hifipuristů, tak je ještě navíc poškádlím -
při poslechu klasické hudby mám na zesilovači zapnuté "loudnes"! Ukamenovat!

Mladým zájemkyním z tohoto fóra umožním osobní poslech přes sluchátka pro posouzení kvality.😁

Odpovědět