Jak být spokojen se svými audiomožnostmi?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Lemon
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak být spokojen se svými audiomožnostmi?

Příspěvek od Lemon »

Já poslouchám na Audio-Technica ATH-M50x a pak starší Audio-Technica ATH-T500. Velmi slušný poslech za ty peníze. Uvažuji že koupím Wiim ultra a nahradím jím můj starý streamer Yamaha WXAD-10. Ten Wiim má sluchátkový výstup. Tak bych porovnal jak by si vedl oproti mým vintage zesilovačům: )

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No problém je jak relevantně vyhodnotit "" Velmi slušný poslech za ty peníze "". Jak se to měří? To, že to Tobě vyhovuje a líbí se Ti to, je naprosto v pořádku a užívej si ten zvuk a ty emoce. Někdo jiný, s jiným parametrem svých nároků a výkonu sluchového orgánu to bude mít zřejmě jinak.

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Tak samozřejmě myšleno že v té ceně kolem 4000 Kč patří k jedněm z nejlepších sluchátkům, co se dají koupit. Mě ten zvuk naprosto vyhovuje. Měl jsem možnost na výstavách poslouchat mnohem dražší sluchátka a zas tak velký rozdíl mi ve zvuku nepřišel. Možná nejsem netopýr, který slyší i sebemenší rozdíl. Proto větší investice je pro mne irelevantní. I když na to prostředky jsou.

axton
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od axton »

Hezký večer všem
Toto téma mě zaujalo a tak se i já, rád podělím o své dojmy
Jelikož mé aktuální audio vybavení patří spíše do základní kategorie a nejsem žádný netopýr, vystačím si bohatě a zatím ani nevyhledávám žádný upgrade.
Nicméně se přidám do skupiny těch, kteří spíše preferují poslech přes sluchátka.
Přesvědčilo mě k tomu pořízení in ear Audiosense T800 a dac dongle Fiio KA10, kdy se při poslechu dokážu dokonale odříznout od okolního světa a užívat si každý song, který mi z Tidalu hraje.
Dost času taky trávím za volantem a samozřejmě i tam si nedokážu představit, že bych jezdil bez hudby.
Tovární audio v mém VW Golf 7 facelift bylo opravdu žalostné a i tam bylo potřeba udělat změny.
Kvalitní vytlumení dveří, výměna komponentních repro, malý subwoofer do kufru a vše poháněno přes zesilovač s dsp procesorem, přinesla neskutečnou proměnu a posunula zvuk na úplně jiný level.
Teď se za volant těším, už jen o vůli poslechu, kdykoliv mám někam jet.
Spousta z vás tady určitě také řídí.
A tak se zeptám, řešily jste i vy ozvučení ve svých vozech?
Nebo se spokojíte s tím, co už dával výrobce a je pro vás primární, to co poslocháte až ve svých domovech.

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

V každém autě jsem předělával audio. Začíná to být ale složitější, protože ty vestavné jednotky jsou tak zabudované, že je asi nepůjde vyměňovat za běžná DIN rádia. Ale zesilovač, subwoofer, reproduktory, kabely, to půjde vždycky. Do posledního jsem už nedával subwoofer, nejezdím tolik. Ale zato jsem nešetřil na repro do předních dveří. Hraje to pěkně. Jinak jsem asi taky hifi postižený, protože mám 3 sestavy: jednu hlavní v obýváku, pak akusticky upravenou ložnici a malou sestavičku na chalupě. A v pracovně jen sluchátka se zesilovačem :-)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

V autě je to složitější a musí se hodně měřit. Patlat se s tím doma nemá vždy ten dobrý výsledek. Je lepší již při konfiguraci auta vybrat ten kvalitnější infotainment - bývá to v nabídce jako základ ( nic moc ), pak tzv. Hifi ( to je ucházející ) a nakonec to nejlepší, dnes v nabídce pod názvem 3D a pod. U těch kvalitních se montují suby 2 a některá auta mají repro i v opěrkách hlavy, dokonce je přidávám i brum ( vrnění ) do sedadla pro posílení emocí při poslechu. Pak je ten zvuk super i na to, že se jedná o automobil a jsou při tom poslechu některé vnější vlivy a ruchy. Velmi důležitý je také ekvalizer, pro nastavení osobních preferencí.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

I u tech lepsich audio systemu ale plati, ze ten lepsi zvuk dela hlavne DSP. Samotne repro stoji za prd i u tech nejlepsich s naklady okolo par dolaru za kus max, ale to nemyslim jako neco co je spatne. Maji to sladene a DSP udela fakt hodne. Pak je ale otazka jestli vubec ma smysl nejake repro menit a cele to tim pripadne rozhodit.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Repro nestojí za prd, např. B & W je super a na doladění podle osobních preferencí se ten ekvalizer. Souhlasím, že doma - dodatečně se v tom HW patlat nemá smysl.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

No ja nevim, rikali mi to lide, co ty repro pro automobilky testuji. To, ze to ma logo B&W znamena max, ze naklady jsou treba par USD za kus, oproti treba 50 centum za obycejne repraky do Oktavii. Takze ano je to lepsi, ale asi bych netvrdil, ze repro s tak nizkou vyrobni cenou je super.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Chlape, nepouštěj se do hodnocení věcí se kterými nemáš vlastní osobní praktickou zkušenost. Reproduktory do auta vyrábí výrobce B&W a ten je také testuje. Nic jiného není potřeba kolem nich dělat. Jak to hraje jako celek se můžeš alespoň dočíst ( když ne odobně vyzkoušet ) např. tady, kde je popsán ten Diamond Surround Sound System:

https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... ns-diamond

Co se týká ekvalizeru, těžko může být vyladěň na konkrétní auto nějak přesně, je to jen nějak univerzálně. Auta mají v konfiguraci možnost výběru různého vybavení, ale i povrchů a to má na ten zvuk vliv. Jinak to hraje na kůži, jinak na Alcantaře a jinak na textilu. Dál to tady nechci rozvádět.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

S autohifi by chtělo založit nové vlákno, nebo pokračovat na jiných stránkách kde jsou mnohem bohatější zkušenosti.

Za ta léta v autech sem se vyblbl do sytosti.
Rádio co nejlepší citlivosti pro lovení stanic mého vkusu a CD receiver. Hifi reproduktory zabudované misto origo laciných a bednu pod sedačkou v dodávce.
Moc mě to bavilo.

Doma mi sestava nehrála tak dobře, tím začaly veletoče bazarových komponentů. Firemní auta se rychle měnila, doma to hrálo líp už jen v absenci hluku tak mě to přešlo.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Oldear píše:
29 led 2026 16:43
Chlape, nepouštěj se do hodnocení věcí se kterými nemáš vlastní osobní praktickou zkušenost. Reproduktory do auta vyrábí výrobce B&W a ten je také testuje. Nic jiného není potřeba kolem nich dělat. Jak to hraje jako celek se můžeš alespoň dočíst ( když ne odobně vyzkoušet ) např. tady, kde je popsán ten Diamond Surround Sound System:

https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... ns-diamond

Co se týká ekvalizeru, těžko může být vyladěň na konkrétní auto nějak přesně, je to jen nějak univerzálně. Auta mají v konfiguraci možnost výběru různého vybavení, ale i povrchů a to má na ten zvuk vliv. Jinak to hraje na kůži, jinak na Alcantaře a jinak na textilu. Dál to tady nechci rozvádět.
Tak s vyrobou, dodavatelskym retezcem, testovanim kvality, nakladovosti, vyrobnimi procesy, atd. mam zkusenosti docela dost. To co pises ty nebo Brezina nijak nevyvraci to, co jsem psal ja. Samozrejme ze kazdy vyrobce kazde komponenty si dela sve vlastni testy behem a na konci vyroby. Kdyby ne, tak takoveho dodavatele zadna automobilka nebude chtit. Automobilky si ale taky nechavaji delat vlastni kontrolni testy v nezavislych laboratorich. Mluvil jsem o tom celkem podrobne s lidmi z jedne univerzity, kde presne takove testy delaji. Klidne je mozne, ze konkretne u tohoto BMW bude neco jinak, ale obecne plati i pro auta teto kategorie, ze ty repro tam rozhodne nejsou zadny high-end, a ze to hlavni dela DSP. A prave pomoci toho DSP pak klidne muze automobilka ladit zvuk treba podle toho, jaky tam jsou povrchy.

tomášHy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tomášHy »

Já mám 40 let starý Marantz 4025 L a jsem nadmíru spokojen.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Radost na to koukat *thumbs up*

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

tesarpa píše:
28 led 2026 21:16
V každém autě jsem předělával audio. Začíná to být ale složitější, protože ty vestavné jednotky jsou tak zabudované, že je asi nepůjde vyměňovat za běžná DIN rádia. Ale zesilovač, subwoofer, reproduktory, kabely, to půjde vždycky. Do posledního jsem už nedával subwoofer, nejezdím tolik. Ale zato jsem nešetřil na repro do předních dveří. Hraje to pěkně. Jinak jsem asi taky hifi postižený, protože mám 3 sestavy: jednu hlavní v obýváku, pak akusticky upravenou ložnici a malou sestavičku na chalupě. A v pracovně jen sluchátka se zesilovačem :-)
V autě trávíme mnoho hodin, často mnohem víc, než doma u hifi...dobrý zvuk v autě je základ...
Myslím, že velmi důležité je taky zatlumení dveří a odhlučnění celého vozu. Starou dodávku jsem měl alespoň ve dveřích vycpanou a výrazný posun. Přemýšlím, zda tu novou neudělat pořádně. Nemáte někdo náhodou zkušenost s někým, kdo dělá odhlučnění? Do SZ, díky...

Odpovědět