Hodne drahe repro neni potreba, je ale potreba urcita celkova uroven sestavy, ale hlavne akustika a idealne k tomu dobre poreseny room correction system. Ja mam repro za 200k, coz fakt neni zadna high-end palka. A hraje mi to ve vsech ohledech bez vyjimky nesrovnatelne lip nez sluchatka - rozliseni, dynamika, samozrejme podani a velikost prostoru, ale i tonalita je mnohem prirozenejsi, proste vsechno. Neni to perfektni, porad to ma nejake chyby ktere treba pres sluchatka nejsou, ale jako celek je to upne jina liga, nebo spis sport. Jako sluchatka mam studiove Neumann NDH30 a RME Fireface UCX II, coz je v hifi dejme tomu neco jako Sennheiser HD600/650 s RME ADI 2 FS. Takze taky zadny high end zazrak, ale uz slusna uroven.Lemon píše: ↑04 úno 2026 15:34Proto jsem v poslední době přešel převážně na poslech přes sluchátka. Tam neřešíš akustiku místnosti a polohu v které je poslech ideální. Navíc ten zvuk je mnohem lepší i detailnější než když poslouchám z reproduktorů. Abych dosáhl takového zvuku, bych musel mít hodně drahé reproduktory. A to nejsem ochoten zaplatit i když na to finance jsou.Mám vypozorováno, že stačí si sednout trochu jinak, třeba se předklonit nebo více zaklonit hlavu, jinak si natáhnout nohy, a zvuk zní úplně jinak.
Jak být spokojen se svými audiomožnostmi?
Re: Jak být spokojen se svými audiomožnostmi?
Ja to mám tak pol na pol, sluchátka vs. repro. Striedam podľa momentálnej chuti, oboje má pre mňa rovnaké čaro...
Strucne receno. Hraje to tak, jak se prave posluchac citi. Je to velmi subjektivni a je tam hodne proměnných. Hodnoceni poslechu uchem je dojmologie. 100 hlav, 200 usi. Kazdy vnima zvuk prakticky jinak.
Někdo může mít aparát za x statisíců a bude tvrdit, že mu to hraje excelentně. Přijde někdo jiný a tomu se to líbit nemusí.
Určitě taky záleží na stylu muziky. Některému aparátu může "chutnat" jazz, jinému klasika a na jiném bude dobře šlapat metal.
Jsou lidi, kteří si už svou představu o výsledném zvuku splnili a už si poslech jenom užívají a jiní, kteří se neustále ženou za něčím "lepším" za každou cenu. Ani náhodou jim to nezávidím.
Já patřím k té první a určitě početnější skupině.
P.S. Mám co mám a jsem spokojen. Třicet let po montážích a věčně práce s bruskou se dostatečně podepsaly na kvalitě mého sluchu
Každý má svoji pravdu a nikomu ji neberu. Jedna věc je jak je spokojen s tím na čem doma poslouchá, jak na co má a jak se komu co líbí. Nepochybně relevantní postoj.
Tady jsme však na Hifi foru ( kdo neví, najde si definici co je to HIFI ) a snahou Hifistů je v rámci domácího poslechu se přiblížit co nejvíce tomu originálnímu přednesu. Dál to není potřeba rozepisovat, každý má možnost volby.
BTW: na kvalitní aparatuře, která se dokáže v rámci reprodukované hudby maximálně přiblížit tomu reálnému přednesu, je pak jedno, jaký druh hudby přehrává, protože všechny přehrávané hudební žánry se vždy budou blížit tomu originálnímu přednesu i v rámci domácího poslechu. Vyjímkou budou specifické hudební nástroje, např. Tympány a popř. Varhany, z důvodu velikosti poslechového prostoru. Prostě v katedrále, či kostele to bude znít jinak.
Ať to hraje všem.
Tady jsme však na Hifi foru ( kdo neví, najde si definici co je to HIFI ) a snahou Hifistů je v rámci domácího poslechu se přiblížit co nejvíce tomu originálnímu přednesu. Dál to není potřeba rozepisovat, každý má možnost volby.
BTW: na kvalitní aparatuře, která se dokáže v rámci reprodukované hudby maximálně přiblížit tomu reálnému přednesu, je pak jedno, jaký druh hudby přehrává, protože všechny přehrávané hudební žánry se vždy budou blížit tomu originálnímu přednesu i v rámci domácího poslechu. Vyjímkou budou specifické hudební nástroje, např. Tympány a popř. Varhany, z důvodu velikosti poslechového prostoru. Prostě v katedrále, či kostele to bude znít jinak.
Ať to hraje všem.
Moje osobní zkušenost je, že akustika dokáže veliké divy a bez jejího pořešení (záměrně nepíšu vyřešení, bo to nemám hotové) jakákoliv sestava nehraje. A řekl bych, že se tato věc na zdejších fŕech málo skloňuje. Prostě s dobrou akustikou "dobrá střední sundá každou těžkou bez pořešené akustiky"... 
-
zita.ondrej@gmail.com
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Hodne drahe repro neni potreba, je ale potreba urcita celkova uroven sestavy, ale hlavne akustika a idealne k tomu dobre poreseny room correction system. Ja mam repro za 200k, coz fakt neni zadna high-end palka. A hraje mi to ve vsech ohledech bez vyjimky nesrovnatelne lip nez sluchatka - rozliseni, dynamika, samozrejme podani a velikost prostoru, ale i tonalita je mnohem prirozenejsi, proste vsechno. Neni to perfektni, porad to ma nejake chyby ktere treba pres sluchatka nejsou, ale jako celek je to upne jina liga, nebo spis sport. Jako sluchatka mam studiove Neumann NDH30 a RME Fireface UCX II, coz je v hifi dejme tomu neco jako Sennheiser HD600/650 s RME ADI 2 FS. Takze taky zadny high end zazrak, ale uz slusna uroven.
[/quote]
K porovnávání sluchátek a repro - to jsou dvě úplně jiné poslechové disciplíny. I ta nejlepší řada sluchátek nebude znít tak "prostorově" jako "bedny". A bedny ti nenasypou do hlavy takový mikrodetail jako kvalitní sluchátka.
[/quote]
K porovnávání sluchátek a repro - to jsou dvě úplně jiné poslechové disciplíny. I ta nejlepší řada sluchátek nebude znít tak "prostorově" jako "bedny". A bedny ti nenasypou do hlavy takový mikrodetail jako kvalitní sluchátka.
Ale nasypou. Nebo snad myslis, ze treba profesionalove ve studiu s monitory ty mikrodetaily neslysi?
Myslím že tu nejde o jeden konkrétny atribút posluchu. Skrátka napr. môj reťazec s repro je rádovo vyššie ako sluchátkový, napriek tomu často preferujem sluchátka. Tiež mi pri posluchu repro drnci váza na stole, tlak na hrudník apod. Basaky sú 12 palcové, akusticky odmerana ošetrená vyhradená posluchovka.
Aj tak mi sluchátkový posluch dáva to, čo repro nedokáže. A nie preto že som nespokojný s repro alebo nejakým komponentom, ale preto že sluchátka majú pre mňa benefit ktorý u mňa nenahradí ani repro s príslušenstvom za miliardu.
Aj tak mi sluchátkový posluch dáva to, čo repro nedokáže. A nie preto že som nespokojný s repro alebo nejakým komponentom, ale preto že sluchátka majú pre mňa benefit ktorý u mňa nenahradí ani repro s príslušenstvom za miliardu.
Chybí Ti tady popis vybavení, pro relevanci.
Ano, to je tak. Akustika je zaklad.drfish píše: ↑05 úno 2026 14:24Moje osobní zkušenost je, že akustika dokáže veliké divy a bez jejího pořešení (záměrně nepíšu vyřešení, bo to nemám hotové) jakákoliv sestava nehraje. A řekl bych, že se tato věc na zdejších fŕech málo skloňuje. Prostě s dobrou akustikou "dobrá střední sundá každou těžkou bez pořešené akustiky"...![]()
Oldear píše
Ale je mi to v podstate jedno, určite sa nájdu členovia ktorí to majú podobne ako ja....
Momentálne u mňa
Pro-ject The Classic +Denon DL 110
Micro - Seiki DQ3 + Ortofon Quintet Red
Sony CD X777es
Sony CD X333es
Khozmo Passive Preamp
Parasound A23
Rega Fono MM MI5
JBL L 100 Classic
Posluchovka zmeraná Vitvarom. (ale nedotiahnute do konca, ďalej riešená akustika trochu inak)
Dokupil som hračkársky integráč , firemný k repro, JBL SA-750 a hrá to spolu vyborne....
Aj tak mi sluchátka Hifiman Sundara Silver, Focal Clear MG a teraz znovu hlavne geniálne Senny HD -650 robia najväčšiu radosť.
A momentálne si užívam posluch zo sluchatkoveho výstupu toho integraca, ktorý u mňa prevalcoval v "normálnosti" a prirodzenosti zvuku Chord Mojo , Hypa 1, Burson audio Soloist, a mnohé ďalšie.... Aj keď by to tak teoreticky nemalo byť, prakticky to tak u mňa je.
Preto mám také možno trochu neortodoxné pohľady na nejaké veci okolo hi-fi, ale sú podložené vlastnými skúsenosťami a hlavne poznatkom že posluchom hudby sa emočné centrum každému aktivuje trochu inak. A je jedno, ako k tomu jedinec dospeje, ak sa to podarí stojí to za to.
Nemá to v tomto prípade žiadnu relevanciu. Netvrdím že môj prístup je správny, len zdieľam moje názory...Na vybavení u mňa vôbec nezáleží, ak čítaš moje príspevky s porozumením tak Ti musí byť jasné že že jednoducho sluchátkový posluch je pre mňa lepší aj keď repro reťazec som mal, a možno aj mám objektívne kvalitnejší.Chybí Ti tady popis vybavení, pro relevanci.
Ale je mi to v podstate jedno, určite sa nájdu členovia ktorí to majú podobne ako ja....
Momentálne u mňa
Pro-ject The Classic +Denon DL 110
Micro - Seiki DQ3 + Ortofon Quintet Red
Sony CD X777es
Sony CD X333es
Khozmo Passive Preamp
Parasound A23
Rega Fono MM MI5
JBL L 100 Classic
Posluchovka zmeraná Vitvarom. (ale nedotiahnute do konca, ďalej riešená akustika trochu inak)
Dokupil som hračkársky integráč , firemný k repro, JBL SA-750 a hrá to spolu vyborne....
Aj tak mi sluchátka Hifiman Sundara Silver, Focal Clear MG a teraz znovu hlavne geniálne Senny HD -650 robia najväčšiu radosť.
A momentálne si užívam posluch zo sluchatkoveho výstupu toho integraca, ktorý u mňa prevalcoval v "normálnosti" a prirodzenosti zvuku Chord Mojo , Hypa 1, Burson audio Soloist, a mnohé ďalšie.... Aj keď by to tak teoreticky nemalo byť, prakticky to tak u mňa je.
Preto mám také možno trochu neortodoxné pohľady na nejaké veci okolo hi-fi, ale sú podložené vlastnými skúsenosťami a hlavne poznatkom že posluchom hudby sa emočné centrum každému aktivuje trochu inak. A je jedno, ako k tomu jedinec dospeje, ak sa to podarí stojí to za to.
Ešte som zabudol na aktívne Neumann KH-310, párkrát za rok ich vybalim z krabíc a na pár dní nechám prevetrať, a je to tiež poriadna jazda
. Akurát že časom ma nudia a musím to striedať...
mumu: klidne muzes mit reprosoustavu nasobne lepsi a sluchatka ti presto muzou hrat lepe. O to ale nejde, nikdo ani netvrdi, ze reprosoustavy cca na stejne urovni jako sluchatka hraji automaticky nejak lip. To, ze udelat dobre hrajici reprosoustavu (a vse ostatni k tomu potrebne, hlavne akustiky) je nasobne drazsi, to je jasne. Ale jak jsem psal, ja mam doma sluchatka na urovni Senn HD-650 dejme tomu, ty Neumann NDH 30 pouzivaji podobne menice, akorat je to vic neutralni pro studiove ucely a dalsi zmeny. No a velka reprosoustava hraje uplne nekde jinde, asi proto, ze mam ne perfektni (to nema nikdo, pokud si nepostavi dedikovanou mistnost od zakladu), ale do rozumnych moznosti dotazenou akustiku + Trinnov. Cili suma sumarum, porad si stojim za tvrzenim, ze ne vsechno co dokazi repro dokazou i sluchatka, zaroven ale vsechno co dokazou sluchatka dokaze i repro, byt jsou k tomu potreba podminky a stoji to o dost vic penez.
Yiakubou - ja ale predsa úplne súhlasím s tým čo píšeš. Veď mne tiež repro hrá lepšie, vo všetkých aspektoch, po akustických úpravách posluchovky je to pre moje ucho top, kľudne ťa pozývam na posluch, vážne...
Nerozumiem prečo to beriete tak kruto osobne, ja len zopakujem že sluchátka mi dávajú nejakú inú dimenziu posluchu a nevzdám sa jej napriek tomu, že mi repro cinka a bucha a vykresluje priestor násobne lepšie. Husina z posluchu sa u mňa dostaví skôr pri sluchatkach.
Naozaj tu nie je niekto kto to má podobne?
Nerozumiem prečo to beriete tak kruto osobne, ja len zopakujem že sluchátka mi dávajú nejakú inú dimenziu posluchu a nevzdám sa jej napriek tomu, že mi repro cinka a bucha a vykresluje priestor násobne lepšie. Husina z posluchu sa u mňa dostaví skôr pri sluchatkach.
Naozaj tu nie je niekto kto to má podobne?