Jak na streaming hudebních dat do DACu?
Re: Jak na streaming hudebních dat do DACu?
Tak tak, přijímací strana nikterak neovlivní přenos a proto co a jak pošle zdroj na SPDIF je jen jeho věc. Přijímací strana si s tím musí poradit.
Přehrávám hudbu uloženou na NASu pomocí HTPC (postavený na starém Asus AT3IONT-I, 4GB RAM, Openelec systém na USB klíči, sešňůrováno Gb sítí). Odtud jde signál do NAD MDC DAC. Jako ovladač/zobrazovač slouží mobil (wifi) s XBMC aplikací, která po zapnutí spouští uspané HTPC. Do cca 8 vteřin mám před sebou výběr alb, zatímco na pozadí jede kontrola obsahu NAS a proběhne případný update o nová alba. Samozřejmě obdobou může být i tablet v líbivějším větším formátu.PítrsPraha píše:...Provozujete někdo doma obdobný systém?..
Jedu ale "jen" na toslinku. Při použití usb přenosu mi vznikají hlasité lupance (pops, crackles...) a nedaří se mi objevit, co to způsobuje. Kabel, zvukovka, samotný systém..?

To je velice častý problém nejen USB, ale též FireWire (IEEE 1394) a kolizí zvukové karty s jiným zařízením, obvykle grafickou kartou. První problém (USB) je řešitelný poměrně jednoduše - prostě vypnout všechna USB přípojná místa která nepotřebujeme. Strojový překlad k tomuto je zde"dkdkdk píše:.........Jedu ale "jen" na toslinku. Při použití usb přenosu mi vznikají hlasité lupance (pops, crackles...) a nedaří se mi objevit, co to způsobuje. Kabel, zvukovka, samotný systém..?
Horší je to ale s kolizí zvukové karty a jiného hardware, která jsou připojena na stejné číslo IRQ, zde je příklad:Optimalizace USB DAC
Množství USB DAC na trhu, vejde do široké škály vysoce kvalitních a velmi drahé zařízení pro zbytek, poskytuje skvělý dobrý zvuk za skromné peníze. Většina druhů levných přístrojů nemá převzorkování, je zde kusé dokumentace a nedostatek speciálních ovladačů, i když obvykle pracují s ASIO4ALL.
Vážný nedostatek technologie USB, je, že je často špatně realizován na základní desce. Intel také poznamenal, že low-kvalitní systém napájení deska snížit výkon USB. Některé jednoduché kroky vám pomohou minimalizovat dopad těchto negativních aspektů kvality zvuku, a to zejména ve specializovaném zvukový systém. Zkuste některé nebo všechny z nich:
Připojení k externímu DAC USB port na zadním panelu, ale ne do interního konektoru na základní desce usb;
Poskytnout DAC externí napájení - Neužívejte napájení ze základní desky;
Použijte audiophile kabely USB.
Odpojte všechna ostatní zařízení USB při přehrávání hudby;
Odpojte USB 2.0 v systému BIOS (povolit pouze USB 1.0: USB 2.0 může být re-povolena, pokud je to nutné);
Odpojte řízení spotřeby USB: Vyberte Ovládací panely> Systém> Hardware> Správce zařízení > Řadiče sběrnice USB (klikněte na +). Klepněte pravým tlačítkem myši na každý kořenový USB rozbočovač, vyberte Vlastnosti> kartu Řízení spotřeby a zrušte zaškrtnutí políčka "Povolit vypnutí tohoto zařízení a šetří tak energii" ;
Zakázat nevyužité USB hub. Zkontrolujte všechny kořenové huby USB a najít ten, který je připojen k DAC (klikněte pravým tlačítkem myši> Vlastnosti> Power). Odpojte všechny ostatní: klikněte pravým tlačítkem myši> Vypnout (ale ne "Delete", protože XP znovu obnoví náboj při restartování počítače);
Odstraňte "neexistující" zařízení. XP paměťová zařízení, které byly dříve připojené k počítači přes USB. Chcete-li vymazat záznamy jednou připojených zařízení:
Klepněte na tlačítko Start, klepněte na příkaz Všechny programy, a potom klepněte na položku Příkazový řádek.
Na příkazovém řádku zadejte následující příkaz a stiskněte klávesu ENTER:
nastavit DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES = 1
Na příkazovém řádku zadejte následující příkaz a stiskněte klávesu ENTER:
spuštění devmgmt.msc
Ponechte otevřené okno. Ve Správci zařízení, klepněte na položku Zobrazit> Zobrazit skrytá zařízení a odstranit všechny USB (a "staré" a nyní vlastně připojen) a restartujte počítač připojený k DAC.
Tento krok nemusí mít žádný vliv, ale to může vyřešit problém s skrytými řidiči nejsou připojeného USB zařízení.

Více zde: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=120&t=189845
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Přesně z těhle důvodů se mi do HTPC nechce. Je tam tolik skrytých potenciálních problémů...
Aleska: díky, projdu si to, pozkouším a kdybych našel zdroj toho bordelu, písnu.
Aleska: v takomto pripade grafiku ci sietovu kartu prelozit do ineho slotu (ak teda nie su integrovane)
Nakonec to nebyla taková alchymie. Posbíral jsem po bytě ještě další 2 kabely a vyzkoušel. Jeden opět "lupal", druhý neAleska píše:To je velice častý problém nejen USB, ale též FireWire (IEEE 1394) a kolizí zvukové karty s jiným zařízením, obvykle grafickou kartou. První problém (USB) je řešitelný poměrně jednoduše - prostě vypnout všechna USB přípojná místa která nepotřebujeme. Strojový překlad k tomuto je zde...dkdkdk píše:.........Jedu ale "jen" na toslinku. Při použití usb přenosu mi vznikají hlasité lupance (pops, crackles...) a nedaří se mi objevit, co to způsobuje. Kabel, zvukovka, samotný systém..?

Jen tak jsem napsal do NADu, jestli nechystají nějaký streamer na způsob C 446 (který moc kladných ohlasů neměl a nakonec ho "zabili" neupdatováním firmwaru) nebo zda nebude nějaká novinka. Samozřejmě odepsali, že to, co hledám, je M50kaPítrsPraha píše:Přesně z těhle důvodů se mi do HTPC nechce. Je tam tolik skrytých potenciálních problémů...

No a příští rok má vyjít MDC modul http://www.ketos.eu/index.php/component ... 0/id,4800/ (někde jsem zachytil i MT-2), tak uvidíme, co to přinese.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jo, to vypadá zajímavě
. Z mého pohledu má ale MT-1 jednu zásadní chybku: nelze je provozovat současně s NAD MDC DAC, který k plné spokojenosti používám....
Viz http://nadelectronics.com/img/static/MDC-Matrix.pdf

Viz http://nadelectronics.com/img/static/MDC-Matrix.pdf
Tak ještě jinak. Při nedávném nočním poslechu přes sluchátka jsem opět drobné lupání zaslechl. Pomohlo přepojení do jiného usb slotu (3 "lupaly", ten poslední 4. nedkdkdk píše:Nakonec to nebyla taková alchymie. Posbíral jsem po bytě ještě další 2 kabely a vyzkoušel. Jeden opět "lupal", druhý neAleska píše:To je velice častý problém nejen USB, ale též FireWire (IEEE 1394) a kolizí zvukové karty s jiným zařízením, obvykle grafickou kartou. První problém (USB) je řešitelný poměrně jednoduše - prostě vypnout všechna USB přípojná místa která nepotřebujeme. Strojový překlad k tomuto je zde...dkdkdk píše:.........Jedu ale "jen" na toslinku. Při použití usb přenosu mi vznikají hlasité lupance (pops, crackles...) a nedaří se mi objevit, co to způsobuje. Kabel, zvukovka, samotný systém..?. Nevím, jestli je to podstatné, ale oba MOJE lupající mají buď na jednom konci nebo na obou stínění feritovými válečky
.

Tak jak to nakonec dopadlo? Zůstal NB + CDplayer?PítrsPraha píše:Přesně z těhle důvodů se mi do HTPC nechce. Je tam tolik skrytých potenciálních problémů...
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Zatím jo. CD přehrávač dostane nový laser a upgrade ve formě Casea Sirius 3, ntb zůstane jako sekundární zdroj.
HTPC nechci a ostatní mašinky za pro mne rozumnou cenu (do 20 tis. Kč) jsou z různých důvodů jen kompromis oproti stávajícímu řešení.
HTPC nechci a ostatní mašinky za pro mne rozumnou cenu (do 20 tis. Kč) jsou z různých důvodů jen kompromis oproti stávajícímu řešení.
Docela se mi líbí Bluesound Node,
http://www.bluesound.com/products/node/
jen stále váhám, jestli by mi to, co nabízí - cloudové služby, inet rádio, DAC, iOS/android/win desktop appky - stálo za v přepočtu Kč 12.500,- .
Použitý DAC je dle mého základ srovnatelný s MDC DAC od NADu.
http://www.bluesound.com/products/node/
jen stále váhám, jestli by mi to, co nabízí - cloudové služby, inet rádio, DAC, iOS/android/win desktop appky - stálo za v přepočtu Kč 12.500,- .
Použitý DAC je dle mého základ srovnatelný s MDC DAC od NADu.