To je typický nezmysel, vyčítaný z nejakých propagačných materiálov niekoho, kto vyrába skresľujúce "vylepšovače" zvuku. Daj jediný taký príklad , typ zosilňovača s extrémne nízkymi skresleniami, čo nie je len jedno číslo zmerané na 1kHz pri "správnom" výkone . Toto ( vytrhnutie jediného prametra za určitých podmienok) žiadny normálny konštruktér neurobí. A tie prvé použiteľné tranzistorové zosilňovače( cca 1960-1970) boli s tranzistormi, ktoré boli vtedy k dispozícii, často aj 1000x pomalšie ako dnes. Dosť často aj s transformátormi v signálovej ceste..A určite nemali extrémne nízke THD.. A nakoniec, " počúvateľnosť" je silne individuálna záležitosť, ktorá často vôbec nemusí znamenať kvalitnú a presnú reprodukciu vo všetkých ohľadoch. Jednoducho preto, že "konzument" je zvyknutý na určitú typickú "príchuť", rovnako ako pri jedle. A všetko, čo je iné, je pre nich "nekonzumovateľné"... Naopak je ale celkom jednoduché vyrobiť aparát s extrémne nízkym THD, ktorý bude mať absolútne nepočúvateľný zvuk (typický je napr. prípad prvých tranzistorových zosilovačov)
Jaký DAC převodník ???
Re: Jaký DAC převodník ???
-
- Kontaktovat uživatele:
Jak tam nejsou feferonky, tak to nejím.
Bacile, neodpověděl jsi. Tedy jo, ale mimo mísu.
Vrátil bych se k tématu tohoto vlákna:
A byla by to rada k ničemu. "Kvalitní" není dost dobře v absolutním smyslu definovatelné (což je ostatně vidět z předchozí plodné diskuse ).
Úlohu "Jak vybrat kvalitní DAC?" si tedy prakticky formuluji takto: "Jak pro sebe definovat, zda je posuzovaný komponent dostatečně kvalitní pro můj systém?".
Takže i když se snažím vybrat jaksi neurčitě "absolutně kvalitní" DAC, tak prakticky nedělám nic jiného než to, že hledám "vhodné spárování", protože ideální komponenty neexistují.
Vhodné spárování je pak IMHO záležitost ryze subjektivní.
Jsem odpůrcem přístupu, kdy se zvuk systému dolaďuje pomocí "kompenzací" (např. něco jako ostrý zvuk CD přehrávače vykompenzujeme lampovým charakterem zesilovače). V tomto smyslu se potom musí dát kvalita převodníku hodnotit absolutně, tedy nikoli v kontextu nějakého vhodného spárování, a má rada by byla ta, že stačí koupit jakýkoli kvalitní DAC a na zbytek systému není třeba hledět.Prosím o radu: jak vybrat převodník? Je jedno, s jakým zesilovačem a bednami to potom hraje nebo to musí být skutečně dobře "spárované",aby byl zvuk v highendové kvalitě?
A byla by to rada k ničemu. "Kvalitní" není dost dobře v absolutním smyslu definovatelné (což je ostatně vidět z předchozí plodné diskuse ).
Úlohu "Jak vybrat kvalitní DAC?" si tedy prakticky formuluji takto: "Jak pro sebe definovat, zda je posuzovaný komponent dostatečně kvalitní pro můj systém?".
Takže i když se snažím vybrat jaksi neurčitě "absolutně kvalitní" DAC, tak prakticky nedělám nic jiného než to, že hledám "vhodné spárování", protože ideální komponenty neexistují.
Vhodné spárování je pak IMHO záležitost ryze subjektivní.
ten Custom works vypadá hodně dobře a snad je to i seriozní firma, ale přeci jen, zdá se mi 28tisíc za DAC hodně peněz. Zvažuju, že bych tam zajel, poslechl si ty jejich věci a pak uvidím. Díky moc za tip!!!
díky, ano , půjčit a zkusit doma, to je jediná cesta,taky jsem mimochodem kdysi koupil věci, které jsem pak poslal dál a nebo to zůstalo na půdě jak SHIT.
V této cenové hladině zkus klidně ještě Chord Quetest. Oficiální ceny v obchodech neber jako nutně konečné, ale zkus vyjednávat s obchodníky. Marže některých výrobků jsou značné a lze usmlouvat slevy. Rozumný prodejce raději něco prodá s menším ziskem než nic s žádným.
Přímé porovnání DACu Custom Works x Chord Quetest by mohlo být zajímavé.
ano, taky si myslím,že mezi těmito dvěma DACy bych mohl vybrat. Jinak výše uvedené plodné diskuze, kde se přispěvovatelé málem povraždili, mi toho moc vlastně nenapověděly (((
Ten CustomWorks asi těžko usmlouvám na méně, když je to přímo od výrobce, no uvidím
Ten CustomWorks asi těžko usmlouvám na méně, když je to přímo od výrobce, no uvidím
milan5805
Pokus se vytipované DACy zapůjčit na vzájemné porovnání u sebe doma na sestavě. Potom vyber podle svého uvážení s nejlepším poměrem zvuk/cena.
Za mě doporučuji koupit něco bazarového, abys to případně mohl prodat dál pokud by ti to dlouhodobě nevyhovovalo.
Pokus se vytipované DACy zapůjčit na vzájemné porovnání u sebe doma na sestavě. Potom vyber podle svého uvážení s nejlepším poměrem zvuk/cena.
Za mě doporučuji koupit něco bazarového, abys to případně mohl prodat dál pokud by ti to dlouhodobě nevyhovovalo.
a) RME ADI-2 DAC - kolem 25 000,- Kč - může sloužit zároveň jako předzesilovač, korekce, loudness, dálkové ovládání
b) Cambridge Audio DacMagic + (Plus) kolem 10 000,- Kč (často v bazarech)
mám oba, přímé porovnání jsem ještě nezkoušel, CA za mě plně uspokojivý (ale nemá DO)
b) Cambridge Audio DacMagic + (Plus) kolem 10 000,- Kč (často v bazarech)
mám oba, přímé porovnání jsem ještě nezkoušel, CA za mě plně uspokojivý (ale nemá DO)
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Stále stejná rada. DAC konvertuje digitální signál na analogový. To není nic posluchářského, jen o technické dokonalosti zařízení.
Proto je vodítkem aspoň měření signálu vůči šumu, dynamika a zkreslení.
Toto může napomoci: https://www.audiosciencereview.com/foru ... dacs.4814/. První polovina je v pořádku, ale ty v modrém spektru jsou nejzajímavější.
Omlouvám se pixelovi.
Proto je vodítkem aspoň měření signálu vůči šumu, dynamika a zkreslení.
Toto může napomoci: https://www.audiosciencereview.com/foru ... dacs.4814/. První polovina je v pořádku, ale ty v modrém spektru jsou nejzajímavější.
Omlouvám se pixelovi.
Zajímavá srovnávací tabulka DACů. To mě překvapuje, že zrovna (podle BVa špičkově měřící) Cambridge Audio DACmagic Plus je dost průměrně hodnocený vedle jiných cenově srovnatelných přístrojů.
No asi víc věcí, jedna z nich: Někdo někde něco nějak naměřil a sestavil žebříček... Brát to jako jediný zdroj pravdy může být ošemetné z mnoha důvodů skrytých za slovy "někdo někde něco nějak". Měl někdo čas projít si jeho metodiku, vybavení a všechny jednotlivé testy podrobně, příp. provést kontrolní měření? Vlastní poslech považuju např. za takové kontrolní posouzení, zda je vše Ok. A při připojení DACu doma se taky můžou ukázat i další věci (nedostatky konkrétního digitálního spojení, USB přenosu/transportu, příp. nečekané zarušení něčeho v domácím prostředí, ovladače...)
Asi bych zůstal u Chord Quetest x RME ADI-2 DAC x Custom Works, který ale osobně vůbec neznám. Napůjčovat domů a poslechnout a přeměřit Věřit slepě grafům z netu je stejně slepá cesta jako věřit čemukoli jinému, co si člověk neověří sám. Nečekaným překvapením v praxi se člověk v této poloracionální a netově zkreslené fuzzy a funny branži občas nevyhne.
Asi bych zůstal u Chord Quetest x RME ADI-2 DAC x Custom Works, který ale osobně vůbec neznám. Napůjčovat domů a poslechnout a přeměřit Věřit slepě grafům z netu je stejně slepá cesta jako věřit čemukoli jinému, co si člověk neověří sám. Nečekaným překvapením v praxi se člověk v této poloracionální a netově zkreslené fuzzy a funny branži občas nevyhne.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ten člověk, který který dělá měření a recenze má svou metodiku, která je neměnná. Jen měří hodnoty z výstupů.
Pokud se vám to nelíbí, tak udělejte něco podobného, aby vám lidé jako vy taky nevěřili.
Naměřil co naměřil, tím je zajímavé, že komerční značky v jeho testech často prohrávají s levnou produkcí.
Pokud někdo porovnává jen sluchem, je obléhán jinými vlivy. Právě jako někdo požaduje určitý rys reprodukce, který je příjemný dané osobě, která ale s věrnou reprodukcí (ideální měření) nemá nic společného.
Pokud se vám to nelíbí, tak udělejte něco podobného, aby vám lidé jako vy taky nevěřili.
Naměřil co naměřil, tím je zajímavé, že komerční značky v jeho testech často prohrávají s levnou produkcí.
Pokud někdo porovnává jen sluchem, je obléhán jinými vlivy. Právě jako někdo požaduje určitý rys reprodukce, který je příjemný dané osobě, která ale s věrnou reprodukcí (ideální měření) nemá nic společného.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Zdá se, že jsi o téhle podivnosti přesvědčenej, ale z podstaty věci je to naprostý nesmysl. Snadno pochopitelné argumenty, proč se v tomhle zcela mýlíš, jsem uvedl na první stránce tohodle vlákna. Ale asi to zapadlo a jak vidno, opakování je matka moudrosti, proto lehce rozšířené opakuji:svartenatt píše: ↑10 čer 2019 16:08Stále stejná rada. DAC konvertuje digitální signál na analogový. To není nic posluchářského, jen o technické dokonalosti zařízení.
Zesilovač jen zesiluje signál. Bedny jen převádí elektrický signál na mechanické vlnění. Takže taky jen čistě podle měření?
Jinak ta naivizace do černobílé podoby "přístroj A měří líp a přístroj B měří hůř" je v reálném světě přístrojů podobné kategorie holá utopie. V drtivé většině případů to bude tak, že pokud u obou přístrojů naměříš 20 parametrů, bude v 5 nepatrně lepší jeden, v 5 nepatrně lepší druhý a v 10 na tom budou v rámci variace podobně. Např. u zkreslení nezáleží jen na jeho absolutní hodnotě, ale i na jeho podobě (=charakteru) - něco vadí víc, něco vadí míň.
Čistě na základě měření tedy nelze říci, že jeden přístroj je jasně lepší než druhý, ani (zvlášť u DACu). To by platilo jedině v případě, kdy by všechny měřitelné parametry, které mají vliv na přesnost převodu signálu a to onen SINAD není), měl jeden přístroj jasně lepší. A taková situace je jen hypotetická a nejspíš bude platit jen pro cenově drasticky jiné přístroje. Lidé si ale většinou vybírají v nějaké kategorii (třeba kolem 20 tis. Kč) a tam tohle nenastane.
Racionálně uvažující člověk takové dva podobně měřící přístroje vezme, dobře si je poslechne a vybere si ten, který lépe zapadne do zvuku jeho sestavy a do jeho představy o tom, co je věrný zvuk.