Jaký DAC převodník ???

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaký DAC převodník ???

Příspěvek od PítrsPraha »

hřebík píše:
10 čer 2019 17:31
Věřit slepě grafům z netu je stejně slepá cesta jako věřit čemukoli jinému, co si člověk neověří sám. Nečekaným překvapením v praxi se člověk v této poloracionální a netově zkreslené fuzzy a funny branži občas nevyhne.
*palec*
A hlavně, jsou lidé, kteří si doma muziku nejspíš měří. A pak jsme my, kdo doma muziku poslouchají. Pro takové je správný postup "předvýběr podle parametrů a měření --> finální výběr poslechem".

Jinak Chord vs RME vs CW bude zajímavé srovnání, dej potom prosím vědět, k čemu jsi došel ;-).

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Jiri píše:
10 čer 2019 17:07
Zajímavá srovnávací tabulka DACů. To mě překvapuje, že zrovna (podle BVa špičkově měřící) Cambridge Audio DACmagic Plus je dost průměrně hodnocený vedle jiných cenově srovnatelných přístrojů.
To je ťažká debata, keď nie sú jasné súvislosti...Tá tabuľka je len o jednom parametre, SINAD, čo je pomer užitočného signálu k súčtu šumu a skreslení. Takže napr. skreslenie 0,001% pri úplne "bezšumovom" prístroji dá hodnotu tohto parametra 100dB, rovnako nulové skreslenie a priemerný odstup šumu dajú rovnakú hodnotu. Pri tom CA je to dané skreslením ( obrázok spektra, harmonická tesne pod -100dB. To skreslenie je pritom merané tesne pod 0dBFS, pred plnou úrovňou, sluchom to nikto nemá šancu zistiť..
Ale merajú sa a o vlastnostiach (o úžitkovej hodnote) hovoria aj iné parametre, ako linearita pri malých úrovniach, jitter a iné, nájdite si na tej stránke komplexný test toho CA a hodnotenie jednotlivých parametrov, ide o súhrn vlastností. A v tom súhrne vlastností patrí ten CA hodne vysoko, pri cene cca 400EUR.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Tu tabulku taky zkresluje rozdilne vystupni napeti, pri kterem byly hodnoty sumu a zkresleni namereny.

Viz zde.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Docela mě zaráží, že téměř všechny levné DACy jsou postaveny na D/A čipech od ESS Sabre. Ty Sabre mají tabulkově vynikající hodnoty a dekódují i DSD 512 (nevím kolik nahrávek je vůbec k dispozici v takovém formátu).
Zarážející je ale fakt, že firmy, které dělají drahé DACy a přehrávače přesto dávají stále přednost D/A čipům od Analog Devices, Burr Brown, Asahi Kasei atd. FPGA už je úplně jinou kapitolou.
Proč tomu tak je?

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Možná to bude mít spojitost s tím, že většinou ty levné dacy používají laciné mobilní verze Sabrů (mají v názvu třeba 9038M). Jsou bezpochyby povedené, ale přeci jen kompromisní. Plnohodnotné ESS 9028 nebo 9038 Pro má málokdo, je to zatím příliš velká novinka.
kabelguru.cz

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Pamatuju si, že při výskytu prvních Sabrů se někteří výrobci DACů vyjadřovali o Sabrech s určitou nedůvěrou a neoblibou (někteří si dělali i vlastní testy), ale třeba to byla jen neschopnost dosáhnout slušné implementace? Mám taky mírný dojem, že novější generace lepších Sabre verzí - tj. ESS 9028 a 9038 Pro - už někteří nakonec používají bez jakýchkoli posměšků i ve svých top DACích a někteří naopak přestali používat čipy jiných výrobů. Jak je to obecně a technicky podrobně netuším. Proč dává konkrétní konstruktér či výrobce předost tomu či onomu čipu - asi otázka přímo na něj.
Naposledy upravil(a) hřebík dne 11 čer 2019 10:49, celkem upraveno 2 x.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

PítrsPraha píše:
10 čer 2019 18:53
hřebík píše:
10 čer 2019 17:31
Věřit slepě grafům z netu je stejně slepá cesta jako věřit čemukoli jinému, co si člověk neověří sám. Nečekaným překvapením v praxi se člověk v této poloracionální a netově zkreslené fuzzy a funny branži občas nevyhne.
*palec*
A hlavně, jsou lidé, kteří si doma muziku nejspíš měří. A pak jsme my, kdo doma muziku poslouchají. Pro takové je správný postup "předvýběr podle parametrů a měření --> finální výběr poslechem".

Jinak Chord vs RME vs CW bude zajímavé srovnání, dej potom prosím vědět, k čemu jsi došel ;-).
V hlavních sestavách mám už jen Chordy a na další změny ani testování se nechystám. Mám už delší dobu dořešeno. Moje rada směřovala k autorovi tohoto vlákna vzhledem k tomu, že konečně uvedl nějakou cenovou hladinu.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

ESS Sabre vyrábí čipy cenově a kvalitativně "od - do". Jak popisuje Kocmeister, i ty levnější jsou od nich kvalitní a proto jsou hojně využívané. Naopak tu nejvyšší kategorii již léta využívá např. Fejs, asi ví co dělá a hraje to skvěle. Mám aparáty kde je implementován 9018, 9038Pro a není důvod si stěžovat. 9016 pak používá Pioneer u receiverů nejvyšších tříd. Tento zvuk je trochu ostřejší, ale dá se to. Mám to doma na DK.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Ano, "ostřejší" zvuk byl reportován více lidmi u starších Sabrů - nebyl to mmch. i 9018? Byl to docela úzus napříč diskusním fóry v cz i zahraničí. (Tedy úzus - snad to nebyl jen nějaký netový feedback hype či něco podobného). Vždy mě zajímalo, jestli to bylo vlastnostmi čipu samotného, nebo jen nevhodnými implementacemi. Je něco podobného reportováno i u 9028 či 9038 Pro? Nebo prostě u novějších generací Sabrů již výrobci dosáhli technicky lepších/bezproblémovějších implementací?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ostřejší je ten 9016 ve spotřebce úrovně Pioneer, ikdyž nejvyšší řady receiveru. U 9018 a 9038Pro žádná ostrost není. Samotný zvuk není jen o čipu.

irotam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irotam »

NO je to všelijak s těmi čipy. Pioneer SC-LX 501 má čip AK4458 a vyšší řady -701,801,901- Sabre ES9016S. Pokud jsem měl možnost je slyšet, tak nějaké rozdíly jsem nezaznamenal.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No, není to všelijak. Je to podle ceny a podle kvality. 501 je low-end i mezi spotřebkou, protože není plně kompatibilní s nejnovějšími technologiemi playerů Pioneer. Prostě je levnější a je už "odrbaný", proto nemá ani nižší řadu čipu ESS Sabre, ale levnější náhražku. V té nejvyšší řadě jsou ty 9016 a v playerech 9018 a nově 9028Pro a tam je to znásobeno. Např. je 8 kanálový a při stereu jsou na každém kanálu jsou použity 4 vnitřní cesty čipu. Pokud rozdíly neslyšíš, jak si psal, tak to neřeš. Nakonec před tou 501 jsem Tě varoval a poukazoval, že nemá plnou kompatibilitu s využitím HDMI pro zvuk. Navíc tyhle levné stroje mají odrbané i MCACC a místo 6 pamětí jen 3 atd.

S čipem, či bez čipu - hlavně kvalitní poslech.

ZdenekJR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekJR »

pozor OT:

když už se tady řeší audiosciencereview.com a Accuphase tak je celkem zajímavé toto - https://www.audiosciencereview.com/foru ... fier.6220/

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

OT2: Když se tu řeší audiosciencereview.com , tak by mě vždy zajímalo např. kontrolní měření stejných produktů někým jiným atd. Podrobný průzkum všech recenzí, metodiky, vybavení.... A pak posouzení/audit celkové důvěryhodnosti tohoto zdroje vůbec. Pokud se např. ukáže špatné měření, může se jednat klidně o vadný kus, nějakou klidně hloupou chybu, přehlédnutí, cokoli... Nemám čas ani chuť to tam pročítat, mám u nich ale otazník z minulosti, kdy se dostali do sporu s jinými měřiči odjinud. Ani nevím, jak to dopadlo, ale beru tuto stránku raději s opatrností.

Odpovědět