K Focal Electra 1028, aky zosilnovac? (2)

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: K Focal Electra 1028, aky zosilnovac? (2)

Příspěvek od PítrsPraha »

PMA píše:
03 říj 2019 21:28
BVa: mám dalšího kandidáta na DAC s bohatým a dynamickým zvukem

Aqua Acoustic Quality Aqua Formula xHD D/A
https://www.stereophile.com/content/aqu ... asurements

Cena pouhých $17.000,-
Zkreslení na symetrickém výstupu na 50Hz/-3dB/100kohm pouhých cca 12-14%. 9-tá harmonická cca -38dB. Exceluje i v řadě dalších parametrů. To bude bohatý zvuk, to by chtělo vyzkoušet poslechem.

Obrázek
Pavle, Atkinson (a nejen on) dal v clanku uvadi sve poznatky z poslechu.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

marvinnrv:
Ano, i já – viz. moje sestava.
Ve svém úvodním příspěvku na tomto fóru jsem popisoval, jak jsem k ní došel a že to pro mne bylo i částečné překvapení (hlavně ten přínos subwooferu ve spolupráci s DRC).
Denon a Marantz považuji za stejně kvalitní, každý má však svůj odlišný charakter zvuku (i když už patří pod jednoho vlastníka). Záleží na osobní preferenci a také na připojených bednách. A i na tom, jestli uživatel preferuje používání DRC a dynamické ekvalizace, což má pro výsledný zvuk zásadní význam. Já se k jejich používání přiznávám.

Jiri
Zrovna ten Denon AVR-4810 byl (a stále je) dost dobrý. Nelze ho ale samozřejmě srovnávat s řádově dražšími komponenty.
Ono pokud se tu vyskytují dva – tři jedinci, kteří oproti zbytku diskutujících mají násobně dražší sestavy, tak se vzájemná diskuze těchto dvou skupin musí zákonitě míjet - pokud tedy chybí tolerance a vzájemný respekt. Pohrdavý postoj k pro někoho levným “šuntům” a na druhé straně faktická neznalost těch drahých komponentů představují neřešitelný rozpor znemožňující jakoukoliv věcnou diskuzi.
Nelze se pak divit, že původní zakladatel vlákna znechuceně požádá o jeho uzavření.

Pokud přeci jenom ještě tuto přestřelku sleduje, já bych mu doporučil koupi nějakého zesilovače s DRC a/nebo doplnění sestavy o subwoofer :) .

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

DSoTM
Rozumím ti. Já chtěl spíš upozornit na fakt, že podívat se na pár měření a podle toho nakupovat HIFI je nesmysl (sám jsem v začátcích takto nakupoval po vzoru BVa a PMA, takže vím o čem mluvím.)
Lenost je největší brzda hifistova vývoje. Prostě musí vzít své přístroje, jezdit a porovnávat u ostatních hifistů, aby si sám udělal názor, co jak hraje a za jaké peníze.

Osobně bych před koupí AV receiveru na stereo šel cestou koupě stereo zesilovače. Za 30tis se dá koupit nový BVaudio A300 nebo za 50tis Audionet SAM G2 z druhé ruky. Obě bude na hudbu ve stereu mnohem lepší volba než stejně drahý AV receiver.
Samozřejmě pokud chce přes DRC kompenzovat limity poslechové místnosti a navíc to využívat jako multimediální centrum, tak to potom AV receiver je rozumná volba ale odhaduji, že marvinovo Quadral Montan 8 na AV receiveru za 50tis hrají tak na 60% svých možností.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

PítrsPraha píše:
03 říj 2019 22:20
PMA píše:
03 říj 2019 21:28
BVa: mám dalšího kandidáta na DAC s bohatým a dynamickým zvukem

Aqua Acoustic Quality Aqua Formula xHD D/A
https://www.stereophile.com/content/aqu ... asurements

Cena pouhých $17.000,-
Zkreslení na symetrickém výstupu na 50Hz/-3dB/100kohm pouhých cca 12-14%. 9-tá harmonická cca -38dB. Exceluje i v řadě dalších parametrů. To bude bohatý zvuk, to by chtělo vyzkoušet poslechem.

Obrázek
Pavle, Atkinson (a nejen on) dal v clanku uvadi sve poznatky z poslechu.
No právě, Petře (BTW, mám ten článek a follow-upy dobře prostudované, a BTW2, tištěná čísla Stereophile mám doma). Dojmy z poslechu dali hned 3 recenzenti. Původní recenzent, Jason Victor Serinus, byl přímo nadšený z poslechu, neváhal skvělý přístroj za 17K USD vřele doporučit a své dojmy shrnul takto:
Aqua Acoustic Quality's Formula xHD is an extremely fine-sounding DAC whose warmth and ability to decode files of extremely high resolution should win it many admirers. Many will also applaud its designer's rejection of digital filters, oversampling, upsampling, and MQA. Thanks to the Formula xHD's ability to smooth over digital's rough edges, I don't hesitate to recommend that it be auditioned by anyone with $17,000 to spare, and whose system suffers from bright or harsh sound, or who values, above all else. the warmth and bloom often ascribed to analog sources.
Nepřipomíná Vám to něco?

Když potom Atkinson naměřil ta neoddiskutovatelná zvěrstva, co Aqua předvádí, tak už to asi bylo moc a provedl se první follow-up

https://www.stereophile.com/content/aqu ... ember-2018

kde výrobce poslal přece jen trochu opravený přístroj s poněkud zmírněnými zvěrstvy, ale stále dostatečně mizerný. Atkinson sáhodlouze popsal velmi diplomaticky zvuk (no přece to úplně neshodí, že) a následoval další follow-up Herba Reicherta

https://www.stereophile.com/content/aqu ... -read-more

který se odvážil mezi řádky i něco napsat a opakovaně použil o zvuku slovo "opaque" (neprůhlený, nejasný, neprůzračný) shrnul takto
Aqua Acoustic Quality's Formula xHD D/A processor sounded as smooth and warm and enjoyable as Jason and Mr. O suggested, but I don't regard it as a pleasure machine, nor do I see it as a cure for systems that sound too bright. In my system, the Formula xHD was simply too opaque for a perfectionist DAC of any price. My head is shaking in disbelief
No nemají to ti recenzenti jednoduché, měli by něco slyšet, což není nutně splněno, a i když něco slyší, tak nemohou urazit případného donora za reklamu, ze které časopisy žijí, a ani šťastného majitele, který ten kolotoč udržuje v běhu.

P.S.: je to ladder R-2R převodník, bez převzorkování, bez filtrů, tak do toho, to by stálo za vyzkoušení ;)
Pavel Macura Audio

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

marvinovo Quadral Montan 8 na AV receiveru za 50tis hrají tak na 60% svých možností
To bez debat, proto se k Marantzu přikoupil pro lepší kontrolu quadralu konec SP-20 s tím, že do budoucna se na místo SR7009 použije pre-amp nebo Streamer s funkcí pre-ampu ... už jsem to tu párkrát psal. To vše spojené s přesunem Montanu z multimedialního obývacího pokoje do poslechovky.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

PMA píše:
04 říj 2019 09:41
P.S.: je to ladder R-2R převodník, bez převzorkování, bez filtrů, tak do toho, to by stálo za vyzkoušení ;)
*thumbs up* Těším se na vaše poslechové dojmy.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Ono aj keby pri posluchu toho R-2R DACu mal niekto extaticke zazitky, tak hifi v zmysle high-fidelity to nebude.

Ale je samozrejme vec vkusu, ci si zvolit aparaturu prirovnatelnu k "destilovanej vode", "whisky", "zelenej" popripade ku "lucavke kralovskej" :-)

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

PMA píše:
03 říj 2019 18:37
Fidji99 píše:
03 říj 2019 17:40
Pitrs. presne toto ma zaujima, ze ci skutocne spickovo merajuci komponent bude hrat super dobre.
Jak pro koho. Bude hrát "super přesně", to znamená, že minimálně změní vstupní elektrický (hudební) signál. A to se většině lidí, kteří poslouchají komerční žánry, popík, džezík, rock, nebude líbit. Téměř vždy preferují určitý přidaný šum nebo jiný rušivý signál, což znamená, že preferují zmenšení objektivního dynamického rozsahu. "Špičkově měřící komponent" naopak téměř vždy preferují ti, kdo poslouchají složitou orchestrální klasickou hudbu, velký orchestr, velký sbor. Kvalitní komponent umožňuje se v komplexní hudbě "vyznat". To je moje zkusšenost s desítkami, možná stovkami posluchačů za posledních cca 20 let.
Povedal by som, ze niektori hudobni producenti tam ten sum rovno pridavaju. Napr. analyzoval som hlasitu pasaz na hifi aparature takmer nepocuvatelnej skladby "One Day I'll Fly Away" zo soundtracku Moulin Rouge (2001) a IMHO bitova hlbka tej casti nahravky je zhruba 9 bitov (~54dB), zbytok sa zda byt uz len sum.

Resp. ono to zrejme "vznikne samo" pri pouziti velkej komprimacii zvuku.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Jiri píše:
04 říj 2019 09:04
DSoTM
Rozumím ti. Já chtěl spíš upozornit na fakt, že podívat se na pár měření a podle toho nakupovat HIFI je nesmysl (sám jsem v začátcích takto nakupoval po vzoru BVa a PMA, takže vím o čem mluvím.)
... abyste si nakonec pořídil Šrolla, který měří excelentně, jak oba víme :P
Pavel Macura Audio

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Jiri
Naprostý souhlas, měření může být pouze jedním z vodítek.

Výsledné řešení je vždy závislé na finančních limitech, požadovaných funkcích, poslechovém prostoru a možností jeho úprav a způsobu poslechu (samostatná místnost nebo společný prostor plnící i jiné funkce).
Pokud člověk není líný, může se v rámci svých limitů dopracovat k velmi uspokojivému výsledku, i když to na první pohled z hifistického hlediska může vypadat jako"nesprávné" řešení.
Začne se s klasickým řešením (stereo zesilovač + menší sloupy), pak zvedneš finanční limit (větší sloupy pro "dospělý bas"), ale zjistíš, že správná poloha beden je min 1,2 m od zdi a poslechové místo úplně mimo možnost kam umístit sedačku a tak se dojde k 3 pásmovým regálovkám a subwooferu. Zjistíš, že bez DSP a masivního použití basových pastí je subwoofer pro místnost příliš "velký". Vyzkouší se kombinace stereo zesilovač bez DRC + subwoofer s DRC oproti AVR s DRC + (levnější) subwoofer bez DCR .... a pak se ještě použijí nevyužité kanály AVR pro bi-amping (jasně slyšitelný přínos na rozdíl od také zkoušených drahých repro kabelů) ... a výsledný výběr je (pro tento konkrétní případ) jasný.
Ale jasně, že v rámci jiné cenové kategorie by to dopadlo zase jinak.

Koupit v rámci takového řešení bedny, které jsou kvalitou nad zbytkem řetězce jako to má marvin, mi přijde v pořádku (pokud je tedy vybraný zesilovač zvládne, i když je ne zcela využije). Bedny ze všech komponentů zastarávají nejpomaleji a mohou tak být připraveny na nějaký budoucí upgrade ostatních komponentů. Kdo z nás dá ruku do ohně za to, že už má doma konečně to úplně finální řešení sestavy, že :) ?

A samozřejmě nakonec jde zase primárně o zážitky z poslechu hudby. Chvíle, kdy mi děti při nedělním obědě pouští do AVRka ze Spotify nově objevený "kousek" a diví se, že ho po prvních pár vteřinách poznám, stojí za to. No kdo by nepoznal Easy Livin´ od Uriášů :).
A je úplně jedno, že v tu chvíli posloucháme jen mp3.

PMA
Až jednou děti odejdou (bohužel už se ta doba blíží) a bude samostatná poslechovka, pak Sroll asi bude jedna z (zatím jen vysněných) možností. A nebo se do té doby objeví nějaká zásadní inovace, kdo ví. Viz. naše krátká konverzace ohledně digitálních zesilovačů.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

PMA
...taky jsem si mohl pořídit CA DacMagic a trávit čas hledáním obskurniho hifi po webu, které sice nikoho v CZ/SK nezajímá ale měří hůř než DacMagic😀

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Nemusím nic hledat, jelikož mám časopisy Stereophile doma v tištěné formě. Někdo Blesk, někdo Stereophile. Snažím se trochu sledovat, co se v oboru, který mě zajímá, děje, a nemusím to honit po webu ani po fórech :lol:
Ale jsem rád, že jste nakonec našel, co jste hledal ;)

Mimochodem, jako obskurní hifi lze řadit třeba Pass Labs nebo Cary audio lampové produkty bez hledání.
Pavel Macura Audio

analytik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od analytik »

Jiri píše:
04 říj 2019 11:49
PMA
...taky jsem si mohl pořídit CA DacMagic a trávit čas hledáním obskurniho hifi po webu, které sice nikoho v CZ/SK nezajímá ale měří hůř než DacMagic😀
ti Jiri

Me by jen zajimalo, jak se vyrovnavas se situaci, kdy se z dilny mistra chrli dalsi a dalsi mKX kde ceho? Kabely pocinaje, ampy a DACy konce?
Musi to byt dost frustrujici a narocne (hlavne financne) byt neustale o parnik dal a dal..

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Je to docela složité: půjčíš si, týden nebo dva si vyzkoušíš u sebe doma a rozhodneš se buď do toho jít nebo ne.
Samozřejmě by bylo mnohem snažší se podívat na graf a okamžitě objednávat. No co se dá dělat.

Jsem osobně rád, že L.Š. raději dělá dál vývoj svých produktů než aby denně vysedával u klávesnice a krátil čas nudícím se bastlířům.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Rovnakú službu by asi urobil výmenný štítok s označením prístroja ;), dať nový štítok a.. "je to tam!"..
Však už Mk0 bolo podľa ohlasov tak dokonalé, že počuť akékoľvek zlepšenie je absolútne mimo ľudských schopností.. Alebo? *sunglases*

Odpovědět