Kde začít s klasickou hudbou?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kde začít s klasickou hudbou?

Příspěvek od Oldear »

dadaft

Souhlasím jen částečně a je to u klasiky obecný jev - to máš pravdu. Záleží však co posloucháš a není nad praktické vyzkoušení a porovnání. Ty varhany, fagot a nebo kotle ( tympány ) toto potvrzují, bez toho spodku je to bez šťávy. Velký symfonický orchetr pak vyznívá zcela jinak a Toccata a fuga též. Já tam musím mít ten spodek, že vibruje křeslo do zad. Je to úplně jiný zážitek a toto potvrdilo i několik mých Hifi kamarádů, kteří zastávali podobný názor, jako si tady projevil Ty a když to slyšeli, byli v šoku, co v té známé skladbě je a oni to z placky ještě neslyšeli.

Ta HW info byla jen jako dodatek, důležité je, zda klasika tazatele vůbec "chytne" a pak by případně řešil to další. Ode mně to bylo jen nasměrování, co testovat. Osobně si myslím, že je to jen dočasná záležitost a brzo ho to pustí. Klasika je složitá a náročná hudba, chce to mít k ní vztah a budovat jej dlouhodobě. Někdo to má snazší, pokud se klasice věnoval jako aktivní hudebník, popř. vystudoval konzervu. Já jsem poslechově "varhanista" a převážně poslouchám J.S. Bacha, což je stará a náročná hudba a někdy se mi také stane, že to nedoposlouchám. Asi na to má vliv momentální psychika. Např. koncem roku jsem zase "sjel" za dva dny komplet 5 varhanních SACD Johanna Pachelbela a klidně bych byl dal další. Každý to má jinak.

BTW: klasiku vždy rovně, do toho se ekvalizací nehrabu a také není potřeba, samozřejmě u klasiky je to většinou graficky zaoblený "smrček", tam se žádná rovina nehoní, ale když na placce jsou basy, tak to má zahrát basy.

Hlavně ať to všem hraje.

Odpovědět